Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pěšák

13. 10. 2004
5
0
2739
Autor
I_v_a_n_k_a

Jmenuji se Porfides. Jsem Agamemnovým vojákem. Stojím zde - v řadách řeckého vojska a kráčím spolu s ostatními k slávě či smrti odsouzenými vojáky vstříc dosud neporažené Hectorově armádě.

Válečný řev se line vojskem. ,, Vítězství " volám spolu s ostatními, i když tomu příliš nevěřím.

Bojuji už dlouhých 13 let pro tužby a cíle lidí, které jsem pouze párkrát zahlédl. Bojujeme, umíráme, vymýšlíme taktiku pro někoho, kdo nezná naše jména, naše obličeje. Avšak nevzdorujeme tomu. Již od narození jsme vedeni k tomuto osudu. Osudu vést bitvy, vyhrávat války, získávat slávu a území pro nesmrtelnost hrdinů a jejich vládců.

Mnoho mých přátel naplnilo svůj osud smrtí. Kfámeus, Fortus, Mistris.... ti všichni byli skvělými bojovníky. Já také. Všichni měli ženy a děti. Já je měl kdysi též. Má žena, Skara, a mé děti zemřeli při velkém spartském požáru před sedmi lety. Od té doby toužím spatřit bohy a vstoupit mezi ně. Proto záměrně a často uvádim svůj život v sázku. Mou snahu zemřít považují mnozí mladí muži za odvahu. Ach, ti pošetilci.

Přestože jsem nejstarším bojovníkem, zůstávám pouhým pěšákem. Mé udatnosti a dokonalému úmění boje i taktiky se nedostává žádnému ocenění.

Přesto jsem i jako pouhý pěšák dovedl ovlivnit mnohé bitvy. Mnohé známé lesti vzešly z mých myšlenek, mnoho tisíců nepřátel zemřelo mou rukou, mnoho bitev vyhráli muži pod mým vedením.

Přesto si mé jméno zapamatují pouze případní synové mých synů.

Pro agamemnonův chtíč a touhu po nových územích jsem byl, pod záminkou zostuzení králova bratra, vyslán sem. Do největší bitvy, jakou bohové rozpoutali.

Již brzy se ozve povel ' vpřed ' . My vyjdeme, jako už tolikrát, do bitvy proti cizím neznámým mužům, kteří jen mají stejný úděl jako já. Zemřít pro mnohdy nejasné spory mezi vládnoucími.

A proto tu dnes stojím. Z příkazů přeceněných kapitánů a rádců Agamemnona jsem zde - před branami Troje.


I_v_a_n_k_a
10. 11. 2005
Dát tip
děkuji moc, hned se "letím" podívat, jstlipak jsi ty přidal nějaké dílko. Jinak - omlouvám se za pátek. vysvětlím třebas na mailu, nebo tak. Ozvi se.taky vzpomínávám na hektary:)

Figo
03. 11. 2005
Dát tip
Já nechápu, že tohle jsem si přečet až teď. Když to čtu tak si vybavuju Tróju ale hlavně Achila jak vyzíval Hektora, nedá se ale zapomenout jak jsme počítaly ty Hektory ( jeden hektar, druhý hektar :-) Takže rád udělám aby tvoje dílo slavilo polokulatiny v TIPECH

Alojs
29. 10. 2004
Dát tip
Hele Gladiátor je good! Ale Tróju jsem ještě neviděl... inu, co napsat. úvaha... úvaha... tohle mi jako úvaha nepřipadá, ale je tam pár myšlenek, které mě vzaly (konec s Trojou se mi zamlouvá :-))

I_v_a_n_k_a
15. 10. 2004
Dát tip
podle mne také

synáček
14. 10. 2004
Dát tip
"Mou snahu zemřít považují mnozí mladí muži za odvahu..." Ano... velmi často se stává, že naše motivace k činům jsou mnohem méně ušlechtilé... než jak se jiným lidem jeví... T*

Inu, téma velmi, velmi otřepané, nicméně hranice nesnesitelného patosu zde zaplaťbůh překročena nebyla (což se o zmiňovaném filmu říct nedá). Vcelku nikterak objevné a zpracované průměrně dobře. Žádné kiksy, ale také žádný jásot. Á propós, dle mého se češtinářka plete.

Evička
13. 10. 2004
Dát tip
lsti ... často uvádím svůj život v sázku ... dobré!*

* morituri te salutant...

Kytiii
13. 10. 2004
Dát tip
zajímavé... jako úvod k dalšímu - mnohem rozsáhlejšímu dílu, tak mnoho připomínající film Gladiátor... :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru