Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopis světu

26. 06. 2004
0
0
872
Autor
Zina

Milý Světe!

   Mám tě moc ráda a celkem se mi i líbíš. To zase ano, i když možná by jsi mohl být ještě trochu hezčí.

   Víš, třeba kdybys neměl tolik válek, ubylo by lidského strachu a hned by Tě měl každý radši. Každý by se přestal bát. A kdybys nedělil lidi na černé a bílé, na chudé a bohaté, nebyl by rasismus a nebyla by závist. A zase by se žilo lépe.

   Kdyby byl každý roven každému a nikdo by nebyl rovnější, zase by to bylo lepší. Víš, pak by mezi lidmi nebylo tolik rozdílů, ze kterých tak vznikají hádky. A nebýt hádek, nebylo by ani válek. Nemyslíš?

   Možná by ses nad tím, Světe, aspoň na chvíli zamyslet měl. Ty by jsi snad nebyl radši, kdyby tě lidé měli raději? Ty by jsi snad nebyl radši, kdyby se nám s tebou žilo lépe?

   A taky příroda by možná mohla být aspoň trochu čistější, protože ve zničené přírodě přece nebude chtít žít nikdo. A mezi nekonečnými panelovými sídlišti, které nám ve městech čím dál více buduješ, to taky není zrovna nádherné.

   Ne každému se totiž líbí místo zelené trávy šedá dlažba, místo stromů přeplněné popelnice a místo vůně lučních kytek jenom výfukové plyny. Tak teda nevím, ale mně určitě ne. A když už tam člověk musí žít, není snad přece lidské, aby si chtěl aspoň na chvíli odpočinout v troše zeleně? Ale brzy už to jen tak jednoduše nepůjde. Přece se nebudeme procházet mezi poházenými odpadky, rezavými plechovkami a rozbitými lahvemi. A co si budeme povídat, jejich vůně taky není zrovna nejvábnější.

   Neber to tedy jako kritiku, ani jako urážku, jenom jako dobrou radu. A dobrá rada je přece nad zlato, říká se to tak, ne? Ty bys to měl vědět, Světe, přece sám nejlíp. Kdybys nebyl, kde bychom byli my?A byli bychom vůbec?

   Tak stejně díky, že tu jsi a že jsi tady s námi. Měj se krásně a má slova si vezmi aspoň trochu k srdci. Já vím, že je velké, jinak by se do něj nemohla vejít celá naše Země. Tak si tam najdi ještě kousíček jenom a jenom pro můj dopis, a až se budeš někdy nudit, tak si ho třeba přečti.

   Jen pozor, aby už nebylo pozdě…

 

Tvá rádkyně

 

  


domeska
28. 06. 2004
Dát tip
tohle se mi taky moc nelibi ... svet je vazne spatny osloveni ...

Kimísek
28. 06. 2004
Dát tip
S tím oslovením taky bohužel nesouhlasím, když už jsi tam totiž používala "světe", tak to místy vyznělo jakoby si oslovovala lidi a někdy jakoby si spíš oslovovala tu planetu. A to mi nepřišlo moc dobrý, protože si to přeci děláme všechno sami. Jinak pěkně napsané, ale nějak mě to neuchvátilo... :o)

Nicollette
26. 06. 2004
Dát tip
Pokud oslovuješ Svět, měla bys především mluvit k lidem, kteří ho vytváří... Protože já si jinak nedokážu představit něco pod pojmem "svět". Je zajímavý, jak všichni do jednoho chceme totéž. Mít čisté okolí, žít v míru, najít si lásku na celý život atd. A my sami si klademe přes cesty překážky.... tak proč?.... Ale je úctyhodné, že aspoň někoho ta dnešní situace trápí...vivat

Zbyhoň
26. 06. 2004
Dát tip
Promiň, ale o tomhle tématu by to chtělo říci něco nového, jinak je to jen mlácení prázdné slámy. Každá třetí úvaha řeší třeba životní prostředí. Ale kdo z nás umí žít tak, aby je ani trošku nepoškozoval? Psala jsi tuhle úvahu do počítače? Pak věz, že na výrobu počítače se spotřebuje desetkrát víc chemikálií, než sám váží. Tak je to se vším…

sk8ergirl
26. 06. 2004
Dát tip
Zbyhoň: To s tím počítačem je nepochybně pravda...ale ono říkat něco nového o takovémhle tématu snad ani nejde, protože je čím dál tím víc aktuálnější... Jinak k úvaze samotné, myslím že autorka zvolila dost špatný oslovení...za to, co ty popisuješ přeci nemlže svět, ale my lidi... Takovéhle úvahy jsou na místě, ale zase na druhou stranu i trochu souhlasím se Zbyhoněm, protože myslím, že je až moc takových úvah, pomocí kterých si autoři jen a jen stěžují a přitom nepřinášejí žádná nová řešení ani plodné nápady a návrhy...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru