Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malé radosti odcházejí rychle

Výběr: ondrech
20. 08. 2004
18
0
8908
Autor
Kytiii

Věnováno Pavlovi, ať se na mě nezlobí... a Lence za nápad...

MALÉ RADOSTI

 

„Potřebuju se jenom trošku vyspat, prosím!“ potichu ale důrazně jsem zaprotestovala proti jeho dobyvačným prstům. Lehce mi stiskl bok.

„Promiň,“ zašeptal. Proti otevřenému oknu, do kterého se plně opíralo mléčné světlo Měsíce, se rýsovaly jeho tvrdé kontury obličeje.

„Neomlouvej se. Dneska už toho ale fakt bylo dost,“ slyšela jsem sama sebe z dálky. A pak, jak když se nade mnou zavírá hladina, klesala jsem stále níž, až k samému dnu hlubokého spánku.

Zdálo se mi o ní. Zase! Kolikátou noc… V lesklých prstýnkách jí vlásky dopadaly na ramínka, ještě opálená z léta. Velké modré oči, tak podobné těm Pavlovým, se smály, jakmile si mě všimla. Natáhla ke mně drobné ručky, chtěla obejmout, jako pokaždé. Šatečky, co jsem jí koupila v pěkně drahým obchodě (neuvěřitelný, že tak malý kousek látky stojí to, co oblečení pro mě), vlály v tom lehkém teplém větříku, který přineslo krásné babí léto.

Už to budou dva roky. Tu dobu jsem se snažila vyplnit prací, honěním se za penězi a postupem ve firmě. Dařilo se mi. Vypracovala jsem se na slušnou pozici kreativní ředitelky. Když jsem zrovna nebyla do noci v kanceláři, chodila jsem běhat, do posilovny a do bazénu. S Pavlem jsem trávila víkendy na chatě v Krkonoších. Ale tam mě často přepadaly pocity bezmoci a zoufalství. Nesčetněkrát jsem od příjezdu spustila hysterický pláč a neutišila se až do odjezdu. Tak jsme na chatu přestali jezdit. Všechno mi ji tam připomínalo. Studna, u které si hrávala tak ráda a já ji hlídala, aby nespadla dovnitř, když Pavel spravoval čerpadlo. Trávník, po kterém se nejprve batolila a pak běhala, když se naučila stát na vlastních nožičkách. Borovice, v jejímž stínu po obědě usínala. Na bříšku. Hlídala jsem ji zvenčí. Bránila bych ji přede všemi jako lev. Jak jsem mohla tušit, že nebezpečí číhá uvnitř. V jejím krásném tělíčku.

„Miláčku, probuď se. Něco ošklivého se ti zdá!“ Pavel mi zlehka zatřásl rameny. Zmateně jsem se rozhlížela po naší útulné ložnici. Odhrnula jsem slepený pramen vlasů z obličeje. Noční košilku jsem měla úplně promáčenou. Střešním oknem do čela postele dopadaly první ranní paprsky. Budík na nočním stolku ukazoval půl sedmé. Posadila jsem se na posteli, hlavu jsem měla jako střep, a patro v puse jako struhadlo.

„Ještě lež, dneska můžeš dlouho spát.“

„Už nechci.“ Chytil mě v pase a přitáhl na sebe.

„Neodmlouvej. Doktor ti jasně řekl, že musíš odpočívat!“

„No, já vím!“ odsekla jsem a překulila se na bok. Zírala jsem na prázdné místo u stěny. Tam kdysi stávala dětská postýlka. Ještě než jsme ji přestěhovali do dětského pokoje. A od tamtud pak na půdu…

„Terezo,“ přitiskl se ke mně zezadu, vrchní rukou mě objal a dýchal mi na krk. Měla jsem to ráda. „Už se musíš vzpamatovat!“

„Nech mě!“

„Sakra, Terezo! Takhle to už nejde dál! Podívej se na sebe. Skoro nejíš! Jsi hubená, až to není hezký! Nikam nechodíš, jen práce, práce, práce! Kruhy pod očima máš jak zmalovaná štětka! Ale ty neumíš zabrzdit, odpočinout si!“

„Pavle! Prosím tě! Už mě nech…“ zaprosila jsem a přitom ochutnávala jednu slzu za druhou. Všechny byly slané. Kupodivu.

„Ne, Terezo! Já prosím tebe! Ty toho nech. Nevím, co pro tebe můžu ještě udělat, abys zapomněla!“

„Já na ni nechci zapomenout!“ zařvala jsem mu do obličeje, jak jsem se prudce obrátila.

„Proboha, já přece taky ne. Vždyť jsem ji miloval stejně jako ty! Ale, do háje, ty jsi pořád na světě! A ty musíš žít! Ne se jenom ničit! To nikam nevede. Terezko! Já tě miluju, ale ty tímhle zničíš i mě!“

„A co mám podle tebe asi tak dělat?“

„Ježíši, já nevím! Asi bychom si měli pořídit jiný dítě, abys začala žít pro někoho jiného.“ Řekl to tak rychle, že mi nejdřív vůbec nedošlo, co ze sebe vypustil. Až když jsem stála u kuchyňské linky a sledovala páru, jak stoupá z rychlovarné konvice, mi význam přestal unikat. Další, jiné dítě. Jiné dítě.

Bože, jak mám asi v sobě nosit jiné dítě, cítit ho devět měsíců, jak se vyvíjí, roste a hýbe se? A vědět, že to je jen náhražka za ni? Za tu nevinnou dokonalost? Ne, to nemůžu. Srovnávala bych to jiné dítě s ní. Nemohla bych ho nikdy tak milovat, dávat mu stejné množství lásky. Ještě ne.

 

„Přemýšlela jsem.“ Přišla jsem následující večer za Pavlem na terasu. Byla teplá noc. Obloha svítila množstvím hvězd a hvězdiček, mléčná dráha se zřetelně klenula středem oblohy. Seděl ve tmě a tiše kouřil štíhlý doutníček. Věděla jsem, že kouří doutníčky jen když chce být sám. Zvedl ke mně oči. Koukaly na mě plné něhy a naděje. Oči mého Pavla.

„Možná bych se ráda o někoho starala. Ale,“ na to ale jsem dala důraz, „ale nechci mít ještě svoje vlastní dítě. Možná,“ zlomil se mi hlas a musela jsem si odkašlat, „možná bychom mohli nějaké osvojit.“

„Tak jo.“ Usmál se.

„To je všechno?“ podivila jsem se. „Žádný otázky, přesvědčování ani diskuze?“

„Ne.“

„Prostě jo a hotovo?“

„Jo.“

„Dobře.“ Pokrčila jsem rameny, vzdychla a posadila se vedle něj. Mlčky jsme se dívali na tmavé kontury lesa za zahradou. Cvrčci řvali jak o závod a já v duchu prosila štěstí.

 

Prošli jsme vrátnicí a podle šipek zamířili rovnou do kanceláří. Ujala se nás postarší úřednice postavy krev a mlíko. Čiperná a milá. Hned, že nás provede.

„Pražský kojenecký ústav se skládá ze tří samostatných budov. Jedné hlavní, kde jsou odložené děti, a dvou menších domečků. V prvním domečku bydlí děti s různými postiženími a nemocemi a ve druhém děti alkoholiček a narkomanek. Do ústavu jsou děti umísťovány od narození do dovršení tří let věku. Následně putují do dětských domovů po celé republice. Jen hrstka z nich se dostane do náhradních rodin.“ Mlela svou naučenou řeč. Kolikrát už jí asi opakovala? Kolik zájemců odejde s nepořízenou a kolik si nakonec rozmyslí úmysl adoptovat dítě?

„Je tady hodně odebraných dětí?“ zajímala jsem se.

„Ani ne. Hodně tady máme anonymní porody, nebo novorozeňata přicházejí rovnou z porodnice, kde je matky zanechají.“

„A to je tak málo zájemců, kteří by jim nabídli náhradní rodinu?“

„Zájemců by bylo. Denně přijde tak pět párů, jako vy, se zeptat, co musí udělat, aby si nějaké dítě mohli osvojit. Problém je právě v těch matkách. Odloží dítě, na návštěvu nepřijdou. Jen jednou za půl roku napíšou svému ročnímu dítěti pohled a podle zákona to stačí na to, aby byl projeven dostatečný zájem o dítě. No a dítě okamžitě ztrácí šanci být umístěno do náhradní rodiny.“

„A co ty děcka alkoholiček a narkomanek? O ně asi matky zájem nemají, ne?“

„Nejen matky. Schválně se pojďte podívat. Jsou to ty nejhezčí děti. Jedno pohlednější než druhé. Zajímavý fakt je ten, že děti alkoholiček jsou na tom podstatně hůř, než narkomanek. Malý feťáčci, tak jim tady říkáme, si v šestinedělí odbudou svoje absťáky, a pak jsou v pohodě, ale alkoholata. To si ani neumíte představit!“

„Jak to?“

„Samé nemoci, alergie úplně na všechno, postižení všeho druhu. Není o co stát. Jsou to chudáci!“ Posadili jsme se na lavičku u trávníku, na kterém se válelo asi šest mrňat se slečnou, která sem chodila pomáhat ve svém volném čase, jak nám prozradila naše průvodkyně. Na jiné lavičce seděla holčina asi tak šestnáctiletá, tričko sotva mohlo zakrýt nafouknutý pupík.

„A tahle? Co tady dělá ta?“

„To je Anička, je tady na diagnostickém pobytu. Tak se jmenuje pobyt měsíc před porodem a šest neděl po něm. Dívky tady můžou bezplatně bydlet, jíst, porodit, naučit se zacházet s miminkem, ale pak musí odejít. S dítětem, když chtějí a mají kam, nebo bez něj. Většinou nám je ale tady nechávají.“

„Jak může vůbec odložit svoje miminko?“ nechápala jsem. Pavel vedle jen tiše seděl a poslouchal. Vypadal vyděšeně. Zřejmě si něco takového nedovedl představit.

„Anička je tady už známá firma. Poprvé přišla ve čtrnácti. Ještě na devítce! Babička si tenkrát její holčičku vzala k sobě, že se o ni postará, teď už ale druhý dítě nepovedený vnučky nechce. Je přeci jen v letech a další děcko by ani finančně neutáhla. Takže Anička tady zřejmě tohle mimino nechá.“

Jak jsme poslouchali další a další příběhy, bylo mi stále víc jasný, že si jedno z těch nemilovaných a nechtěných dětí chci vzít domů. Byly to osudy, nad kterými zůstává rozum stát, o kterých bych ani nevěřila, že se mohly stát. Nakonec se nás paní zeptala, jestli máme zájem se na děti jít podívat a jak staré bychom si asi chtěli. Shodli jsme se, že přesnou představu nemáme, a že si je rádi prohlídneme.

Okamžitě, jak jsme vstoupili do barevné místnosti plné hraček, padla mi do oka malá drobná brunetka s obrovskýma očima. Rtíky měla jako vykrojené a úporně se snažila nacpat míček do hranatého kyblíčku. Nedařilo se, a tak měla jazyk vyplazený a čelíčko zkrabacené. Ostatní děti pro mě přestaly existovat.

Klekla jsem si před ni. Zvědavě zvedla oči od práce, pustila kyblíček i míček a natáhla po mě ruce. Chytla jsem ji v podpaží a zvedla do náruče. Od teď jsme patřily k sobě.

„Alenka.“ řekla prostě paní.

 

Dali nám přečíst Alenčin spis, abychom věděli, do čeho jdeme, ale moc jsem ho nevnímala. Nezajímal mě. Podepisovali jsme spoustu dokumentů, vyplňovali nekonečné spousty dotazníků. Nakonec nám řekli, že musíme čekat. Týdny jsme chodili Alenku navštěvovat. Už po několika dnech si na to natolik zvykla, že denně ve stejnou dobu, kdy byla navyklá, že přijdeme, si přestávala hrát a seděla u dveří, které hypnotizovala. Nemohla jsem se dočkat okamžiku, kdy si ji budeme moci odnést domů. Mezitím jsme s Pavlem vytahali všechny věci z půdy a znovu vybavili dětský pokoj. Trávila jsem večery na křesle u postýlky a těšila se, až Alenku prvně uložíme do peřinek se slony. Čekání se neustále protahovalo.

Odložili jsme i plánovanou dovolenou a místo toho jsme si Alenku půjčovali na víkendy z ústavu a jezdili s ní do Krkonoš na chatu. Byly to šťastné víkendy. Zase jsem mohla klidně spát, a mohla se v klidu oddávat Pavlovým něžnostem.

Po čtyřech měsících jsme jako obvykle zaparkovali před Kojeňákem. Pavel vytáhl z kufru skládací kočárek, že zase vezmeme Alenku na procházku. U vrátnice jsme potkali slečnu brigádnici, ze které se vyklubala Dana a se kterou jsme si dávno začali tykat.

„Ahoj Danko!“ zdravila jsem z dálky.

„Alenka se nemůže dočkat!“ smála se na nás.

„To my taky ne!“

„Už jenom týden, co?“
„Jaký týden?“ nechápala jsem.

„Přeci za týden to bude půl roku, co o ni matka neprojevila zájem, jestli do té doby nepřijde pohlednice, bude Alenka volná!“ smála se pořád Dana. Zůstala jsem jako opařená. Do této chvíle jsem si nepřipustila, že by existovala ještě nějaká překážka, proč by nám Alenku nedali. Ten den jsem ji nechtěla pustit z náručí. Pořád jsem ji chovala a tiskla k sobě a představovala si, jak najednou přiletí nějaká zpustlá ženská a vyrve mi toho andílka z rukou. Alenka z toho byla dost rozmrzelá a kňourala, že chce k Pavlovi. Dávno mi začala říkat mami a Pavlovi tati. Samozřejmě nebyl pro moje obavy důvod, protože ta fůrie by svoji holčičku ani nepoznala. Adélce byly skoro dva roky a skutečnou matku nikdy neviděla. O moji Adélku jsem přijít nechtěla. Ano o moji. Od prvního okamžiku byla moje.

 

Jenže následujícího rána, byla to sobota, žádná radost v ústavu nepanovala. V noci jsem po dlouhý době nespala, cítila jsem v podbřišku svrbění a v krku knedlík. Házela jsem s sebou a měla ošklivé sny. Pavel mě pevně držel v náručí a šeptal mi do vlasů uklidňující slova. Bál se usnout, stejně jako já.

Unaveně jsem prošla vrátnicí, mdle se pozdravila se známými a líně se blížila ke kanceláři. Tam vládla přímo hřbitovní nálada. Paní Polanská, naše sociální pracovnice, se mi ani při pozdravu nepodívala do očí. Bez přestání sledovala v okně neměnný obraz opadaných stromů a oprýskané omítky protějšího domu.

„Pohled přišel, že?“ rezignovaně jsem nadhodila s přáním ulehčit jí břímě sdělovatelky špatných zpráv. Vlastně jsem to očekávala, viselo to ve vzduchu. Pro mě štěstí není, jsem odsouzena překonávat vlny smůly. Byla jsem tak nějak již smířená s dalším půlročním čekáním.

„Něco horšího.“

„Proboha, snad se Alence něco nestalo?“ zhrozil se Pavel.

„Stalo, nestalo. Přišla si pro ni.“

„Kdo si pro ni přišel?“ zeptala jsem se úplně zbytečně.

„Její matka.“

 

Deprese, smutek. Týdny jsem se ploužila po domě jako stín. Jednou jsem dokonce ve vzteku vyhodila dětskou postýlku z terasy na dlážděnou příjezdovou cestu. Pak jsem se zhroutila na zem a objímala zábradlí. Takhle zuboženou mě našel Pavel. Když se mě snažil dostat do postele, pozvracela jsem se. I Pavel se změnil. Přestal se snažit mě rozveselovat a přivádět na jiné myšlenky. Lesk v jeho živých očích se někam vytratil. Byli jsme jak oživlí duchové na cestě nikam. Nepatří do říše mrtvých ani živých.

Přestala jsem vnímat čas. V práci mi šéf dal nucenou dovolenou. Dokud se prý nevzpamatuju, ať se ani neukazuju. Vlastně jsem ho chápala. Polovinu pracovní doby jsem stejně strávila čuměním do blba a druhou polovinu na záchodě. Deprese se mi natolik zhoršily, že se k nim přidaly hrozné migrény. Hlava se mi mohla rozskočit. Při vstávání jsem se pokaždé tak zamotala, že jsem si musela znova sednout a rozdýchávat nevolnosti.

 

Po měsíci mě Pavel donutil nasednout do auta a odvezl mě za bílý plot v pražských Bohnicích. Na psychiatrii. Popsal mu za mě moje příznaky, protože já nebyla schopna jediného slova. Doktor ho v klidu vyslechl a pak ho požádal, aby počkal za dveřmi. Byl to šedivý pán s mírumilovným pohledem, měkkými rty a hlubokým medovým hlasem. Položil mě na lůžko a začal se mě ptát. Nevadilo mu, že mlčím a mluvil dál. Jeho hlas uklidňoval a uspával. Usnout mě však nenechal. Domluvil se se mnou, abych na souhlas kývla a nebo zavrtěla hlavou při odporu. A takhle ze mě vytáhl všechny moje strachy a obavy. Nakonec mi napsal nějaké prášky na spaní, ale upozornil mě, abych si je ještě pár dní nebrala. A pokud by to nebylo nevyhnutelné, abych nebrala žádné prášky. Že se zármutkem se musí mysl vyrovnat sama, bez pomoci chemie. Budu se snažit, pomyslela jsem si. A možná si pořídím vlastní dítě.

 

 


Nemůžu víc, než jen v obdivu tipovat...

Kytiii
10. 06. 2005
Dát tip
Tome, myslím, žes to vyjádřil dobře... a souhlasím, je to Tvůj názor a něco si z něj odnesu, doufám, že hlavně to pozitivní :o) A taky děkuju za čas i kritiku, jelikož byla pro mě opravdu přínosná... fakt...

MeTB
06. 06. 2005
Dát tip
Já v první řadě úplně souhlasím s předřečníkem Pištou - tedy kromě konce, který mi narozdíl od něj krapet vadil, a příliš mnoha krátkých vět brzy po "Už to budou dva roky." Ještě bych se vyjádřil k pojetí a tématu povídky: Nejsem si jistý, jak to napsat tak, abych jasně sdělil, co mám na mysli, ale...je zkrátka už moc ohrané. Tahle povídka je hezky napsaná, ale já z ní mám vtíravý pocit, že byla vystřižená z magazínu Žena a život, Květy nebo takového podobného, rubrika Napsal sám život (nebo jak se jmenují) - pouze o kvalitativní úroveň výš. Ano, je to silné téma, ano, je hrozné, co se děje, ale o tom už bylo popsáno tolik papíru... Zdá se mi, že jsi postavila z kvalitního materiálu (tvé psaní) úplně obyčejný nerozlišitelný rodinný domek (tvá povídka). Jistě, mohou se do něj nastěhovat lidi a budou ho mít asi rádi a všechno, ale je to úplně stejný domek, kterých kolem stojí tisíce. Ničím se neličí, není ničím nový. Odvedlas´ dobrou řemeslnou práci a máš tam všechno, co tam má být - ale nic víc. Žádné překvapení, žádný zvrat... Na druhou stranu, zřejmě to mnohým čtenářům vyhovuje - alespoň podle prodejnosti výše zmíněných časopisů. Ještě postřeh: V průbehu povídky jsem se s postavou nedokázal ztotožnit, spíš jsem si říkal "aha, někdo je na tom hůř, než já". Z toho si vyvozuji, že povídka je určená především pro ženy (což mě oklikou vrací k magazínům). Takže shrnutí: je to dobrá obyčejná povídka (na tip to určitě je, ale na zadek mě to neposadilo). Tom

Pisces
18. 05. 2005
Dát tip
Teda teda... beze slov. T*

jenaL
20. 03. 2005
Dát tip
zase jsem si dal jednu tvoji...trosku si je schovavam:)) tato je moc nezna a krasna,plna casto syrovejch citu... velikej TIP* taky jsem docela vazne premyslel o adopci, ovsem nedostal jsem se zatim do takovyho meritka...trosku by me zajimalo, jestli je pravda s tim ze deti alkoholicek jsou na tom hur...a jestli je take podle momentalnich zakonu pravda , ze dite musi dostat jednou za pul roku dopis, aby stale jeji biologicka matka mela pravni narok... dik a mej se krasne

Kytiii
20. 03. 2005
Dát tip
na týhle povídce jsem pracovala docela dlouho... a tyhle informace si sháněla z různejch zdrojů... hlavně v pražským kojeneckým ústavu... takže ano, všechny informace jsou pravdivé... alkohol poškozuje plod, který je v bříšku... jeho mentální i fyzické vlastnosti - ve 100% případů... (mění genetickou informaci, takže se děti rodí s různými vrozenými vadami) u drog je to jinak... děti poškozuje stejně jako jejich rodiče - vytváří fyzickou a psychickou závislost, mění povahu a cítění... Jen LSD může změnit geny... díky za kritiku i tipa

Kytiii
30. 11. 2004
Dát tip
děkuji mnohokrát... člověk se pořád ptá, co je vlastně cennější a nakonec stejně přijde jen na to, že ptát se na to, je vlastně to nejhloupější...

Azmidiske
29. 11. 2004
Dát tip
Tak ptro tohle mám jen slova obdivu. Předně tip, ať na to nezapomenu. Má to spád, nejdřív, se mi to zdálo dlouhý, ale přečetl jsem to doslova jedním dechem. Na to, žes prostředí vykreslila jen podle své představy, to na mě působilo hodně opravdově. Narozdíl od většiny se mi záver líbil, že vlastně psychiatra ani neposlouchá a přemýšlí si stále o dítěti. Celkově hodně čtivé a realistické.

Alojs
17. 11. 2004
Dát tip
jsem to ale divnej clovek, co? :-)

Kytiii
16. 11. 2004
Dát tip
nechci být vtíravá :o) ale jestli to dobře chápu, tak se ti tohle povídka líbila ze všech tří nejvíc a netipuješ?

Tak... V kategorii "dojemných lidských příběhů" těžko dnes přijít s něčím novým, jde spíše o styl podání - který zde sází na moderní "střípkovitou" mozaiku, v klasické chronologické posloupnosti s jedním tzv. flashbackem, který poněkud poodhalí expozici příběhu (byť nechá skryto to, co nám zpočátku připadá jako důležité - tušíme CO se stalo, ale netušíme JAK - přičemž postupem textu pochopíme, jak nedůležité to "JAK" je...). Řěkněme že jde o nijak neobvyklé ingredience, teď záleží na kuchaři. A tomu to vcelku vychází... Obehraný příběh je kořeněn několika silnými momenty (Kupříkladu Pavlovo "Tak jo." bez dalšího vysvětlování, zde víc než jinde vyniká intenzita prožitku navozená střídmostí. Můžeme se dohadovat, co Pavla k oněm stručným slovům vedlo - a autorka nás nepraští po hlavě polopatistickým vysvětlením. Moc dobře.), využívá (ale nezneužívá) působivých lokací k navození cíleného dojmu (terasa za teplé noci, neosobní kancelář vs. téma povídky...), a hodně sází na dialogy. To je také jednou ze slabin povídky. Autorka, konfrontována s ušlechtilostí svého tématu, jakoby zapomínala, že píše o "obyčejných" lidech. Použil by snad starostí o stresovanou ženu zdeptaný Pavel v noci a v posteli větu "Lékař ti nařídil..."? A nebo by spíš zcela přirozeně vyhrkl : "Doktor ti jasně řek´..."? Hodně škrobeně též vyznívá dialog se sociální pracovnicí. Fakt, že je "vysvětlujícím" prvkem z něho čouhá jako sláma z bot. Pointa (a něco jako dovětek po ní), mi narozdíl od mnohých předchozích nejenže nevadí, ale vítám ji jako příjemně civilní a zklidňující (a současně vyjadřující postupnou cestu k vnitřnímu smíření a přerodu). Celkově mohu s čistým svědomím říci, že považuji povídku za velmi vyrovnaný zápas mladé autorky se starým kýčem - a dokonce se odvažuji tvrdit, že většinu z obou poločasů má navrch autorka...

Kytiii
15. 11. 2004
Dát tip
jejda... Pišto... jsem překvapena... ba ne, ohromena... kdybych mohla, dám Ti za Tvou kritiku tipa... vždycky jsem si říkala, že moje povídky asi za moc nestojej, když u nich najdu akorát tak: "pěkný, tip." apod. nevím, jak Ti poděkovat, byla to ta nejpřínosnější kritika, kterou mi kdo napsal... a se všemi argumenty plně souhlasím... jen i když často slýchávám, jak opravdové moje dialogy jsou... v této povídce jsem už při psaní občas pěkně zavařila mozkové závity... nikdy jsem nebyla v kůži otce, co přišel o dítě (ani jako otec ani jako člověk, co přišel takhle o dítě)... a už vůbec jsem nikdy neviděla žádnou sociální pracovnici... a nevěděla jsem, jak jinak popsat kojeňák, když nikde v novinách o něm nic nepíšou, jen znám jednu holčinu, co tam chodila pomáhat... a ten lékař tam byl fakt přehnanej... ještě jednou dík

:)

Alojs
15. 11. 2004
Dát tip
Sice ty kritiky pisu zpetne, protoze jsem si tva dílka musel stáhnout na comp a zvetsit si u nich font, ale tady, byt mi konec nesel dvakrat pod nos, musim priznat, ze se mi tahle povidka libila nejvic ze vsech tri. Nicmene, pamet me neklame, zatim u me vede Charita :-)

sicco
10. 10. 2004
Dát tip
teda Kitii, ty umíš zapůsobit na srdíčko, za tuhle povídku máš mojí bezmeznou úctu a obdiv

Kytiii
10. 10. 2004
Dát tip
díky moc... alespoň jednou jsem "Daniela" dokázala uspokojit :o)

sicco
10. 10. 2004
Dát tip
a ještě si ze mně bude dělat srandu, ale dobře mi tak.

Movsar
16. 09. 2004
Dát tip
je to velmi dobře napsaný příběh. tip

Alimra
16. 09. 2004
Dát tip
píšeš poutavě *

Kytiii
23. 08. 2004
Dát tip
Díky moc za tipy...

ondrech
22. 08. 2004
Dát tip
Kytiii - opět tvoje skvělá stylistika se tu ukazuje v celé své kráse! To je něco tak báječnýho! Prostě super. Dobrý téma... tip a... výběr.

Zbyhoň
22. 08. 2004
Dát tip
Čitelné, velmi, a nenudí. Zajímavý popis ústavu zevnitř…tip

Dr_Lecter
22. 08. 2004
Dát tip
Dost zaujalo, čtivé, děj pěkně běží, má to šťávu...a je tam nazančen ten věčný koleběh života...láska-smutek...T

al_tero
21. 08. 2004
Dát tip
ten konec mi pripada dost odbytej....

Kokotka
20. 08. 2004
Dát tip
ten konec je divnej, chtělo by to nějak uzavřít... líbí se mi tvá stavba příběhu a pocity hlavní hrdinky... mizím a dávám tip

marcela
20. 08. 2004
Dát tip
Pekny pribeh, skoda, ze to tak dopadlo s Alenkou. Napad s dalsim dietatom tiez dobry. Bude pokracovanie? t*

fungus2
20. 08. 2004
Dát tip
*Zaujalo mě to.

Kytiii
20. 08. 2004
Dát tip
díky za tipy... o pokračování jsem neuvažovala, ale navnadila jsi mě a budu o tom přemýšlet...

Dash_707
20. 08. 2004
Dát tip
Fajn, ale možná by se dalo z nápadu vytěžit více při méně textu. :o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru