Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kukla

06. 06. 2004
2
0
1380
Autor
skaman

 

Motýl kuklou zakletý

čeká znovuzrození,

list je vínem politý,

křídla víly mámení.

Dvě narození různá;

až člověk zakuklí se,

bude mít křídla krásná,

když znovu probudí se?

Bude život minulý

na věky pamatovat

nebo sát nektar zralý

a noblesně se chovat?

 

 

 


Waawe
07. 06. 2004
Dát tip
stejně jako vesuvanka... miluji motýli a vše co s nimi souvisí... jinak báseň je zbytečně sražena k zemi násilnými rýmy...trochu bych zapracoval na formě, ale jinak docela fajn za motýlky si přece jenou T*ipnu měj se krásně a leť si, kam budeš vždy chtít.... m.

skaman
07. 06. 2004
Dát tip
Díky vám za tipíky, motýli jsou opravdu nádherní, a obdivuju jak se z nepříliš vábivé housenky stane tak noblesní tvor. Díky vesuvanko za dobrý nápad na vypěstování motýla, po pakobylkách, konících a štírech to bude snad zajímavý pokus.

JiKo
06. 06. 2004
Dát tip
V ČJ se považuje za rým souznění posledních dvou slabik. Pokud potom náhodně či záměrně rýmuješ slova jako zakletý/politý, různá/krásná a minulý/zralý dojde k tomu, že to vrže a to teda dost. Pokud tedy nebylo záměrem rýmovat tyhle slova raději použij úplně jinak znějící slova jinak riskuješ označení básně jako "s hloupými rýmy"

Asi mi v té zelené záplavě slov unikl smysl.

skaman
06. 06. 2004
Dát tip
_JiKo_: Dík za kritiku, zkusím to nějak předělat, o básně se zajímám teprve krátce, pořád je co se učit. navzdory_čtenářům: reinkarnace jestli v to věříš... srovnávám dva různé životy housenka/motýl, člověk/?

vesuvanka
06. 06. 2004
Dát tip
Motýli - to je nádhera - to jsou létající perly. Také obdivuji jejich proměny - vajíčko, housenka, kukla, motýl. Podařilo se mi jako dítěti vypěstovat z housenky, kterou jsem našla na květáku, motýla - běláska a pustila lho do přirody. Moc jsem se s tím nechlubila ani ve škole. To bylo totiž v 50. letech, kdy bylo v módě ničit veškerý hmyz prostředky DDT. Před tím bylo na loukách tolik různých baboček a pak najednou tito pestří motýli téměř zmizeli, byli velikou vzácností. Naštěstí DDT už vyšlo z môdy a motýli se znovu vracejí... Díky za hezkou báseň a tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru