Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

a chrám z borovic

Výběr: djPes
28. 09. 2004
6
0
2064
Autor
tajga

a chrám z borovic

(má Píseň)

 

 

Buď světlost host jak stín
a borovičná panna
k lůžku mému lůžkem tvým
a těla která provázána

Jmi slovem tíhni rty
polykej
sílu z vášní mých
do nich se vtělím
ty budiž brána

Tak vstup jen vstup
a pokoušej
jak terč šíp
Protni sebe modli se

 

se mnou buď
tělem mým a já tvá kniha
do rána ráhna opři se
ať vítr pojí šíjí ať přinese
dotek v něm dlaním chci být připoutána
 


*krásná

Rowenna
07. 01. 2005
Dát tip
No vidíš, tajgo, slepá jsem jak krtek.

kminnek
06. 10. 2004
Dát tip
***t

Evička
05. 10. 2004
Dát tip
dusivě eroticky zpěvná poezie .... nemusí být všemu porozuměno, někdy to "cosi" pohne čímsi hluboko v člověku

egil
01. 10. 2004
Dát tip
moc se mi líbí. děkuji.***

Rowenna
30. 09. 2004
Dát tip
No jo, každý vnímáme poezii jinak, není to fajn? :-)

djPes
30. 09. 2004
Dát tip
:-) je a je to báječné

Waawe
30. 09. 2004
Dát tip
jak terč šíp Protni sebe modli se hodně zajímavá poesie... t* m.

tajga
30. 09. 2004
Dát tip
děkuji všem

Rowenna
29. 09. 2004
Dát tip
Působí překrásně. Borovicová panna stáhla dech. Dokonce borovičná. ACh. Ale Jmi slovem tíhni rty - co to vlastně sděluješ? Nějak nejsem schopna z tohohle sdělení dešifrovat - zda píše muž ke své milé, žena k milému - to asi spíš, dle závěru - a jak se tam ocitla ta borovičná panna. Ty budiž brána - on se stane bránou, ale vzápětí ho nabádáš, aby vstoupil - sám do sebe? Do brány? Já ani v poezii nemusím nelogičnosti a negramatičnosti. Věta: v něm dlaním chci být připoutána - myslíš k dlaním? nebo skutečně dlaním - připoutána jako zavázana? Na první pohled nádherné. Když to rozpitvám - zjistím, že poetičnost veliká, kterou kazí ty vady řeči. Bohužel. Ale tip dám.

djPes
29. 09. 2004
Dát tip
Rowenno, ale proč chceš dešifrovat, co chce básník říci? To je přece největší hloupost k přístupu k umění - do básníkovy hlavy nikdy neuvidíš, buď ti báseň přinese něco jako čtenáři nebo tě neosloví, nezasáhne, mine. To, že nemusíš v poezii nelogičnosti, negramatičnosti, je v pořádku, někdo rád dechovku a někdo raději džezík. Jenže básník netouží státi se trpaslíkem, píše-li, že stane se menším a menším. Dotklo se mne silně do rána ráhna opři se ať vítr pojí šíjí ať přinese dotek v něm dlaním chci být připoutána P.S.Možná je borovičná panna ta, co nikdy nepila borovičku.

Rowenna
29. 09. 2004
Dát tip
Nerozumíme si, tajemno v básni miluji, ale taky čistý jasný jazyk. Myslím, že říkám dost jasně, že báseň působí poeticky, přesto bych ráda rozuměla třeba verši: Jmi slovem tíhni rty. Miluji češtinu - a tohle se mi zdá, že ji przní. Prostě to je něco - co nic neříká, co je shluk zajímavých slov. A o tom - aspoň pro mě - poezie není. Má malovat zvláštní krásné obrazy, může si se slovy i hrát - ale neměla by lámat slova do podivných shluků. Prostě nechci být povrchní - a jestliže autorka stojí o hlubší kritiku, jít za strukturu básně - a pochopit. Třeba po svém. Třeba blbě. Ale pochopit.

stromovka
29. 09. 2004
Dát tip
jmi slovem tíhni rty - to je skvělý, co tahle slova všechno vyvolávají ...:)

djPes
29. 09. 2004
Dát tip
to já povrchní jsem, asi bych nebyl schopen hlubší kritiky, neboť to člověk musí mít načteno a to já nemám, asi pak bych teprve dokázal jít až za strukturu básně, závidím všem, co to dokáží

stromovka
28. 09. 2004
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru