Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stále hledám

04. 10. 2000
0
0
987
Autor
Merchant

rozporuplná, jedna z mých nálad ...

Hledám v hnízdech tažných ptáků čerstvé žrádlo do zobáku jeden výkřik do dáli co mi smutek zahalí.... Hledám po kapsách v "sekáči" v hadrech šitých na míru dopis nad kterým zapláči oblohu barvy safíru .... Hledám na podrážkách chodců alimenty bezdětných otců napíše snad bílá zima černou křídou do komína? ....
Merchant
04. 10. 2000
Dát tip
předem vám děkuji za kritiku a nad přemýšlením :-)))

Miracleion
04. 10. 2000
Dát tip
Zpočátku je to obsahem docela pěkná introspektivní lyrika, ke konci se ovšam vytrácí naprosto bez pointy. Nenechávej si konec takhle utéct, ztrácí tím celá báseň, protože, jak známo, konec korunuje dílo. To co ve čtenáři po básni zbyde, je právě nejvíc ovlivněno pointou, protože báseň k ní celá spěje (proto je taky ta pointa na konci :-)). Bohužel celý obsah je tažen k zemi formou, jednak používáním slov, jež svojí subjektivní zabarveností nesedí k intimitě sdělení ("čerstvé žrádlo do zobáku", "v 'sekáči'"), dále též veršem a rytmem, jež spolu úzce souvisejí. Pokud se už v básni upíšeš verši, musíš dodržovat určitá pravidla, jinak je dopad verše a rytmu spíše kontraproduktivní. Důležité je též držet se jednoho rýmování, protože změna působí rušivě (první a třetí sloku máš typu aabb, druhou abab). Na druhou stranu musím pochválit obrat "hledám na podrážkách chodců/alimenty bezdětných otců" (sice trochu hapruje rytmicky ale jinak to je pěkně zrýmovaný a náladový kontrast a kontradikce). Čili - je třeba to trochu učesat a vychytat pointu a pak bude tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru