Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Teď si něco přej

22. 09. 2004
2
0
589
Autor
J_A_J

Krátká atmosférická povídka

Teď si něco přej
Jan Alexandr Janíček

Světla zhasla. Chladný vítr se opřel do skleněných okenních tabulí. Onen pocit chladu a strachu ve mně vzplál, jako nikdy před tím. Přistoupil jsem k oknu. Stromy se klátily ve vichřici pod svitem ostrého měsíčního srpku, který hluboké tmě omšelých panelových domů dával stříbrný odstín modré barvy. Park za ulicí, obvykla plný blikajících lampiónů a světel z pouličních lamp, vypadal ponuřeji, než kdy jindy. S plným vědomím hltám strašidelnou atmosféru. Mé srdce buší stále hlasitěji, tep se zrychluje. Naslouchám ševelení větru a stromů, které zde doléhá otevřeným oknem. Hlas za mými zády přerušil mou nervozitu. Otáčím se. Je to můj bratr:

„Co tu děláš?“ ptá se. S upřeným pohledem do dálky mu odpovídám: „Ale nic, jen pozoruji tmu.“

„Proč zrovna tmu?“ nevrle klopí zrak na smetí na koberci.

„Protože proud nevypadává denně,“ v mých slovech jde slyšet pobavení. Bratr mi mlčky naznačuje, co si o mě myslí. Jeho tichá slova však ke mně již nedolehla, jelikož moji pozornost upoutala hvězdy posetá obloha. Vždycky mě lákal vesmír, jeho nekonečný rozměr. Cítil jsem se mu být tak blízko, jako bych byl jeho součástí, jeho principem, jeho příčinou…

 

Hle padající hvězda, úzká zářivá čára křížící oblohu. Úžas. Teď si něco přej, řekl jsem si v duchu a potichu vyřkl přání.


StvN
22. 09. 2004
Dát tip
Dobré, ale pozor na chyby typu: Jeho tichá slova však ke mně již nedolehly....nedolehlA má být. I v prologu máš chybu a to nedělá dobrý dojem.

kramny
22. 09. 2004
Dát tip
je to moc krátké na to, aby to ve mně něco zanechalo...

nounejm
22. 09. 2004
Dát tip
Je to přesně tak krátké, aby to ve mně něco zanechalo :-) *

Casaubon
22. 09. 2004
Dát tip
Hm, je to krátké, příliš jednoduché a s řadou chyb (nejen překlepů). To téma je možná poněkud provařené, jen jsem čekal, kdy začne koukat na hvězdy a kochat se vesmírem...

J_A_J
22. 09. 2004
Dát tip
Jako autor vám musím objasnit okolnosti vzniku, které nebyly lehké. Všem děkuji za kritiku, která mi jistě dopomůže k lepšímu psaní. Tato povídka, úkol do českého jazyka, byla psána doslova a do písmene na koleně. To víte ta pamě't. Je samozdřejmé, že něco jsem již napsané měl, ale konec to byl pro mě velké dilema. Nakonec to dopadlo tak, jak čtete, a já jenom doufám, že se vám to líbí...:-)

idle
22. 09. 2004
Dát tip
"které SEM doléhá", ne zde... spojení "jde slyšet" by ti možná prošlo v hovorové řeči, ale tady by víc sedlo knižnější "lze slyšet" "hvězdami posetá", ne hvězdy ... jo, vypadá to na úkol psaný na koleně... možná by neškodilo po napsání ještě trošku pilovat

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru