Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pacient

08. 07. 2004
0
0
1092

Další část z mého nekonečného seriálu povídek o lásce. (A kdo by mi chtěl zas nadávat, že to není povídka, tak je to povídka, to vám povídám!)

     Pacienta dopravili do sanatoria pro duševně vykolejené. Svou životní drahou si vysloužil severní křídlo ústavu. Sem odkládali chovance ve stádiu infantilní regrese nevyhaslých ideí. Pacient s paranoidními bludy se kdysi dobrovolně pozdržel mimo tok lidksých hlasů, když uposlechl žadonění niterného šepotu. Nyní se však bez hromadné jízdenky nedokáže vrátit, ačkoli ho tam polonahé chiméry smyslně lákají. Pacienta pohodili do útulného pokoje se žlutými zdmi, rozvrzanou postelí a upatlaným zrcadlem. Teď se do zrcadla dívá a pozoruje jak mu z těla vystřeluje láska, která patří jen Jí. Chytá se zhmotnělé tryskající lásky a šplhá po ní, až se střetne s Její nenávistí vůči němu. V potoku nenávisti plave proti proudu než dopluje k Ní. Ponořuje se do Její lásky k čemukoli, čachtá se v ní, pije Její pocity a potápí se v té nevyčerpatelné studnici citu. Krásné je vše co Ona miluje.

     Do místnosti vstoupil doktor a tvrdí, že ho z nemoci vyléčí, že mu z myšlenek vymaže falešné ideály. Pacient si vytřepe vodu z uší a pře se s primářem. Vypráví o faktických ideálech platných a nezpochybnitelných pro každého urèitého jedince. Co vědomí to rozsah představ, a ze všech stran se na konci rýsují ideály, které nás vedou. Ona prý nemohla být ideál, jen nádherně prosvítala, pouštěla k němu jejich záření a zpětně tvarovala obrysy samotných ideálů. A bude trvat léta, než se hrany zas rozostří.

     Lékař nachází v proslovu čirou demagogii a úhybným manévrem zaměří terapii na záměnu ideálů v reálné cíle. Pacient odvětí, že oceňuje doktorův reálný cíl pomáhat chorým k útěku před nemocí, ale že přes jeho klišé o individuaci, nenalézá u něj více než málo prvků k přetváření sebe sama v lidštější bytost a nachází více než mnoho prvků sloužící k zoufalému úprku před vlastními existenciálními nejistotami.

     Psychiatr uvyklý všemu nezvyklému je mírně zaskočen, poškrábe se na husté kštici a natvrdo mu řekne, že žádná Její nenávist k pacientovi neexistuje, je to jen jeho výmysl, aby se mohl jak malej kluk topit v Jejích pocitech a cákat nám na zrcadlo. Dopověděl větu a šel se zchladit do kanceláře.

     Rozrušený pacient si stoupl před zrcadlo, vypustil svou lásku k Ní, vylezl po ní, čekal a nic. Její nenávist nikde. Zamotala se mu hlava, spadl z lásky na zem a narazil si kostrč. Bolest se šířila do celého těla a zadek ho tak bolel, že se na to nemohl ani vysrat. V šíleném záchvatu rozbil zrcadlo, v kterém už vidìl jen svou prázdnotu, vzal do ruky střep a podřezal si žíly.

     Opět vešel primář, smekl paruku a než se vrhl na dalšího pacienta, věnoval zesnulému minutu ticha ze své pracovní doby. Byli si tak blízcí.


Nicollette
19. 07. 2004
Dát tip
Jakože moment:)) ........ ty jednodušší věty, který si psal a dávali mi smysl, mi dost připomínaj Hellera a myslim, že to je výborný... pak už ty konstrukce, omlouvam se, ale asi na to nemam vzdělání bo co:)) .........myslela sem, že je to psané s nadsázkou a poslední co bych čekala je, že si pacient podřeže žíly..... nedává mi to smysl........... omlouvam se:-)

Zbyhoň
14. 07. 2004
Dát tip
Dík za avi. Mám pocit, jako bys nedostatek příběhu nahrazoval stylem. Ten je výlučný, složitý, možná až moc. Povídka to asi fakt tak moc není. Jinak k tomu nemám žádné zaznamenání hodné dojmy. Sorry…

Zbyhoni,díky za upozornění - opraveno

6ak
09. 07. 2004
Dát tip
no to dtou kostrci a vzapeti strepem- mozna az moc neohrabane drsny... ale jiak dooobry:)

Zbyhoň
09. 07. 2004
Dát tip
Nevím, jak se Ti to povedlo, ale nezobrazila se ti tam háčkovaná písmenka, takže to není k soustředěnému čtení, sorry.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru