Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Phantasmagoria pro universum a dva klavíry (příp. rockovou kapelu)

18. 10. 2004
0
0
2774
Autor
Jajoch

Na olympiádě z češtiny jsme dostali za úkol napsat příběh na téma, kterým byla poslední věta z pracovního textu z první části olympiády(z Komenského díla Labyrint světa a ráj srdce). Ta věta zněla: Hvězdy jinák, než jim lidé hudou, tancují. Tak vznikla následující nestvůrnost...

Hvězdy jsou různé. Různě veliké, různě žhavé, v různých vesmírech. V paralelních světech. Hvězdy ve hvězdách. Hvězdy mimo prostor, mimo čas.

Různí tvorové hvězdy rozdílně vykládají, uctívají, vytvářejí i ničí. Například jistí Žb-bluňgové ze souhvězdí Siria věří v tajemnou moc hvězd mizet ve dne a objevovat se v noci. Jiný národ, jehož jméno je bohužel pro nás nevyslovitelné a nepřepsatelné, jsou přesvědčení, že hvězdy stvořil Velký Svit a rozsypal je po obloze, když zakopl o jejich planetu.

Jistí jiní tvorové nazývající sami sebe "lidé" věří, že hvězdy ukazují to, co se stane. Budoucnost!

* * *

Gotik, náčelník a šaman v jedné osobě, vládl kmeni N´Gotikhů. Jeho kmen se právě chystal na válku se sousedním kmenem Ň´Gothiků. Poslední slavná válka mezi oběma kmeny se udála před šesti lety. Gotik si ji velice dobře pomatoval. I to, že tenkrát svítily hvězdy stejně jako dnes. Ona válka dopadla téměř kompletním vyvražděním obou kmenů.

Gotik předstoupil před své bojovníky, aby k nim promluvil: "Dnes je náš velký den! Konečně se dočkáme pomsty na našich odvěkých nepřátelích, krvelačných a nepřejícných Ň´Gothicích! Pohleďte vzhůru - hvězdy jsou nám dnes příznivě nakloněny. Příznivější konstelace už nebyla celých šest let!"

Sbor hlasů zvolal mohutné "hurá" a kmen N´Gotikhů se vydal na pochod.

* * *

Hrej tam áčko, Bobe. To pak zní mnohem líp!

* * *

Astrolog Hanojes Pekler byl pološílený radostí. Dnes skládal ASTROlogické zkoušky, měl dostat svůj první ASTROlab a od rodičů ASTROnomickou částku na vybavení laboratoře. Četl si ještě včera ve hvězdách a vše vypadalo příznivě, nic se nemohlo zkazit. Už zítra. Už zítra! Už ZÍTRA!!!

* * *

Jiní lidé věří, že hvězdy ukazují to, co už se stalo. Minulost.

* * *

Nebo víš co? Já tam zahraju áčko na klavír v basech a ty tam hrej céčko a éčko. To dá a moll - a to bude sedět, ne?

* * *

Gotik slezl ze stromu. Všude kolem leželi mrtví N´Gotikhové a Ň´Gothikové. Ze sousedního stromu slezl Gutik, náčelník a šaman Ň´Gothiků. Přátelsky na sebe kývli a po krátké pietě za mrtvé Gotik prohlásil: "Hm. Tak zase nic!"

Gutik pokýval hlavou a odpověděl: "Škoda, už to vypadalo, že někdo přežije. Tak se měj a zase za šest let." Ještě si zamávali na pozdrav a pak se každý odebral ke zbytku svého kmene ohlásit tu hořkosladkou novinu, že sice zvítězili, ale zároveň nezbyl nikdo, kdo by o tom mohl vyprávět svým potomkům.

* * *

Jo, jo, to je ono! C dur, a moll, F maj a Gis dur, to bude geniální!

* * *

"Takže se dostavíte zase za rok, pane Peklere. Je nám líto."  To bylo konečné rozhodnutí komise. Nezvratné, nezlomné a konečné. Budoucímu biologu Hanojesi Pekleru bylo na zvracení, byl zlomený a právě skončila jeho hvězdná kariéra astrologa. Nakonec se, jak víme z předchozí věty, stal biologem a objevil podivného tvora s odborným názvem elvisium presleyaneum, se kterým prý odletěl do místa zvaného "Domů".

* * *

Hvězdy ví svoje. Nevěstí budoucnost ani neznají minulost. Jednoduše se baví...

* * *

Na pódiu nad Vesmírem hrála rocková kapela. Byla složená ze čtyř Jezdů Apokalypsy. Válka hrál na basovou kytaru, Mor na sólovou, Hlad na doprovodnou a Smrt hrála na bicí. Hráli právě známou věc - C dur, a moll, F maj, Gis dur. Už jste určitě poznali nesmírný vesmírný šlágr Hvězdy, ty se mění (v orig. Stars they are a-changing). Zpěvák Bůh ze sebe vydával to nejlepší za posledních šest let. Pod pódiem tancovaly hvězdy.

 

- KONEC -


tak ... možná asi underground - něco trochu jako Umělá Hmota. Zatím se spíš učím hrát, ale vyvíjíse to .. . .

tak trochu ... ale takového ekspéryMENTÁLNÍHO zaměření (rozhodně bych tu hudbu neposlóchal před spaním) .. ... .

Jajoch
08. 11. 2004
Dát tip
Začíná mě to zajímat...:-) Jazz? Alterna? Metal? :-)

Jajoch
04. 11. 2004
Dát tip
Ohó! Že by muzikant?

hafo v pohodě. Co takhle dvě akustický kytary a jedna tahací harmonika?(samozřejmě šílené obvaz)

Hip_Zdenda
29. 10. 2004
Dát tip
Přiznám se že se mi to zrovna nějak nechce číst (přísahám že se později vrátím :o), ale zaujal mě název :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru