Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fotbalový fejeton

25. 06. 2004
11
0
5477
Autor
Zbyhoň

   Uvědomili jste si někdy, odkud plyne, často tak haněná, moc fotbalových rozhodčích? Není to tak na první pohled vidět, ale on totiž průměrný rozhodčí jaksi nepochopitelně účinně vyřešil některé problémy, nad kterými si mnohá shromáždění nejlepších fyziků dodnes lámou hlavu.

   Jistě, pokud ani jedna ze zúčastněných stran nejeví hmotně podpořený zájem o opak, náš rozhodčí může fyzikální zákony plně respektovat. Občas se i za tento stav věcí nechá movitě ocenit. Používáme v takových případech výraz „zaplatili si rovinu.“ Školní fyzikou ovšem není ani v nejmenším vázán. V závislosti na přitažlivosti nabídky jedné ze stran může hřiště mírně, anebo docela výrazně naklonit směrem k jedné brance. O rovině pak již samozřejmě nemůžeme mluvit. V historii můžeme dokonce doložit příklady, kdy hřiště prokazatelně svíralo s rovinou podloží téměř pravý úhel. Není snad nutno dodávat, že při takovém nahnutí hrací plochy padají góly samy.

   Málokdy veřejnost náležitě ocení rozhodčího obrovskou snahu. Nikdo z nás si dostatečně neuvědomuje, jak obrovský výkon představuje takový náklon hřiště. Uvážíme-li směšně malou odměnu, kterou si za svůj heroický skutek skromně naúčtuje, vyjde nám, že rozhodčího  příkon je mnohonásobně převážen výkonem! Hle, jak se při bližším pohledu fyzika se svým zákonem o zachování energie viklá v kramflecích! Navíc nesmíme zapomenout, že rozhodčí toto své úsilí obyčejně projevuje hned dvakrát za zápas, podruhé při změně stran. Za svůj neuvěřitelný výkon, bleskové přemístění desítek tun zeminy a trávy, by si jistě zasloužil větší uznání.

   Často ve fotbalových kruzích uslyšíme mnohdy škodolibou, mnohdy rezignovanou větu „rozhodčí má vždycky pravdu.“ Není to důkazem jeho geniality? Status absolutní neomylnosti ve věcech fyziky požívala před ním naposled snad katolická církev v dobách Giordana Bruna. Rozhodčí je pánem času i prostoru, může prohlásit černou za bílou a tím z ní bílou udělat, může vymazat z vesmíru několik metrů, uzná-li to při ofsajdové situaci za vhodné. Dokáže libovolně natahovat čas, anebo jej naopak nemilosrdně utnout a vždy má pravdu.

   Nepříjemnou věcí je ovšem pýcha rozhodčích. Jak jinak si totiž vysvětlit, že důsledně odmítají projevit svou moc mimo fotbalové hřiště? Neomylně vládnou jen a jen tam a tajný řád rozhodčích na celém světě se zřejmě shodl, že nepropůjčí své schopnosti k užitku ostatního občanstva. Asi s tím nic nenaděláme. Žezlo domácí i mezinárodní politiky tak budou nadále třímat lidé, kteří nedokáží ani usměrnit záhadně vyprchávající gravitaci na území parlamentu. Nelze se pak divit, že jejich platy i sebevědomí bezuzdně vzlétají k nebesům jako balónky plné horkého vzduchu, udiveně sledovány očima celého národa.


Honza_Princ
11. 11. 2005
Dát tip
toho závěru je škoda, ale jinak líbí (přečtení jsem bral jako přípravu na zítřek) dobré*

Empty
02. 01. 2005
Dát tip
Opět vynikající!!!!***

Empty
02. 01. 2005
Dát tip
Opět vynikající!!!!***

Arien
13. 07. 2004
Dát tip
chjo, ten závěr s politiky... ale dyž to přehlédnu, seznám, že se mi to líbí:) tipanec, systemáku!

Nedlloyd
12. 07. 2004
Dát tip
Mě se to líbilo moc... za špičku beru nápad o přemisťování tun zeminy... hezky jsem se pobavil tip

Anni
12. 07. 2004
Dát tip
Zase se mi to hodně líbí. Styl je trochu krkolomnej, pravda, ale účelně krkolomnej. A hlavně moc hezky krkolomnej:o) Zvlášť převrácení hriště pši výmeně stran. *

Slůňo fotbalu nerozumí, leč oceňuje styl!

Elyn
06. 07. 2004
Dát tip
To není vůbec špatný :)

Zbyhoň
30. 06. 2004
Dát tip
Aha, ono to fakt vypadá dost kriticky:) Tak to je docela v kotrastu s tím, jak je mi nějaké rozčilování nad touhle tematikou cizí, ale teď už to asi neobhájím... Nuž v přespříštím fejetonu se zkusím trošku odlehčit, příští už je fejetonu žel vcelku rozmyšlen a na kritice asi nesleví... Díky!

Já osobně jsem na vážkách. Dát tip nebo ho nedát? Určitě máš naději do budoucna na pěknou řádku slušných fejetonů, ale tenhle je přeci jenom šit horkou jehlou. Ale co bych vytknul nejvíce je spád do kritiky. Jak už jsem to tu několikrát psal, je to jev docela častý (zvlášť když se píše o nějakém společenském tématu či politice), ale bohužel ubírá na kráse fejetonu. Pak se totiž z textu stává jen další plochá kritika (byť s trochou vtipu) a to může mnoho lidí nudit a odradit od čtení. Nakonec ten tip přeci jenom nedám. Nedávám ho proto, aby si autor příště ten svůj text více promyslel - a až to udělá, tak se tipy jen posypou. Hodně štěstí!

Yossarian
27. 06. 2004
Dát tip
není to špatné, ale do toho slůvka nej tomu něco chybí, myšlenka s nakláněním hrací plochy skvělá, ale pak už se to zpracování nějak nepovedlo naplno

Dero
26. 06. 2004
Dát tip
Mně se to líbí ... ;o) ***

Zbyhoň
26. 06. 2004
Dát tip
Lishaaku: Možná to působí strojeně, ale věř mi, že se mi takhle píše líp, než normálně... Od samého počátku je tam "ZAPLATILI si rovinu", ne "ZAPLATITI". I když by mi asi bylo dost podobné, kdybych tam dal ten infinitiv... To ostatní je věc názoru...Každopádně díky všem za kritiky:)

Lishaak
26. 06. 2004
Dát tip
Ó hrůzo, jsem slepec, omlouvám se za "zaplatiti", přehlédl jsem to, ovšem na mém názoru to nic nemění. Možná se ti tak píše líp ale hůř se to pak čte. Jinak, jak se ti píše "normálně"?:-)) Názory jsou tady ve směj kladné, tudíž ten můj to nijak nevtrhne, takže makej na sobě ať je to příště plynulejší, zdar!

chalmin
25. 06. 2004
Dát tip
místy je to poněkud krkolomné (v závěru dost křečovité) a poněkud více monotematické 8^( tím se to ždibec odsouvá z kategorie) přesto se ale usmívám, jak to má po fejetonu být 8^) ***!

Lishaak
25. 06. 2004
Dát tip
Tak tohle se mi nelíbí, připadá mi to jako prázdné plkání o ničem, i když nápad není nezajímavý. To propojování zákonů fyziky a fotbalu mi přijde místy trapné, místy nicneříkající. Co znamená například věta: V historii můžeme dokonce doložit příklady, kdy hřiště prokazatelně svíralo s rovinou podloží téměř pravý úhel. ?? Výrazy jako "hmotně podpořený zájem", "zaplatiti si rovinu" (proč .titi? já bych napsal normálně zaplatit, působí to míň škrobeně) a slovíčka typu "Hle!" apod. působí v textu hodně těžkopádně a samoúčelově. Místo toho, aby čtení textu zpříjemňovala tak ho spíš zadrhávají. Je to prostě takové nepřirozené, neuvolněné, udusané. Rozhodčí je pánem času i prostoru, může prohlásit černou za bílou a tím z ní bílou udělat, může vymazat z vesmíru několik metrů, uzná-li to při ofsajdové situaci za vhodné. Tak tohle je už vyloženě trapné a závěr je ještě trapnější. Fakt bych to tak s tou fyzikou (gravitace a tak) tolik nehrotil, jenom bych to tím tak jemně podbarvil. Taky si myslím, že fejeton by měl být vtipný, o což se tenhle snaží. Jenomže mu to nejde. Ten humor tu prostě nemá tu volnost, je svázaný těmi výrazy (hle, -titi apod.)humor tu prostě nemá křídla. (Hej, to je docela zajímavé, humor nemá křídla, ty jo:-))

Zřejmě trochu neucelené.. v tom smyslu, že občas nezasvěceným může kus připada třeba ne tolik vtipný, až teda trapný, na druhou stranu, já jsem se celkem pousmál a z výsledku nemám tak špatný pocit...za toho Giordana Bruna dávám do klubu a t.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru