Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Feministická praxe

28. 05. 2004
0
0
2635
Autor
Jirka_Vlček

V pátek pršelo. A to tak že dost. Než se mi povedlo dostat z práce a vydat se na cestu domů, tak přestalo. Následky ale zůstaly. Popíšu jeden z nich.

 

V pátek pršelo. A to tak že dost. Než se mi povedlo dostat z práce a vydat se na cestu domů, tak přestalo. Následky ale zůstaly. Popíšu jeden z nich.


V pátek pršelo. A to tak že dost. Než se mi povedlo dostat z práce a vydat se na cestu domů, tak přestalo. Následky ale zůstaly. Popíšu jeden z nich.

Že jsou české silnice plné děr asi nemusím připomínat. Že když zaprší, tak do děr nateče voda, tak to asi nemusím připomínat taky. Že díky tomu se nemáte šanci vyhnout dírám a máte slušnou šanci prorazit gumu od auta, tak to snad neví jen správci silnic.

No a právě tohle se asi stalo nešťastnému motoristovi v Líbeznicích. Naštěstí to byl muž činu, nezaváhal a začal měnit kolo. (Za rohem je pneuservis, ale o tom asi nevěděl. A nebo šetřil.) Udělal ještě jednu chybu. Nevybral si úplně dobré místo. Skoro bych řekl, že měnit kolo hnedka vedle louže je fakt z bláta do louže.

Zkuste si to představit. Jedete v koloně aut Líbeznicemi. Jedno auto za druhým, je přece pátek odpoledne. Jedno auto za druhým najíždí do louže a mohutným proudem vody ohazuje nešťastníka měnícího kolo. Ten ale ani nezvedne hlavu, jen mění a mění, proudy vody mu v pravidelných intervalech splachují matky od kola. (No dobře, to jsem si vymyslel). Do teďka mám před očima tu jeho odevzdanost osudu. Kdysi to byl frajer, který proháněl holky na zábavách, dal si pivo, když měl chuť, na vojně se určitě občas porval. Teď nic, jen si nechá vylévat kýble špíny na záda. Neprotestuje, záda má shrbené.

Koutkem oka zahlédnu postavu v autě. Manželka. Sedí v autě, v suchu. Má puštěný rádio. (To jsem si nevymyslel, to PŘEDPOKLÁDÁM.)

Až její starej kolo vymění, tak ho určitě sprdne, že promočí potahy a smrdí. Feminismus v praxi jak když vyšije.


ulita
12. 07. 2004
Dát tip
Výměna žárovky je docela vděčný téma.... víš kolik je na to potřeba lesbiček? Taky tři, jedna to udělá a dvě o tom natočí dokumentární film...

Zbyhoň
11. 07. 2004
Dát tip
Tak ještě jeden: Víš kolik feministek je třeba na výměnu žárovky? … … Tři…jedna mění a dvě se baví o tom, že to dělá daleko líp než chlap :-) No jo, ten byl ze slabšího soudku…radši už na další vzpomínat nebudu…

ulita
10. 07. 2004
Dát tip
znám, co dál? :)))

Zbyhoň
09. 07. 2004
Dát tip
Uli, já mám jeden krásnej šovinistickej vtip, můžu? :-))) Víš, proč nemůže existovat žena, která je současně krásná a současně chytrá? … … … No protože by to byl chlap! 8o)))

Big_George: Tak to je mi lito, vzhledem k tomu, ze se shrbeny pise vzdy s S na zacatku (viz pravidla ceskeho pravopisu www.pravidla.cz) Nalezené tvary: shrbený ~ shrbená ~ shrbené ~ shrbeného ~ shrbeném ~ shrbenému ~ shrbení ~ shrbenost ~ shrbenostech ~ shrbenostem ~ shrbenosti ~ shrbeností ~ shrbenostmi ~ shrbenou ~ shrbených ~ shrbeným ~ shrbenýma ~ shrbenými :-)

Yossarian
03. 06. 2004
Dát tip
no debata se trochu zvrhla, ale podle mě to literárně za moc nestojí, tomu opakování moc nerozumim, a slovosled občas maličko zaskřípal

Tak se pokusim odpovědět. Předně: trvám na tom, že jde o feministickou praxi- tedy plnou pusu řeší o rovnoprávnosti a jakmile se přiblíží nepříjemná práce tak šup a teď jsem žena, tak se koukej starat. Asi jsem to napsal natolik blbě, že jste to z toho nepoznali a to je jiná věc. Na závěr je nutné ještě podotknout, že s manželkou se máme rádi, kola u auta měním já a koneckonců težké věci taky odtáhnu :-) Proč? Máme rozdělené role a chápeme, že rovnoprávnost ano, ale postavená na rozumném základě.

ulita
31. 05. 2004
Dát tip
rovnoprávnost na rozumném základě? jako že všeho moc škodí, jo? "feministická praxe" podle tebe znamená, že úplně cizí ženská, kterou vůbecneznáš, sedí v autě zatímco její manžel vyměňuje gumy??? ty asi vážně budeš trochu mimoň

Ulita: Dá mi práci odpovědět slušně... Rovnoprávnost na rozumném základě znamená, že každej dělá to, k čemu má předpoklady. Například já nemám předpoklady k natírání- fajn, dělá to manželka. Tu zas nebaví venčit psa, vynášet koš - fajn, dělám to já. Co je na tom těžkýho k pochopení?

ulita
31. 05. 2004
Dát tip
dík za slušnost :) Asi jsme si nerozuměli: mě šlo o ten tvůj rychlokvašnej názor - jako že se mihneš kolem nějaký cizí osoby a hned je ti jasný že jde o "feministickou praxi". Tys tu ženu znal? Byla to femistka? Jak jsi to tak v tom rychle zjistil?? To je jako o každým Arabášovi apriori tvrdit že dealuje na Václaváku heráka a že každej černoch se zlatým řetězem kolem krku právě přijel z Konga! Debata o "předpokladech" momentálně přesahuje moje energetické možnosti, promiň. Mimochodem - popíráš sám sebe, když má každej dělat to na co má, a prudíš někoho že nevyměňuje kolo...

Jsem rád, že jsme se domluvili :-) Už výše jsem napsal, že jsem to nejspíš blbě napsal. O co jde, tak je to, že ženy-feministky chtějí výhody a nechtějí závazky z toho plynoucí... No a ilustroval jsem to na tmto příkladě- mimochodem toho člověka je mi do teďka líto.

ulita
31. 05. 2004
Dát tip
Ty znáš nějakou konkrétní ženu, která o sobě tvrdí že je feministka a přitom odmítá nějaké konkrétní "závazky"? Nebo to jsou šmahem všechny feministky, stejně jako všichni cikání kradou? Mimochodem, to že člověk/ženy chce rovnoprávnost přece vůbec neznamená, že od zítřka budeme fárat do dolů! To je hodně vulgární výklad, i proto jsem ti psala ať si někde seženeš nějaké základní info.

Ulita: Bohužel znám. Přiznám se ale, že si nejsem jistej, jestli vykřikuje o feminismu. Jen o rovnoprávnosti mluví, když se jí to hodí :-) A prosím, prosím: v žádném případě nejsem proti rovnoprávnosti, to jsme si snad vysvětlili :-)

ulita
31. 05. 2004
Dát tip
Takový typy určitě jsou... ale tvoje generalizace se mi zdála neúnosná, víš?

Steven
31. 05. 2004
Dát tip
Tvoje manželka nerada vynáší koš...? Zkus ji k tomu složit nějaký pochod třeba tomu propadne. :-)

gabio
30. 05. 2004
Dát tip
četls to po sobě?!?

VypsanaFixa
29. 05. 2004
Dát tip
Jiříku, tys to nezvlád...

ulita
28. 05. 2004
Dát tip
Doporučuju přečíst si někde aspoň ZÁKLADNÍ informace o feminismu, předejdeš dalšímu ztrapnění se.

Steven
28. 05. 2004
Dát tip
Já bych svoji "starou" určitě nenuti měnit kolo a ještě v dešti. Když sedím na gauči a ona vaří stává se tím ze mě "mužista". Myslím,že každý si to dokáže přebrat. Holt někdo má moc tvrdou ruku.

anae
28. 05. 2004
Dát tip
Souhlas se Stevenem - muž mění kolo, žena umývá hajzlík apod. Muži slouží ženám, ženy zase jindy mužům! Z lásky - to jde nejsnáze! :-)

drfaust
28. 05. 2004
Dát tip
nepříjde mi, že by to mělo s feminizmem něco společného...

Je to dobrý. Četlo se to skvěle, ale ty poslední dva odstavce to zkazily. Jinak je to příjemný oddychový a vtipný vyprávění, což cením, ale jak jsem již napsal, tem feminismus bych do toho vůbec netahal a konec bych si nějak vtipně vymyslel. Opravdu škoda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru