Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hra se smrtí

23. 07. 2004
1
0
2413
Autor
Last_Elf

               

                „Deset navrch.“

                „Dorovnávám a dalších padesát.“

                „Tvých padesát, ukaž karty!“

                „Dvě dámy a k tomu dvě čtyřky.“

                „Fullhause. Vyhrál jsem!“

                „Sakra, jak to?“

 

Probudil jsem se. Rozhlížel se kolem, ale nemohl si vzpomenout co jsem včera dělal ani kde to jsem. Byl jsem v malém, ale útulném pokojíku. Proužek světla, které se v těchto ranních hodinách dostalo malým oknem dovnitř, ozařoval skoro celý pokoj. Přes stůl přehozené oblečení. Kromě něj byla v místnosti ještě skříň. Její velikost odpovídala rozměrům pokoje. Oblékl jsem se a šel se podívat ven.

 

„Pět navrch.“

„Končím.“

 

Vylezl jsem ze dveří a uviděl jsem podlouhlou chodbu jejíž strany lemovaly dveře. Napravo jsem zahlédl schody. Vydal jsem se tedy tím směrem. Zlezl jsem ze schodů a došel do poloprázdného hostince, jak tomu v tuto ranní dobu bývá.

 

„Dorovnávám a sto padesát navrch.“

„Pas.“

 

Posadil jsem se k baru a vyptával se hostinského co se včera stalo. Bohužel jsem zjistil, že jsem se včera pěkně ožral a měl problémy se vůbec dostat do pokoje. Pravděpodobně jsem zapíjel, že mě na prestižním turnaji vyhodili za podvádění. Posnídal jsem a zaplatil hostinskému skoro poslední peníze, co jsem měl. Při odchodu jsem se ještě zeptal, kde bych si mohl vydělat na jídlo.

„Pokud se vám nechce pracovat, tak můžete zkusit štěstí v kasinu.“

„Mockrát děkuji.“ Rozloučil jsem se a šel se podívat, jak tady hrají poker.

 

„Špatný karty, balím to.“

 

Vešel jsem do nepříliš velkého kasina. Byl jsem zvyklý na větší, ale tohle muselo stačit. Potřeboval jsem peníze. Přišel jsem za člověkem co se staral o ruletu.

„Chtěl bych si zahrát poker.“

„Ten je támhle.“

Poděkoval jsem mu a přešel k vedlejšímu stolu.

 

„Patnáct.“

„Dvacet navrch.“

„Dobře, co máš?“

„Dvě esa.“

„Sakra, zase jsem prohrál.“

 

Posadil jsem se na jedinou volnou židli a přidal se ke hře. Rozhodl jsem se, že radši nebudu podvádět. Pro jistotu. Tady tu partu venkovských buranů přece musím jednoduše obrat i bez toho. Jak jsem si myslel, tak se i stalo. Po několika hrách začali hráči pomalu ubývat. Když odešel i poslední, přistoupil ke mně elf s dlouhými blond vlasy a vyzval mě, abych ho následoval. Posbíral jsem své žetony a šel za ním.

 

„Fullhause!“

„Postupka, dostal jsem tě! Haha!“

 

Po cestě jsem kontroloval, jestli nejsou někde nějaký pasti, nebo stráže, kdybych potřeboval rychle utíkat. Zatím jsem nevěděl, co po mě vlastně chtějí. Naštěstí jsem nic podobného nezaznamenal. Otevřel mi dveře a pustil mě dovnitř. Vešel jsem a posadil se ke stolu.

 

„Dorovnávám. Tři sedmičky.“

„Jen dvě esa. Néééé.“

 

Naproti mně seděl poměrně malý elf. Co mu však chybělo ve výšce, to doháněl svou schopností hrát Poker. Nebo měl prostě jen štěstí. Nebo já smůlu?

 

„Dvě sedmičky a dva kluci.“

„Tři králové, vyhrál jsem.“

 

                Po několika hrách se poměr výher naštěstí vyrovnal.

                Pak jsem si toho všiml. Karta, kterou dostal elfí trpaslík od ještě menšího hobitka, se ve světle lucerny matně zaleskla a upoutala mou pozornost. Divné ale bylo, že ona karta byla vzata zespodu balíčku. Sprostě podváděli.

                To jsem ale blbec, co jsem si myslel? Co jsem od nich čekal? Vždyť bylo jasné, že nebudou hrát čestně. Dobrá, budu tedy hrát jejich hru. Pokračoval jsem a plánoval podvod večera. V nečisté hře jsem byl jednička.

 

                „Přihoď!“

                „Deset!“

                „Třicet pět nahoru.“

                „Dorovnávám. Fullhause!“

                „Sakra. Jen tři osmičky.“

 

                Ona poslední hra přišla až nečekaně brzy. Přichystali si ji oni. Z ruky se na mě smály čtyři devítky, když vtom elfák navrhl zahrát si o život, ať je hra trochu zajímavější. Nijak mě to nepřekvapilo. Poslední dobou se toto stalo velmi oblíbeným zpestřením hry. Pro někoho však byl onen večer osudný.

                Podíval jsem se znovu do karet a uviděl jsem ze svých devítek pouze tu pikovou. Ostatní karty byly jiné – desítka, kluk, dáma a král. Vše v pikách.

                Změřil jsem si svého protivníka, ale ten vypadal velmi sebejistě. Chvíli jsme si prohlíželi jeden druhého. Nakonec jsem jeho nabídku přijal.  

                Po chvilce napětí elfí muž se smíchem položil své karty na stůl. Čtyři dámy byly doplněné károvou sedmičkou. Při pohledu na mou „pátou“ dámu, jsem si kontroloval dýky, neboť bylo jasné, že bude horko.

                Položil jsem na stůl pikovou devítku a na chvíli pozdržel hru. Zatímco osoba na druhém konci stolu očekávala, že vytáhnu další tři, já jsem na stůl položil něco trochu jiného. Při pohledu na mé karty elfákovi zmrzl úsměv na rtech.

Začal mě obviňovat z podvádění, ale já se mu smál do očí. To jsem už v ruce držel jeden ze svých oblíbených kousků ocele. Ve chvíli, kdy elfí trpoš sahal pro svůj luk, jsem ho hodil. Jeho krátký záblesk šel jen stěží zpozorovat a s neuvěřitelnou přesností se zabodl do pravého spánku svého cíle. Rychle jsem se zvedl a v každé ruce držel další.

Hobitek stihl mezitím také zareagovat a byl na tom podobně jako já. Vrhl se na mne. Čepele se zaleskly, vyloudily své zvuky, když narazily na cizí zbraň a zase se oddálily.

Musel jsem uznat, že v boji je lepší než jsem původně předpokládal, ale se mnou se nemohl rovnat.

Naskočil jsem na něj, naznačil úder na hlavu a druhou dýku bodl do stehna. Zareagoval. Ale pozdě. Zbraň mu zajela do nohy, protočil jsem ji a vytáhl. Než se stačil vzpamatovat, skončil můj druhý miláček v jeho srdci.

Možná jsem ho před začátkem nepodcenil. Vypadalo to, že souboj bude zajímavější.

Posbíral jsem si své dýky, očistil je do mrtvých, schoval na původní místa a rychle zmizel, než si toho někdo všimne.

Hru se smrtí jsem tedy tentokrát vyhrál.


Heulwen
08. 09. 2004
Dát tip
Zajímavé…

Last_Elf
02. 08. 2004
Dát tip
Palladáh: Takové věci se neříkají, jak to udělal. Ale věz, že se mu to nějak povedlo. Ale díky.

Palladáh
31. 07. 2004
Dát tip
Už vím, co mi tam nesedí! Ten cizinec při kartách podváděl. Ale. Když si z rukávu vytáhl tu postupku, kde ji vzal? Samozřejmě mohl mít vlastní karty, ale proč by měli hrát se stejným balíčkem. Skoro každé karty vypadají jinak - ve fantasy se netisknou. A že by to prostě namíchal? On nerozdával. To je ale dost ke kritice, myslím, že Tvé nejlepší dílko. *

Last_Elf
27. 07. 2004
Dát tip
Tak jsem si včera večer sedl k počítači a trochu tuto povídku předělal. Snad bude teď lepší. Pokud si ji přečtete a znovu zhodnotíte, budu jen rád. Předem díky.

Arienalia
27. 07. 2004
Dát tip
Hmm.. předem musím přiznat, že je to lepší než minulá verze. K ději raději poznámky mít ani nebudu. Nezaujal mě asi proto, že jsem ho od tebe už jednou četla. Ačkoli z elfů v kasinu se mi mírně houpe žaludek.. ale co, Tvůj svět, Tvá věc, ne? Snad jen poslední odbočka - konečně máš v povídce taky nějaké ty souvislosti!! Bravo!!! Už to není ten s prominutím "totální propadák" jako byla ta se zpěvákem, jeho přítelkyní a spol. Ke stylu.. no.. snažil ses napravit a to oceňuji. Nejsem profesionální kritik, abych Ti vytýkala, co se mi na Tvém stylu nelíbí (i když tam pár věcí je). Je to Tvůj způsob psaní a nikdo by Ti do něj neměl "kecat". Na co tě ale upozorním (radou) je pár detailů : - nevím, nevím, ale už se mi točila hlava z neustále opakovaného "jsem" V jednom odstavci, mám dojem, není jediná věta bez něj - dej si pozor na slova stejného kořene blízko u sebe (Ty je máš rovnou v jedné větě) "světla.. osvětloval" - taky mi nesedla mluva hlavního hrdiny.. jednou mluví naprosto spisovně a potom užívá výrazy jako "nějaký ty pasti" Měl bys to spíš sjednotit - buď spisovný anděl, nebo hospodský povaleč typu : "Šechno sem, šéfe!" I když, možná se Ti to líbí, jak to je. V tom případě "Jak myslíš" - poslední výtka je k opakujícímu se "To už jsem" - ať to je třeba v jednom odstavci (ne v po sobě následujících větách) (a u Tebe je), hrozně to budí pozornost a vytváří čtenářům představu, že neovládáš žádný jiný dějový obrat Snad jsem nebyla moc krutá, pokud ano, omlouvám se. Jsou to jen mé postřehy. Můžeš je brát jako rady. Jestli poslechneš, nebo ne, záleží na Tobě. Nebudu se zlobit, když ne, neboj se :-) Budu tě sledovat i dál

Last_Elf
27. 07. 2004
Dát tip
Arienalia: Díky, tvých rad si cením. Trochu jsem to ještě předělal, ale věta - Po cestě jsem kontroloval, jestli nejsou někde nějaký pasti, nebo stráže - mi nepřijde až tak nespisovná, jak se asi tobě zdá, ale to není až tak důležitý. Ale díky.

Last_Elf
26. 07. 2004
Dát tip
Zbyhoň: Ta povídka je taková unáhlená asi proto, že se mi už chtělo spát, tak jsem to ukončil a to byla ta chyba, ale ještě to hodlám trochu upravit a rozšířit až někdy budu mít čas. To se smrtí je takovej typ přihození: ,,Deset navrch" ,,Tvých deset a ještě padesát" ,,Ok, tvých padesát a život k tomu"

Zbyhoň
24. 07. 2004
Dát tip
Tohle začínalo velice slibně, vypadá to, že jsi vynechal taková ta fantasy klišé a hned to působí svěžeji. Začátek úplně nahrává na výbornou povídku, ale pak jsi to nějak zadusil. Dál už tomu chybí nápad. Jasně, v devíti z deseti případů by se to v tom světě tak událo, jenže čtenář si chce říct „aha!“ a přečíst si o tom zbývajícím případu. V tomhle žánru je fakt moc důležitej nápad, jen největší mistři dokážou psát bez nápadu a uhrát to na čtenáře bryskním stylem. Menší logická chybka: V pokeru jde myslím především o licitování, přebíjení nabídek. Zatímco smrt je jediná definitivní cena, tady to prostě hráč nemůže passovat, záleží jen na kartách a vůbec ne na chladnokrevnosti a riskování a tak podobně. Zato bych si uměl představit přihazování ve stylu „levej malíček…pravá noha v kotníku…“, to by mohla být hodně dobrá věc, sakra, skoro mám chuť vyjít z Tvého začátku a napsat si to po svém…tož uvidím, ale jako autor máš právo na přepracování Ty, třeba by to stálo za to…

Blackadder
23. 07. 2004
Dát tip
Nemastný, neslaný.... chybí tam přímá řeč, nějaký jiskření mezi protihráčema a není to napínavý...

Arienalia
23. 07. 2004
Dát tip
Hmm.. nenapadá mě, co na to říct.. snad jen "Byla jsem tu, tak snad příště."

Last_Elf
23. 07. 2004
Dát tip
Blackadder: díky, zkusím to nějak předělat a udělat napínavější. Je to moje nejnovější povídka a ještě jsem na ni nestihl moc mrknout, ale určitě to napravím.

KikiRiki
23. 07. 2004
Dát tip
Napravuj..napravuj..Ve skutečnosti dokáží být karty ohromě zábavné. alohA

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru