Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život Jacka Sandmana

06. 06. 2004
0
0
833
Autor
TheMorpheus

Život Jacka Sandmana

Soubor devíti krátkých povídek o pracovním a nesnadném životě pohledného třicátníka, původně zaměstnávaného jako krupiér.Jednoho dne se hlavní hrdina Jack Sandman seznámí s Walterem Burkeem, s mužem, jenž vlastní většinu špičkových restaurací, a o kterém se mluví, jako o hlavě jednoho z mafiánských kartelů fungujících ve zkorumpovaném, ale velmi bohatém a krásném městě Junktown.Jack tuší, o jakou práci půjde, ale bez váhání práci bere.Jeho zvláštní a rozdělený charakter se však poměrně snadno vypořádává se všemi zločiny kolem.Často se vrací myšlenkami zpět a přemýšlí nad tím, co všechno udělal a zda to bylo úplně správné.Jack, vystupující jako charismatický kliďas, bojuje s místním podsvětím za svoji osobnost a za jméno pana Burkea.Netrpí pocitem viny za své leckdy brutální činy a smrt bere jako vysvobození a reinkarnaci do jiného, možná lepšího těla.Starý Burke si Jacka oblíbí pro jeho preciznost, samostatnost a spolehlivost ve všech směrech.Jack se během schůzek s Walterem střetává s jeho krásnou, dvaadvacetiletou dcerou jménem Natálie.
Zpočátku nijak nevypadající se mění na hluboký, avšak utajovaný milostný vztah.
Povídky se orientují spíše na jednotlivé zážitky při plnění pracovních úkolů než na lásku samotnou, ačkoli je takřka hlavní Jackovou ideou. Jack je hluboce spjat s Natálií, ale milostné prožitky se v celém souboru objevují jen jednou.Jednotlivé povídky jsou záměrně přeházeny, tudíž se čtenářům nesouměrně mapuje chladná a tmavá budoucnost s minulostí zároveň.Ironické, patetické, kruté ale i  vtipné uvažování hlavního hrdiny představuje osobitý pohled autora na neschopnost vyjádřit ohodnocení člověka, zda je dobrým nebo špatným členem zkaženého životního systému.
Tragického konce „dobrého“ člověka vykonávajícího špatnou, leč velmi dobře placenou práci, se čtenáři dočkají až v druhém díle souboru povídek s názvem: Smrt Jacka Sandmana.


Sandman->pohádková postavička pro děti, v podobě skřítka, který přináší spaní.


TheMorpheus
15. 06. 2004
Dát tip
Tím autorem jsem já.......

DarkMind
08. 06. 2004
Dát tip
Nooo, dej i hlavný hrdina je tu načrtnutý pomerne zaujímavo, ale chýbajú mi také detaily o knihe samotnej ako napr. meno autora. ;))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru