Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pod mořskou hladinou

09. 08. 2004
11
0
2022
Autor
wazzup

Kulatý měsíc se tiše houpal na vlnách oceánu. Svou stříbřitou modří tajemně prostupoval hladinou až téměř na samé dno. Svítil na ryby různých barev i druhů, které plavaly v houfech, svítil na všemi barvami hrající korálový útes, který se však teď v noci topil ve stříbrném šeru.

Na samým dně útesu seděla dívka. Voda si pohrávala s jejími vlasy, černými jak noc. Seděla na do kulata vodou ohlazeném kameni a tvář nastavovala měsíčnímu svitu, tak jako lidé se opalují na slunci. Ploutví smutně vířila písek na dně.

Lidé si myslí jaké je to skvělé, kouzelné, romantické a bezstarostné být mořská víla, brázdit oceán, skotačit s delfínama..  být svobodná.. Tohle není žádná svoboda! Tohle není život...

„Mio?“ připlula druhá víla a s ustaraným výrazem se vedle ní posadila. Mia jen mlčky vzhlédla.

„Ach, Mio, nedělej to... pak už nebude cesty zpět. Co když se ti tam nebude líbit?“

„Ellie, tam nahoře.. je to tam krásný! Je tam tolik jiných živočichů, tolik možností. Ti lidé tam žijí ve velkých budovách, oblíkají si spoustu barevných hábitů, baví se, smějí, milují... žijí!“ tiše vzdychla.

„Mio, my přece...“

„Ellie!“ přerušila ji Mia. „Už teď není návratu. Já už to vypila“ a ukázala prázdnou lahvičku, kterou svírala v dlani.

Ellie jen tiše vzlykla.

„Sbohem.“ Mia se naposledy podívala do očí své nejlepší přítelkyně a odhodlaně vyrazila vzhůru. Plavala seč mohla, hladina se čím dál víc přibližovala, měsíc nabýval stále jasnější podobu. Vší silou mávla ploutví a vyskočila nad hladinu.

Jakmile se měsíční paprsky dotkly její bílé kůže, projel jí zvláštní pocit. Záře zesílila, Miou jako blesk prolétla bolest a pak už opět dopadla do vody, která se jí najednou zdála chladná a nepřátelská. Chtěla se nadechnout a voda ji vnikla do úst. Vyplavala na hladinu, kašlala vodu a zděšeně mávala rukama ve snaze se udržet nad hladinou. Po chvíli se uklidnila a odvážila se se prohlédnout. Místo třpytivé ploutve uviděla dvě dlouhé štíhlé nohy.  Šťastně se zasmála.

Konečně se dostala k břehu a vyčerpaně vylezla na pláž. Nejistě se postavila. Poprvé cítila kapky vody stékat po svém nahém těle a písek, který se jí lepil na chodila. Vydala se směrem k vesnici, kterou tak dlouho tajně pozorovala. Její sebevědomí rostlo s každým krokem. Kráčím, ano kráčím, za svým snem, pomyslela si.

„Hej, krásko!“ uslyšela najednou za sebou chraplavý hlas a prudce se otočila.

Na padlým kmeni tam seděl muž se zarostlou tváří. V špinavých prackách držel láhev a v koutku mu visela cigareta. Obdivně se Miu prohlížel. Štíhlá bledá dívka s dlouhými havraními vlasy... a úplně nahá. Pochvalně mlaskl.

I Mia ho vzrušeně sledovala. První člověk, se kterým se kdy setkala. Horečně přemýšlela, co udělat. Co říct? Jak si vůbec povídají lidé? Co teď udělá? Odvede ji do vesnice za svými známými? Udělá z ní svou družku?

Chlap však odložil láhev a s roztouženým pohledem šel pomalu k Mie.

 

Poručík Stenson překročil policejní pásku a došel k postavě přikryté černou plachtou.

„Co se stalo, Johne?“ zeptal se vedle stojícího policisty.

„Znásilnění a vražda,“ řekl téměř lhostejně, aniž by si přestal dělat poznámky do bločku. „Asi nějaká cizinka. Totožnost se nám nepodařilo zjistit.“

Poručík Stenson poklekl a odkryl jí tvář. Hleděl do něžného bílého obličeje, tak kontrastujícího s černými vlasy. „Je krásná...“ zašeptal a opět ji přikryl.

Zahleděl se do moře, do té nekonečný dálky. Chvíli tam jen tak stál a přemýšlel, jak by to bylo krásné žít pod mořskou hladinou a pak se s povzdechem vrátil k vyšetřovací rutině.


Brosqička
10. 06. 2005
Dát tip
je to určitě zajímavá povídka, k zamyšlení... ale ten konec se mi nelíbí, nevím Líbí se mi styl

Tahle je dobrá a k zamyšlení :o) ***

Azmidiske
27. 11. 2004
Dát tip
Fakt skvělý, nejdřív jako pohádka a pak člověka tvrdě vrátíš do skutečného světa. Můžeme si vysnít cokoli krásného a pak přijde někdo jako ten zarostlej a se všemi sny je ámen. Tip.

doute
26. 11. 2004
Dát tip
paráda

johanne
12. 11. 2004
Dát tip
no, vzhledem k hlubší kritice: ten začátek je zbytečně lyrickej, člověk se spíš ošívá, než aby nasával atmosféru - jsou to moc ohraný metafory a opakuješ (stříbřitá modř a stříbrná šeď, ryby všech barev a všemi barvami hrající útes)... tohle je nedomyšlenost máš tam pár nelogickejch věcí - třeba dno útesu. Útes je snad skála, ne? Jak může mít dno? Pak mi nesedí třeba do kulata ohlazený kámen... myslím, že by bylo lepší "do kulata" úplně vynechat celkově moc ne - konec se dá odtušit, je hodně průhledný - celé dílko je možná trochu moc jednoduchý... jdu číst dál, třeba se v něčem najdu :o)

Alojs
06. 11. 2004
Dát tip
no právě... a to jsem neušila :-)

wazzup
05. 11. 2004
Dát tip
studentin je studentka:)

Alojs
04. 11. 2004
Dát tip
hodně drsná "realita". Pěkně napsané a jde z toho cítit, že v průběhu psaní jsi měl jasnou představu o tom, o čem chceš psát a jak to chceš ukončit. Moc se mi to líbilo, moc rád dám Tip

wazzup
04. 11. 2004
Dát tip
alojs: moc díky za všechny kritiky. úplně s tebou a vím, že tamty dílka jsou slabší, takže.. no dík, že ses stavil:) jo a.. jsem holka:)

Alojs
04. 11. 2004
Dát tip
Jo, wazzy, došlo mi to až u druhého dílka, že jsi holka. tak promiň, ale ten studentin mi moc neprozradil :-)

pettik
23. 10. 2004
Dát tip
Moc hezké, přesně to co jsem tady na písmáku hledala. Ty věčný básničky a divnosti mi už lezly krkem. Díky za to. TIP

vesuvanka
02. 10. 2004
Dát tip
Druhá malá mořská víla, ale s krutějším osudem... Povídka mě zaujala - zajímavý nápad a nakonec i myšlenka... TIP

gabio
28. 09. 2004
Dát tip
líbí dost... dobrej nápad a i popis. Jen střídáš spisovnou a nesisovnou češtinu. Drý se bu´d jednoho nebo druhého, ale nepřeskakuj. celkový dojem dobrý t

Zbyhoň
16. 08. 2004
Dát tip
Příjemně vypointované, třetí típek tomu bude tak akorát slušet :)

Elyn
09. 08. 2004
Dát tip
nepřečtu, bolí mě oči... nejde změnit barvu?

Barman
09. 08. 2004
Dát tip
Pryč s naivitou, tak je to spávné.Ale tu oranžovou nechápu

wazzup
09. 08. 2004
Dát tip
už jsem to spravila, omlouvám se.

chicoria
09. 08. 2004
Dát tip
co na to říct, náhoda je blbec a všichni chtěj to, co zrovna nemaj, tip.-)

Elyn
09. 08. 2004
Dát tip
jo, takhle je to lepší.. není to zlý..;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru