Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rodiče

30. 06. 2004
1
0
846
Autor
Zina

Rodiče

 

    „Rodiče – to jsou máma a táta. Moje maminka a tatínek jsou moc hodní. Mám je moc ráda. Jezdíme spolu na výlety a taky k babičce, máma mi čte před spaním pohádky a táta přijde, když se bojím strašidel. Od rodičů jsem jednou dostala k narozeninám krásnou panenku s dlouhými vlasy. Ona je teď jako moje děťátko a já ji vozím v kočárku.

    Až vyrostu, chci být maminkou…“

Káťa, 5 let

 

   „Rodiče – to jsou zvláštní lidi. Aspoň má máma a táta jsou jako ti tvorové z jiné planety. Ale moji kamarádi říkají o svých rodičích to samé, nejspíš jsou takoví tedy všichni. Nelíbí se jim styl, jak se češu, nelíbí se jim oblečení, které nosím, a nelíbí se jim ani hudba, kterou poslouchám.

   Nelíbí se jim na mně nic a nemají vůbec smysl pro humor. Mají vlastně celkově nějakou divnou představu o životě. Pro ně je životem nejspíš jen ta jejich práce, možná ještě ta nudná hudba z minulého století a jejich styl oblékání se dá bez nadsázky hodnotit jako předpotopní. A co si budeme vykládat – však i jejich bujné kštice už nejsou dnes, co bývaly, vždyť už jsou celí prošedivělí! A s rodiči je nuda.

   Podle nich, hudba, co poslouchám je hrozně hlasitá, samé dunění, hrozně rychlé a určitě tomu ani nerozumím, vždyť je to přece anglicky! Kalhoty nosím moc nízko a nohavice mám moc dlouhé, bunda je hrozně vytahaná a tričko roztrhané. Mé vlasy mají divnou barvu a vůbec divný střih. Co si ti sousedi jen o NICH pomyslí?

   Kdybych Vám teď mohl poradit, moji milí rodiče, kupte si nejnovější Scootery, maskáče spusťte ke kolenům a číro si barvěte červeně. Pak se za Vás nebudeme stydět, vždyť budete styloví! Tak si to vezměte k srdci až si spolu dáme večer špeka.“

 

David, 16 let

 

   „Rodiče – těm jsem dneska moc vděčná. Sice byly doby, kdy jsem je přímo panicky nesnášela, byly i doby, kdy jsem je nadevše obdivovala. Dnes ke svým rodičům s úctou vzhlížím. Jen pod jejich vedením jsme dokázala vystudovat vysokou školu, jen díky nim jsem dneska šťastnou ženou. Byli to právě oni, kdo mi tenkrát řekli, jdi za svým cílem a před ničím se nezastav! Až dnes, když jsem sama matkou, dokážu teprve patřičně ocenit, co pro mě mí rodiče vlastně všechno udělali. Těch probdělých nocí, když jsme se vracela z prvních večírků, těch promáčených košil, když jsem jim plakala na ramenou za ztracenou první láskou! Až dnes si teprve uvědomuji, co to vlastně znamená být rodičem. Ta obrovská míra starostí a zodpovědnosti že se vrací jako láska a obdiv Vašich dětí. A že je to pak krásný pocit, to může ocenit zase jenom rodič.

   Tak milí rodičové, hlavy vzhůru, nejste na to sami! Máte přece svoje děti. A když dáte hlavy dohromady, tak to dokážete… Aspoň jako já…“

Jitka, 31 let

 

   Tři různí lidé, tři různé věkové skupiny, tři různé pohledy na svět. A taky na rodiče a rodičovství vůbec. I když to na první pohled možná není patrné, všechny tři komentáře mají jedno společné: a to je bezmezná láska rodičovská.

   Všichni tři, ať už je to pětiletá Káťa, vzhlížející na svět zatím ještě poněkud naivně; nebo šestnáctiletý všeználek David; nebo jednatřicetiletá Jitka – ti všichni tři mají své rodiče rádi,  i když to dávají najevo každý po svém. Káťa slovy „mám moc ráda“, David užitečnými radami a Jitka svojí úctou. Protože jejich rodiče je tak vedou…protože jejich rodiče tu jsou…jednou provždy a rodiči zůstanou…

 

  

 

 

 

 

  


toyenka
02. 07. 2004
Dát tip
No, myslím, že dobře vymyšlená kompozice s dobrým nápadem, ale k jednotlivým částem bych měla spoustu výhrad. Závěr tam je naprosto zbytečný. Není nutné se vyžívat ve slohových cvičeních.. asi víc okořenit skutečným životem..

Rowenna
30. 06. 2004
Dát tip
To je jak ze "slepičí polévky pro" - jistě, působí to na city. Ale velice zjednodušené. :-)

lonely_tear
30. 06. 2004
Dát tip
nahodou.. je to vystizny a pravdivy!

FLO
30. 06. 2004
Dát tip
to je fakt celý strašně hloupý. ten poslední odstavec tomu ale úplně dává na prdel.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru