Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ve znamení orla

01. 10. 2004
1
0
547
Autor
J_A_J

Povídka pokračující v příběhu na Tajemství Stříbrného Kamene.

Ve znamení orla

Jan Alexandr Janíček

 

Vlahá ranní rosa pomalu stékala po listech lesa, který větrem zavoněl do širokého kraje. Plody, které urodila dlouhá pole, už byly sesbírány a uloženy v sýpkách, kde měly přečkat zimu. Henry, jako by cítil příchod mrazů, oblékl si plášť, který ho i při dnešním chmurném počasí dostatečně ochraňoval před studeným větrem vanoucím odněkud z Netopýřích hor.

 Už putoval druhý den ze Stříbrného Kamene na jih na Kalkupský hrad, kde se měl setkat se svým bratrancem Peciválem, když pocítil první známky únavy. Posadil se tedy na vyvrácený kmen stromu, kde se s chutí zakousl do svačiny. V těžkých, promáčených, kožených botách ho tlačili prsty a tak neodolal pokušení ochladit si je ve horském potoce. Voda byla ledová. Pomalu brouzdal čirým potůčkem, když ho přepadl pocit štěstí. Mnozí by mohli namítat, jak může potok probudit v člověku pocit štěstí. Henry byl však jiný něž ostatní lidé. Od malička  rozuměl pocitům lidí a přírody. Potok byl evidentně šťastný , že si tu teče jen tak bez překážek, bez zábran  a tak i Henry cítil , co prožívá.

Při pohledu na krajinu, která se před ním rozprostírá , mladík trochu unesen dálkou, zapomněl na čas. Položil se do trávy  a odpočíval. Ležel mezi stébly vysoké horské traviny, když nad sebou spatřil siluetu mohutného ptáka. Byl to orel. Vysoko v oblacích kroužil číhající na svou kořist. Henry náhle s dravcem splynul. Jako záblesk z čistého nebe ucítil hlad, ucítil vztek, který pták několika nevinnými pohyby ve vzduch změnil na chtíč teplé krve putující pomalu do jeho žaludku. Henryho tělo na louce upadlo do spánku, zatím co jeho mysl nespoutaná ulétala stále dál a dál. Byla to nádhera s párem křídel letět nad divokou krajinou Zlaté země, nad pásy vrásnitých hor a klikatících řek, nad jezery a městy, která při pohledu z výšky připomínala spíše skvrny.  Když v tom zavelel predátorův sedmý smysl. Jeho ostrý zrak zpozoroval kořist. Střemhlav letěl k zemi. S pařáty pevně předsunutými pomalu klesal nad svou oběť. Zajíc neměl šanci. Ostré drápy mu zajely pod kůži a křivý zobák mu zasadil smrtelné rány, které by žádné zvíře nepřežilo. I když nechtěně Henry odtrhával teplé zaječí maso zalité krví. Hrdlem ho vtahoval do žaludku, kde se přeměnilo na energii, kterou dravec tak moc ke štěstí potřeboval. Jeho hladu byl konec.

  Henry byl tak očarovaný divokým zvířetem že málem zapomněl na poslání, které ho do těchto končin přivedlo. Snažil se vrátit zpět, zpět do svého bezduchého těla, které leželo dole na louce, ale bezvýsledně. Už málem ztrácel naději, když pod sebou uviděl loveckou smečku. Nepřemýšlel ani vteřinu a snesl se dolů. Napadla ho myšlenka, kterou již jako mladík slyšel od dědečka: Smrt je jen prostředek, prostředek k vysvobození

 

Psi netrpělivě čekali na povely svých pánů, když jim slunce nad hlavou zakryl orel a snášel se stále níž a níž. Bez rozmyslu napadl jednoho z lovců. Ten z vyděšeně zakřičel: „Zastřelte tu bestii!“ muži stáli jako zkoprnělí. Ani jeden se neodvážil na mohutného ptáka vystřelit. Až si napadený muž musel s orlem pomoci sám. Vytáhl nůž a rychle bodl Henryho do opeřeného těla.  Strašlivá bolest  po vpichu mohutného orla skácela k zemi. Zdálo se mu že padá do nekonečna, do bezedné rokle z klikatých skal. Před  očima mu přeběhly neuvěřitelné orlí myšlenky. Na to jak vyrůstal v zajetí a jak se pomocí malého děvčátka dostal ven, jak prožíval první zážitky z letu.

Ve zlomku vteřiny Henryho hltala záře. Byl to nepříjemný pocit tísně a  strachu. Cítil že vybuchne, když náhle procitl s hlasitým vřískotem ze spánku. Byl opravdu zpátky? Ano, konečně uslyšel ten známý tlukot lidského srdce bušícího hluboko v jeho hrudi. Tlouklo nepředstavitelně rychle. Asi to byl jenom sen, pomyslel si a s úlevou položil unavené tělo zpátky do trávy.


StvN
09. 10. 2004
Dát tip
Hlubší kritiku se psát neodvažuju, ale řeknu asi tolik. Máš tam mraky hrubek, ale s těma se časem naučíš vypořádat, ale spíš mi vadí formulace jako: Plody, které každoročně urodily dlouhá pole už byly sesbírány a uloženy v sýpkách kde měli přečkat zimu, a tak nasytit lid žijící v nedalekém městě. Na první pohled bych řekl, že málo čteš, takže bych ti doporučil číst víc. Z fantasy sis vybral tu část o přírodě, takže moc klasická fantasy to není. Řekl bych, že jsi duchem spíš romantik, ale fantasy sis vybral, protože ti dovoluje prožívat skutky tvých hrdinů. Dobře, je vidět, že máš fantasii. Ale neznáš vhodný prostředek, jak ji popsat, takže vážně, vem si Čapka, Balzaca, Zolu a trochu vypiluj styl.

StvN
09. 10. 2004
Dát tip
.... Jinak ta věta se dá napsat asi takhle: Plody, které urodila dlouhá pole, už byly sesbírány a uloženy v sýpkách, kde měly přečkat zimu. Kdybych ti měl ale poradit líp, tak to napiš úplně jinak, nebo to škrtni, neni to totiž moc důležitá informace.

Vespa
09. 10. 2004
Dát tip
Tak takhle, Jane. Chybí mi tam příběh. Kam se asi poděl? Aha zapomněla jsem, příběhem mělo být proniknutí do mysli orla a sakra, ne že bych postřehla nějakou zvláštní myšlenku... Formulace máš příšerný: Pomalu podřimoval. Jako záblesk z čistého nebe ucítil hlad. Když jim slunce nad hlavou zakryl orel. Byl to neuvěřitelný příběh plný napětí, zklamání a zážitků z dlouhých výprav. A to je jen výběr těch vyloženě nejhorších. Gramatický chyby bych vlastně neměla ani řešit, protože je jich tam víc, než dělam já a to já jsem velkej prznitel jazyka českýho. Ale příkládek ti dám: sedmí smysl No, musíš ještě hodně cvičit, abys docílil aspoň průměru na Písmáku. S pozdravem a přáním mnoha úspěchů do budoucna, tvá Vespa.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru