Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Puklá pata

26. 08. 2004
6
0
2001
Autor
Jan_Smely

Bohouš si koupil nový koberec a když ho doma rozbalil, překvapen zjistil, že je v něm zabalena neznámá dívka...

...

„Jak se máte?“ zkusil na ni Bohouš svou seznamovací větu.
 V tu ránu dívka omdlela a opět lehla na polorozbalený koberec. Bohouš nejdřív myslel, že předstírá spánek, ale když mu došlo, že asi omdlela, rychle běžel do kuchyňky pro mokrý hadr.
Klekl k dívce a studený obklad jí láskyplně položil na čelo. Protože nevěděl, co jiného má dělat, klečel tam tupě a bez hnutí dál. Jak tak na ní koukal, zjistil, že se mu dívka vlastně docela líbí a poté se dokoce přistihl, jak se v duchu modlí (dalo-li se to, co mumlal, nazvat modlitbou). Bohoušovi začínalo být horko. Otevřel okno (četnářům, kteří mají rádi útulnost večerů v žižkovských garsonkách a představa otevřeného okna jim ji kazí povoluji, aby si ono okno dále představovali zavřené a slibuji jim, že, že otevřené okno nebude v povídce dále zastávati důležitější role, než ke které postačí zcela stejně i okno zavřené) a mimoděk zamknul dveře.
 Napadlo ho, že dívce udělá studenou šťávu – to jí zajisté udělá dobře. Vzal pak ještě česko-ruský slovník (to je jediný, který má doma) a obojí přinesl do obývacího pokoje (a zároveň ložnice), ve kterém dívka ležela. Cítil se být plně připraven na všechno, co by mohl dnešní večer přinést a tak si s mírnou úlevou sedl na postel a rozepnul horní knoflík u košile. Seděl a koukal na dívku. Hlavou se mu honily různé myšlenky. Za to ho musíme omluvit, jelikož tohle byla první žena mladší než jeho otec, která kdy v jeho bytě byla.
Nebudeme zde dále rozvádět polohu těla dívky - ležela svým nepříliš, ale přece otevřeným výstřihem přesně k místům, kde náhodou seděl Bohouš - , ač by se mohlo zdát, že to je to nejpodstatnější. Mimo bílé tričko s nepříliš, ale přece otevřeným výstřihem měla dívka na sobě tmavomodré manšestráky, jednu dřevěnou pantofli, blíže neurčené (snad později) kalhotky, bílou krajkovanou podprsenku (tu zahlédl výstřihem) a jednu sponu ve svých dokonale černých vlasech.
 Nejdřív Bohouše bavilo dívat se do dívčina výstřihu, ale pak mu to přišlo nevhodné a taky ho napadlo, jestli by dívku neměl položit na postel. Ale jak? Když se osmělil, dřepl k dívce a snažil se jí oběma svýma rukama podebrat, aby ji pak přenesl na postel. Konečně se mu to podařilo, když v tom zazvonil zvonek. Bohouš by svou dívku leknutím upustil na zem, kdyby nebyla postel tak blízko. Udělal tedy ještě jeden potácivý krok a svalil dívku na matraci. Chvatně kráčel ke dveřím a v duchu se připravoval na nejhorší. Ještě se zběžně rozhlédl, kterou z nemnoha bot by praštil do hlavy případného lupiče žen (ve stresu míváme nesmyslné nápady) a zabral za kliku. Trochu vystřízlivěl a vrátil se do reality, když zjistil, že je zamčeno. Odemkl a ve dveřích spatřil pana Vránu – domovníka a dobrou pražskou duši – s dopisem v ruce. Že prý tam ležel na schodech... Bohuslav Lapáček ze sebe vysoukal nějaký ten dík, či přání dobré noci a jen co uslyšel zaklapnout dveře výtahu, opět pečlivě zamkl.
 Když se vrátil do pokoje, uviděl k svému překvapení dívku, jak sedí na posteli a má zavřené oči. Bohouš si mimoděk utřel pot s čela a  zkusil se představit: „Dobrý den, já jsem Puklá pata. Ehm, tedy vlastně Bohouš. Lapáček Bohuslav – Bohouš...“
 „No tak! To my taky víme, že jsi Bohouš. To nám tady vykládat nemusíš!“ - podrbal se na svém hustém kníru. „Jen mi pověz, od kdy ty jsi takovejhle tentononc... – kalibr?! Sedum půllitříků za večír, to už je co říc, he?!“ „A kdo jste vy?“ - Bohouš měl stále ještě zavřené oči. „Já sem prosimpěkně papež, hi. Copak ty mě neznáš? Bohouši, prober se!“ Bohouš otevřel oči. Asi minutu jenom seděl a vypoulenýma očima otřeseně mžoural do rohu místnosti. Když mu pak došlo, že je pořád ještě v restauraci U náčelníka, kde si cestou z obchodu s koberci dal místo jednoho piva nealkoholického sedm piv alkoholických (byla to Plzeň 12°), zvedl se zamyšleně od stolu, vzal jeden vypitý půllitr a praštil jím vší silou do stolu. Pak se kvapem vypotácel z restaurace ven, nastartoval svou Škodu 120 a odjel kdovíkam.


martinez
11. 07. 2006
Dát tip
před spaním pobavila :o))

Jan_Smely
20. 10. 2004
Dát tip
Tak ji předveď, Blackaddere! :)

Matylda
26. 09. 2004
Dát tip
Pobavilo. Poznámky v závorkách jsou dobrý nápad. Vůbec nevadí, že je to něčemu podobné. To může říct každý, že už tu vše bylo.

Elyn
29. 08. 2004
Dát tip
hoď tu povídku do .txt, otevři si editaci díla a hoď ji tam znova. ok? mělo by zafungovat.

Jan_Smely
29. 08. 2004
Dát tip
Jo, zafungovalo to... Díky! A když jsme u toho, taky vám blbnou znaky na celém písmákovi, např. na úvodní stránce?

Zbyhoň
28. 08. 2004
Dát tip
Sympatický nadhled, svěží styl, i ty poznámky v závorkách. Tož já si tipnu…

Jan_Smely
28. 08. 2004
Dát tip
Tož to ďakujem pěkně! Abyste věděli, tak tohle jsem psal jako slohovku do školy. Každopádně musim uznat, že mě samotnému se to líbí velmi:)

Empty
28. 08. 2004
Dát tip
je to vtipný a pěkný, ale myslim že takových point už tu pár bylo ale jsou tam dobré pasáže - např. diskuze se čtenářem o oknech na Žižkově:-))) Akorát se mi to zobrazuje nějak divně - písmena s háčky se mi objevují jako úplně jiná písmena s čárkou, ale možná je chyba na mém compu Dám ti tip, ale máš to hodně hodně těsný...:-)

Jan_Smely
28. 08. 2004
Dát tip
To špatný kódování neni vaše chyba, já sem to blbě nakopíroval. Pokusim se to opravit...

Jan_Smely
28. 08. 2004
Dát tip
Tak je mi líto, nejde to spravit, nevim, co s tim je...

Dr_Lecter
27. 08. 2004
Dát tip
Škoda, že to je jenom sen, byl jsem docela napjatej...dobře napsaný...líbí se mi ten dialog se čtenářem...T

:o)*

Blackadder
26. 08. 2004
Dát tip
Líbí se mi styl jakým píšeš. Nápad je velmi povedený a ději nechybí napětí. Kdybys pokračoval dál a nezařízl to tak brzy neměl bych námitek. Navíc tu mám taky jednu povídku s podobnou pointou... sakra...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru