Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ráno raníčko

29. 09. 2000
2
0
2321
Autor
kajka

Máte taky po ránu občas chuť si to pořádně užít???

Deštěm zkoupané slunce vykukuje za dvojčaty Týna. Hejno holubů vrkavě krouží nad Husem, který má plný nos jejich pápěří, nebo že by to nebylo pápěří? Je čtvrt na osm a okolo zvlhlých laviček postávají študáci hltající k snídani obláčky nikotinu. Do Karlovky se skoro nevejde tank Pilsner Urquelu a já při představě šlehačkové čepičky na půllitru pomalu dostávám hlad. Hlad je převlečená žízeň. Párek španělských kokršpanělů označkovává vrata před Mikulášem a pak běží závod s oranžovým vozem Pražských služeb. Malá kamenná ryba stojící na hlavě na rohu Pařížské ulice vztelkounce vyplivává vodu - ani takhle po ránu tu němou fontánu nenechají nadechnout! Žluté květy obřích afrikánů soutěží s chladivým zlátnoucím kotoučem, kdo víc prosvítí Staroměstské náměstí, jenže to slunce se tak courá Celetnou ulicí, že dosahuje zatím jenom na turistický ukazatel. Modrobílý jednoplošník obkroužil zeširoka rozespalou Prahu a zmizel někde nad Národním divadlem. Jedna dodávka zaclání před domem U Kamenného zvonu, druhá zatočila do Dlouhé ulice a nechala za sebou čnít ve vzduchu vyzývavý nápis: ruční výrobna knedlíků ovoněný smetanově svíčkovou krajkou těch nejodvážnějších představ... Prostě ráno jako vystřižený ze žurnálu.
kajka
24. 12. 2002
Dát tip
Severkanová: Je ještě spousta jiných denních hodin, kdy k Týnu - i když v spěchu chodím, je ve věžích mohutná síla a tak, když mě už jenom kapka na dně zbyla, jdu hltat očima tu jejich vstřícnost a tyčící se trpělivost *

Severkanova
03. 12. 2002
Dát tip
Jedno ranni zastaveni v stare Praze. Na chvilicku se stavam Tvym stinem (jestli mi to dovolis) a pres rameno sleduji, co popisujes. A rada bych tam byla; odlepila bych se, a pridala svou trosku...prijizdim totiz zdaleka, a takoveto zdanlive bezne rano bych si hned dala libit... T*

kajka
31. 07. 2002
Dát tip
aha, tak jsem zase tady a koukám, že se mi tu projížděli indiáni s rozevlátejma vlasama a lišáckým úsměvem : dík za líbení :c) a posílám montýsce noční houk do spánku, ať se jí teď zdaj ty nejhezčí snové :c)

kajka
20. 10. 2000
Dát tip
Merle - přijímám :-)) Sarken - ó, jak mě těší, že se to zdá bezchybné

Sarken
19. 10. 2000
Dát tip
hezký sled obrazů hlad je převlečená žízeň - to nemá chybu

Merle
18. 10. 2000
Dát tip
kajka: prijmes moji omluvu? kaji se... :-))

kajka
17. 10. 2000
Dát tip
Merle: nebylo...

JiKo
16. 10. 2000
Dát tip
MERLE: Myslím, že to povídka není. Spíš taková lyrické poezie v proze či tak něco (jako píšu některý věci já). I když je pravda, že tu chybí dost nějaký podtext či děj. Vypadá to spíš jako popis obrazu Staromáku

Merle
16. 10. 2000
Dát tip
Jiko: předtím to bylo (teda myslím) jako povídka zařazený...

Merle
02. 10. 2000
Dát tip
Normálně tyhle obraznosti nemusím, ale tady mě zaujal styl... není to tak přeplácaně přeoriginální, jak tu většinou vídám, ale přitom si to zachovává zvláštnost... a to musím pochválit (na druhou stranu, od povídky čekám víc, než jen popis obrazů/dějů, ale to je můj problém)

alina
29. 09. 2000
Dát tip
Já si tohle příjemný povídání celkem krásně užila. Mám všechny výše zmiňované končiny moc ráda. Je fajn, že někdo po ránu netápe s poloslepenýma očima, ale koooukááá se na to hemžení kolem. Príma!

suva
29. 09. 2000
Dát tip
No třeba jde zrovna do STK a ještě mají zavřeno...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru