Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Další setkání na Karláku

04. 07. 2004
4
0
4125
Autor
Katerina

Pro další podrobnosti se proklikejte na jeden z mých předešlých pokusů s podobným názvem jako tenhle ;-) Díky za návštěvu a za kritiku!

A opravdu jsem se divila, když jsem ho den potom zahlédla. Seděl na své obvyklé lavičce jakoby nic, jako kdybychom se naposledy viděli včera a ne před třemi měsíci. Zahlédl mě ještě dříve, než já jeho, takže bylo pozdě předstírat, že jsem si ho nevšimla a vydat se jiným směrem.

"Dano…!" Přešla jsem přes ulici a zamířila jsem k němu. Pohled na něho mě přece jenom nenechával úplně chladnou. Ten obličej jsem měla před očima celé září, přesně s tímhle úsměvem – usmívá se, jako kdyby opravdu měl radost, že mě vidí! O tom jsem snila, že tady jednou bude a bude se na mě takhle usmívat… Blížila jsem se k němu a přitom jsem vynakládala veškeré úsilí na to, abych zůstala klidná. Vstal z lavičky a šel mi vstříc, pořád s tím úsměvem.

"Co tady děláš, tak najednou?" začala jsem bez úvodu. Studený listopadový vítr zvedal listí ze země a sfoukával mi vlasy do očí.

"Pojď se mnou, Dano." Vztáhl ke mně ruku, abych se jí chopila, ale já jsem místo toho zarazila ruce do kapes kabátu. Uvědomila jsem si, že se celá lehce chvěji, a jenom zimou to nebylo.

"Kam s tebou mám jít?"

"Někam do tepla, tady se nedá vydržet. Tak půjdeš?" Jeho ruka zůstávala natažená ke mně.

"Proč, Filipe? Já nemám čas, musím do školy. Nečeká na tebe Jindra?"

"Já s Jindrou nic nemám, proč by na mě měla čekat? Já jsem přišel za tebou…" Dál se nedostal, jenom se na mě díval – už bez úsměvu – a já jsem věděla, že se vrátil, protože jsem mu opravdu chyběla.

"Přišel jsi pozdě," řekla jsem mu bez okolků.

"Já vím… Dano, mně je to opravdu líto…" Beze slova jsem opětovala jeho pohled, utápěla jsem se v těch šedomodrých očích. "Proč jsi odešla a nic jsi mi neřekla? Nejdřív jsem si nevšiml, že jsou pryč i všechny tvoje věci a čekal jsem, že se vrátíš…"

"Neměli jsme si dál co říct, proto jsem odešla." A také bylo snadnější odejít, aniž bych musela cokoliv vysvětlovat.

"Zlobila jsi se na mě kvůli Jindře?"

"To už je teď jedno." Nechtěla jsem mu cokoliv vysvětlovat ani v tu chvíli.

"Není to jedno… já chci vědět, co ti na mně vadilo, Dano, jak spolu jinak můžeme dál chodit… já už o tebe nechci přijít, rozumíš?" Mluvil upřímně a já jsem si úplně poprvé byla jistá, že mě opravdu miluje. Kdybych tuhle jistotu měla i v Lausanne, neodešla bych od něho.

"Jak to myslíš, dál spolu chodit? Teď už je pozdě…"

"Ty někoho máš, že jo?" V jeho obličeji se zjevila nefalšovaná hrůza, náhle mi ho bylo líto.

"Ano, mám," přisvědčila jsem.

"Kdo to je? Kdo to je?"

"Někdo z kurzu angličtiny, neznáš ho."

"Byli jsme spolu skoro rok, po takové době přece…"

"Proč jsi nepřišel v září? To jsem na tebe ještě čekala… jenže ty jsi chodil s Jindrou, jednou jsem vás dva zahlédla."

"Udělal jsem blbost… a už s ní dávno nechodím. Dano, chybíš mi… dokud jsme byli spolu, nevěděl jsem, jak moc… Vrátíš se ke mně, že jo? Já na tebe pořád myslím." To se málem nedalo poslouchat. Mluvil potichu, ale o to naléhavěji a já jsem ho poslouchala s pocitem, že se mi to všechno zdá, usnula jsem v kanceláři a zdá se mi, že za mnou přišel Filip a naléhá na mě, abych se k němu vrátila… zajímavé, ale bylo by na čase se vzbudit, než mě přistihne Šimůnková.

"Řekni něco, Dano," vrátil mě do skutečnosti jeho hlas. Ach ne, celý tenhle život se mi jenom zdá! Možná se vzbudím až umřu.

"Musím jít," prohlásila jsem rádoby pevným hlasem. "Chodím teď na angličtinu, víš, a za pár minut mi začíná vyučování."

"Kdy končíš? Počkám na tebe a pak půjdeme na večeři."

"Ne, to nejde. Filipe, já už opravdu…" Moje hodinky ukazovaly za deset půl sedmé. Vzal mě za paži ve snaze mě zadržet.

"Dano, já bez tebe dál nemůžu… prosím tě, rozmysli si to!"

Znovu mě zaplavil ten neskutečný pocit. Tohle prostě nemůže být pravda! "Já jsem si to rozmyslela už v Lausanne. Pusť mě, musím běžet… tak mě pusť…!" Náhodný kolemjdoucí, jeden z těch novodobých podnikatelů s kufříkem, zpomalil krok a upřel na nás zvědavý pohled. Filip mě pustil a já jsem beze slova vyrazila na metro. Šla jsem rychle, až po několika desítkách kroků jsem se obrátila – ještě tam stál a díval se za mnou.

 


gabio
17. 07. 2004
Dát tip
Jo, líbí... t

pampelin
09. 07. 2004
Dát tip
Nedělej drahoty a piš:) Potkají se na procházce v parku, zavěšeni do svých nových partnerů a tlačíce své kočárky.Jeden pohled z očí do očí usvědčí jejich současnou vztahovou fasádu z chatrnosti. Leč... Anebo: Přes všechna úskalí....:) Těším se. P.

Zbyhoň
09. 07. 2004
Dát tip
"Proč, Filipe? Já nemám čas, musím do školy. Nečeká na tebe Jindra?"- já vím, že je to úplně normální věta, ale stejně ve mně vyvolala dojem venezuelské telenovely… „Ale Armandino, proč? Copak je Graciela lepší?“.. :-) Jinak mi to nepřipadá moc originální, i když to může mít dobrý syl, je tady takových námětů přehršle.

Katerina
09. 07. 2004
Dát tip
Pampeline, ten kus už mám napsaný od předminulého léta, ale snažím se psát chronologicky. Zatím je to jenom ve zkratce, ale mrknu na to a snad to sem dám, jestli to je prezentovatelný. Zbyhoni, mohl by ses, prosím tě, kouknout i na ostatní moje 'povídky' a zjistit stupeň telenovelovitosti? Na tom tedy budu pracovat, ale blbý je, že na telenovely nekoukám, tak mi to třeba tak nepřijde. Originální to možná není, je to úryvek z většího celku a trochu vytržený z kontextu. Možná jako celek je to originálnější, tedy aspoň doufám. Díky moc za kritiku!

Katerina
08. 07. 2004
Dát tip
pampeline, to je skvělá analýza! Plánuju další setkání D. a F. za několik let, až to bude napsaný, tak to sem dám taky. Ale ještě se netěš, protože u mně reálný čas trvá několikrát déle, než čas románový...

chicoria
06. 07. 2004
Dát tip
Dobře mu tak padouchovi, souhlas s Andulkou.-)))

Seregil
06. 07. 2004
Dát tip
.... jo jo... smutný... tip a klub těsněkrásný...

Katerina
06. 07. 2004
Dát tip
Andulko, je to z roku 1990, to ti podnikatelé byli takoví viditelnější, ne? Nenapsala jsem, že byl podnikatel protože měl v ruce kufřík, ale prostě že to byl podnikatel, který měl v ruce kufřík, bez kauzálního vztahu. Možná měl oblek s kravatou a Dana to poznala podle toho. No nevím :-))) taky se mi tam ta věta nelíbí a možná tam dám 'pozvolnou chůzí kráčející důchodce blíže nespecifikovatelného věku s opelichaným psem na vodítku' Jinovato, tak tohle bude jiná Šimůnková :-)) já chodím na komunikační vědy a ani ne v Praze... Chicorio, Seregile - díky za kritiky... Je z toho opravdu tak jasný, že padouch je Filip a že Dana se chová správně? Nedá se ani trochu pochybovat?

Andulka
06. 07. 2004
Dát tip
Ja byt Danou, tak se zachovam stejne.....:-)))

pampelin
06. 07. 2004
Dát tip
Diskutovat psychologii virutálních postav je koneckonců neškodná zábava: Dana je duševní masochistka, která nedá druhou šanci možná osudovému muži a Filip je chlap, který sice prozřel, ale třeba by se nikdy nezměnil, pokud by tu šanci druhou šanci dostal. Nicméně, osobně jsem příznivcem druhých šancí, anébrž život je děsně komplikovaný a některé cesty člověk zprvu ani nepodezírá ze scestnosti - a lup ho, najednou jsi tam kdes nechtěl...Ergo, pro mě je klaďas Filip:)

Andulka
05. 07. 2004
Dát tip
"Náhodný kolemjdoucí, jeden z těch novodobých podnikatelů s kufříkem" -> to vsichni s kufrikem jsou novodobi podnikatele?..:-)) Jinak fajn, presne vystizeni te dusne atmosfery, kde musime rict nekomu ne....a boli nas to, trochu, protoze vime, ze z toho bude smutnej. Ale nemel si nic zacinat s Jindrou!....:-))))

Jinovata
04. 07. 2004
Dát tip
Stane se... Šimůnková? Chodila jsi na ekonomku viď? :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru