Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O nezbytnosti mezer

15. 08. 2004
4
1
3489
Autor
Zbyhoň

   Je malinká a vypadá nevýznamně. Jenže stejně jako „áčko“, v podstatě jen označení nepřítomnosti někoho někde, které mívá často drtivý dopad na výplatní pásku, má tahle drobná paní veliké zásluhy o srozumitelnost řeči. Řeč je o mezeře, kterážto sama o sobě znamená pouhé „nihil“, říká vlastně jen to, že někde něco není. Jen díky ní si však může kdejaký numismatik písemně objednat „kopii čukotské mince“, aniž by v balíčku obdržel něco podstatně odlišného.

   Mezera dokáže vyřešit téměř všechny problémy mluvené řeči –dobře, ty obsahové možná úplně ne, přesto myslím, že na místě některých politických projevů by se vyjímala jedna velice dlouhá mezera.

   Právě toho, že z mluvené řeči mezery často mizí, využívá hojně sprostonárodní lyrika: „Jak se rů, jak se rů, jak se růžé čérvéná“ a „Kur vají, kur vají, kur vájíčká snááší…“ Není to však výsadou hospod. Nedávno jsem shlédl půvabné zprznění Shakespeara: „Ach, už ji neuvidím, moji milou s ranou v srdci…“

   Obzvláštní pikantnosti nabývají v očích Čecha v jiné mluvě naprosto korektní výrazy. Fousatým vtipem je udělit panu Bílkovi šlechtické právo používat předponu „de“. Nejeden našinec by se asi složil smíchy, vida na přebalu anglického vydání „Božské komedie“ jméno „Mr. Dante“.

   V promluvě bývají mezery suplovány slovním přízvukem. Rodilý Čech s ním nemá problém, hůř však na tom jsou cizinci. Existuje-li nějaká řeč se striktně trochejským přízvukem, dovedu si živě představit problémy jejího mluvčího při učení češtiny. V konkurzu na moderátora by se třeba pokusil otázat příslušnice dopravní policie: „Dá mokrá vozovka řidiči zabrat víc než suchá?“ Pokud platí o policistkách jen desetina tvrzení z vtipů o jejich mužských protějšcích, zřejmě by ani nestihl dokončit větu. Za tu „dámu krávu“ by příslušnice asi nečekala, až chudáka cizince vyhodí samo vedení konkurzu.

   Jsou ovšem případy, na které jsou  přízvuk i mezera krátké. Jeden z nich je skutečně nenápadným klenotem literatury. Objevil jsem ho v jedné rádoby vznešeně psané povídce- „Sloupy byly oblity měsíčním světlem…“

1 názor

Já souhlasím. I v hudbě je mezera nezastupitelná. Vlastně, pardon, pomlka.

Empty
02. 01. 2005
Dát tip
Udělat fejeton o mezerách hraničí s genialitou, ale já si tipnu, protože jsem se opět skvěle pobavil!***

Yossarian
02. 09. 2004
Dát tip
:o) no bodeť bys říkal opak

Yossarian
01. 09. 2004
Dát tip
spíš souhlasím s Bigem, fejeton se dá udělat úplně ze všeho, to je spíš na autorovi než na námětu

Já osobně bych z mezery fejeton nevykřesal nikdy. Hlavou mi různě probíhaj témata a já si u každýho řikám, že tohle by jako šlo, tohle asi taky, ale nechce se mi nad tim dýl přemejšlet a tak. Ale když jsem se zamyslel nad mezerou, tak jsem našel... ...prázdno a černou díru. A ani si nedokážu představit, že bych se u fejetonu o mezerách bavil. I jako čtenář. Ale můžeš to zkusit změnit... když je ta vokurka...

Arien
18. 08. 2004
Dát tip
safra, hele, ale já se to fakt snažim vydržet, fakt si myslim, že aspoň tohohle se zbavim, dyž už kouřit kouřim (nebylo by tak zas pohoršeníhodné ale aji cigára) no a tak, tak aspoň ty smajly ne.... ne, prosím, neeee!!!! :( sakra (řekla bych něco sprostějšího, ale nechcu urazit malý děti)

pozorovatel
18. 08. 2004
Dát tip
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Jsem to ale parchant.

pozorovatel
17. 08. 2004
Dát tip
Fejeton trošku nudil, ale téma bylo obtížné. Možná by pomohla větší strohost a údernost. Možná. Jinak dobrý. "využívá hojně využívá sprostonárodní lyrika" - se ti opakuje slovo. „Ach, už ji neuvidím, moji milou s ranou v srdci…“ - velmi hezky a lyricky vyjádřeno:-))))) - dobrý dvojsmysl. Ha! Smajlíkovský apsťák!!! Už to nejde vydržet - musim si taky šlehnout... :-))))))))))))))))) úúúúhááááá jééééé - ty vole, dej si taky. Tak Arien, dej si!

Arien
16. 08. 2004
Dát tip
vidíš, já se smajlíků snažím zbavovat... stejnak ako kouření a pití kafe a malinkejch ranek do sebe (ale fakt malinký, bez krve) sakra já su jedno veliký odvykání!

Tohle mě nijak do kolen neposlalo… Podle mě se z mezery vyvařit dobrej vtipnej fejeton nedá, což jsi tady (byť jistě nevědomky) prezentoval. Zkus na příště nějaký lepší téma, tohle by nemohl ukočírovat ani sám Rudolf Křesťan.

Arien
15. 08. 2004
Dát tip
jo, de Bílek, to máš od mareše, žejo, jediná chvilka, kdy sem náhodou poslouchala evropu II hříčky pěkné, některé neznám tyjo já mám pocit, že u každého tvoje fejetonu nejdřív začneš nějaké téma, pak ho rozvíjíš a jedeš docela dobře a nakonec máš pocit, že jsi už čtenáře znudil tím stereotypem, tak tam ouplně na závěr plácneš nějaku blbinu, co vůbec nesouvisí... to sem ale vedle co? (úsměv)

Docela fajn fejeton - nenáročné a nevtíravé. Dobrý postřeh, byť s použitím několika opravdu vousatých :-)))))

Zbyhoň
15. 08. 2004
Dát tip
Arien: Zas tak striktně proti smajlíkům nejsem :) Klidně tam nějakej vrzni... Nu něco pravdy na tom asi bude, co já vím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru