Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska?

01. 10. 2004
1
0
2179
Autor
Jajoch

Tuhou tuhou

maluji

duhu

touhou

pouhou

umírán


Jajoch
13. 10. 2004
Dát tip
Lycos: Dík. Pisces: Hm...tak jsem to nemyslel :-/...nejde o tip nebo netip, ale o pochopení, přičemž teda uznávám, že jsme se zamotali. Nicméně děkuju...:-)

Lycos
12. 10. 2004
Dát tip
Zajímavý. Hlavně na konci ten trpný tvar "umírán". Dodává básničce neobvykle údernou hloubku.

Pisces
10. 10. 2004
Dát tip
Jajoch: Ukecal i neukecal :) Po Tvém objasnění je mi jasné, jak bylo dílko myšleno a říkám si, proč mu nedat TIP...? Na druhou stranu - jeho smysl měl vyplynout sám od sebe ;) Ale asi jsme se tolik zamotali do objasňování, že jsem ten smysl pak už ani vnímat nemohla... Tak jo, dám Ti malinkatej TIPík :) ale je vážně malej! 8)

Jajoch
09. 10. 2004
Dát tip
Proč? Právě to poslední slovo tomu dává jakejsi smysl, řekl bych. Potřeboval bych vysvětlit, co Ti na tom nesedí, abych to kdyžtak mohl předělat...

Pisces
09. 10. 2004
Dát tip
To poslední slůvko mi tam nesedí z pohledu formy - všude se Ti to rýmuje ou, u...a pak najednou to slůvko...nevím, prostě mi tam nesedí. Celé se to čte jedním dechem, lehce a najednou to poslední slovo člověka zarazí. A pokud jde o obsahovou stránku...připadá mi to zbytečně pesimistické...maluješ duhu a jsi touhou umírán...ne-ne, to mi tam neladí. Rozumíš mi, jak to myslím? (občas mám problémy se vymáčknout :))

Jajoch
09. 10. 2004
Dát tip
Pokusím se to tedy osvětlit, jak se chápu já. Duhu sice maluji, jenomže tuhou tuhou a tuha bývá černá. Ten jeden dech bych tak nepřeháněl, protože je to krátký. K rýmům - maluji se taky nerýmuje a spíš než o rýmy mi tu jde o shodu písmenek a podobnost. Když jsme u toho "u" - slovo umírán na ně začíná. Takže spíš to vidím celé pesimisticky, protože tuhou černou tuhou se duha maluje tuze špatně...:-) Vycházím-li z toho, pak mohu být umírán touhou. Btw. původně tam bylo umírám. I proto se mi to "umírán" líbí, je to lepší, zajímavější. A děkuji mnohokráte za tuto debatu, protože debatuje-li se o dílku a probírá-li se jeho smysl ze všech stran, mám pocit, že tehdy mnohem víc žije.

Pisces
09. 10. 2004
Dát tip
Jajoch - v první řadě souhlasím s posledním souvětím, co jsi napsal. Na druhou stranu máš i pravdu s tou tuhou - že je černá atd., to mě nenapadlo. Stejně, když se budeš hodně snažit, namaluješ i černou tuhou duhu - přitláčíš-li silně, slabě, atd., budeš mít různé odstíny černé a šedé a tím tvoříš duhu. A duha nemusí být vždy pesimistická, i když je v odstínech černé - dřív, když byly jen černobílé fotografie, nikdo nemohl zachytit krásu duhu ve všech jejích barvách :)

Jajoch
09. 10. 2004
Dát tip
S tím souhlasím. Duha je nadějí, ať už je malována čímkoliv. Ale je-li v dnešní době barevných pastelek, propisovacích fixů a jiných vymožeností (nemluvím ani o fotografiích) malována černě, řekl bych, že to není dobré znamení...ale žije v tom naděje! Ehm...rád bych se zeptal - jak se na to díváš teď? Pořád stejně, nebo jsem Tě ukecal! :-)

Pisces
08. 10. 2004
Dát tip
až na to poslední slůvko je to pěkná říkanka, zkus ji ještě přepracovat, hm? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru