Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Uvažování o Smyslu života I.

18. 07. 2004
2
0
1876
Autor
ssahy

Toto je můj druhý pokus a zatím nevím, co dát do prologu...

Uvažování o Smyslu života I.

 

     Většina lidí o něco usiluje. Také bych rád o něco usiloval, ale nevím co by to mělo být!?

 

     Dokud jsem o tom nepřemýšlel, napadala mě celá řada věcí, o něž má cenu usilovat. Čím víc však o těchto věcech přemýšlím, tím víc se snižuje jejich hodnota a tím ochabuje i mé odhodlání o ně usilovat...

 

     V této souvislosti si často kladu dvě otázky:

 

     Jednak přemýšlím o tom, co má vlastně v životě největší cenu? Je to bohatství? Moc? - Demokracie? Svoboda? - Přátelství? Láska? - Rodina? Potomci? - Zkušenosti? Moudrost? - Samotný život? - Nebo snad to všechno a ještě něco navíc?!

 

     Stejně tak mě v klidu nenechává otázka, na jak dlouho to tu cenu má? Dnes? Rok? 10 let? Do konce života? Pokud trvá to, co má největší cenu až do konce života, ztrácí to vše svou cenu smrtí? Máme se proto smrti bát? A má vůbec smysl se obávat něčeho, co je nevyhnutelné?!

 

     Se smrtí je zřejmě lepší se smířit. A stejně tak s tím, že cokoli v tomto světě má určitou cenu jen po omezenou dobu. No a jsme u toho. Jak je to potom s tím usilováním? Proč tedy o něco usilovat, když to má jen omezenou cenu a ještě k tomu pouze na určitou chvíli? Stojí vůbec takový boj - a mnohdy velmi krutý - za to? Takové uvažování mě však přivádí k pocitům lhostejnosti. Není tedy snad lhostejnost tím hlavním smyslem života? Někde ve svém nitru cítím, že nikoli!

 

     Ale co je tedy smyslem života, když to není lhostejnost a vše v našem životě má cenu jen do jeho konce? A nebo snad v našem životě existuje něco, co je trvalejší než život? No a jak trvalé by to mělo být, aby to skutečně mohlo být tím hlavním nebo dokonce jediným smyslem života? Kdybych nebyl troškař, řekl bych že by to měla být nekonečně vysoká cena, která bude trvat po nekonečně dlouhou dobu...moment...

 

     ...Kam jsem se to dostal?...

     ...Nemluvím náhodou o věčnosti a o Bohu?!?...

 


Zbyhoň
20. 07. 2004
Dát tip
Ojoj, tenhle námět se tu tak nějak s železnou pravidelností opakuje…a baví mě sledovat, jak to tu každý řeší na patnácti řádcích, když to největší giganti řešili celý život…proti dílku nic a vlastně ani proti námětu…hlavně, když to tak cítíš…

Vaneta
19. 07. 2004
Dát tip
omlouvám se,su v prácia neměla jsem chvílu čas. takže:Mohla bych samozřejmě napsat nějakou vznešenou definici,typu že Bůh je počátek aj konec a hlavně podstata všeho bytí...a tak podobně,ale to nechci,protože Bůh pro mě není o dafinicích jeho moci a tohgo kým je,ale hlavně o vztahu.takže použiju citát Blaise Pascala:V srdci každého člověka je vakuum, které může naplnit jenom Bůh...

vesuvanka
19. 07. 2004
Dát tip
Velmi dobrá úvaha k zamyšlení... Člověk by o něco usilovat měl - nejsem filosof, jenom veliký milovník přírody a Země, kterou považuji za božskou... asi bude dílem někoho vyššího, kdo dal všechno stvořil a dal řád Zemi i celému vesmíru... Myslím, že bychom měli usilovat především o dobro, snažit se rozdávat lásku nejen lidem, ale i celé přírodě, chránit ji. Usilovat o to, aby bylo dosaženo jakési harmonie.... i když se to zdá být utopií. Děkuji a dávám TIP

ssahy
19. 07. 2004
Dát tip
Děkuji za tip pro usilování a tip za úvahu. Hezky řečeno. Díky:-)

No jo, Vaneto, ale který Bůh? Višnu? Moloch? Amon-Re? Elohim? YHWH?

chozze
19. 07. 2004
Dát tip
Igore - jine filozofie nez zapadni take povetsinou konci bohem?

Vaneta
19. 07. 2004
Dát tip
Ač to zní radikálně, je jenom jeden Bůh-Hospodin,stvořitel všeho. Já nesouhlasím s myšlenkou,že je mnoho cest k Bohu amnoho Bohů.na určitá místa vede jen jedna cesta a jen ta jedna je správná,ostatní jsou odbočky a slepé uličky a špatné cesty,které tě k cíli nikdy nedovedou...

Vaneta: Jestlipak víš, jak starý je koncept Hospodina? Chozze: Nerozumím otázce

ssahy
19. 07. 2004
Dát tip
Díky všem za zajímavé komentáře na téma smyslu života. Je vidět, že je to téma, které dokáže zaujmout a to je dobře!:-) Anonym38: Je škoda, že jsem mail, který zmiňuješ nečetl, ale na druhou stranu jsem rád, že se svými úvahami nejsem sám.:-)

Cheche - ty jsi existencialista s tendencí k nihilismu, víš o tom? :o)

ssahy
18. 07. 2004
Dát tip
Dík za rychlou reakci Igore. A co s tím mám dělat?:-)

Nic - čti Camuse, Sartra, Kierkegaarda, ať víš, v čem to lítáš Ochutnej Nietzscheho a Schopenhauera, ať víš, kam (možná) směřuješ. :o))

chozze
18. 07. 2004
Dát tip
aj sorry za test , chtel jsem vedet zda je treba registrace . to nad cim uvazujes si posledni dobou davam taky :-) dle D. Couplanda - Generace X , bych to videl jako mid-twenties breakdown - "Období mentálního kolapsu ve věku mezi 20 - 30 lety, obvykle způsobené neschopností fungovat mimo školu nebo jiné strukturované prostředí dplněnou náhlým uvědoměním si esenciální lidské osamocenosti uprostřčed světa. Často předznamenává blížící se zasvěcení do rituálu užívání farmak." - me tadle hlaska hrozne rozesmala :-) a jeste tadle " Mluvila o tom, že většina z nás zažije za celý svůj život jen dva nebo tři skutečně zajímavé momenty, zbytek že je balast a že pro většinu lidí bude na konci jejich životů nesmírný štěstí, pokud se vůbec některý z těchhle momentů navzájem spojí a vytvoří tak příběh, který by někomu mohl připadat by´t jen vzdáleně zajímavý." Ja se snazim do teto problematiky zas tak hluboce neponorovat tak jako nedavno neb pak je to skutecne na zasveceni do ritualu farmak. Davam si to trochu vic polehoucku s cestou ktera jest podobna te zmine vyse - Scraton - Dejiny fylozofie, Fukuyama - Konec Dějin, trochu z jineho soudku neb nemene inspirativni - D. Coupland - Generace X, R. Bach - Iluze, ted tu na me uz ceka Nietzsche - Tak pravil... a Platon - Ústava. Zvlastne zminky o thymosu jsem schledal velmi zajimavymi, proto Nietze nebot o nem pojednava ve smyslu me blizkem a Platon.

ssahy
18. 07. 2004
Dát tip
Díky za rady a doporučení:-) Těší mě, že v tom nejsem sám...

Vaneta
18. 07. 2004
Dát tip
Líbí se mi celkem zajímavý styl, jakým je úvaha psaná, jednoduchost v kladení si otázek.Co se týká filozofického obsahu, taky jsem před lety řešila smysl života a kladla si všechny možné aj nemožné otázky a došla jsem přesně k tomu, u čeho tvá úvaha končí-že odpověd je Bůh.Jednak jako ten,kdo vybudoval celou zemi s perfektním vesmírem, lidi a tak,jednak jako ten,kdo chce být nejlepší kámoš každého člověka,protože on ho ,,vymyslel,, a ví nejlíp, co je pro něj dobré a jaká je ta jeho cesta a cestička tady na zemi aj potom po smrti(kterou to nekončí)...

Ou nou. Pánbíček je slepá ulička. Nebrat! :o)

Vaneta
18. 07. 2004
Dát tip
Panbíček?Právě že to není ten hodný dědeček z pohádek,ale je to osoba a to nesmírně inteligentí(kromě jiných vlastností).Proč slepá ulička?

Vážně se o tom chceš bavit? Nebude to ssahymu vadit? Varuju Tě! Na téma náboženství se bavím hrozně rád a mám to naštudovaný!

ssahy
18. 07. 2004
Dát tip
Snažím se o to, aby mi nevadilo nic, a toto je maličkost. Na chvilku se i možná přidám než půjdu spát - brzy vstávám. Díky Vaneto, moc jsi mě potěšila svým názorem i zájmem o úvahu.

V tom případě požádám Vanetu pro začátek o definici či charakteristiku "jejího" Boha.

ssahy
18. 07. 2004
Dát tip
Ve svém sedmém aforismu píše Franz Kafka: "Jedním z nejúčinnějších svodů zla je výzva k boji." Zdá se, že Vaneta tentokrát odolala.:-) Gratuluji a dobrou noc.

:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru