Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak děda bojoval s komunismem

25. 08. 2004
12
0
2337
Autor
Jirka_Vlček

Tento příběh se skutečně stal a stal se mému dědečkovi. Že vypadá neuvěřitelně? Takový je život :-)

Bojovat s komunismem jde různým způsobem. Snad se vám tento způsob hodí, až se to otočí.


Komunismus nebyl nikdy v naší rodině oblíbenou ideologií. Jediným komunistou byl od roku 1945 děda z máminy strany. Toho ale v roce 1948 zavřeli, protože zabil načerno prase. Tak se po propuštění okamžitě vydal na okresní sekretariát a se slovy "Když mě zavíráte, tak si tu knížku strčte do prdele!" opustil náruč matky strany.

Strýc z otcovy strany zanevřel na republiku přibližně ve stejném období a to hned poté, co mu znárodnili fabričku. Utekl do Německa, sehnal si tam práci, přešel hranice zpátky, sebral ženu, malého syna a kamaráda s rodinou a vydal se zpět. Další přechod se mu už nepodařil, kamaráda mu zastřelili. Šel sedět do uranových dolů (ono to nebylo tak o sezení, ale spíše o tvrdé práci ve vražedných podmínkách). Pustili ho v roce 1962 na přímluvu prezidenta Zápotockého. Prezident se přimluvil proto, protože jiný můj předek dělal maskéra ve filmu Rudá záře nad Kladnem natočeném podle jeho knihy.

Strýc definitivně utekl v roce 1968. Přes Rakousko se dostal do Spojených států a zakotvil v Los Angeles. Udělal dobře, že utekl tak daleko, protože jeho syn si vzal dceru estébáka, který ho vyšetřoval a setkání by skončilo nejspíš dalším kriminálem.

Na konci sedmdesátých let se mu podařilo vyplatit ze svazku s Československou socialistickou republikou a díky tomu občas navštívit rodnou vlast.

A tady začíná náš příběh.

Můj děda si po každém jídle párátkem pečlivě vyčistil zuby. Tuto libůstku mu znepříjemňovala kvalita socialistických párátek- lámala se a pouštěla třísky. Proto děda projevoval velkou radost, když mu strýc poskytl část cestovních zásob svých kapitalistických párátek. Párátka však nevydržela dlouho soustředěné žvýkání dvou mužů a brzo došly zásoby. Slovo dalo slovo a strýc slíbil zaslání nových párátek ihned, jak se vrátí do Spojených států.

Strýc není troškař. Obrovskou krabici naplnil menšími krabičkami s párátky a vědom si časové tísně vše poslal letecky do Československa. Jak známo, všechna pošta podobného charakteru procházela pečlivou kontrolou pánů od StB pod krytím celníků. Obrovská zásilka párátek vzbudila jejich pozornost. Kdo by si nechával zaslat letecky párátka ze Spojených států, že? Ještě větší podezření vzbudilo balení párátek- co kousek, to samostatně zabalený do papírku, na konci zatočeného. Obrazotvornost pánů estébáků pracovala naplno a nejen četba špionážních románů jim napovídala, že se děje něco nekalého. Takže rozebrali krabici, rozbalovali párátko po párátku a pečlivě kontrolovali balicí papírky. Hotovi byli za necelý týden a nezbylo jim nic jiného, než přiznat neúspěch.

Nazítří si natěšený děda přišel vyzvednout svá párátka. Nejen podle kyselých reakcí nevyspalých orgánů pochopil, co se stalo. Tato historka se stala v osmdesátých letech a to se už dalo telefonovat až do USA. Této vymoženosti děda využil a slovy: "Párátka se osvědčila, pošli další" objednal novou dodávku. Strýc nebyl sám, kdo to slyšel, dozorující orgány byly taky na příjmu.

Další dodávka byla netrpělivě očekávána. Do malého okresního města přibyly posily až z Prahy a všichni pečlivě zkoumali papírky, párátka i krabičky. Jelo se na dvě směny. Do toho se děda obden dožadoval vydání párátek se slovy, že je nutně potřebuje.

Státní orgány opět musely přiznat neúspěch, na párátkách nenašly nic závadného. Posily z Prahy odjely, místní policajti si začali připravovat výpověď pro případ nové zásilky.

 

Za pár let padl komunismus. Párátka nám došly nedávno.


Vaud
28. 09. 2004
Dát tip
Mě se to líbilo celý, nezkracoval bych. Možná, že přátelé kratších forem mají pravdu, ale já jsem se bavil celou cestu fejetonem. *

Yossarian
31. 08. 2004
Dát tip
"Můj děda si po každém jídle párátkem pečlivě vyčistil zuby."- tak tady bych to celý začal, ten úvod je tam úplně navíc, hodil by se použít někdy jindy někde jinde. tip za historku, za dědu, i za párátka

alim
27. 08. 2004
Dát tip
malo kdy ctu pribehy,ale tenhle jsem prelouskala bez prestavky a az do konce...takze:-) *t

Kodynie
27. 08. 2004
Dát tip
Díky, tak mi to plně stačí. Už jsem v obraze. ;-)

Tinúviell
26. 08. 2004
Dát tip
Boží, trošku mi to připomnělo Pelíšky :o)).. Tip

Noe1
25. 08. 2004
Dát tip
nádherná historka :-))))))))))))))) *t pro dědu :-)

Jeheheman
25. 08. 2004
Dát tip
Nojo, jenom mi nějak nejdou dohromady ty uranové doly a párátka. To co napsala první kritika mi trošku vadí.. asi bych doly tady pustil k vodě a pak o nich napsal ondy něco hustějšího. ..ale tak tipa

Kodynie
25. 08. 2004
Dát tip
Na konci sedmdesátých let se mu podařilo vyplatit ze svazku s Československou socialistickou republikou a díky tomu občas navštívit rodnou vlast. Této větě nerozumím. Pomůžeš tápající a vysvětlíš jí, co se za ní skrývá. Nemaje žádné předky uteklé v té době za kopečky, tohleto vůbec neznám a ani jsem se o tom nikde nedočetla, abych si pod tím dokázala něco představit. Předem díky za ochotu.

Tak doufám, že to nezvržu :-) V podstatě šlo o to, že když někdo emigroval, tak spáchal trestný čin. Abys mohla pobyt v zahraničí legalizovat, tak jsi musela zaplatit za vzdělání, které stát do Tebe investoval a podobně. Stejně to fungovalo, když jsi chtěla požádat o vystěhovatelskej pas. Pokud emigrant chtěl někdy navštívit svou vlast, tak toto musel absolvovat- a nesměl tady samozřejmě spáchat trestnej čin (jako třeba Mašínové) :-) Ale strejda není po ruce a děda bohužel umřel, takže se nemám koho zeptat na detaily. Stačí Ti to takhle?

papouch
25. 08. 2004
Dát tip
superr :-) miluju historky, jak lidi vykejvávali s bolševikama :-) píp :>

Jen takovou poznámku. Komunisti nebyli jenom ve straně, ale plno jich bylo i mimo. Ten začátek bych zkrátil, případně úplně vypustil. Není třeba popisovat, jak se strýc dostal za hranice. Prostě stačilo napsat, že jste měli strýce, který emigroval a poslal vám párátka z USA. Druhá půlka super, závěr jakbysmet. Tip

Zbyhoň
25. 08. 2004
Dát tip
Formou to, pravda, příliš fejeton není, ale jako pravdivá historka (je-li pravdivá) super. Ten vážnější začátek bych snad ani tak nehrotil, není ho tam třeba. Líbí se mi, že on s nima ani bojovat nechtěl…dnes totiž úplně každej machruje, že PRÁVĚ JEHO dědeček byl poslední ve vesnici, kdo nevstoupil do JZD. Ehm, nějak se nemůžu dopočítat…jako by tehdy nebyl komunista vůbec nikdo, podle toho, co dnes všeci vykládají… :o) TIP

Delahaye
25. 08. 2004
Dát tip
Jo jo. Párátka jsou někdy mocná zbraň ... :-))

Dangerous
25. 08. 2004
Dát tip
Ze začátku vážnější, potom komické, skvělá pointa. Mně se to líbilo, takže TIP.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru