Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeden den ve vladařově životě

05. 10. 2004
6
7
3708

Tohle mě někdy popadá:) Je to napsané, jak je to napsané, ale myslím to i vážně. Kritika nebude vždycky nadšená, ale chci vědět, co si o tom myslíte. Přijímám i negativní hodnocení:)

 

JEDEN DEN VE VLADAŘOVĚ ŽIVOTĚ

Povím vám příběh, který se stal, anebo možná nestal. Hlavní postavou je pro některé nafoukaný imperátor, pro některé hrdina. Další jsou na řadě k vyjmenování smyšlená postava a moudrý šejk z okolí Jathribu. Takhle to teda bylo a takhle to teda začíná.

Jako každé ráno si Gaius Iulius Caesar kráčel po Via Appia k zahradám na konci města, aby si odpočinul. A nejenom odpočinul. Zahrady dal sám vybudovat a těšil se pohledem na svěží stromky a bílý altánek mezi rostlinami. Počasí bylo příjemné, slunce jemně svítilo a vzduch voněl. Protahoval se. I když měl pořád ještě dobrou formu, v 56 letech se už někdy necítil moc dobře. Šedá cesta se městem pěkně vinula a na Via Appia byl klid.

Mezitím na druhém konci Říma branou projel kočár a kočí si nervózně popotahoval klobouk na zpocené plešatějící hlavě, kdy už se tam jako dostanou. Dobrý pozorovatel by za malými dveřmi, okénkem a prachem z cesty vysledoval mladého pána. Jenom málo lidí ví, že je to urozený Montek. Za nějakou chvíli se setkal v zahradách s Iuliem Caesarem. Císař a vládce těchto krajin stál u altánku a s milým radostným úsměvem a rozpřaženýma rukama vítal cizince. "Romeo, jsem moc rád za tvůj příchod. I Calpurnia, moje žena, tě později ráda uvidí." Montek si teprve teď všiml dalšího muže vedle Gaia Iulia, který zkřížil ruce na prsou a lehce se poklonil. Tunika mu překvapivě moc nekontrastovala s jeho umně vyrobeným turbanem. "Caesare, příteli, vyzývám tě tedy k opatrnosti," trochu s mráčkem v obličeji upozorňoval. Caesar přeskočil pohledem z jednoho na druhého. "Romeo Monteku, tohle je šejk Spír z daleké Arábie. Je mu domovem už 25 let, jak není poznat z jeho osmahlé tváře," představil mladíka s tmavým porostem na bradě. "Přišel jsem k vám za kupeckým uměním," poklonil se zase Arab. Romeo: "Chtěl jsem být také kupcem - nebo ovocem do Jogobely, ale naši mi to zakázali." Přišel sloužící. Odvedl šejka s sebou a rýpnul si, když mizeli ve křoví. "Vím, jak vás oslovují vaši známí. Basama s fusama." "To se neříká!" "Dobře."

Romeo s vladařem zůstali sami. Drželi se za ruce a ticho bylo výmluvné. Oba byli rádi, že se zase vidí. Podobnost mezi jménem Gaius a slovem gay je čistě záměrná.

Opusťte římskou periférii a pojďte se podívat do středu města. V jednom z hezkých, drahých, zdobených domů tam zaraženě sedí na posteli Iunius Brutus, hledí do země a vzpomíná na Londýn. Na Romea. Na Londýn s Romeem Montekem. Předtím nechápal, proč se s ním jeho milý (R.M.) rozešel, ale teď už to věděl. Zahýbal mu! Iunius Brutus vstal a šel pro svých 22 přátel.

Arabský kupec a šejk Spír se vydal pryč. Obcházel řídké lesíky a po vrchovité krajině střídal krok za krokem po žloutnoucí trávě. Na cestu do Jathribu mu po modrém nebi mávaly vlaštovky, on se hluboce nadechl, aby noha nohu minula a nechal za sebou další kus téhle země.

Ať chcete nebo nechcete, teď se se mnou vrátíte do zahrad. Scénárista by napsal: záběr na oba muže. Drží se za ruce. "Romeo!" "Iulie." V tógách stáli uprostřed tiché zeleně. Mezi řádky tady někde máte cítit tu pohodu a svěží vzduch. Je 15. března mínus 44. Od rána se děly divné věci, stáda koní zasvěcená Gaiem Iuliem bohu řeky Rubikonu se odmítala pást a střízlíka s vavřínovou větvičkou v zobáku rozsápali draví ptáci rovnou v Pompeiově divadle. V tom se mělo konat zasedání senátu, jak přišel oznámit otrok. O pár chvil později panovník ve svém domě letmo políbil manželku a dostavil se k politikům.

Lucius Tillius Cimber dlouho zmateně mluvil. Známí obklopili Caesara a předem zmíněný řečník mu strhl tógu z ramen. Jindy veleopatrný dobyvatel Galie neměl ochranný pancíř, každý z 23 útočníků zasadil jednu ránu. Podle pramenů nemluvil, zakryl si tvář tógou a nebránil se, podle jiných jen řecky vydechl směrem k Brutovi: "I ty, můj synu?" V místnosti byla tma jako v hrobě.

Šejk Spír přešel velký travnatý vrchol kopce a zamračeně se díval na krvavý západ slunce.


7 názorů

myshichka
29. 02. 2008
Dát tip
Teeeda,to je dost dobrý:-D taky sem napsala jednu takovou věc,ale mám ji jako "povídku", jelikož je to trošku dlhší...:-) ale toto se mi líbí!:-) típám ti to*

bushmasterX
29. 05. 2007
Dát tip
buehehehééj...tak a bude to komplet... je to psycho,to ano,to velmi,to je jasné...ale víš přece,že my jsme ti áčkaři..a všichni jsme notně divní a mně se ten příbeh líbí:-))) a víš,že bys mohla napsat ten avizovaný už,žejo?:-)

nonamebeast
24. 02. 2007
Dát tip
s váma mičok je život jako cesta po čokoládové řece přece:-)

nonamebeast
26. 01. 2007
Dát tip
*

nonamebeast
26. 01. 2007
Dát tip
Romeo?Iulie?miluju to, běsně dlouho jsem to nečetla a je to dokonalé, to myslím vážně, ne že bych se místy s mála a místy mi to připdalo pitomé--je to absolutně šíleně skvělé--něco mezi monty pythonama a patrikovýma slohovkama a navíc jsi v tom položená ty a prostě se mi z toho tedko směje duše a řikám si, jak to mohla takle napsat a pak dodávám--je to verča a k tomu mám tě ráda a jsem ráda, že tě znám---a eště vzpomínám na tu patrikovu fotku, noale to je jiný příběh

nonamebeast
13. 12. 2005
Dát tip
čekáme na další příběhy tvého šílenství:)(a čekáme už víc než rok, příteli, tak spěchej, život je krátký:))

sidonia
17. 05. 2005
Dát tip
viz Vespa

nonamebeast
13. 10. 2004
Dát tip
a do toho:)

Vonna
12. 10. 2004
Dát tip
znova jsem si to přečetla a znova mě to dostalo.... taky jsem něco vyplodila, ale vedle Tvých věcí to bohužel ani neleželo

Vonna
11. 10. 2004
Dát tip
to víš žejo

nonamebeast
09. 10. 2004
Dát tip
Vonna:jsi z toho celá vyvedená z míry a schopnosti artikulavané mluvy, což? Dostalo tě to, žejo?

nonamebeast
09. 10. 2004
Dát tip
Vonna:jsi z toho celá vyvedená z míry a schopnosti artikulavané mluvy, což? Dostalo tě to, žejo?

Vonna
08. 10. 2004
Dát tip
ovce do Jogobely mě dostává:-) jsi to porostě Ty.. trošku jiná, ale vždycky svá a originální.. pěkné pěkné pěkné

Vonna
08. 10. 2004
Dát tip
teda prostě místo porostě:-)

Vonna
08. 10. 2004
Dát tip
teda prostě místo porostě:-) a taky ovoce místo ovce.. neumím psát:(

nonamebeast
07. 10. 2004
Dát tip
no, neřkla bych, že je to hrozné a ani to nezavání trapností, je to jenom hezky šílené...ale počkej vždyť v tom je tvoje síla:) místy je to možná trochu chaotické a rozjeté - jeden se kapku ztratí, noale pak se zase hezky najde a nakonec se při krvavém západu slunce zamyslí nad touhle porcí povídky... nevzdávej se a hoď sem toho víc můj drahý spolustolovníku:)

Vespa
05. 10. 2004
Dát tip
Hrozný, ale v některejch chvílích jsem se fakt zasmála (trochu to zavání trapností, může to ale být i věkem, kterej neznám, takže nemohu soudit). Sloh máš strašně nevypsanej, neučesanej, dáváš tam informace o lidech, který jsou pak úplně zbytečný a motáš se ve sledu celého příběhu. Ovšem nápad není zase tak špatnej, ale vyvarovala bych se větám typu " Podobnost mezi jménem Gaius a slovem gay je čistě záměrná.", jsou zbytečné, myslím, že takové narážky by měl pochopit sám čtenář. To je vše. Je toho dost, ale je to jen pro tvé dobro, nemyslím to zle.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru