Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kameny, které po nás házíte

Výběr: dream
13. 10. 2004
21
22
8259
Autor
Vaud

Jak jsem se učil správně mluvit.

Vracel jsem se večer domů se spoustou studijního materiálu. Se mnou do vchodu vstupoval soused s malým psem, kterého jsem si však nevšimnul. Běžel totiž  pod mou krabicí s knihami. Zůstal jsem čekat na výtah, zatímco soused zamířil po schodech dolů ke sklepům. Najednou se ke mně otočil a zařval: Jedeš vod tý zdi, neřáde!“ V tu chvíli jsem nevěděl, jestli mám zpátky něco v podobném duchu odpovědět. Nebo se mu mám snažit vysvětlit, že to nejsem já, kdo kreslí geometrické pictogramy po stěnách chodby? Vzhledem k tomu, že jsem si výtah přivolával loktem, tak muselo být jasné, že ani nic podobného nemám v úmyslu. Výtka samozřejmě patřila psovi, který se snažil značkovat své území, jak mu to velí příroda.

 

O několik dní později jsem měl na kurzu komunikace sám možnost vyzkoušet, jak je naše mluva agresivní. Na videonahrávkách našich dialogů to bylo naprosto jasné. Málo nechybělo a náš fiktivní pracovní rozhovor skončil soubojem na kordy. U nás Čechů je to možná ještě markantnější, než u jiných národů. Jsme zvyklí se neustále hodnotit a osočovat.  Strávil jsem dva dny převýchovou, abych  se dozvěděl, jak otupit konverzační hroty. Základem je nijak nehodnotit svého partnera. Pouze vyjádřit pocity, které ve vás jeho jednání vzbuzuje. Výsledkem byla toporná řeč v holých větách, která byla na hony vzdálená běžným rozhovorům.  Přesto jsem měl radost, jak jsem změnil na některé životní situace náhled.

 

Mým nedostižným vzorem neagresivní mluvy je moje švýcarská maminka. Ta prožila většinu svého života v Lausanne a ještě nestihla nasát ony české  nešvary. Jednou jsme cestou autem zabloudili. Řídila maminka a ve chvíli, kdy si  uvědomila svůj omyl, tak náhle zabočila doprava. To příliš nečekal cyklista za námi, který musel prudce brzdit. Okamžitě nás zasypal velmi obhroublými výrazy. Vsadím se, že typická  moje nebo vaše reakce na vodopád sprostých slov by byla neméně šťavnatá. Možná, že by byla doplněna i o nějaké to mezinárodně srozumitelné gesto. Pravdu má přeci vždy ten silnější, v tomto případě automobilista. Reakce maminky byla naprosto odzbrojující a přesně v duchu zásad správné komunikace -  ačkoliv kurz nikdy neabsolvovala. „Promiňte, udělala jsem chybu“.   Po této  větě  cyklista oněměl a rozhovor byl u konce.

 

Na kurzu  došlo také na situace ze života. Musím říci, že jsme lektora celkem šetřili  a vybírali samé jednoduché příklady. Tedy většinou…  Až na jednu kolegyni. Ta se právě vrátila z dovolené na Slovensku s jizvou na hlavě. Dotyčná spolupracovnice se ptala, jak by měla v duchu korektní komunikace odpovědět skupince výrostků, kteří po její kánoi házeli kameny. Padaly různé návrhy. Nakonec vyhrály tyto reakce: „Mrzí mne, že po nás házíte šutry“ a „Kameny, které po nás házíte, nám způsobují hluboké rány.“  Je to sice přesně podle brožury, ale znáte to. Nás Čechy život naučil, že někdy je lépe strategicky ustoupit (v tomto případě upádlovat), nežli po světácku asertivně konverzovat.

 


22 názorů

Vaud
30. 05. 2012
Dát tip
:-))) to je dobry

Zordon
29. 05. 2012
Dát tip
*Hezké Přidal bych komunikační typ, který mám od své sestry. Ta na mnohá demagogická tvrzení odpovídá nevyvratitelným a zdánlivě smířlivým... "Ano, to je přesně to, co si myslíš."

Vaud
24. 04. 2010
Dát tip
Ja umim konverzovat jen nasertivne :-)

Vaud
10. 09. 2009
Dát tip
Švýcaři jsou úplně jiní než se o nich říká - málokdy jsem potkal přátelštější lidi - příjemné překvapení!

Robinia
09. 09. 2009
Dát tip
Nerada slýchám Švýcaři jsou takoví, Češi makoví, Slováci onakí... všude jsou lidé lepší i horší, přátelštější, uzavřenější, nafoukanější... prostě záleží, na koho člověk narazí :-) Ale nedivím se, že přístup Tvé maminky hrubiány často odzbrojí... ovšem asi taky ne všechny...

Vaud
23. 03. 2009
Dát tip
snad si uchovam sve nenafukujici se spanelstvi :-)

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Švýcarsko je nádherná země a Švýcaři jsou zdvořilí a poctiví. Ale! Z Čechů, kteří tam emigrovali, se dříve či později stávají snobové par exellence! A neobstojí námitka, že k tomu patrně měli sklony už zde. Nene! Takoví nebývali! Ale k fejetonu. Máš pravdu, Češi jsou hrozní hulváti. Myslím ale, že nám v tom docela úspěšně konkurují Holanďané. Co jsem opakovaně zažila v Haagu a Amsterdamu - škoda mluvit! Samozřejmě jsem se zase bavila, zamýšlela se a vůbec to bylo správné interaktivní počtení! T*******

Vaud
11. 03. 2009
Dát tip
Svycari jsou fajn - s kym jsem mel vnitrne problem byli Cecho-Svycari - vetsinou "stredni vrstva". Ty jsou jakoby snedli vsechnu moudrost sveta :-)). Ale zazil jsem i hodne pohrdave vyroky o nas Cesich od jednoho svycarskeho diplomata a dost me to nastvalo. Ale obcas se na me nekdo vytahuje, ze je American nebo Francouz, tak jim reknu, ze jsem Svycar a oni hned prestanou :-)). Spanelum to bylo vzdycky srdecne jedno odkud jsem.

Vaud
11. 03. 2009
Dát tip
tady ve Svycarsku se lidi k sobe chovaji slusne, ale je tu takova ta skryta agresivita - kdy sporadanymu urednikovi najednou cvakne v bedne a vystrili pulku firmy v Barcelone Ti zase slapnou na nohu a neomluvi se, ale nikde tam neni tenhle typ agrese a je to takovy vic svobodne dychajici

Ježíš: "Kdo jsi bez viny, hoď kamenem" Vžžžc, zezadu letí šutrák... Ježíš: "Ale mami..." *

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
:-)) to je pravda ono to z toho vlatně vyplývá :-)) díky za čtení a tipy!!

Já se nikdy za své výroky neomlouvám. Já si rovnou sprostě vynadám. Vezmu tak kritikům vítr z plachet.

Augustus
05. 08. 2008
Dát tip
Přišlo mi to spíše jako povídka než jako fejeton.

Vaud
16. 12. 2007
Dát tip
diky :-) pripadalo mi to taky spravne absurdni tyhle kurzy mi pripadaji obcas trochu ulitly :-)

pozorovatel
30. 08. 2005
Dát tip
no, jednou jsem to asertivní chování zkoušel...a všichni na to reagovali stejně... "nechovej se jako debil":)) mě napadlo, že vyřešení konfliktu lze jen podlézánim... nejde někoho přesvědčit, aniž byste ho nepochválili apod. a vůbec nejlepší je upřímnost (případně přímost)... to mám občas pocit, že dostanu přes hubu (nikdy jsem přes hubu nedostal...umim podlejzat:))

Toxman
06. 06. 2005
Dát tip
A co takhle (zcela asertativně): "Počkejte holomci až tam na vás vlítnu" ;o))*

basnikalex
02. 06. 2005
Dát tip
„Kameny, které po nás házíte, nám způsobují hluboké rány.“ není co dodat, super jako vždy Tip

Vaud
02. 06. 2005
Dát tip
oh, díky moc!!

Vaud
13. 04. 2005
Dát tip
holky díky!!

Shellinka
10. 12. 2004
Dát tip
:-DDD Super. ***

Vaud
31. 10. 2004
Dát tip
dream - dík! Kurz komunikace by se měl učit už na základce a ne až v dospělosti, kdy je pozdě. Pak jen člověk vidí, kolika faulů se dopouští na svých blízkých a kolik jich udělají ti druzí.

Yossarian
18. 10. 2004
Dát tip
tomu bikerovi se vůbec nedivím :-) ale práce se mi líbila, tipík

j_i_r_i_k
15. 10. 2004
Dát tip
Mno, já podobné konfliktní situace řeším mlčením - když má někdo potřebu si zanadávat, ať nadává, stejně to většinou nemyslí osobně, jen potřebuje vyventilovat nahormaděný vztek... A když nemá lepší ventil...

johanne
15. 10. 2004
Dát tip
perfektní!!! *

Super! Připomnělo mi to článek o cizincích, kteří se učí česky. Tuším, že to bylo v Týdnu, ale nejsem si jist. Jednoho cizince u nás zbil a okradl taxikář a on to už nevydržel a řekl mu: "Vy, vy ... vy nejste dobrý člověk!" Každopádně na "Kameny, které po nás házíte, nám způsobují hluboké rány," to ani zdaleka nemá... Tip Klub

Vaud
14. 10. 2004
Dát tip
Pro kontrast jeden ryze český dialog z prodejny kuchyní Prodavač: co si přejete Já: dívám se na kuchyně Prodavač: to mi došlo Já: tak proč se ptáte? Konec rozhovoru. Nic jsem nekoupil.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru