Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

balada nepěkná, zlá a netolerantní

Výběr: Lyryk, dream, Azathe, Jinovata, Armand, Pomerančová
02. 09. 2004
25
2
11235
Autor
unseen

Dojímá tě snad krásný kraj,
vzdouvá se v tobě prudký cit;
zakoušíš právě peklo, ráj
a chceš tím papír poskvrnit?
Pak uvaž - znáš slov táhnout nit,
nebo ji šmodrcháš a pleteš?
Tvůj jazyk měl by libě znít -
- je lépe mlčet, než psát veteš.

Mluvíš jako když na šalmaj
pastýři hrají? Jenom klid;
i básní košatou jak háj
čtenáře zvládneš znechutit,
nemáš-li jim co dát, co vzít,
když jalovým je prázdnem smeteš.
Raději nech si poradit:
je lépe mlčet, než psát veteš.

Že chceš si hrát jen? Tak si hraj!
Však pozor dej ať slunce svit
nepadne nikdy na mumraj
tvých slovíček- vždyť hodnotit
by moh´ ten, kdo je okem chyt:
před kritikou se právem klepeš;
hleď ta svá dílka ve tmě skrýt -
- je lépe mlčet, než psát veteš.

Urážím zde tvůj jemnocit?
Na žádnou omluvu se netěš!
Co s básněmi, z nichž chce se blít?
Je lépe mlčet, než psát veteš.


2 názory

LGarra
21. 08. 2019
Dát tip

Mám ráda, když napíšu, ze svého pohledu dobrou báseň. 

Mám ráda, když si najde své čtenáře. 

Mám ráda konstruktivní kritiku.... A když se báseň (občas dotesá k jisté dokonalosti).. 

 

Ovšem jen čas nakonec ukáže, zda se jedná o veteš, či ne... (a děkuji, je dobré si občas "oprášit" vlastní světonázory)... 


Norsko 1
19. 08. 2019
Dát tip

Villon mě napadl hned. Dobrý to máš, Tomáši


Miroslawek
11. 09. 2004
Dát tip
Ještě, že mi těšíš Šminku ;o)

Beezer
10. 09. 2004
Dát tip
Mňo. Abych to nějak vyjádřil. Dynamika, figura, volba slov, to všechno se mi zdá dobré.. Ale ten smysl dílka mi přináší smíšené pocity. Jde o tu myšlenku.. Na jednu stranu se přikláním k autorovi. A to tak, že nerad narážím na díla zprofanovaná a duševně slabá. Tím myslím perfektní formu bez myšlenky. To je veteš pro mě (a tomu rozlišování na veteš a super se nikdo neubráníme. Jen mám jinej metr). Takováto myšlenka je pro mě v pořádku a to mi také to dílko dalo (Čímž si myslím, že splnilo svůj účel). Ale vezmu li to obecně, Musím dát Repulsionovi za pravdu. Když to někdo vezme obecněji, je tu problém. Opravdu záležím na tom, jak to kdo vezme, ale to o už je každého věc. O tom ostatně literatura je. Co se týče mladých autorů opět se přikláním k Repul. Přeci jen ta tolerance a dobrota je hlavní. Ostatně, týká se to i mě. Radši si poslechnu, jaký chyby dělám, než když mě někdo bude sestřelovat zezadu, nebo mi podkopávat nohy, když jsem ještě nedopsal. Tolik můj názor.

Toxman
06. 09. 2004
Dát tip
S Repulsi..., ech ani mu nemůžu přijít na jméno, nesouhlasím. Reaguji jen proto, že jsem byl jedním ze "šťastlivců", kterým přišlo avízo. a2a2a: Tvůj názor je oprávněný, ale myslím, že tahle báseň mu nikterak neodporuje. Básník říká, že básničky bez valné hodnoty (o kterých by to měl i soudný autor vědět), se nemají vystavovat na obdiv jako výkvět veleumění. Pokud si jenom hraješ - budiž (máš si toho být vědom). Ale příliš nabubřelé sebevědomí některých pisálků působí spíše trapně, než jakkoli jinak a, dle mého názoru, právě před ním autor varuje !

unseen
06. 09. 2004
Dát tip
a2a2a: toxman již částečně odpověděl za mne. třetí sloka básně jasně odkazuje k případům, kdy tvorba přináší potěšení autorovi - a jen jemu. jistě, ať píše, ale pokud se pokusí se svým dílem dobýt svět, ať se pak nediví ne zcela pozitivním reakcím. a pokud jde o odražení se od úsměvných prvotin k dobré poezii -samozřejmě. jen mám pocit, že dost sutorů se odrazilo právě díky několika kritickým štulcům, políčkům a potlamákům. :o) repulsion: a kde bereš jistotu, že psaní špatné poezie automaticky vylučuje užívání drog či hyzdění cizího majetku? (a nebudu se ohánět alibistickým prohlášením "takovéhle grafitti ano a tohle už ne). ano, balada je nepěkná, zlá a netolerantní, prot se tak jmenuje. nijak netoužím být laskavým milujícím a tolerantním strýčkem, který má pochopení pro všechno a všechny.

Repulsion
06. 09. 2004
Dát tip
Neříkám, že to a priori vylučuje, nicméně určitá šance tu je...

Repulsion
06. 09. 2004
Dát tip
Jo, a ještě něco - stejně nemáš pravdu. Je samozřejmě třeba být sebekritický a poslouchat názory jiných, ale je třeba si věřit a psát a psát a psát. Protože pouze psaním se může člověk zlepšovat. A je třeba být hodný a tolerantní (to je zvláštní, že tu tento postoj musí hájit zrovna Repulsion, do kterého by to nikdo neřek) a pomáhat začínajícím autorům konstruktivní kritikou. Postoj, naznačený ve výše uvedné básni, nic dobrého nepřináší.

Repulsion
06. 09. 2004
Dát tip
Ještě do třetice, abych to shrnul. Repulsion je pro následující přístup: "Milý autore, napsal jsi sračku, ale nedej se odradit, piš dál. Zatím děláš hlavně ty a ty a ty chyby." Jenže s tím si tu dá práci málokdo.

a2a2a
06. 09. 2004
Dát tip
no právě, jak se má tzv. nedobrý autor odrážet bez těch štulců, konfrontace. Ale souhlasím s tím, že někteří jsou nekritičtí, ale věřím, že spíše navenek než dovnitř.

Azathe
04. 09. 2004
Dát tip
Děkuji za roztomilé označení "dement", velmi si cením, že patřím právě mezi ty, které jsi takto označil, aniž bys znal jejich charakter. Tvoje kritika je tvoje kritika, a je mi ukradená. Dílo se mi líbí, své jsem si řekla a na tvou kritiku typu "jako báseň co mi má něco sdělit je to na prd", zkrátka nemám co říct (obzvlášť, když vidím tvůj přístup). Myslím si, že tahle báseň má formu, má co čtenáři říct, má nadhled a dokonale se kryje s "villonovskou klasikou". Tím to pro mne končí.

a2a2a
04. 09. 2004
Dát tip
Přemýšlím na tou básničkou a samozřejmě vyvstává otázka, co je veteš a co za veteš považuje autor. Je to jako s kýčem. Pokud jakákoliv tzv. veteš přináší radost jen třeba jeho autorovi a jiné neuráží, byť se nad ní shovívavě nebo ironicky pousmějí, má smysl. Nemluvě o tom, že jsem měl možnost poznat asi tři autory, kteří se odráželi od velmi úsměvných prvotin a dnes mají své čtenáře, místy i početné. A naopak, i velmi kvalitní verše, nikoliv jen z mého pohledu, zde zůstávají, byť jen vyjímečně, bez zájmu. Tedy kdo si troufá stanovit hranice a je vůbec správné je stanovovat ? A to nemluvím o tom, že vetešníci jsou potencionálními čtenáři.

Repulsion
04. 09. 2004
Dát tip
Tak nějak mi mluvíš z duše a2a2a. Ještě bych dodal, že je vždycky lepší psát špatné básně než si třeba někde rvát něco do žíly, stříkat na zeď nesmysly (teď nemluvím proti grafitti obecně - kvalitní grafitti tam, kde se hodí, mám zbožňuju) či se jen tak bezcílně poflakovat. Tudíž s ústředním veršem básně zásadně nesouhlasím. Ten název tu baladu konec konců dost dobře vystihuje. Dalo by se klidně i souhlasit s autorem - je lepší mlčet než psát takovouhle nabubřelou veteš. Forma to nezachrání.

misty
04. 09. 2004
Dát tip
paci sa mi tvoja odvaha a prajem ti, aby ti nikto nikdy necitoval refren:)

Nicollette
04. 09. 2004
Dát tip
unseen: myslím že tim to i končí .)) (ale můžu podvádět, páč mam doma pár Villonových sbírek - jo pár, jen dvě:)) a víš jak :)) .. ale budu čestný muž.....:)) ježiš :)) ..........vivat

Sukot
04. 09. 2004
Dát tip
Tato báseň o 4 strofách staví pouze na kontroverzi ve významu verše (v různých variacích) který končí "je lépe mlčet než psát veteš". Velmi subjektivní názor, který pomocí jisté kontroverze přitahuje pozornost čtenáře. Vlastní kvalita básně se mi nezdá až tak dobrá, ale do jaké míry to zrovna já mohu posoudit to je mi záhadou.

unseen
03. 09. 2004
Dát tip
24_12_2003: chceš-li, můžeš to brát coby mrzoutské mumlání zapšklého veršotepa, jenž nedohlédne ani konce svého dvorečku a novinek se bojí .o)))) a k tomu, že takových básní už pár je - opakování matka moudrosti :o)) vespa: "megahustej masér"??? no, nechci za taťku mluvit, ale myslím, že nad tímhle příměrem by se zatetelil blahem :o)) nicollette: tak v tom případě vedeš v počtu nazpamět znaných villonských děl nade mnou 1:0 .o)))

Seregil
03. 09. 2004
Dát tip
Paráda...*t

Armand
03. 09. 2004
Dát tip
klub a výběr mon ami . *****V

24_12_2013
03. 09. 2004
Dát tip
Budiž, no. Vysvětleno. Pokud nemáš jiné ambice, tak to beru. Ale je to škoda.

Armand
03. 09. 2004
Dát tip
ps: klubová sekce "arsenikum naturalis" .-)

alim
03. 09. 2004
Dát tip
taky se mi zda, ze by se to dalo radej zazpivat...no a s tou vetesi...kazdy rozpoznavame jinak....:-)

Toxman
03. 09. 2004
Dát tip
Hluboce pravdivá a ješte se mu to krrrrásně rýmuje :)** (slovy: dvě hvězdičky :)

Aerotik
03. 09. 2004
Dát tip
Tohle veteš rozhodně není, takže tip.

Repulsion
03. 09. 2004
Dát tip
Jako cvičení v pilování formy dobrý, jako báseň, který by mi měla něco sdělit prd. Asi to bude tím, že píšu sračky (což ještě něco horšího než veteš) a jsem na to hrdý.

Repulsion
03. 09. 2004
Dát tip
Chybí tam čárka, no...

Azathe
03. 09. 2004
Dát tip
Repulsion: Proč jsi mi posílal avízo?

Repulsion
03. 09. 2004
Dát tip
Prečo posielaš avíza... tady je to vážně jak u blbejch...

Repulsion
03. 09. 2004
Dát tip
Když nechceš další avíza, tak nereaguje, vole. Jinak pro všechny - zastávám stanovisko, že mám právo poslat avízo každému, od koho očekávám reakci na svůj názor. Kdo nechce, ať mlčí. Ale ptát se "proč jsem dostal avízo" může jedině dement.

Repulsion
03. 09. 2004
Dát tip
jak už jsem napsal nahoře - dávám avi, když čekám nějakou odezvu. Konkrétně tady u téhle věcičky jsem tak nějak nepochopil ten nadšený ohlas, tak jsem dal slovo do pranice a poslal avíza, aby si to taky někdo přečet a mohl reagovat. Žil jsem v domnění, že to je smysl avíz a každému je to jasné. OK?

Azathe
02. 09. 2004
Dát tip
v té poslední sloce? myslím, že by tam mohlo být obojí a mně osobně tam to "-li" sedí víc, ale je to Tvoje rozhodnutí, budiž, je mi to jedno.

Souhlas! líbilo se a to opravdu TUČNĚ. tip

Vespa
02. 09. 2004
Dát tip
Znám mouchu v mléce tonoucí.... evidentně se inspiruješ a to je dobře, miluju Villona! TIP

24_12_2013
02. 09. 2004
Dát tip
a že v jakým roce a kdo to napsal? Jistě... zručně jsi zalámal jazykem nadrobil... nám neukojeným, ale kde je něco novýho? Ňáký překvápko či co...? krom toho, že mi vyjel jakejsi mravoučnej verš o tom kdy a co psát, což mi dost vadí, tak mi to především příjde tématicky takový naplocho... bral bych to v kategorii blbůstky... to jo... ale jako básnička mi to jde bokem, páč takovejch už tu pár je:( ale nebudu ti brát vázanej verš to ne... ten samo jako něco chce... ale by mě zajímalo, že to ostatním nevadí...?

Delahaye
02. 09. 2004
Dát tip
velmi Villonské.... :-) T + avi

Vespa
02. 09. 2004
Dát tip
ostatním to nevadí, páč znají villona, to byl docela megahustej masér, tady unseen na něj zatim ještě tak úplně nemá, ale velice se mu blíží. On prostě byl takovej.

Nicollette
02. 09. 2004
Dát tip
megahustej masér:)))))?? jo, takže já du mazat ty shity co mam pod názvem "poezie" :)) pjekné, moc pjekné teda.... " Tak tvař se trochu vesele, v nouzi poznáš přítele a na oprátce omšelé, tíhu svojí prdele" To napsal Villon kdy ho měli pověsit (což se nakonec, jak všici víme, nestalo). Jednou nám to učitel zarecitoval a od tý doby je to jediná báseň kerou znam z paměti... tipan jasně...

Šminka
02. 09. 2004
Dát tip
sakra...nikdy nevim, co tu napsat...:-) Ale vždycky potěšíš... *

Dash_707
02. 09. 2004
Dát tip
Jako text písničky fajn, jako vzkaz veršomršitelům taktéž... :o))

kulička2
02. 09. 2004
Dát tip
Neboj já si to napíšu a zhudebním to... mě se to líbí:o))

ulita
02. 09. 2004
Dát tip
šikovnej

Sakra dobrá... dávám velkej tuplovanej řízek... (tip, avi, klub a nej)

darksky
02. 09. 2004
Dát tip
tipuju :-D

unseen
02. 09. 2004
Dát tip
ulita: maminka taky říkala .o) řízek: brzdi, bych ti nevyprázdnil celé řeznictví .o) dash, kulička: nic nezhudebňovat, holoto, tohle je velká poezie a žádná odrhovačka k táboráku :o))))))

neboj... řízků je dycky dost... :))

kulička2
02. 09. 2004
Dát tip
pro unseen>> ne ne ne!!!!jakej táborák. co to plácáš.... to by bylo na koncert...ba ne!! ja jen, že každej hýřil negativní kritikou /viz dash 707/!a mě se to fakt libilo... ale občas hraju tak by se mi to fajnilo i jako písnička..Já tě chtěla jen potěšit, že jsou tací za tebou.:o))

kulička2
02. 09. 2004
Dát tip
pro řízečka>>řízky jsou fajn, to já ráda... libové...

ulita
02. 09. 2004
Dát tip
maminky mají vždycky pravdu... což je na nich to nejstrašnější :)

unseen
02. 09. 2004
Dát tip
kulička: kdo tady hýřil negativní kritikou? co to kouříš? :o)) ulita: až jednou budu maminkou, všechno si na těch parchantech vynahradím :o)))))

kulička2
02. 09. 2004
Dát tip
to máš teda pravdu.. leta jsem to nepřiznávala... "maminčiny řízečky?" co to je.... Ale teď po pár letech se na ten mamčin, taťkův, ségřin, švagřin, bráchův řízek začínám těšit. A to je to nejhorší... Doma je to obyčejné jídlo,ale u našich je to SVÁTEČŇNÏ JÍDLO, které bohužel miluju. :o)

kulička2
02. 09. 2004
Dát tip
pro uneseen: hele nehulim....paroooooooooooon, špatně jsem přečetla... omyl... sypu si popel na hlavu... odpouštíš:o)) ??

Azathe
02. 09. 2004
Dát tip
Wow, ta je výborná! V poslední sloce mi připadá, že trošku pokulhává rytmus..možná je to ode mě pedantství, ale rytmičtější než "než" by bylo "než-li", ale budiž, je to jak to je a mně se to tak moc líbí. Zařazuju do výběru.

unseen
02. 09. 2004
Dát tip
azathe: to je nesmysl, ne? to "-li" by tam bylo evidentně navíc, po všech stránkách.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru