Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kritikům poezie

10. 06. 2004
3
0
2903
Autor
Dr_Mephisto

Kritikům poezie

 

Už pryč je doba básníků,

co byli dávno mlčí.

Vášeň, něha přes internet,

prý k lásce lidem stačí.

To názor možná něčí je,

však mě je zcela cizí,

když někdo formou SMS

na dálku city sklízí.

 

Pryč je prý doba básníků,

prý v posměchu se hrbí

a jenom bláznům naivním,

lyrika ústa zdobí.

Pod zšedlou krajkou závisti

své konta počítaje,

té lehké holce pod třešní,

kus Máchy recituje.

 

Však pochopení nehledá,

má moc a peněz věru.

Bohatstvím ducha pohrdá.

Šest stovek za nevěru.

Ve stejném parku z lavičky,

stařec se na ně dívá.

Má knihu, hůl a holubům

se zrním rukou kývá.

 

Jdu kolem něj a na knize,

odřené, bez záložky,

nápis na slunci leskne se:

Pan Alexandr Puškin.

Ví své, už moudrost nehledá,

má cit a nadhled stáří.

Já z kapsy tahám rukopis

a sunu mu jej k tváři.

 

Od třešně kráčí onen pár,

do kapsy pro kondomy

sáhla holka před křovím

a mizí mezi stromy.

Když stařík brýle z očí sňal,

chvíli hleděl do klína.

Pak rukopis můj lehce dal

mezi stránky Puškina.


Dr_Mephisto
14. 07. 2004
Dát tip
No vida jakou se mi povedlo rozpoutat debatu :) Ne... každý má svůj názor a já hu musím akceptovat, kdyby ne, pak bych mohl kandivat do politiky ........ a toho bohdá nebude!

Jen se rozčil, stejně tomu prd rozumíš. Dnešní doba je kromě jiného o vazbě "něco je o něčem". Nejde o podsouvání, ale o sunutí rkpisu. Slepci patřili úplně jinam, dá se to snadno vypozorovat. Možná kdybys tomu nějakou hodinku či dvě obětovala. A nebo radši upálit i tebe.

Jo, Puškina jsem taky četl. Ale že bych se kvůli tomu posral z každýho, kdo si ho vezme do papule... to se mi ekluje.

Pisces
13. 07. 2004
Dát tip
panu inženýrovi: Já se kvůli tomu nepose*u. A upálit mně? Až příští rok, 30.dubna už bylo...

Ok, pošli mi pls včas avi.

Pisces
11. 07. 2004
Dát tip
ing_Výkundortík_Rudolf: K tomu, co jsi napsal, se radši nebudu vyjadřovat, nechci se rozčilovat hned po ránu.. to autor: Mně se to moc líbí. Souhlasím s obsahem, dnešní doba je o mailech, SMSkách a vyznáními prostřednictvím nich. Sem tam je nějaký ten rým trošku kostrbatý, ale celkový dojem ve mně básnička vyvolává krásný. Nebudu nic pitvat, jako jistý pan inženýr všechnoznám-všechnovím, každopádně coby se nedal podsunout někomu rukopis? Navíc finální poznámka je pěkná blbost, jelikož se v básničce nikde nepíše, že by stařík byl slepý...ale nevadí. A na závěr - Puškina jsem nedávno četla... Skvělý autor. avi + T**

1. "nápis na knize (...) leskne se dvojtečka... Sorry, buď je to nadpis nebo jméno autora nebo jsi to napsal hodně nešikovně. 2. důležité je, že si smlouvají rande. až budou doopravdy prcat počítač, a zatím se to běžně neděje, můžeš uvažovat o zhoubné roli techniky. jinak je to jenom prostředník... toho pradávného a obecně člověčího. 3. lehké vkládání rukopisů jako protiklad spěchu dnešní doby :))) 4. píchat je taky běžné české slovo. a v některém kontextu se moc nehodí. sorry, ale představa sunutí nějakýho rukopisu před něčí gesicht je směšná. Ad finální poznámka: upalte slepce!

Dr_Mephisto
13. 06. 2004
Dát tip
ing_Výkundortík_Rudolf: 1. Pan Alexandr Puškin není nadpis, ale povzdech. 2. Nevim jak jsi na tom s prezentací se jako básník v reálném světě, mimo internet, ale já mám i dost neblahých zkušeností. I z rozmluv s mladými lidmy cca 16 let mám dojem, že bez telefonů a internetu by si nesmluvili ani rande. 3. "lehce" - vyjadřuje protiklat uspěchaného světa (viz pár pod třešní.) 4. "sunout" - běžné české slovo. Snad ti to tak stačí. Když chce člověk ve světě žít, musí se umět dívat. :o)

Dr_Mephisto
13. 06. 2004
Dát tip
Waawe: Díky. S tou kostrbatostí. Ono to je v momentálním vyjádření. Vše co napíšu si musím sám několikrát přečíst, než to začnu někde recitovat. Ale to platí i u klasiků...

Waawe
11. 06. 2004
Dát tip
docela hezké, místy i vtipné... ale více se mi líbila, celá druhá část básně fajn obraty jsou místy kostrbaté, ale s tou hlavní myšlenkou docela souhlasím měj se hezky m.

Feanor
10. 06. 2004
Dát tip
v dnešní době*

naštěstí nejsou vydavatelé knih až takoví patečtí hloupavci, kteří by na obálky psali pan alexandr puškin. jinak nevím, kde subjekt básně vzal ta tvrzení o nepotřebnosti poezie či nedejpámbu o něze přes net. Chvilkama to je úplně bez koheze, dírama ti dovnitř fučí. Ale hlavně je to výkřik proti jakejmsi nešvarům (didaktická nota mi vhání vztek do ramene a pěsti svírá), který asi ani nejsou. Ale abych byl i hodný inža, ten smířlivej závěr s plesnivcem není špatnej. I když i tam je vidět, že některý slova buď nejsou dobře zvážený... jestli to neni tak, že jsou jen do počtu: proč například ten stařec dal rukopis mezi stránky lehce? Dokážeme si představit, že ho tam hrubě násilím rve? Jakej důvod tam má právě ta lehkost? Ježišmarjá... a proč mu ten rukopis k tváři sune... Připočtěme nepromyšlený používání interpunkce, nepřehlednost v tom, kdo a co zrovna v básni něco dělá... Za tři mínus. A to se počítá i snaha.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru