Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nemanuálové

04. 10. 2004
22
13
9091
Autor
Vaud

Big_Georgeovi vracím forhandem jeho skvělý return a těším se na pokračování gamu. Děkuji j_i_r_i_kovi za pěknou práci na síti.

Dělal jsem výzkum. Z nějakého důvodu se mu říká výzkum vědecký. K tomu, aby si výzkum zasloužil svůj epiteton constans,  musela zasednout příslušná schvalovací komise. Té se můj projekt kupodivu líbil.  Jen mi vytkla, že nemám pacienty rozdělovat podle zaměstnání do kategorie manuální a nemanuální. „Řadíte se přeci mezi intelektuály, kolego!“ „Nejste žádný nemanuál, nebo co nám to tu píšete“, hřímal na mne jeden z profesorů od předsednického pultíku. 

 

         Nějakou dobu to šlo. Přišel učitel a šup  s ním k intelektuálům. Horník a pekař byli zase v kategorii manuálně pracujících. Protokoly se vršily a všichni byli spokojeni.  S trochou obtíží jsem zařadil do jedné z kategorií i policistu ze zásahové jednotky. A pak  jednoho dne nastal problém.

 

         Problém si mne zvědavě prohlížel šibalskýma očkama a zubil se několika zbylými zuby. Vyplnili jsme skoro celý dotazník a dostali jsme se až k bodu „povolání“. „Co jste dělal za povolání?“ „Tak různě,“ zněla ne příliš určitá odpověď.  „Převážnou většinu života jste pracoval jako co?“ „Jako ďas, pane doktor,“ pokusil se o vtip a zase mi ukázal svůj nekompletní chrup.  Trochu mi docházela trpělivost. „Potřebuji Vás zařadit do jedné kategorie.“ „Pracoval jste rukama nebo jste byl intelektuál?“ „Ani jedno!“  „Většinu života jsem se živil jako provazochodec!“ Nádhera! Tohle je pro fejetonistu přihrávka osudu.  Lékař-nefejetonista, by si vybral jednu z kategorií. Nebo by si hodil korunou a tím by pro něj problém hasnul. Fejetonista ne! Ten se tetelí blahem. Slintá jako Pavlovovi psi a těší se, jak to celé rozmotá. „Takže rukama ne?“, ujišťuji se. „Já bych to po rukách nepřešel, pane doktore“, přiznává upřímně.  „Tak intelektuál!“, uhodil jsem na něj. „Jakejpak já jsem intelektuál?!“ „Vždyť nemám žádný školy.“ Je pravdou, že já mám doktoráty sice dva, ale  nevylezu ani na žebřík. Ale kam s ním? Rukama se neživí – manuál není. Intelektuál to taky není. Co je tady zač? Pedál? Brrr! Možná peduál? Na kolonku peduální zaměstnání jsem však zapomněl, nehledě na to, že by  vypadala v závěrečné zprávě přinejmenším divně. Studie se zúčastnilo 56 intelektuálů, 49 manuálně pracujících a jeden peduál (těžko bych totiž sehnal dalšího provazochodce). Možná bych trochu váhal u rikši. Je to peduál? Ten se přeci živí také nohama.  Ale má i řidítka! A co takhle fotbalista? Manuál nebo intelektuál? Vždyť někteří dávají góly i hlavou! A tudíž práce hlavou rovná se intelektuál! Ne, tudy cesta nevede.

  

         Naráz mi svitlo! „Nosil jste při přechodu lana takový to bidlo?“ „Jo, vobčas ano.“ Tááák! Je to manuál! K dobrému bydlu, potřeboval bidlo!  Měl jsem radost. Dotazník byl zdárně vyplněn. Na odchodu se ještě otočil ve dveřích: „ Jo a taky jsem hrál ve filmu.“  Úžasem mi spadla čelist. Herec! Zpropadenej intelektuál! Do pr..! Musím to zas přepsat! „A v čem jste hrál?“ ptal jsem se zatímco jsem se pokoušel vygumovat záznam v protokolu. „V jednom díle Cirkusu Humberto,  ...toho.. no.. provazochodce!“     Víte, že si už nevzpomínám, kam jsem nakonec zařadil  policajta ze zásahovky!


13 názorů

Vaud
31. 01. 2010
Dát tip
On spával po obědě do konce pracovní doby - záviděl jsem mu jeho výzkum :-)

FAE BOMB
31. 01. 2010
Dát tip
Tak to je ještě lepší zaměstnání! Pouze by mě v takovym případě zajímala případná kontrola dodržování bezpečnosti práce. To asi přijde "bezpečák" a dá chlápkovi fouknout, jestli před spaním nepožil alkohol...? A co předepsaný půlhodinový pauzy na jídlo po čtyřech hodinách práce? :-)))

Vaud
31. 01. 2010
Dát tip
můj kolega zkoumal chrápání a spánek, tak v práci spal s přístrojem :-))

FAE BOMB
30. 01. 2010
Dát tip
Při stavbě Nuselského mostu se na tento navezly tanky a měřilo se prohnutí mostu. Napadlo mě, že vzhledem ke své velké a těžké postavě bych mohl pracovat jako mobilní závaží pro zkoušky mostních konstrukcí. U práce bych se založenejma rukama nemyslel a válel se při tom na plážovym lehátku. Fakt by mě zajímala kategorie, do které bych tímto spadal... :-)) *

Robinia
10. 09. 2009
Dát tip
:-)

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
:-))

Vaud
24. 11. 2008
Dát tip
:-)) policista je intelektual, ale mysli si, ze je to urazka

Celou dobu jsem se chtěl zeptat na toho policajta. Tak zase nic.

Augustus
23. 07. 2008
Dát tip
Arigato.:)

Vaud
23. 07. 2008
Dát tip
jasne, klidne to tam dej :-)

Augustus
23. 07. 2008
Dát tip
Mohu požádat o možnost publikace ve Splatu?

Augustus
23. 07. 2008
Dát tip
Nádhera. Zase jednou jsem se skvěle pobavil. Tvé fejetony mají nápsd i vtip. Nemohu nedat TIP!

Yeziiinka
04. 12. 2005
Dát tip
Peduál! :)))*

pozorovatel
30. 08. 2005
Dát tip
:))*

Vaud
29. 08. 2005
Dát tip
Smeeshku - díííííííííík za všechny tipy a čtení ;-)) Jsem moc rád, že se Ti líbí!

Smeesheck
24. 08. 2005
Dát tip
:o)

Šminka
08. 06. 2005
Dát tip
:-))))))) *

Toxman
06. 06. 2005
Dát tip
Ach ty kolonky... A jaké byly nakonec ony vědecké závěry ? ;o))*

Markel
19. 03. 2005
Dát tip
Dobré, dilematickyhodnotné dílko - T :-)))

Vaud
19. 03. 2005
Dát tip
Fejetonista hledá problémy i tam, kde nejsou :-)

Vaud
08. 03. 2005
Dát tip
Ioannes - on prednasel ale v Orlandu na Floride. Ty lenochu.

Vaud
04. 03. 2005
Dát tip
Zítra večer jdu na přednášku prof. Ridkera, který píše hodně o zánětu a ateroskleróze, kdyby Tě to zajímalo... :-)

Vaud
02. 03. 2005
Dát tip
Ioannes - disertační práci o vlivu zánětu na vznik aterosklerózy. Vzhledem k tomu, že jsem z toho pracoviště vzápěti odešel, byla moje práce disertační zároveň mou prací dezertační.

Yossarian
12. 10. 2004
Dát tip
tak tohle jako fejeton beru a dovolím si i klub

Craerassy
05. 10. 2004
Dát tip
skvěle:-))) tip

MKbaby
04. 10. 2004
Dát tip
Jo jo, to jsou problémy. Kam by patřil třeba ochutnavač jídel? :))) *tip

vesuvanka
04. 10. 2004
Dát tip
Skvělé! To věřím, že fejetonistovi při takové příhodě poskočí srdce radostí.... Píšeš moc hezky, čtivě..... TIP

j_i_r_i_k
04. 10. 2004
Dát tip
:))) To byl ale vykuk :)... Co znamená ta poznámka, že fotbalista dává občas góly rukou? Fakt? Spíš bych věřil, že je dává občas hlavou a práce hlavou, to je přece intelektuál...

Vaud
04. 10. 2004
Dát tip
Very good point j_i_r_i_k, můžu to přepsat podle Tvé rady?

Vaud
04. 10. 2004
Dát tip
Ad BG_Už se těším!!! Jinak k fobalistům - jsou to jasný intelektuálové, páč hrajou hlavou. Jedinej manuál je Maradona, který dal regulerní gól rukou..

j_i_r_i_k
04. 10. 2004
Dát tip
Jasně, bude mi ctí :)...

kawa
04. 10. 2004
Dát tip
:-))

Ale Maradona nedal gól jen tak obyčejnou rukou. Byla to přeci boží ruka! A to už je sakra něco...

Vaud
04. 10. 2004
Dát tip
Ad RMM: i když pod pojmem Boží manuál bych si nepředstavil Maradonu, ale desatero přikázání..:-)

"Lehce" slabší než předchozí, ale poslední odstavec je zase z kategorie nej. Tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru