Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drug star

18. 06. 2004
3
0
1419
Autor
Calimero

I hudební hvězdy jsou lidi. Mají vše, co máme my. Srdce, mozek..a mají také svoje drogy.

 

Hvězdy versus drogy

 

Člověk se odnepaměti touží povznést nad všednost vlastního bytí, překročit své vědomí, odpoutat se od matičky země, dosáhnout nedosažitelného, poznat nepoznané. Ty tam jsou doby, kdy byl odkázán pouze na vlastní snahu a úsilí. Naše generace má situaci podstatně snazší. Žijeme v jednadvacátém století, máme drogy. Stručně řečeno. O tomto démonu s velkým D toho bylo napsáno a napovídáno víc než dost. Denně na Hlavním nádraží zakopáváme o trosky lidské existence, neméně často slyšíme či čteme o policejních raziích, odhalující nadějné mladé chemiky, kteří si v domácích laboratořích vydělávají na živobytí, mnohým z vás jistě nenápadný týpek  v klubu nabídl zázračnou bílou tabletku. Nechci vás nudit seznamem drog, výčtem jejich nebezpečí nebo snad bezúčelným varováním. Každý rozumný jedinec si svůj názor utvoří sám.

Je tu však skutečnost, řekněme veřejné tajemství, které si uvědomuje málokdo. Tím jest propojení hudby a drog. Věřte, že předkoncertní jointy jsou pouze velmi slabým odvarem celého problému. Dříve než se pustím do analýzy prašivého světa hudební scény, přijměte drobný předkrm.

Jistě jste zaslechli o aféře kolem oblíbeného zpěváka Petra Muka. Někdejší leader generačních skupin Oceán a Shalom, které si pamatují spíše vaši starší sourozenci či rodiče mladších ročníků, zakotvil již před mnoha lety ve vodách populární hudby. Tedy té čisté a drogami nezkažené, jak jste si možná mysleli. Shodil číro, nasadil sladký usměv a do uší nám pěje jemné romantické melodie. Zdálo se, že „zlý hoch“ dostal rozum. O to více mě překvapila informace o jeho kokainové přítelkyni. Ti z vás, kteří neví o čem mluvím, vězte, že byl předvolán k soudu, aby svědčil proti dealerovi zmiňované drogy. Podle jedné ze svědkyň docházel do bytu obžalovaného, kde se účastnil divokých kokainových orgií. Lež, sprostá lež, řeknete si. Zase nějaká kačena, která chce nebohému Péťovi znepříjemnit život!(?) To by ale bylo příliš jednoduché. Muk sice přiznal, že obžalovaného zná, občas ho navštěvoval v bytě, ale pouze za účelem zhlédnutí nějakého filmu. Drogy tam nikdy nehrály roli, dušoval se u soudu. Je tu však další otazník. Policie si ještě před soudním přelíčením napíchla Mukův mobil a na vlastní uši slyšela, jak zpěvák při rozhovoru s obžalovaným dealerem lamentoval, že „měl jsem kapsli a ona mi vypadla a byla v ní běloba“. Na otázku, co ona kapsle znamená, odpověděl, že tím myslel dvě malé balení alkoholu, co vypadají jako šampón a jedno mu vypadlo z kapsy. Bylo to prý v době, kdy se do něj navážela média právě kvůli alkoholu a on proto při cestě z divadla nechtěl zůstat na baru, tak si alkohol přibalil s sebou. Zajímavé a poměrně důvěryhodné, stále ale nenacházím vnější ani vnitřní podobu flaštičky alkoholu a kapsle s bělobou. I jeho jiné hovory se hemží podivnými zkratkami, přezdívkami, nakousnutými a nedopovězenými větami…

A máme tu další slušnou postavičku, Lenku Dusilovou. Kdysi mladá rebelka se již uklidnila, píše poměrně dobré poprockové písničky a působí přinejmenším solidním dojmem. Chyba lávky. Předminulý podzim hrála na menším festivalu, kde jsem čirou náhodou pracoval. Celé vystoupení z ní sršela energie, až to bylo podezřelé. Po koncertu jsem ji v zákulisí poprosil o trsátko coby suvenýr. Nebyla schopná artikulovaně odpovědět, spíše se to podobalo cizímu jazyku než češtině. Také naprosto nepřítomný pohled a velmi nápadně rozšířené oční panenky potvrzovaly nejen mojí domněnku, že se před koncertem něčím „nafrčela“. Nezaujatě řečeno, alkoholu ani marihuaně bych její stav nepřičítal.

Říkám si, když už i popoví a poprockoví hudebníci ujíždí na drogách, jak to pak musí vypadat ve světě drsných rockerů.

Odkud ovšem pramení tyto neodmyslitelné ocelové pavučiny mezi hudbou a drogami? Každý chce ze života vycucnout tu největší krásu. Člověk obvykle stoupá po pomyslné pyramidě až k samotnému vrcholu, kde ho čeká, co si vysnil. Ať už je to povýšení, drahé auto, krásný protějšek, cesta k moři… Hodnoty se mění od člověka ke člověku. V hudební sféře se přesto věci mají poněkud jinak. U větších hvězd hodnot postupem času ubývá, až studánka vyschne. Zahraniční hvězdy mají všechno, o čem obyčejný pozemšťan jen tajně sní. Při pomyšlení na „hvězdný“ život se  nám často tají dech. Luxusní auta věhlasných značek, drahé domy po celém světě, speciálně na kalifornských či floridských plážích, alba prodávaná po miliónech, nekonečné zástupy fanoušků, vyprodané koncerty, v náručích modelky krásné a štíhlé, konta však velmi tučná, plné schránky obdivných dopisů, všeobecné uznání a slávu. Jistě je toho ještě mnohem více. Co si pak má chudák hvězda počít, když všechno má? Zbývají drogy, které jim otevřou novou, dosud nepoznanou cestu. Není čemu se divit, člověk je od přírody tvor nenasytný, žravý často až nenažraný, stále chce víc a víc. V případě některých hvězd to platí dvojnásob. Keith Richardson, kytarista legendárních Rolling stones, už dávno v jednom rozhovoru uznal, že ani šedesát tisíc lidí na koncertě mu nedodává takové uspokojení, které by chtěl. Pouze droga je klíč k větší slasti a silnějšímu prožitku. Prozradil, že když si před vystoupením „něco dal“, blaho ze samotného koncertu se mnohonásobně znásobilo. Zde je tedy odpověď. Když rozkoš nelze vyvolat přirozenou cestou přichází na řadu drogy.

Nikdo hvězdám nebere jejich slasti. Smutné je, že drogy berou NÁM naše hvězdy. Z předlouhého seznamu poražených vzpomeňme na Kurta Cobaina.

Fakt, že drogy zasáhly v hudební branži téměř každého, dokumentují následující historky. Mnohé k neuvěření, přesto pravdivé.

Dave Gahan, neodmyslitelný bůh Depeche mode, si „prožil“ klinickou smrt po požití vydatné dávky heroinu mixovaného s kokainem. John Lennon kdysi přiznal, že v roce 1965, kdy byli Beatles dekorováni Řádem britské impéria, se celá kapela v jedné z místností Buckinghamského paláce uklidňovala před ceremonií kouřením marihuany. Když už jsme u Beatles; Paul McCartney si odseděl devět dní v tokijském vězení za pašování marihuany. Jeden z členů Pink floyd si s oblibou dával ranní kávu „oslazenou“ malou dávkou LSD. Během kokainových dýchánků Freddieho Mercuryho byli mladí chlapci „servírováni“ na obřích stříbrných podnosech přímo zpěvákovi do bazénu. Gastronomickou libůstkou Ozzy Osbourna bylo překusování živých netopýrů během koncertu, patrně pod vlivem drog. Drogy zasáhly do životů  i takových ikon hudby jako byli či jsou Jim Morrison, Black Sabath, AC/DC, Elton John, Nick Cave, Eminem, Robbie Williams, Aerosmith, Pearl jam, Green day, Elvis Presley, Marilyn Manson, R.E.M., Red hot chilly peppers, Roberta Kodym & P.B.CH. z Lucie a mnoha a mnoha jiných.

Těchto pár desítek řádků nemělo za cíl zkritizovat hudebníky za život, jaký vedou. Pro nepokryteckého posluchače muziky by osobní život neměl být při poslechu směrodatný. Jestli někdo nahrává album nebo koncertuje se stříkačkou v žíle, je to jen jeho věc. Některým fanouškům to může vadit, jiné to naopak těší – zvlášť pokud muzikant předvádí o to lepší výkon. Faktem (bohužel) je, že drogy do světa hudby neodmyslitelně patří. Pokud se přeci jen najde radikál, bránící se tomuto spojení, odkazuji na Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka a dechovku.

Závěrem řečeno, až budete příště dovádět na koncertě a obdivovat umění té VAŠÍ hvězdy – ať už popové, rockové nebo jiného stylu – vzpomeňte, že to nemusíte být pouze vy, váš křik a potlesk, čím je vaše hvězda omámena.


Silwin
21. 07. 2004
Dát tip
Fejeton? Plně souhlasim s Nedlloyd :o) Úvaha sedí mnohem líp...

Calimero
15. 07. 2004
Dát tip
Máš pravdu, sám jsem nevěděl, do které kategorie to zařadit. Úvaha? V kterých konkrétních pasážích ses nudil?Pro příště...

Nedlloyd
15. 07. 2004
Dát tip
Víš, myslel jsem to tak, že jsem se nudil při čtění fejetonu, ale pokud to není fejeton, tak to je jiná... Úvaha by byla možná lepčejší :o)

Nedlloyd
12. 07. 2004
Dát tip
Vážný téma, hezkej článek... jen jsem v tom nenašel ani kousek fejetonu. Je to dlouhý, vážný a někdy trochu nudný... Jako článek to beru, jako fejeton zavrhuju...

Yossarian
22. 06. 2004
Dát tip
Zlatej Pepík Zíma a jeho dechovka, ty jsou snad čistý :o) naprosto nesouhlasím s FLOem, protože tohle jako slohovka rozhodně není obsahově je to dost dobré, jazykově by to zasloužilo v některých místech trochu učesat a hlavně bych prosil změnit kategorii, protože tohle nepatří pod fejeton, ale spíš pod úvahu, ikdyž kdyby to bylo moje dílko, nebál bych se to dát pod REPORTÁŽ otázkou pro právníky zůstává, jestli je to napsaáno tak, že by případná žaloba ze strany Dusilové byla opodstatněná, já ale myslím že bys vyhrál * a oprav si "ke člověku"

gabio
20. 06. 2004
Dát tip
blaho ze samotného koncertu se mnohonásobně znásobilo. kdy byli Beatles dekorováni Řádem britské impéria tohle si nějak oprav Jinak...sice to není nový objev, ale napsaný je to moc dobře... Dovedu si to klidně představit i v novinách... t

Delahaye
20. 06. 2004
Dát tip
Hmmmm... Není sporu, že Tvůj příspěvek je obsahově OK. Jenže : To, že značná část umělců (a to nejen zpěváků a zpěvaček, jenže ti jsou nejvíc viditelní) si svůj energetický a emoční deficit nějak doplňuje, je fakt, který prostě k umění patří. A to už odpradávna. Což je ale dle mě jasné každému od 10-ti výše ...:-) Beatlesácké soaré se špekem se současníkovi již jeví jako téměř dětinský dýchánek... Každý svého štěstí strůjcem. Nicméně negativní reklama působící na mladší ročníky je samozřejmě nezanedbatelná - i když vcelku vyvážená dostatečnou informovaností o neblahých koncích kdysi "nádherně" nekonečných tripů... Sid Barett, Jim Morrison, Jimmy Hendrix and many many more ... Oni se teď už teď tím umjelci ani moc netají...každý způsob reklamy je dobrý. Stačí jen poznamenat - "to bylo, teď jsem už čistej a NIKDY již více !" a ikona je zase fajn člověk - navíc ošlehaný zlou zkušeností ... :-) P.S. Keith RICHARDS by Tě za zprznění svého přijmení bacil flaškou Honzy Procházky po hlavě a Lenka Dusilová by Tě klidně mohla žalovat pro pomluvu a sedřít Tě z poslední korunky ... :-))) Tip za práci, kterou sis s tím nesporně dal... Měj se .. P.S.S. Proč ta malá písmena u druhého slova ve slovních spojeních názvů skupin ??? :-)

Tajpan
18. 06. 2004
Dát tip
A? Niečo nové?

Calimero
18. 06. 2004
Dát tip
Doufal jsem, že jo... Nevím, kolik lidí si dokáže dostatečně představit, co se děje v zákulisí.

Tajpan
18. 06. 2004
Dát tip
Koho to zákulisie vlastne trápi. Keď sa niekto chce zabiť prosím. Nemusíš na to míňať prachy na pripojenie.

FLO
18. 06. 2004
Dát tip
Je to jako slohová práce. Není v tom vlastní zkušenost, jakýsi postoj taky ne. Ničím to není zajímavý.

Calimero
18. 06. 2004
Dát tip
JE v tom vlastní zkušenost. Pracuju na koncertech, tak asi 4-5 velkých akcí měsíčně!! Pohybuju se mezi těmi lidmi, vidím to, co diváci ne... Ale nevadí, negativní kritika, taky kritika.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru