Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Posselt: Vraťte turbínu, dekrety do Evropy nepatří

15. 06. 2004
1
0
1973
Autor
csütörtök

Posselt: Vraťte turbínu, dekrety do Evropy nepatří

Deníky Bohemia, středa 30. června 2004

 

V Evropě se opět začalo diskutovat o bezpečnosti jaderné energie. Hlavním impulsem k tomu jsou problémy s turbínou v jaderné elektrárně Temelín. Bez přestání vibruje již třetí den a ani do uzávěrky dnešního vydání nebylo známo uklidnění situace.

 

Dva týdny po prvních volbách do rozšířeného Evropského parlamentu se tak Temelín stal znovu tématem číslo jedna, tentokrát pro většinu unijních médií.

 

Pondělní Süddeutsche Zeitung v obsáhlém rozhovoru s předsedou Sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) Berndem Posseltem otiskují jeho výzvu Čechům: "Zrušte Temelín a tu turbínu nám vraťte, Benešovy dekrety nepatří do společné unie." V podobném duchu se vyjádřil pro rakouské Neue Kronen Zeitung i korutanský hejtman Jörg Haider. Na česko-rakouských hranicích navíc znovu začali demonstrovat rakouští zemědělci a ekologičtí aktivisté.

 

Své zájmy se v Evropě mezi jinými chystá hájit i čerstvý europoslanec Vladimír Železný. V rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera o Temelínu řekl: "Já s tím nemám problém. Pokud to bude výhodné pro Znojemsko. Jako poděkování těm, kteří mě začali volit."

 

Předseda české vlády Vladimír Špidla se taktéž domnívá, že toto téma rozhodně Evropou hýbat nemusí: "Nic se neděje, žádné problémy neexistují," uklidňoval novináře ze třiceti zemí na včerejší mimořádné tiskové konferenci. Podpory se dočkal i ze strany teologa a pedagoga Tomáše Halíka: "Co je bez chvění, není pevné," odmítl Halík rezolutně veškeré spekulace o vibrující turbíně.

 

Dění v Evropě si však už povšiml i americký deník USA Today a ve včerejším vydání píše: "Československo ležící mezi evropskými veletoky Indus a Ganga zřejmě začalo vyvíjet jaderné zbraně."


Hanca
16. 06. 2004
Dát tip
politika me moc nebere, nebyla jsem ani volit, stejně to neovlivním, raději bych se vrátila zpátky do lesa, mezi zvířátka, ona ta zvířátka ve vládě jsou většinou poněkud horší než ta v lese, nicméně to, co jsi ve svém povídání uvedl se asi zakládá na pravdě, hájila bych Českou republiku, ale dle mého názoru jsme ani do té unie vstupovat neměli, budou nám diktovat, co máme dělat, to mi vadí, ze všeho nejlepší je volnost, pobyt v přírodě, celý svět je naruby a těžko tomu někdo pomůže. Jinak přeji hodně zdaru při tvorbě - kolegyně z Mělníka

drfaust
15. 06. 2004
Dát tip
Závěr opravdu vtipnej... jen nevím, jestli je to tvá "fabulace" nebo realita... Bodejť by ta turbína nevibrovala, když je svého druhu unikátní na světě... Výkon toho reaktoru byl totiž původně navržen na dvě turbínové trati, ale geniální komunistyčtí plánovači změnili na konci osmdesátých let plány; podle nich to zvládne jedna trať... a tak máme trať s největším příkonem na světě... údajně se tím mělo ušetřit a urychlit... k čemu to ovšem vedlo, víme všichni... naštěstí to bezpečnost jaderného provozu skoro neohrožuje... ale trapně to púsobí velmi Jako kdyby čeští inženýři nebyli schopní postavit turbínu... (jde sice o něco naprosto jiného než nad čím kdysi dumal Viktor Kaplan, ale stejně... v zemi, kde žili inženýři jako on...) ...navíc majíli zkušenosti se stavbou elektrárny v Dukovanech, Jaslovských Bohunicích, Mochovcích.... Je to prostě nestandardní řešení se vším, co z toho plyne.... Na druhou stranu sousedíme se zemí, kde inženýři nedokážou navrhnout ani lanovku tak, aby byla bezpečná... takže:)

ulita
15. 06. 2004
Dát tip
Trapně působí především tvoje gramatika, doktore :)

ulita
15. 06. 2004
Dát tip
Asi Avi

Noe1
15. 06. 2004
Dát tip
Jé, politická blbůstka, takového něco ještě v klubu není. Šup tam s ní.

Seregil
15. 06. 2004
Dát tip
Mno... politickou situaci raděj nesleduji .. už dlouho na to nemám žaludek ani nervy....

Noe1
15. 06. 2004
Dát tip
Seregil: dyž mně bylo tak líto nevyužité kategorie. A navíc to není úplně mimo mísu :))))

Seregil
15. 06. 2004
Dát tip
Noe.. jo to beru.... nevyužité místo mi také nedělá dobře na pleť... většinou používám vodu po holení... nebo gel... ale co se týká politiky já jsem mimo mísu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru