Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noční malování

15. 09. 2000
2
0
807

Noční malování

Večerní město má něco do sebe. Zvláště pak, je-li tím večerním, tmavým závojem přikrytým městem Praha. Miluji odrazy luceren v oknech domů na Starém Městě. Fascinuje mě pohled na osvětlené fasády, mám rád záblesky kolemjedoucích tramvají, s láskou sleduji třpytící se hladinu Vltavy. Zrcadlí se v ní plameny pouličních lamp a mezi nimi se v příjemně chladivé vodě koupe Měsíc. Vyjděte si někdy až se setmí do ulic a sledujte pozorně tu hru světel a stínů. Nádherný obraz od skvělého malíře. Od nejlepšího malíře. Představuji si občas, že jsem někde na vernisáži a dívám se na obraz s názvem Noční ulice. Dole pod ním, v místech, kde se vždy píše jméno autora, čtu jen: „Život“ Nic víc tam o malíři napsáno není. Nemusí být. Všichni ho moc dobře známe. A úplně nejlepší je, jak se tahle hra světel a stínů skvěle doplňuje s tichem v ulicích. Jen občas se otevřou dveře některé z hospůdek a ulice se na chvíli zaplní veselím, které za nimi bylo ukryto, nebo sem dolehne zvuk osamoceného auta či tramvaje, která zrovna nedaleko odtud projíždí. Až sem slyším ten hlas z přeřvaných tramvajových reproduktorů, který oznamuje: „Příští zastávka Staroměstská.“ Ta tma jakoby zakryla všechnu špínu v ulicích. Ta tma jakoby schovala i všechno zlé v nás. Ta tma jakoby pohltila všechen smutek. Smutek ulic i smutek lidí. Večerní ulice mají léčivou sílu. Zahoďte všechny prášky na spaní a proti bolesti. Zapomeňte na všechny nemoci a pošlete spát dotěrné myšlenky, můžete-li se projít nočním městem. Nechte toho nejlepšího malíře, aby ve vás, ve vaší duši, kreslil ty nejkrásnější obrazy, jaké si umíte představit. Melancholické nebo veselé, černobílé nebo plné těch nejpestřejších barev. Jaké jenom budete chtít. Večerní město je skvělou kulisou pro takové malování. V těch obrazech se vám alespoň na chvíli, byť sebemenší, mohou splnit vaše nejtajnější přání. Alespoň na chvíli. Člověk, který má nějaké opravdové přání by byl, v okamžiku kdy je pouze neuskutečněným snem, ochoten dát kus života, kdyby se mu mohlo splnit alespoň na pár minut, na hodinu, na den. Dal by všechno co má za pár chvil, kdy by jeho sen opustil rámy obrazu a stal se skutečností. Nemohu slíbit, že se vám podaří dostat se do krajiny svého obrazu. Nemám tu moc. Ale na pozadí nádherně osvětlených domů si můžete alespoň nechat zdát svůj sen o snu. Vyjděte si někdy až se setmí do ulic. Věřte mi. Večerní město má něco do sebe.


Merle
18. 09. 2000
Dát tip
člověk musí být opravdový romantický básník, aby ve Vltavě viděl něco jinýho než smrdící a špinavou stoku ;-))) Ale dobře, občas Praha zapůsobí i na mě...

Ber
15. 09. 2000
Dát tip
hezký

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru