Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Papírový drak

19. 09. 2004
1
0
2341
Autor
Azathe

Papírový drak a straka...absurdní kombinace. Drak se neleskne, obvykle nestojí za zájem straky. Ovšem i straka, tak přikládající důraz na třpyt, umí vidět pouhý papír skvostným šperkem... Se sladkým poděkováním Rogovi za jeho prokleté básnictví Taktéž děkuji Pavlínce za inspiraci jejím jazykem, rukami, tváří, slovy a tělem...

 

Můj život je malý ptáček

Mladá, nenechavá straka

Co létati přestala

Pro pohledného draka

Z papíru

 

A cožpak se ten papír blýská?

Ne, to nikoliv!

To pouze ve stračím oku,

Při potřebě hrdě stát

U pánova boku

 

Z dokonalosti umělé,

A z přirozenosti – tak jasné;

Veškerá má naděje

A každé moje nadšení

Pokorně mi zhasne;

A papír nikdy nespálí

 

Je tak zábavný

Toliko co mrtvá voda

Nestálý a stojatý

Trhám jeho duši rohy,

Jeden, druhý

Třetí, čtvrtý,

Avšak stále není kulatý…


Eilil
21. 09. 2004
Dát tip
je to jen můj názor.. ale myslím, že Tvá předchozí dílka jsou divočejší..a řekla bych živočišnější.. přijdou mi jako zosobněná touha s dílem osobní revoluce... tahle básnička je jakoby smířlivější.. je v ní trochu vzhlížení k něčemu.. někomu.. a jeho ocenění.. výraz toho co pro Tebe znamená.. .. zastavení se.. umělá dokonalost jasná přirozenost.. to jsou moc dobrá spojení.. mohle bych tedy teď začít mluvit o tom.. v jakým smyslu může být dokonalost umělá.. jestli je to jen touha po dokonalosti.. a jestli náhodou nejsme dokonalý v každém okamžiku našeho života, protože právě v tom okamžiku ani dokonalejšími být nemůžeme.. ale to bych se jen přela o slovíčka.. myslím, že jsi tím chtěla říci něco trochu jiného.. rozvíjím to tady.. protože mě to dost zaujalo.. umělá dokonalost.. proboutí to ve mě představu člověka o tom jak by vypadal, kdyby byl dokonalý..(podle něho samotného) a jakási nepovedená realizace této touhy.. která nepůsobí přirozeně.. a na to hned navazuje další sousloví.. jasná přirozenost.. :o) tedy asi "skutečná" dokonalost.. omlouvám se, že Ti tu rozvíjím takovéto trochu odbíhavé úvahy.. ale taky ráda uslyším ještě Tvůj názor.. :o)))

Azathe
21. 09. 2004
Dát tip
Máš pravdu Eilil, je smířlivější. Jsem teď citově trošku rozněžněná, takže podle toho to pak i vypadá :o) Umělou přirozenost jsi rozvedla zajímavým způsobem. Co jsem jí myslela..? Už jsi to nakousla - jde vlastně o to, že se dotyčný člověk ze všech sil snaží být dokonalý (v mých očích), až to působí nepřirozeně. A to navazuje na jasnou přirozenost - v tom vidím tu dokonalost, ale člověk (dotyčný :o) ) si to musí uvědomit. Dokonalost je relativní a takovou jí uznávám. Myslim si, že málokdo umí být OPRAVDU přirozený...a když se to naučí, pak je pro mě dokonalý, ať má spoustu dobrých i špatných vlastností, má velký nos nebo třeba koktá :o)

Eilil
21. 09. 2004
Dát tip
:o) tos vyjádřila moc pěkně.. s Tvým výkladem lidské dokonalosti naprosto souhlasím.. :o)

Eilil
20. 09. 2004
Dát tip
:o) to je zajímavé :o))) Azathe.. je to úplně jiné než Tvá zbývající dílka.. :o)) máš tam zajímavé matafory.. velmi zvláštní symbolika.. :o))) tipek

Azathe
20. 09. 2004
Dát tip
Děkuju Eilil :o) Jiné než má ostatní dílka to rozhodně je, toho jsem si vědoma. Ale v čem ten rozdíl spočívá?

Miroslawek
20. 09. 2004
Dát tip
zajímavé, tohle se mi nezdá zas tak úplně špatné ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru