Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

hodnoty

06. 07. 2004
6
0
3670
Autor
zvedavec

Hodnoty

 

 

Kedysi som sa bála hadov. Lebo ma v škole naučili, že hada sa treba báť. Nemala som žiadnu možnosť odskúšať si to.

 

Odvtedy som sa už veľakrát stretla s hadom „naživo“. Prežila som vždy obrovský strach a konala som v sebaobrane! Veď išlo mi o život!

 

Až napokon raz som zistila, že ak hada len pozorujem, nikdy, nikdy na mňa nezaútočí!

 

A tak dnes hadov pozorujem. Bez obáv. Viem, že len ak mu spôsobím bolesť, ak ho napríklad pristúpim, s pravdepodobnosťou sa i on zahryzne... inak nie. Mierumilovne odíde. Lenže: koľko som trpela pre svoju predstavu! Ako som bola jej zajatcom!

 

Tovar má hodnotu – teda zahrnuté množstvo práce, ktoré je potrebné, aby vznikol,

úžitkovú hodnotu, teda využiteľnosť, užitočnosť, ak vzrastie, stúpa i jeho trhová hodnota. Za podmienok, že nie všetci výrobcovia ponúkajú to isté. 

 

V časoch „kedysi“ sa mi to zdalo dosť logické.

A túžila som žiť v prostredí, kde nebude nič umelé, nafúknuté, ale trh bude regulovať dopyt. Tým aj cenu tovarov. Spravodlivosť sa  do života sama presadí... naozaj? Presadila sa?

 

Lebo po čom som prahla, to mám.

 

Lenže:

Množstvo výrobcov na trhu možno ekonomickými i legislatívnymi opatreniami obmedziť na minimum a potom kľudne môže Mocný pýtať koľkokoľvek.

 

A ak sa tu, v našom prostredí nájde niekto, kto reklamou (má na to dosť peňazí) vytvorí nejaké nezmyselné túžby, ten dokáže nafúknuť cenu tovaru do závratných výšok.

 

Lebo bude mi naozaj prospievať hra si nejakej počítačovej hry, ktorá ma zbaví ma prežívania reality, vytvorí falošné predstavy, strachy, kde si zahrám si hru o tom, ako vraždím, zabíjam, a vryje to do môjho podvedomia?

 

...alebo aký význam pre mňa bude mať vypiť malinovku, ktorá nemá s ovocím nič spoločné, len chemickú príchuť? Prídavky najrôznejších „éčiek“ však poslúžia napĺňaniu peňaženiek niekoho za každú cenu. Mňa oberú o možno i o zdravie...

 

Čo je teda úžitková hodnota v takomto prípade? Schopnosť naplniť peňaženky niekoho mocného, kto si môže dovoliť zaplatiť reklamu? Nie je aj tento systém prežitý, prehnitý?

 

A netancujeme podľa pohodlných poučiek niekoho? Neberieme ich ako niečo nemenné?

 

 


zvedavec
15. 07. 2004
Dát tip
:-)

beda
14. 07. 2004
Dát tip
zvedavec: hezká diskuse :-) Měl jsem na mysli skutečné hady. Ale nejsem ani zoolog a tak pouze sleduji jestli mají klikatou čáru na zádech. Někdy mají jindy ne. Minulé léto jsem seděl s manželkou na lavičce a najednou se zezadu připlazil velký had a koukal na nás. Dost dlouho jsme si ho prohlíželi a pak jsme raději šli jinam. Potkávám hady a mám je rád, jsou čitelnější než ti lidští. :-)

Katerina
11. 07. 2004
Dát tip
Zvedavec, přesně o tomhle píše Baudrillard v 'Simulacra and Simulations' (dala jsem na to odkaz, koukni se na moje díla). Psala jsem o tom seminárku do školy, ale bohužel v holandštině. Ráda bych tu seminárku někdy přeložila... ale jak se znám... Tvoje otázky jsou dobré, jen tak dál! Tím blahobytem myslím čistě jenom materiální blahobyt, který je nám samosebou vydáván za celkový blahobyt ("štěstí"), i když se štěstím a s posláním nemá nic společného. Ale koho zajímá štěstí a životní poslání, když nemá co jíst, kde se osprchovat a kde bydlet? Mrkni se na Maslowovu pyramidu lidských potřeb. Včera jsem koukala na 'Bowling for Columbine' co natočil M.Moore. Jsou tam dost dobrý úvahy a otázky. V podstatě lidi nutí konzumovat strach. Každá reklama naznačuje, co hroznýho s tebou je nebo bude jestli nekonzumuješ nebo nebudeš konzumovat ten a ten produkt. No jestlis to neviděla, tak se určitě koukni, určitě najdeš víc odpovědí a otázek.

Andulka
11. 07. 2004
Dát tip
DIskuze pod tvymi vecmi nas vzdycky zavedou nekam jinam.....protoze tvoje veci nuti premyslet..:-)Krasnou nedeli!

zvedavec
11. 07. 2004
Dát tip
Katerina: Ďakujem za reakciu. Odkaz som pozrela, nerozumiem anglicky! Áno, ak nie sú uspokojené základné potreby - fyziologické, človek uspokojuje najprv tie. Ak ich uspokojí, ale nemá uspokojené potreby bezpečia, nezaujímajú ho vyššie potreby, potreba ocenenia a ani potreba sebarealizácie...dá sa s tým súhlasiť. A dá sa z toho aj všeličo vytĺcť, ak si to uvedomí ktosi, kto chce mať moc, napr. aj ekonomickú: Treba človeka udržať v stave, že podchvíľou mu hrozí, že príde o prácu, o strechu nad hlavou, že je ohrozený jeho život - a je dosť pravdepodobné, že ho nič viac nebude zaujímať, len uspokojovanie týchto potrieb. Niečo podobné mi nie tak dávno hrozilo (a nakoniec, odvtedy si uvedomujem, že aj stále hrozí, i keď riešenie sa vtedy našlo). Áno, a dala som sa práve odvtedy do boja s vlastným STRACHOM. Aby som sa nestala jeho zajatcom (druhá potreba je potreba bezpečia). Lenže odvtedy už neočakávam, že budem mať zabezpečenú nejakú istotu v živote. Keď už škatuľkujem ;-.) tak teraz neviem: vyhodila som potrebu bezpečia zo života, alebo som si uvedomila, že predstava, že bezpečie existuje, je len ilúzia? Takže môžem v istom zmysle polemizovať aj s Maslowom, aj keď má pravdu v tom, že nemôžem nikomu, komu ide o život, zazlievať, že sa nezaoberá vyhľadávaním krásy umeleckých diel, či niečím podobným...že ak niekto bude povedzme kradnúť, aby si zachránil život, tak mu skôr pogratulujem a nie odsúdim ho, lebo nedodržal akési niekomu pohodlné pravidlá. No a v treťom odstavci píšeš vlastne o tom, čo rozoberám v súvislosti s mojou skúsenosťou - o strachu. Píšeš o ňom v iných súvislostiach, je pravda, že takto som sa na reklamu nepozerala. Je to veľmi zaujímavý postreh! Dávame sa manipulovať, pretože sa bojíme. A dovolíme, aby niekto v nás ten strach stupňoval, zneužil. Túto novú informáciu vnímam ako potvrdenie toho, že som si na neuspokojené potreby vybrala - hoci iba intuitívne - dosť správnu obranu. Andulka: Ďakujem a Tebe tiež krásny celý týždeň.

Katerina
10. 07. 2004
Dát tip
Náš blahobyt se zakládá na tom, kolik přírodních zdrojů vyplýtváme. Kdyby každý začal šetřit a nakupovat racionálně, jenom podle potřeby a to nejnutnější, nastaly by změny nedozírných dosahů a vůbec ne k lepšímu. Berte to tak, že není cesta zpátky. Já sice nekupuju a nepiju žádnou CocaColu a zdraví si zásadně neničím, ale zase vyhazuju peníze jinde. Čím víc toho utratíme za zbytečnosti, tím líp pro nás pro všechny. Otázka je, jak dlouho, ale za všechno se platí, ne?

zvedavec
10. 07. 2004
Dát tip
Andulka a INÍ tiež: Je mi ľúto, ak moje slová či činy vyznejú občas agresívne voči tým, ktorým žiadnu agresivitu a ani odmietanie vonkoncom nechcem adresovať. Zisťujem, že sa mi to stáva a veľmi ma to mrzí!! Dôvodom je asi jedno (dotknutým je to asi tiež jedno, ale na vysvetlenie): nechcem mať pocit, že ma niekto, či ja sama som sa dostala niekam, kde som sa dostať nechcela. A tak občas hovorím a robím veci, ktoré možno vyznievajú a aj sú voči nim necitlivé. Mrzí ma to hlavne v prípade, ak ide o človeka, na ktorom mi záleží. Ale stáva sa mi to, ak môžem, rada by som sa touto formou ospravedlnila. Katerina: "Náš blahobyt se zakládá na tom, kolik přírodních zdrojů vyplýtváme. " - je náš blahobyt to isté ako naše poslanie, alebo dokonca, je to to isté, ako naše prežívanie šťastia? Ja si zase Colu kupujem...aj zdravie si ničím ;-). Len sa pýtam:nemohli by sme najprv naozaj dôkladne preskúmať otázku, či je naozaj pravdou, čo nám ktosi predkladá, že "Čím víc toho utratíme za zbytečnosti, tím líp pro nás pro všechny." A otázku: prečo nám to predkladá? Kvôli nám, či kvôli nemu samotnému?

zvedavec
08. 07. 2004
Dát tip
vesuvanka: "kapitalismus jsem si naivně představovala tenkrát jako systém, kdy člověk pracuje a je skutečně ohodnocen podle kvality práce" - aj ja "najednou vidíme, že se všechno točí kolem peněz..." - presne ", prosperity" to niekto nám predkladá, že toto je to správné Lenže je aj iná prosperita, prosperita pre všetkých, ktorá nie je na úkor iného, kde sme víťazmi všetci - tak o toto mi ide, verím, že to je ono a v končnom dôsledku toto by bolo skutočným víťazstvom pre všetkých.

zvedavec
08. 07. 2004
Dát tip
cmukina: ver mi, niet sa čoho báť, viac Ti ublíže ten strach, ako had.

zvedavec
08. 07. 2004
Dát tip
Synáček: jasné cmukina je náš miláčik. "to je věc, kterou lze vidět na každém kroku... existuje to dokonce i ve farmaceutickém průmyslu... existuje to zkrátka všude" a k tomu všetkému dostávam ešte i balíček presviedčania, že čo dostávam, je vlastne pre MŇA prínosom. Začína mi to vadiť! "jenže málokdo si uvědomí, že tyto věci se nedají(!) řešit politicky... je to věc osobní morálky každého(!) z nás..." Lenže ja mám pocit, že som zamotaná do SYSTÉMU, ktorý ma konať určitým spôsobom núti! Príklad: Ponuka plastových fliaš miesto vratných sklenených , alebo aj vratných plastových. Ja ako spotrebiteľ si neviem vybrať sklenenú fľašu, ak väčšina ľudí kupuje plastové fľaše, lebo obchodníci si vratné fľaše neobjednávajú. Čiže čo môžem ja,. ako jednotlivec? Nech mám akékoľvek presvedčenie či snahy... Povieš, že je to na nás ľuďoch. Lenže ak sa urobí povedzme reklama na nápoj v plastovej fľaší, tak ľudia budú kupovať túto. Je to navyše pohjodlnejšie. Lenže možno by sa dala urobiť reklama práve na nápoj vo vratnej flaši. Nie, budeme vyrábať kvantá vratných fliaš, v tom je zisk. Taká presne cielená televízna reklama robí divy. Ale je tu jedna možnosť: pýtať sa sám seba, či to, čo mi niekto predkladá, je naozaj bezvýhradná pravda. Neprijímať veci automaticky. To by nás možno niekedy mohlo oslobodiť od niektorých možno aj netušených závislostí.

zvedavec
08. 07. 2004
Dát tip
Dash 707, Elyn - ďakujem

zvedavec
08. 07. 2004
Dát tip
Barbar: "...jenom nevím, co ve společnosti, kde soudcové hodnotí svoji nezávislost výší odměny za práci a ostatní společnost je tam přesto trpí" o tom sa práve snažím písať, tiež im ide o plné vrecká, ak ich budú mať naplnené, tak sľubujú nezávislosť. No tak tomu neverím, ak cena ich nezávislosti sa dá kúpiť...Niekto dá viac a kúpi si ich závislosť...

synáček
08. 07. 2004
Dát tip
zvedavec: No, ale vždyť o tom jsem právě mluvil... to je ten druhý případ, kde říkám: "... jinde je to víceméně již nedobrovolné, ale není-li jiná možnost, dávají jim je také... "

zvedavec
08. 07. 2004
Dát tip
Andulka: "kdyz tu chemickou malinovku vyrabim......a presvedcim vsechny ze je to ten nejlepsi napoj na svete.....koho vinis, me? Proc ne toho, kdo ji koupi?" Lebo je blbý, a Ty ho presvedčuješ, že kupuje kvalitu. Ak vyrábaš, si zodpovedná, myslím si to. (i keď Ty mi na to nevyzeráš, že Ti nejde o človeka) Aj ten, kto kupuje, je zodpovedný, ale v menšej miere, nik z nás nie je odborník na všetko. No a záleží aj od ponuky, čo môže kupujúci kúpiť. "a na tom je preci cely marketing zalozen.....poznat dokonale kupujiciho a naservirovat mu vsechno tak, aby to zbastil...:-)))) " a to mi vadí na tom marketingu (a aj na metódach reklamy). Aj marketing by mal byť prešpikovaný etikou. Ak nie som naozaj presvedčená, ak nemám dôkazy, tak zdá sa mi nemorálne robiť marketing na niečo, čomu sama neverím. Alebo o čom si myslím, že niekomu môže škodiť. "Na druhou stranku se podivej....kolik ten obrovsky kolos zamestna lidi....kolik jim da penez....aby si mohli ty malinovky, kremy.....kupovat a ty penize zase vracet do obehu...:-))))) " slúžime niečomu, čo nie je zmysluplné, aby sme sa zamestnali? V tom prípade ale aj díleri drog sú v tom nevinne, lebo kde je hranica? Nedá sa to všetko jednoduchšie? "A proto se nerozcilujme jak se plni penezky mocnych......ale nez vydame korunu, zeptejme se samy sebe....jestli opravdu tu malinovku potrebujeme...:-)). " Nie nerozčuľujem sa, že sa plnia peňaženky mocných. Doprajem každému veľa peňazí. A zo srdca, lebo mne bude najlepšie vtedy, keď tu bude všeobecná prosperita. Ale nie na úkor iných. A máš naprostú pravdu, myslím si, že by sme sa mohli zamýšľať, ak sa pre čokoľvek rozhodujeme.

zvedavec
08. 07. 2004
Dát tip
Synáček: no, vidíš, som nechápavá, trochu inak som si to vysvetlila :-)

zvedavec
08. 07. 2004
Dát tip
Zbyhoň: pridávam sa. Beda: :-) kde a aké?

Andulka
08. 07. 2004
Dát tip
-> za tu malinovku jsem zodpovedna....neotravi te...potud zodpovednost vyrobce....pokud chces pit zdrave, pij vodu a zeleninove stavy...:-))) ->slúžime niečomu, čo nie je zmysluplné, aby sme sa zamestnali? V tom prípade ale aj díleri drog sú v tom nevinne, lebo kde je hranica? ( no cemu slouzi vetsina uredniku, lidi podilejicich se na vyrobe malinovek...atd....vetsina lidi na vyber nema, slouzit musi, jelikoz plati elektriku a jidlo.......Diler drog, vi, ze te svym zbozim pomalu nebo rychle zabiji.... ->a to mi vadí na tom marketingu (a aj na metódach reklamy). Aj marketing by mal byť prešpikovaný etikou. Ak nie som naozaj presvedčená, ak nemám dôkazy, tak zdá sa mi nemorálne robiť marketing na niečo, čomu sama neverím. Alebo o čom si myslím, že niekomu môže škodiť. -> kdyz neco vyrobis, musis prodat, anebo vsechny sve zamestnance poslat domu. Cigarety taky skodi, urcite vic jak ta malinovka....a taky je lidi kupuji, i bez reklamy.... ->Nie nerozčuľujem sa, že sa plnia peňaženky mocných. Doprajem každému veľa peňazí. A zo srdca, lebo mne bude najlepšie vtedy, keď tu bude všeobecná prosperita. Ale nie na úkor iných. A máš naprostú pravdu, myslím si, že by sme sa mohli zamýšľať, ak sa pre čokoľvek rozhodujeme. Vzdyt ja to nemyslela na tebe....jen jsem se podivala na tu uvahu trosku z jineho pohledu...:-)))) tak vseobecne....V tom duchu, ja sama nemuzu zmenit celou spolecnost, ale mohu zmenit sebe sama -> malinovku nekupovat. Uvedomit si, jak dlouho jeden musi slouzit nez vydela na tu novou halenku. Opravdu potrebuji tu novou halenku? Jsem ochotna sedet 3 dny v kancelari abych za to mela tu halenku????.....to byl muj point...aby kazdy zacal premyslet.....I kdyz pod tvym clankem trochu zbytecny, protoze pod tve veci chodi vetsinou ti ctenari, ktery umi premyslet i bez toho, abych jim to rekla...:-))) ALe nekdy neni na skodu si nektery veci znova pripomenout...:-) Zdravim, srdecne!

zvedavec
07. 07. 2004
Dát tip
nestíham reagovať, ale chcem! Vrátim sa neskôr. A ďakujem za reakcie každému.

vesuvanka
06. 07. 2004
Dát tip
Hadi - já jako ůmilovník přírody jsem si tak přála někdy vidět volně v přírodě hada a tak trochu jsem záviděla mým kolegyním v práci, které vyprávěly své zážitky o náhodném setkáni s hadem, ale pro ně to byl zážitek plný hrůzy... a já bych za to dala nevím co, kdyby mi to bylo dopřáno. Já totiž setkání s nějakým živočichem, který je vzácnější, považuji za takovou odměnu přírody... Setkání s hady mi nakonec bylo dopřáno, poprvé na Slovensku - v Třenčianských Teplicích jsem pozorovala užovku stromovou a další užovku jsem viděla na břehu Dunaje u Bratislavy. Zmiji a další užovku jsem spatřila u nás v Českém středohoří. Hadi jsou skutečně plaší a neútočí, pokud nejsou zaskočeni tak zblízka, že by nemohli uniknout A k druhé části Tvé úvahy - máš zcela pravdu - užitková hodnota je schopnost naplnit peněženky někoho mocného. Přiznám se, že se v ekonomice vůbec nevyznám - nikdy - ani za minulého režimu, mě tento obor nezajímal a kapitalismus jsem si naivně představovala tenkrát jako systém, kdy člověk pracuje a je skutečně ohodnocen podle kvality práce - to je naivní představa.... A pak přišel kapitalismus k nám - a najednou vidíme, že se všechno točí kolem peněz, prosperity - silnější zatlačuje slabšího - ekologie ustupuje ekonomice. - chemická malinovka skutečně pro nás žádný význam nemá - má význam jen pro ty, kterým přináší peníze.. nacpané peněženky se staly jakousi modlou dnešní doby. Tak jsem se tu dlouze rozepsala - ale Tvoje dílo opravdu stojí za úvahu - děkuji Ti a dávám velký TIP

cmukina
06. 07. 2004
Dát tip
aj ja sa bojim hadov!

synáček
06. 07. 2004
Dát tip
(No... není ta cmukina sladká...?) Pokud jde o Tvou úvahu... tak máš pravdu, pochopitelně... (i s vesuvankou musím souhlasit)... peníze a obohacování se na úkor spotřebitelů... to je věc, kterou lze vidět na každém kroku... existuje to dokonce i ve farmaceutickém průmyslu... existuje to zkrátka všude. Někde je to legálně... a spotřebitelé „jim“ peníze dávají dobrovolně, jinde je to víceméně již nedobrovolné, ale není-li jiná možnost, dávají jim je také... někdy to již dokonce i kriminální podobu, protože si to berou rovnou a násilím... např. v bankovnictví... Pochopitelně, že zde to je ještě horší než na západě, protože morální kvalita společnosti zdevastované socialismem je dost nízká... takže musíme doufat, že snad jednou (naše děti, vnoučata, či pravnoučata) budou s morálkou společnosti dál... pokud ovšem nějaký další ismus nepřeválcuje tržní ekonomiku znovu... ty snahy tu přece jsou stále(!)... a všichni ti předkladači Šťastných nových zítřků mají zelenou... protože dnes jistě je(!) na co ukazovat prstem... jenže málokdo si uvědomí, že tyto věci se nedají(!) řešit politicky... je to věc osobní morálky každého(!) z nás... TIP...a díky!

Dash_707
06. 07. 2004
Dát tip
Dobře !! :o))

Elyn
06. 07. 2004
Dát tip
:)

Barbar
06. 07. 2004
Dát tip
Pěkná úvaha, jenom nevím, co ve společnosti, kde soudcové hodnotí svoji nezávislost výší odměny za práci a ostatní společnost je tam přesto trpí, .............................. ...............................................Jsem jenom BARBAR :-( Tip*

Andulka
06. 07. 2004
Dát tip
Pekna uvaha.....jen me napada z jineho soudku.....ze kdyz tu chemickou malinovku vyrabim......a presvedcim vsechny ze je to ten nejlepsi napoj na svete.....koho vinis, me? Proc ne toho, kdo ji koupi? Kdyby kazdy cetl a premyslel co koupi za svuj tezce vydelany peniz, na ktery musi hodiny pracovat......tak by nam vyrobce malinovky zbankrotoval anebo zacal vyrabet malinovku s kusy ovoce...:-))))) Prodavam krem proti vraskam......koupis? Koupis! I kdyz vis, ze ti vrasky nezmizi, ale chces aby zmizely, veris, ze jejich prichod oddalis....... Kazdy kupujeme neco jineho, nekdo sen, nekdo jenom ze ostatni to maji, nekdo, protoze nepremysli.......a na tom je preci cely marketing zalozen.....poznat dokonale kupujiciho a naservirovat mu vsechno tak, aby to zbastil...:-)))) Na druhou stranku se podivej....kolik ten obrovsky kolos zamestna lidi....kolik jim da penez....aby si mohli ty malinovky, kremy.....kupovat a ty penize zase vracet do obehu...:-))))) A proto se nerozcilujme jak se plni penezky mocnych......ale nez vydame korunu, zeptejme se samy sebe....jestli opravdu tu malinovku potrebujeme...:-)). Uvaha je to velmi zdarila, velmi zdarile napsana....navic, nuti ctenare k zamysleni nad tim, co rikas ty.....a nad jeho vlastnim vztahem k malinovce..:-)***

Zbyhoň
06. 07. 2004
Dát tip
V podstatě dost staré téma, ale dobře zpracované. Moje názory po tomhle nejsou o nic utříděnější, ale přeju sobě i vám, abyste se nad hodnotou dokázali zamyslet dřív, než ji přijmete. Tip

beda
06. 07. 2004
Dát tip
Potkávám hady docela často. Alespoň zatím .... .:-))) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru