Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O slušnosti, dobru a zlu

19. 06. 2004
1
0
2427
Autor
CMax

Myslím, že to rozhodně stojí za zamyšlení!

.
       Poslední dobou hodně přemýšlím. A to hlavně nad lidskou společností a nad odpověďmi na otázky, které se tohoto tématu týkají, anebo z něj vyplývají. A jedna taková otázka mě napadla: "Co je to vlastně slušnost?" A tak jsem začal uvažovat, co o ní vlastně vím. Vím to, že slušnost je pozdravit tu paní od vedle, klepat, než někam vejdu, v mluvě nepoužívat vulgární slova a podobně.

       Nedokázal jsem přesně říci, proč tyto věci dělám a proč se chovám podle zásad slušnosti. Snad ze zvyku. Někdo mě to asi naučil. Zeptal jsem se tedy několika lidí, co si pod pojmem slušnost představují. Víceméně byla odpověď jednoznačná. Dozvěděl jsem se, že slušnost je jakési synonymum pro pojem dobro. Ano, to by souhlasilo. Jako malému dítěti mi byly denodenně předčítány všelijaké pohádky a příběhy, kde dobro vítězí nad zlem. Později jsem přečetl snad všechny komixové příběhy Rychlých šípů a tuto literaturu jsem neskutečně miloval. Není snad jiného člověka než dítěte, který by si tolik jako ono přál, aby vždy zvítězilo dobro nad zlem.

       A všude mi byla dávána přesná podoba činů, které byly dělené na dobro a na zlo. Západní společnost mi přesně, většinou formou literatury, vsugerovala podobu dobra a zla. A věcem, které mi označila za dobro, začala dávat pojem "slušnost".

       Pokud se ale kohokoliv zeptám, co je dobro a zlo, tak většinou nikdo neví, anebo tvrdí, že to musí člověk vycítit. A já se ptám: "Vycítit? Či kdesi v podvědomí najít uložené podněty od 'vychovatelů', které nám tyto dva pojmy určili?"

       Vyložím zde takový příklad. New York - 11. září 2001 - Světové obchodní centrum - DOBRO, nebo ZLO??? Vím, že valná většina z vás teď odpoví: "No samozřejmě zlo!" Ale já se ptám: "Máte pravdu?" Vy si určitě myslíte, že ano. Ale proč si ta druhá polovina lidí na této planetě myslí, že je to dobro a také, že oni jsou ti, kdo mají pravdu.

 Tedy - pro (přibližně) polovinu lidí čisté zlo, pro další část jasné dobro. A já se opět ptám: "Kdo z vás má pravdu?" ale zároveň si na tuto otázku musím sám odpovědět: "Ani vy, ani oni!". Nějaký člověk si kdysi dávno určil pojem dobra, a někdo jiný si ho určil jinak. Potom si ho každý po svém šířili a vnášeli svůj názor do podvědomí spousty dalších lidí.
        A já říkám: "Dobro a zlo ve všeobecném pojetí NEEXISTUJÍ! Něco se může tvořit a něco se zase může likvidovat a je na každé svobodné vůli každého člověka, jak si dobro a zlo určí(nebo neurčí)."

 Ale pokud se vrátím zpět ke slušnosti, pojmu, jenž zastupuje to neexistumící dobro a otázce: "Co je slušnost?" Tak můžu odpovědět, že slušnost není dobro, ale pouze přetvářka lidí, kteří buď chtějí být dobří, či jenom vypadat dobří, jelikož tato touha konat "dobro" je v lidském podvědomí již od dětských let. A nejhorší je, že si málokdo tuto přetvářku dokáže uvědomit.


Liščátko
19. 09. 2004
Dát tip
Nepochopila jsem co je tedy to "dobro" a co to "zlo".Jsou to jen pohádkovské řeči......

Aladin88
03. 09. 2004
Dát tip
Vůl nejsem ptáka i koule mám dík za optání

sallinka
09. 07. 2004
Dát tip
Text: zas ja, doufam, ze ti to nevadi... mrzi me, ze se cely zivot lide chovaji...jak to rict..hraji si na nekoho jineho, nez jsou. vytvori si urcitou \"masku\", ktera je pro lidi-spolecnost prijatelna a cely zivot s ni ziji a ja, kdyz ted s nekym mluvim... je mi na zvraceni... z pomysleni, jak je hnusny, ze se oba dva pred sebou pretvarujeme... chovame se slusne, sme na sebe hodni = lzeme si do oci. ale jak mam vedet, ze kdyz tuhle masku odlozim, nebude pod ni dalsi? kde mam najit SEBE? a ne jen dalsi masky...???

Andulka
06. 07. 2004
Dát tip
Az do ted jsem si myslela, ze jsem slusna a dobrotiva...:-))) a ty mi reknes, ze se pretvaruji...:-)))))))

Zbyhoň
26. 06. 2004
Dát tip
Slušnost je zlá, když se jejím jménem maskuje nesmysl. Proč musím v angličtině na otázku „How are you?“ komukoli jinému než blízkému příteli povinně odvětit „Fine…“ Proč mi matikářka v hodině s šokovaným výrazem vynadala: „Radku, vy se protahujete!“ ? A jestli je dobro a zlo absolutní, to je odvěká debata…Ale neznám národ /přesvědčení/ skupinu, kteří by prohlašovali, že ŽIVOT je špatný…

jimmiv
23. 06. 2004
Dát tip
:o) je to dlouhy matesu...ale treba se k tomu nekdy dostanu.....jinak kessi ses vul:o)

CMax
23. 06. 2004
Dát tip
Jojo, Aladine, Jimmiv má pravdu.... Tu tvojí kritiku jsem fakt trochu nepobral. A Duš ti vzkazuje, že ty sám nedokážeš ani vymslet, jestli si utřeš pr*el levou nebo pravou rukou...

Aladin88
21. 06. 2004
Dát tip
No cododat. Je to asi stejný jao když přemýšlím nad tím jestli sežeru další brambůrky nebo si dámj arašídy. Vždy jde jen o názor nikdo nemůže 100% říct co je dobré a co špatné. Snad jsi mě pochopil.

CMax
20. 06. 2004
Dát tip
Pravda... jdu to změnit....

Zulyu
19. 06. 2004
Dát tip
u dlouhých děl (kdy jsem líná) se sousředit si čtu první a poslední slovo. Zvlášť tady je to vtipné. takové...ehm..moralstní?:)

CMax
19. 06. 2004
Dát tip
Pro ty, co jsou stejní jako Zulyu, tady se slušnost kritizuje!

Neni to špatné, ale je tu jedna věc, která mě osobně tluče dost brutálně do očí. Když už svůj článek nazveš Slušnost, tak pak piš o slušnosti a nesnaž se sáhodlouze zamýšlet nad dobrem a zlem. To by pak tvůj článek měl změnit nadpis.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru