Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak by to přeci nemělo být

27. 09. 2000
0
0
1792
Autor
Barka

Škoda, že tam není třeba kolonka POCIT...

Nechci, aby mi bylo smutno, tak ráda bych to překonala. Včera, jen tak náhodou jsem zapnula po dlouhé době televizi a dívala se na lidi. Bylo mi z toho smutno. Nepřišlo mi, že ti lidé, kteří tady "bojují o práva, o svou pravdu", opravdu bojují. S každým dalším výkřikem a napřaženou rukou se ve mně zvedaly vlny strachu, smutna a obav. Ne nad tím, že by mě se mohla dotknout rána, ne nad tím, že mě to bude bolet. Nechápala jsem, kde se v lidech bere tolik zloby. Říkají nechceme jedno a svá slova potvrzují ranami, potvrzují mečem zabodnutým v útrobách obyčejna. Nevyznám se v tom. Cítím se malá, bezvýznamná a ztracená v tomhle světě. Když nechtějí tohle, ať řeknou, co chtějí. Ať nekřičí jen protesty, jen NE, ať ukáží, co je správné. Ráda bych to věděla, protože jinak tu nemám co dělat. Jeden by řekl, že stojím na straně těch, co jsou špatní. Těch otroků, co drží svět ve svých spárech. Těch, co chtějí upevnit celek něčeho, čemu se opovažujeme říkat svět. Chtěla bych vniknout do vědomí těch lidí, co řídí svoje vědomí pocitem správna, pocitem ukřivděného človíčka uprostřed dalších ukřivděných lidí. Vždyť vím, že jednotlivec je nic, snad jen pára nad hrncem. Vždyť vím, že člověk nemá kolísat mezi jednou a druhou stranou, ale stát si za svou pravdou. Myslím, že mám svojí pravdu. Je to pravda, která křičí z úsměvu vírou, že svět je správný. Že i v tomhle světě se dá žít s láskou v očích a v duši. Že je ještě spousta lidí, kteří chtějí jen to správno, jen úsměv, jen probudit ze špatného sna. Snad když najdu sama sebe, najdu i správno. Snad když se dám všanc světu, když prosit budu duši o nalezení pokladu pravdy, pak snad konečně budu moci říct, že vím. Dneska odpoledne jsem seděla na zadním sedadle v autě vedle mojí babičky. Vezli jsme ji z nemocnice domů. Ne že by byla zdravá, ale dá se říci, že měla propustku na pár dní. Je už dlouho nemocná a vlastně naprosto nevyléčitelně. Seděla jsem vedle téhle hromádky kostí a masa a představovala jsem si, jak jí prostupuje rakovina. Dívala jsem se na ní a soustředila na její bolest. Chtěla jsem trošku té bolesti cítit, vzít ji na sebe, dovolit člověku jako ona, aby nemusel bojovat s něčím, na co už nemá žádné síly. Věděla jsem, že moje já je silnější. Vždyť bych určitě snesla plno věcí, co ona neunese. Jenže byl tu jeden problém. Já jsem chtěla pomoci, dát trošku energie, trošku síly, ale ona nechtěla. Přestala bojovat, přestala chtít, přestala věřit. Snažila jsem se ze všech sil, ale jako by se moje snaha odrážela jak od ledové plochy a vracela se mi zpátky. Ne, nepíšu to kvůli tomu, jak je na tom právě moje babička. Napadlo mě, co když to takhle funguje i právě na té demonstrace. Tedy vlastně nefunguje. Jedna strana možná chce a druhá strana možná nedává. Možná, že tam je rakovina už dost daleko, možná prostoupila až do míst, kam ani nesmí. Co když překročila vlastní hranici? Pořád mám pocit, že je něco špatně. Že by to tak být nemělo. A mám strašný strach, strach, že to můj jediný úsměv nespraví.
Prokletí
28. 11. 2000
Dát tip
*Tbtpnb: proč se lidi tak bojej bejt smtný? vždyť je to nádherná chvíle, tišší, větší, bohatší než povrchní veselost ... nemiluju non-stop depresi, ale kdyby byl člověk pořád ceselej, mselby se z toho zákonitě zbláznit ... spousta protestů plyne jen z tho, že lidé chtějí něco dělat, ale nic nového ... proto se taví protijiž daným věcem, jen aby si mohli říct, že se o cokoli snaží, je to ale jen vykonstruovanej zájem ... tupounek má myslím pravdu, sám to tak dělám, chodím po ulicích a lidem se dívám s úsměvem do očí ... bohužel většinou s kyselým úšklebkem ucuknou... m.

J
08. 10. 2000
Dát tip
Každým úsměvem zachráníš někoho - přesně jak napsala Saxanka. Taky to vím. A abys mohla, musíš věřit sama sobě a hledat a volit srdcem vždy podle svého vnitřního Já.

Bambulka
03. 10. 2000
Dát tip
bylo to tak, jak to mělo být... můžeme s tím nesouhlasit, můžem cítit zlobu a taky lítost... ale už to nezměníme a tak nezbývá než věřit, že to lidem ukázalo, kudy dál jít... i kdyby to byl jen jeden jediný človíček z těch našich šesti miliard, bylo by to úžasné a vůbec ne zbytečné... A s lidmi jako jsi Ty svět jednou bude krásný, v to opravdu věřím!

Kvetina
02. 10. 2000
Dát tip
No jo, jsme jako děti. Když kojenec začíná vidět, postupně vidí dál a dál. Možná, že to samé se děje i s dospělými, jenom to není dáno lepšíma očima, ale lepším rozumem. Kojenec se možná taky vyděsí, když poprvé uvidí, jak vypadají jeho rodiče.

tupoun
01. 10. 2000
Dát tip
Ne, nemyslím si že by tento svět byl správný. Podívej se jaké množství utrpení, bídy, sobectví přináší každým dnem. Někdy se mi zdá že dokonce čím dál tím více. Ten úsměv co by toto všechno protrhl by musel být opravdu velkým úsměvem, úsměvem celého světa. Aby každý pochopil že je lepší se smát a milovat. A proto choďme po ulicích a usmívejme se na všechny strany a hledejme pozitivní stránky našeho světa

Sly
30. 09. 2000
Dát tip
Tak já přidám svůj HŇ hihi... áá.... sluníčko v lesích... citlivá to úvaha a já uvažuji jestli bych měl něco k tomu psát... psát, psát a říkat věci a mluvit o něčem s někým. A s Tebou? Jistí lidé se jen usmívají a přímají svět takový jaký je. Ano, mohu si ještě odpovědět, že budou-li takto jednat všichni, jak to tu dopadne? Ano ano... Ještě se mohu zeptat co je to vlastně konání. Dělání čehokoli za čímkoli. Jestli má vůbec smysl zaobírat se tímto systém, který bere člověka jako číslo či zapadající pastorek jiných ozubených kol, které se točí. Jeden mužkdysi řekl, že svět je představa každého z nás. Já s tím plně souhlasím. A koukám, že mám někdy hodně bujnou fantazii. Může to někomu znít jako flegmatismus nebo nezájem. Vždy když jdu lesem, piju čaj, když zapadá slunce, říkám si, nač to všechno snažení? Politice nerozumím, ale vím, že ten, kdo žene se směrem, kam šine se politika, neumí se zastavit a prožít let ptáka širou oblohou. Všichni, kdo opravdu ŽILI, žili sebou v sobě. Viděli třeba systém, vládu nebo diktaturu, ale byli svobodní. SAMI. Díky za ně...

clovrdik
30. 09. 2000
Dát tip
hmm, jo, někdy tomu tak je ...

Saxanka
28. 09. 2000
Dát tip
Jsou věci ,které neovlivníš a je lepší se s nimi smířit,a pak stejně si myslím,že Ten tvůj Pocit je špatný... Každým úsměvem zachráníš někoho ,věř mi,Já vím....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru