Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O reklamě

Výběr: sleeping_beauty
28. 08. 2004
13
1
7692
Autor
Zbyhoň

Až vás bude příště MuDr. Blanka Suralová přesvědčovat, že dvě nádržky jsou lepší než jedna, zastavte se prosím, a vychutnejte si genialitu onoho reklamního tahu. Vždyť zatímco dobrých čtyřicet let –a v některých zemích ještě o čtyři dny déle, třeba v SSSR znamenalo dlouhá léta pozítří předevčírem- se výzkumníci celého světa snažili integrovat tisíce hodin vůně a hygieny do jediné mikrotabletky, dotyčná paní doktorka jedním revolučním rázem vše uvedla na pravou míru. Zelená voní, modrá čistí; vše pěkně odděleně. Vy byste snad chtěli mít parfém a toaletní papír skloubený na jednom držátku? No tak, přece nebudete tak zoufale OUT !

   Z hlediska lingvistů je jistě zajímavé, že čistota nablýskané reklamní toalety je vždy HYGIENICKÁ. To znamená že by se z ní dalo jíst. Obloženou studenou mísu vám však nikdo nenabídne. Že by paní doktorka přece jen svému čističi tak nevěřila?

   Úspěšná volba reklamních prostředků vyžaduje velkou citlivost a znalost trhu. Někdy je dobré navnadit si staromilce, ustavičně remcající, že zamlada bylo půlkilo tlačenky daleko těžší. Seriózní nálepka „dle původní receptury“ je ujistí, že právě TOHLE je úplně ta samá tatranka, co před dvaceti či osmdesáti lety. Všeho ovšem s mírou. Stejná reklama by asi značce Škoda Mladá Boleslav příliš nepomohla.

   Jindy se zase cení dynamičnost. S železnou pravidelností se nám každoročně představuje prací prášek ÚČINNĚJŠÍ NEŽ KDYKOLI PŘEDTÍM. Ale ani reklamy na prášky nesmí být moc popředu. Jediný rok předstihu navíc může přinést fatální propad prodeje. Reklamní slogan „Ariel je letos na hovno, příští rok to bude lepší…“ by zřejmě nepřilákal příliš zákazníků.

   Někdy se vyplatí popřít původní smysl výrobku. To, že mléko je tvořeno tukem a vodou, není nutné v reklamě zdůrazňovat. Davy modelek pak přiběhnou do hypermarketu, aby si odvezly každá svůj hektolitr MLÉKA S 0% TUKU. A není-li třeba tuk, není třeba ani kráva. Zanedlouho tedy jistě některého podnikavce napadne stáčet v Karlových Varech UNIKÁTNÍ MINERÁLNÍ MLÉKO.

   Dobrým zvykem je občas hlasitě upozornit na některou triviální, avšak nepříliš známou skutečnost. Kdepak, Actimel není jediný jogurt s „dobrými bakteriemi“, jen ho někdo dokázal dobře prodat. Jak by se asi ujal „Opel, auto se čtyřmi koly!“ ?

   A tak mě baví uvádět reklamní slogany skutečně do důsledků. Škodolibě se vysmívat řidiči off-roadu, který svého miláčka převrátil do škarpy. Představovat si potenciální rodinné rozvraty: „Nedržkuj, ženo, však já vím, že tu košili jsi mi nevyprala ty, ale Vanish. A protože je mi černý humor bytostně blízký, neubráním se nevhodné otázce: Co by asi v Iráku dokázaly JISTOTA A BEZPEČÍ, zprostředkované charitativním kamionem vložek Allways?

1 názor

Velmi dobré.

Zdravím. Tak bohužel, o žádné nevím, ale pořád se mi ještě daří číst neotřelé věci, takže tak zlé to nebude. Sám se snažím si takovou databázi budovat a podle toho psát. Posoudit můžeš sám :-).

studanka
05. 09. 2004
Dát tip
pobavilo...

Za málo. Potřebujeme v klubu někoho, kdo se o fejetony zajímá, je tu často a jelikož píšeš dobře, tak to byla jasná volba.

Nostradamus
04. 09. 2004
Dát tip
Píšeš dobře *

Zbyhoň
03. 09. 2004
Dát tip
Arien: Jojo, taky mám rád tu úžasnou blondýnku vedle Horsta: "Horste, ty jsi úplný debil, na naše nové auto chceš střílet ze vzduchovky?" "Drž hubu, krávo, zapomínáš, že máme nový SUPER ULTRA COKOLI..." BG: Ono je neokoukaných témat hodně a třeba by stálo za to, zkusit to, jenže co si budem nalhávat- oba (a všichni) máme rádi, když naše dílka lidi čtou. A jak jsem si všiml, tak na dílo o něčem podobně zprofanovaném (reklamy, superstar, smsky a tak) se prostě koukne dvakrát tolik lidí, než na díla jiná. A ona je pak motivace vymetat všechny jen trošičku zaprášené kouty těch omletých témat, protože prostě mají úspěch. Yossarian: Tak o takovém nákupu bych taky přemýšlel...díky za kluba. RMM: Díky za adminaturu!

Arien
02. 09. 2004
Dát tip
jo, fejeton líbí (zas nějaký, který fejetonem je) já na reklamy většinou civím s výrazem, jestli to ti lidi myslí vážně hlavně telshoppingy se starým pánem se zlatýma prstenama na obou rukách a blondýnou kolem třiceti, co se udiveně kouká a pak se usmívá a kýve, že ta zmrzlina vyrobená revolučním mixérem je vážně nejlepší jo eště tip

Yossarian
02. 09. 2004
Dát tip
já na Tv moc nekoukám ,skoro vůbec

pozorovatel
02. 09. 2004
Dát tip
Mě televize odkojila. Jsme již jaksi propojeni pupeční šňurou kabelu. Taková nespravedlnost!!! On na ni nekouká a má 31 programů! Já se od ní nehnu a mám 4!!! Co takhle výměnný pobyt?

Yossarian
02. 09. 2004
Dát tip
no jo, klidně, ale nabídneš ty?

pozorovatel
02. 09. 2004
Dát tip
Za babičku (uvaří, uklidí, zneklidní každého) a přidám i psa.

Yossarian
02. 09. 2004
Dát tip
tak to ne, mám taky, znám :o))

pozorovatel
02. 09. 2004
Dát tip
Tak to je konec! Zase se budu muset napojit na sousedův kabel... Jen doufám, že má ten program s reklamami všeho druhu... pak život pozbyl by smyslu. Nashle u TV

Yossarian
01. 09. 2004
Dát tip
kabelovku mám, asi 31 programů, ale tohle bohužel nee

pozorovatel
01. 09. 2004
Dát tip
31 programů? Tolik? Pane jo! Já mám programy čtyři a stačí mi to. Mít tolik programů, tak už necítím potřebu vycházet ven. I když je asi pravda, že když už jich máš tolik, tak ten jeden chybějící musí hodně mrzet... Svět je nespravedlivý!

Seregil
31. 08. 2004
Dát tip
.. parádní fejeton...*t avi..

skvěle.... dávám řízek (tip a avízko)

Yossarian
31. 08. 2004
Dát tip
Ovšem existují i lidé, kteří by si právě škodovku s nálepkou "podle tradiční receptury" koupili, stejně tak bych já určitě v nákupáku hmátl po Arielu, jen proto, že na něm je to krásné české slovo hovno zkuste si to představit napsaný na tom obalu... tip a klub, ať nám to přibejvá

pozorovatel
31. 08. 2004
Dát tip
Oblast reklamy je obrovský prostor k posměchu, poukázání na dezinformace, atd. Tobě se to povedlo dobře. Dobře znamená, žes to mohl využít ještě více. Vtipný, dobře napsaný - tip. Bych ještě doplnil, že již existuje kanál zabývající se jen reklamou, což mi připomíná film Demolition man, kde v rádiu poslouchali úryvky z reklam. Kdo by řekl, že přítomnost bude ještě markantnější?

Yossarian
31. 08. 2004
Dát tip
jo pozorovateli, ten program s reklamama bych bral, já totiž rád reklamu studuju, docela by se mi to hodilo z profesního hlediska, reklama je dneska obrovský fenomén

pozorovatel
31. 08. 2004
Dát tip
Se musim přiznat, že taky rád studuju reklamy a zamejšlim se nad nima. Mám dojem, že se dá chytnout přes kabel. Je to anglická stanice, myslim.

johanne
30. 08. 2004
Dát tip
jojo, místama je to hodně dobrý :))

Hmm..t. jinak... reklamy mě štvou..

Dobrý fejeton, sice nic moc objevného, ale je to vtipné. Jestli se ti líbí takovéhle postřehy, tak utíkej do knihkupectví a kup si knihu Mytologie od Rolanda Barthese. Je to soubor esejů na téma horoskopy, wrestling, reklama na prací prášky atd. Tip dát nemohu, neb podobných postřehů už jsem slyšel mnoho.

Kelis
29. 08. 2004
Dát tip
To je fakt dobrý. Velmi jsem se pobavil. Vtipné. Také si takto rád beru reklamy do důsledku. Prostě tip*

Pirka
28. 08. 2004
Dát tip
Reklama je úžasná věc ... zejména když uvážíme, jak těžko se shánějí antidepresiva ... allwaysky rozhodně snadněji ... a nebo ta hyper reklama na kafe, jak ho krásná slečna dostane v krásném šálku od krásného pána a pak zjistí, že na krásném podšálku (to jako pod tim hrnkem, aby to bylo překvapení) je krásný prstýnek ... a pak jsou krásně šťastní a ještě potom maji určitě krásnou svatbu ... a já už nikdy nebudu ztrácet čas pitím čaje ... jenom si bohužel nepamatuju značku, jelikož mě to dojalo natolik, že jsem přes slzy neviděla. Ale bylo to krásné ...

Reklama je prostě hustá a kdo skrz ní nevidí, tak se stane snadnou obětí...

JiKo
28. 08. 2004
Dát tip
mě se reklamy líběj :)

JiKo
28. 08. 2004
Dát tip
taky vím že to má být: mně se reklamy líbí :-)) ale íkvé nízký mám to nemohu nepopřít

JiKo
28. 08. 2004
Dát tip
no jsou dny kdy mám přes dvěstě, ale dneska mám útlum, spadlo mi to jen na 150 :)

JiKo
28. 08. 2004
Dát tip
no základní výpočty potřebné pro nákup rohlíků v krámu mi ještě jdou tak jsem spokojen :)

Zbyhoň
28. 08. 2004
Dát tip
Omlouvám se, zapomenuv na důležité: Za inspiraci k tomuto dílku vděčím alfonsovi a jeho nedávnému fejetonu, v němž se zřejmě nezáměrně objevilo cosi, co jsem přetvořil v jeden z vtipů...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru