Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku?

25. 06. 2004
5
0
3064
Autor
E_Nigma

Vím, že to nedodržuje formu 5-7-5 a zkoušela jsem tam něco přidat ale přijde mi to jako zbytečné okecávání.

Mlhavé ráno,

kapky rosy

na pavučinách.


navážeč
31. 07. 2004
Dát tip
Co je mi do toho? Víš kolik už jsem tu viděl "básní epických"? Často to byly i pěkný slátaniny... ale s episckou básničkou to mělo prd... ještě abych se plácal v tom, jestli je něco toto či tamto :)

navážeč
30. 07. 2004
Dát tip
Jo, to s tím okecáváním mi bylo taky zatraceně sympatiš.

E_Nigma
30. 07. 2004
Dát tip
Ale haiku to není=)

DušíK
22. 07. 2004
Dát tip
Doufám, že jsi rychle poznala, co se skrývá za některejma "odborníkama haiku" na písmákovi. "odborník na haiku" je čirá blbost. Pokud tomu navíc sám u sebe někdo uvěří, je to tragédie. A lidi, kteří mu uvěří, se spálí. Vykašli se na odborníky, koukej kolem sebe, poslouchej, nevěř lidem ani svým názorům. Pes štěká haf haf, kočka mňouká mňau mňau: to jsou opravdoví odborníci na haiku. Hezký den.

E_Nigma
05. 07. 2004
Dát tip
Pokud si to někdy někdo bude náhadou číst tak bych ráda přidala parkovo hodnocení z jeho souhlasem..s odstupem času s ním plně ve všem souhlasím. park: "Tvůj obraz hovoří o tvém vidění světa, ale je to vidění prizmatem zkušeností a zažitých obrazů...myslím, že bych nedokázal ani zpočítat, kolikrát jsem v haiku četl "rosa na pavučině, mlhavé ráno a např. šňůry perel třpyt....blablabla" (mimochodem taky jsem takových pár utrousil;(..) Potíž je v tom, že toto vidí mozek, ovlivněný tím, co si "myslí ", že vidí a ne tou "pravou" podstatou, která je jaksi, za myšlením a čtenář by ji měl objevit více méně rezignací na první pohled a hlubším studiem... To, že něco popíšu jak to vidím, je první krok, ale bez dalších sebezpytných , upřímných otázek a odpovědí , to nikdy haiku nebude... Nemohu ti proto napsat návod na to co je, nebo není haiku, sám to vím teprve v okamžiku, kdy se s ním setkám;))."

teqrilla
05. 07. 2004
Dát tip
líbí se mi....5-7-5? to mi moc nevadí, lepší, než plácat zbytečná slova....jsem ráda, že víš, co je to haiku. *

E_Nigma
05. 07. 2004
Dát tip
teqrilla:děkuju, ale to jsou teprve začátky, tak doufám, že to bude časem víc, než tohle. Jinak moc dík.

srha
03. 07. 2004
Dát tip
*

Elyn
29. 06. 2004
Dát tip
ha aha, dík :) vrátím se k nim..:)

park
29. 06. 2004
Dát tip
Elyn ......park4

E_Nigma
28. 06. 2004
Dát tip
Elyn:Ale určitě si na haiku větší přeborník než já=)) Jinak děkuji ze povzbuzení a nebuď až tak skromná. jo jo..japhy=( pokud nějaké příště bude=) pa*

E_Nigma
28. 06. 2004
Dát tip
park:mohl bys mi napsat proč zdánlivě??prosim slov hodne=)..borovice jsem cetla=))

Elyn
28. 06. 2004
Dát tip
:) prostě, držím palce... (jen ty borovice jsem nečetla, asi nebyly tady, že?)

E_Nigma
27. 06. 2004
Dát tip
Moc dekuju, že cítíš ten kontrast toho chladného, pro mě nehezkého, rána a nádherných věcí, které je ta mlha schopná vytvořit.díky=)

E_Nigma
27. 06. 2004
Dát tip
Budu to zkoušet neboj..tak lehce se mně nezbavíte...jinak díky...zkusím, aby to bylo příště výraznější.=)

E_Nigma
27. 06. 2004
Dát tip
Je hezké, ža napíšeš, že to haiku není, ale nenapíšeš proč. Nemyslím to zle, řekněme že je to rada od nováčeka génia jak řekl japhy=).

E_Nigma
27. 06. 2004
Dát tip
Japonsky neumím, ale začínám na tom dělat..jinak díky=))

E_Nigma
27. 06. 2004
Dát tip
Já mám pocit, že víc okleštit už to nemůžu..ztratilo by to význam..znamená to, že nejsem dobrá ve výběru slov (což mě nepřekvapuje)...neumím navodit naládu

E_Nigma
27. 06. 2004
Dát tip
Není to o ničem..šla jsem ráno do školy..byla mlha..chodím kolem plotu...byly na něm pavučiny...a v důsledku mlhy na těch pavučinách byly kapky...bylo to naprostá nádhera...pokud z toho nic necitíš je chyba ve mně=)

E_Nigma
27. 06. 2004
Dát tip
japhy:Takže případ haiku-laik, genius ti lehce osvětlím. Mám kamaráda, který chodí na písmák a zná můj nick, vím že čte haiku, protože jsem ho na to navedla...ale chtěla jsem od něj objektivní názor a proto jsem si musela udělat nový nick... jinak nelze přečíst většinu tvých kritik, které jsou podle mě vždy dobré. Jinak jsem tu už chvilku takže vím, že ty, negev a Elyn jste přeborníci na haiku, ale ty jsi mě přišel nejlepší...nebo možná nejzajímavější. Tak to by bylo vysvětlení nováčka génia i pracovitého člověka, kterých je pár na světe=)). A abych byla upřímná víc tě zajímal nick a věci kolem něj než haiku..navím co si mám myslet. Nemyslím to špatně, ale všem ukázkově rozebereš haiku a mě pošlel za Elyn. Je to jen kvůli tématu?? Laciné??Co je podle tebe laciné? A aspoň pro něco mě obdivuješ=)

E_Nigma
27. 06. 2004
Dát tip
Elyn:Jo..už mi bylo řečeno, že mám slabý zlom..jinak díky budu na tom pracovat.

Elyn
27. 06. 2004
Dát tip
E-nigma: Děkuju za reakci, já bych jen nerada, aby vznikla nějaká mýlka: - Určitě se nepovažuju za přeborníka na haiku, to by mě musela hanba fackovat - Nepřišla jsem pod tohle dílo na něčí zavolání tahat si triko, prostě občas haiku čtu a nechám poznámku, jak na mě působí, takže je víceméně náhoda, že jsem tu (to jen k poznámce japhyho) - To, že tě japhy poslal za mnou, beru jako ironii... Napsala jsem jedno haiku, které začíná stejně jako to tvoje, tak asi proto.. Ráda se stavím i příště... hezký den :)

Lishaak
27. 06. 2004
Dát tip
No jasně, já jsem si to myslel a jak sem japhy psal žes přečetla všechny jeho kritiky tak už to bylo jasné. Mimochodem, změníš si pokaždé přezdívku, když napíšeš nové dílo a budeš chtít objektivní názor? Ok, kdybych věděl, že si to ty asi bych nad tím víc přemýšlel, ale stejně to na mě nepůsobí. A navíc, trestuhodné ode mne, že se opovažuji jakkoliv hodnotit tvé i jiné haiku, jelikož tomu rozumím tak stokrát míň než ty. Tohle na mě nepůsobí zřejmě proto, že je tam tak málo slov. Představa rosy na pavučiných je pěkná, ale v haiku prostě není dost prostoru. Já bych napsal lyrickou básničku, jednu až dvě sloky a tam bych svoje pocity vyjádřil líp. K tomu, aby mi haiku navodilo nějaký pocit by asi muselo být úplně geniální. No nic, byl jsem oklamán, mějte se, měj se...

park
27. 06. 2004
Dát tip
Toto by zdánlivě mohlo připomínat haiku, že? Takových rozjitřených slov okolo, ale je to prázdné, asi jako ty moje borovice okolo vody... ;)))

Elyn
26. 06. 2004
Dát tip
něco mi tam chybí - atmosféra, žádné "překvapení"... nic.. ale pokračuj...

E_Nigma
25. 06. 2004
Dát tip
doufám, že tě to nebude obtěžovat, ale chtěla bych tě poprosit o rozbor, protože mám pocit, že tu ze všech rozumíš haiku nejlíp. Četla jsem skoro všechny tvoje kritiky a vždy mě zaujmou. Taky jsem se díky tobě naučila, že haiku není jen 5-7-5, ale že je to i něco víc. Pokud to bude špatné prosím o radu. Moc díky za to, že mi věnuješ část svého času.*

Dero
25. 06. 2004
Dát tip
Já se jen vetřu ... mám za to, že tam chybí výraznější zlom. Formu přenechám povolanějším.

Dero
25. 06. 2004
Dát tip
e-e. ;o)

Dero
25. 06. 2004
Dát tip
Taky si říkám. ;o) Zkoušej, zkoušej .. místa je tu dost. ;o))

KayTee
25. 06. 2004
Dát tip
haiku to zřejmě nebude, ale jinak je to hezké *

MeTB
25. 06. 2004
Dát tip
Kašli na 5-7-5, nebo snad umíš psát haiku japonsky? Pěkné. Tip Tom

Zbyhoň
25. 06. 2004
Dát tip
Nemyslím, že by šlo o 5-7-5...ale jakkoli málo se v tom vyznám, tohle mi nesedí. Necítím z toho ani žádnou náladu, pohnutí, i tohle je příliš mnoho slov, pokud nenesou význam...třeba mi jen uniká...

Lishaak
25. 06. 2004
Dát tip
Zas nelíbí, zas takové o ničem, zas nevím proč, japhy určitě ví...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru