Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tělo mé i duše má

01. 07. 2004
8
10
6602
Autor
Barman

Tělo mé i duše má

  Já proměnil se v pouhou vločku a uháněl s větrem polema. Když jsem se blížil k zemi, vítr mě zvedl do oblak a já opět uháněl. Ten vítr mi prodlužuje život, myslel jsem si a možná měl i pravdu. Kdybych padl k zemi, byl bych zavalen stovkami bratříčků a stal bych se pouhou masou. Stejně se tomu nevyhnu a klesnul jsem do závěje, kde mě bratříčci pohřbili.
  Šest ráno a zase do práce. No co, žena ještě spí, dítka jakbysmet a já, živitel, se nořím do auta snů mojí generace. Mám dobrou práci a plat, hezkou ženu, dvě děti, dům mimo město a již zmíněné auto, na které jsem patřičně hrdý. Sakra, dochází benzín.
  Dojel jsem k pumpě, vylezl z auta a udělal vše potřebné, abych mohl natankovat, a začal. Tankoval jsem a najednou si představil ty stovky těl, které tisíce let tlely pod vrstvou zeminy a já se díky nim řítím po silnici. Obrovské množství duší proháním motorem a měním na výfukové plyny. Tomu říkám posmrtný život. Zaplatil jsem za dušičky a vyrazil.
  Vjel jsem do města a do zácpy. Nadávat už nemá význam, protože je to stále stejné a stejné budou i šéfovy řeči.
  Konečně můj milovaný kancl a protivná klientela. Zase se budu celý den tvářit jako idiot, tvrdit, že naše pojistka je ta nejlepší, ačkoliv bych si ji sám nepořídil ani zaboha.
  První za mnou přišla nějaká bába, a když se mi svěřila, jaký bere důchod, měl jsem chuť se jí vysmát. Místo toho jsem jí nabídl naši podnikovou klasiku, baba protočila panenky a utekla. Pak to už bylo lepší a něco se i podepsalo. Vždy jsem byl hrdý na svou schopnost vnutit komukoliv cokoliv, tedy pokud měl peníze.
  Oběd příjemně podráždil mé vnitřnosti a mé sekretářce skončila nervozita opakující se každý měsíc. Sekretářku mám fešnou, jen co je pravda, pracuje jako stroj a myslí si výš, díky tomu je povolná, kariéristka. Není špatné využívat lidské slabosti, ale raději ji držím dál od šéfa, protože on je stejná kurva jako já.
  Odpoledne byla nuda, že i představa na povyražení si s tím děvčetem mě nudila. Vzal jsem štos papírů z koše a začal je jeden po druhém skartovat. Skartovač je skvělá věc. Vrátil jsem se do dětství a představoval si příšeru, která požírá nevinné lidičky a vyrábí z nich trus. Pomóc, pomóc, volá pan Papír a najednou chru, chru, chru a je po něm. Poslal jsem na smrt asi tak sto áčtyřek a ploužil se budovou k odpadu na papír, odpočítávaje, kdy budou čtyři a já půjdu pryč.
  Tik tak, tik tak, tik tak, šestnáct nula nula. Padla! Sbírám se a mažu pryč. Oblíbená putika U Kováře je za rohem, kamarádi už tu sedí a vyčkávají první várku pi(ti)va. Konečně pohoda, žena bude sice nadávat, ale po výplatě zkrotne a bude se lísat. Ke Kovářům nás chodí pět, pijeme spolu už od gymnázia a je to dobře. Na škole nám říkali, že jsme banda idiotů, a teď bereme dvakrát tolik co ti chytráci. Co dál říct? Pomalu se dostávám do dobré nálady, kterou nám bere práce, povídáme si o protivných zákaznících, pěkných zákaznicích a občas probereme výsledky místních sportovních klubů. Po šestém vstávám rozhodnut vyrazit k domovu. Dnes mi to moc nesedlo, ale co, domů to nějak odřídím.
  Vyrazil jsem směr domov. Jelo se výborně, auto šlapalo jako hodinky z Alp, tož jsem se rozhodl vyzkoušet jeho sílu a projet si okolí. Paráda, říkám si jeda sto šedesát. Člověk! blesklo mi hlavou a automaticky jsem strhl řízení.
  Děda Procházka si to motal středem silnice a usmíval se pod vlivem rumů a piv z místní hospůdky. Když kolem něho proletěla kometa, a dokonce uhnula, řekl si, že pánbůh ho střeží, a byl rád.

  Probudil jsem se v bílé místnosti a i já byl celý bílý, tedy pokud se pod tím krunýřem nachází moje tělo. Sestřička kolem běhala jako fretka, ale bohudík tak nesmrděla, ovšem tím obědem bez chuti mě příliš nepotěšila, ale co naplat, můžu jen nadávat. Přichází doktor a já ho přestávám slyšet, rozeznávám jen slůvko bledě.
  Já proměnil se v pouhou vločku....... Prásk! Bouchly dveře a já padal. Dopadl jsem na stůl, který mi byl nápadně povědomý. A proč taky ne, vždyť tu je má kancelář. Ležím na stole a můj krunýř má obdélníkový tvar. S hrůzou zjišťuji, že je to papír a můj mozek je jen hlavička jakéhosi stupidního textu. Jsem papír? Asi, a začíná mě zajímat, co na mém těle píšou. Děvkař, podvodník, kamarád, hajzl...
  Někdo vchází do kanceláře. Jsem to já a má sekretářka (vypadá dnes dobře). Svlékám ji a posazuji na stůl, je roztoužená, shrnuje mou kupičku na zem a já ztrácím výhled. Dokážu si představit, co s ní dělám, ale krunýř nedovoluje se podívat. Ležím, ležím a jen občas se mnou pohodí průvan z otevřeného okna. Čerstvý vzduch je při výkonu důležitý, říkával můj tréner.
  Vše končí a já sbírám papíry ze země, očividně se nudím. Nohy na stole a nuda, ničím nerušená nuda. Klienti nejsou, počítač ani nemá smysl zapínat a holubi vypouštějí exkrementy na okno. Zvedám se a zapínám skartovač, jen nevím, zda je to hračka, či vrah. Dobrovolně beru sám sebe do rukou a tělo i má duše se blíží k přístroji. Moje ruka přikládá svou duši ke chřtánu příšery a slyším jen: chru hajzl chru kamarád chru podvodník chru děvkař chru chru chru...


10 názorů

Barman
25. 01. 2008
Dát tip
Dík:)

Že bych ho tam zapomněla dát? Tak ještě jednou:-)

Barman
25. 01. 2008
Dát tip
Dík moc, ještě ten tip kdyby se mi tam zobrazil:) Ale jsem moc rád, když se někdo pustí do staršího dílka, ještě jednou dík:)

Velice čtivé a zajímavé, chybky jsou v kontextu celé povídky pouze drobnými detaily, takžeb dávám tip:-)

ThatGuy
01. 12. 2007
Dát tip
Tak tahle je skvela...opravdu vyborna, dojem mi kazi jen nektere chyby, prijde mi jako bys to psal narychlo a ani to po sobe necetl, nemyslim chyby pravopisne, ale spis stylisticke, treba prechodnik jeda je urcite blbe...:) myslim ze to je jedouc ne?

Śikulka:)

Barman
06. 11. 2007
Dát tip
A je to

Barman
06. 11. 2007
Dát tip
No koukám na to, zkusím s tímto něco udělat

Proč tak malinkatý písmenka? Blbě se to čte...

Jo aha.. :)

Barman
23. 08. 2006
Dát tip
Dušičky jsou ta těla, ze kterých se stala ropa a posléze i benzín. Je to jen uvědomnění si toho, že tankujeme něco, co bylo živé a děláme z toho výfukové plyny. Člověka občas taková volovina napadne:)

tak co sem malinko nepochopila tak to bylo na začátku s tim benzínem .. Jaký dušičky ??? Možná sem strašnej blbec.. ale mě to vážně nedošlo.. Jinak je to dobrý.. :)

ondrech
19. 11. 2004
Dát tip
ttto je skvělýýý!!!!!***TIP

MKbaby
02. 07. 2004
Dát tip
... polemi ... ? Opravdu polemi? Podle vzoru mořemi? A putika s i se mi taky nezdá. Ale jinak čtivý! :)))

Barman
02. 07. 2004
Dát tip
z diktátů mám pravidelně za 5 takže jsem tuze rád jen za 2 chyby.

MKbaby
02. 07. 2004
Dát tip
To nic, je to jinak prima. :)))

idle
01. 07. 2004
Dát tip
"Stejně se tomu nevyhnu a klesnul jsem do závěje" - přítomný, nebo minulý čas? Oba dva v jedné větě zní podivně. "Dojel jsem k pumpě, vylezl z auta a udělal vše potřebné, abych mohl natankovat, a začal. Tankoval jsem a ..." Proč tak zbytečně okecávat? Bohatě by stačilo "Dojel jsem k pumpě, začal tankovat a ..." V třetím odstavci od konce by to chtělo trochu jasnějc naznačit, kdy jsi vločka a kdy papír, takhle to splývá a mate (třeba použít nový odstavec?).

FLO
01. 07. 2004
Dát tip
Jo, jo, jo! Ty drobný chybky se dají prominout, protože mě úplně uchvátil vypravěčský talent. dokonce sem se zasmála! super. tip jako vyšitej.

fungus2
01. 07. 2004
Dát tip
Mě se to líbilo. TIP

C_ensinka
01. 07. 2004
Dát tip
Moc libilo, některé kousky v textu mi nebyli slohově blízké, přirozené, ale celkově je to příjemné počteníčko, taky jsem se u toho zasmála. Takže dík a tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru