Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kontrast

Výběr: sleeping_beauty
23. 10. 2004
9
0
5629
Autor
Induan

Kontrast

 

Až žena tě konečně začne milovat a ty ji nenávidět.

Až svět se scvrkne do kuličky, na které je všechno vidět,

Až matka a otec přestanou se za tebe stydět.

pak možná řekneš si: "Už žít neumím".

 

Až připustíš si, že máš vlastní děti,

Až poznáš, že zdaleka ne všechno jedno je ti,

Ač přicházíš teprve do Kristových let,

už vzpomínáš, jak taky chtěl jsi měnit svět.

 

Až přibouchneš dveře do té zimy,

až začneš, jak ostatní, bát se rakoviny,

až přestaneš kouřit pro dobro jiných...

Tak brzy jsi změknul...

 

Namlouváš si, že všechny dluhy jednou zaplatíš

a od reklam se znechuceně odvrátíš.

Postupně ovoce přestáváš plodit...

už nechce se ti lítat, natož chodit...

 

Když čekáš na příští metro, jen aby sis sednul.

Když vezmeš si, že ses týden z domu ani nehnul

a když pochopíš, že nad marnost je marnost,

pak jsi třicetiletý důchodce jako já.

 

Takhle se staneš konečně sám sebou,

myslíš si potají,

zahořklým, mladým dědkem -

přemýšlíš, jestli  ti tak už říkají...

 

Snad nedošels ani dál, než já došel jsem

a když otevřeš oči, leknutím zcepeníš?

Už vidíš, co jednou všichni ponesem?

Teď teprve, co bylo, oceníš !


dadik
26. 10. 2004
Dát tip
je to zajímavý....t

Pescan
26. 10. 2004
Dát tip
*

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
No, překvapily jste mě... Já ty básničky píšu proto, abych nějak vyjádřil svoje pocity a někomu je dal. Balím je do naivní podoby, protože vystihuje můj (a nejen můj) stále naivní pohled na svět. Taky si tím tak trochu dělám sám ze sebe legraci a často se mi pak stane, že když svoje pocity popíšu nadneseně a neuměle, dojde mi jak jsou ve skutečnosti moje problémy nevážné ve srovnání s problémy jiných. Ať už se mi tedy daří svoje pocity vhodně zabalit nebo ne, pokud to někoho jakkoliv osloví a něco mu to dá, mám pocit, že jsem dosáhl svého cíle. Je to asi tak, jako když něco od někoho dostanete zabalené v novinách. Jde o to, jaký pocit má vyvolat dárek, ne v čem je zabalený. Často svým přátelům dávám dárky zabalené v novinách. Vyjadřuju tím, že důležitý je obsah. PS: (No, teď riskuju opravdovou vlnu kritiky, ale jsem s tím srozuměn :) ) A pravidlo na psaní "mně" je, jestli se nepletu 3.a 6. pád. Alespoň doufám :)

Miroslawek
24. 10. 2004
Dát tip
a2a2a: ne, já si cizí city, upřímnost vážit netroufám... dáváš-li výběry za postoje (a to je citace) zřejmě tak činíš... a i pokud bych to neřekl nadneseně... a zůstal u toho, že hodnotíš lidi... toto je literární server a hodnocení lidských kvalit ti jako redaktorovi nepřísluší, máš hodnotit literární stránku... nebo ne? Induan: ještě to chce naštudovat pravidla pro shodu přísudku s podmětem... nicméně to asi není a nemá být osou téhle diskuze... spíš... ehm... a čo si predstavujetě pod takým slovom "obsah", vojín Kefalín?

Delahaye
24. 10. 2004
Dát tip
Induan : v novinách ??? Bleeeeeee :-) Ještě, že už ne v Rudém Právu...známá jím kdysi přes noc přikryla klec s andulkou a ta do rána zcepeněla ...fakt Tak bacha - křečka do nich nebal !! Musím (a to čumím !) souhlasit s Miroslawkem. Nelíbí se mi to. Je to popis a na mě navíc působí dost násilně. A centrování mě vysloveně odrazuje od čtení. (+ poslední strofa : ta tomu dává korunu) Prostě označit toto jako geniální by mi přišlo značně zpozdilým. :-) P.S. Induan, neber to osobně, nenavážím se do Tebe. Jen jsem dílko bedlivě pročetl i s diskuzí pod ním. A tohle je výsledek. Máš plné právo s ním nesouhlasit :-) Měj se hezky.

Cavalera
24. 10. 2004
Dát tip
Delahaye: .. hlavně si ber svá moudra a moudra toho od koho ta svá kopíruješ k srdci při psaní tvorby své:-)) .. A když už nevíme co vlastního, tak ještě plácnem větu o centrování.

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
Centrování je u básniček celkem normální, ne? :) No nevadí. Každopádně je fakt, že poslední sloka se nepovedla vůbec. Ono jsem ji napsal jako první a pak jsem postupně slevoval. :) Křečky do novin nebalím a dárky taky ne všechny, to byla taky trošku hyperbola :) Ale každopádně to, že se o tuhle básničku tak hádáte mě překvapuje a těžší, vzhledem k tomu, že ji považuji za jednu ze svých nejhorších :) PS: Ale je fakt, že katana zabalená v novinách, co jsem dal kámošovi, měla něco do sebe ;) (O shodě podnětu s přísudkem vím, jen ji občas přehlédnu. Jsem dyslektik a kdyby jste mě viděli psát normálně, asi by vás trefilo :) )

a2a2a
24. 10. 2004
Dát tip
Miroslawek: Hodnotit postoje - je to také věc úhlu pohledu. Vnímám umění ve svém celku, tedy nejen literární, jako součást a odraz reálného života, a jestliže mi něco mluví z duše, ztotožňuje se s mým přesvědčením, pak to prostě ocením. A ještě k popisnosti v poezii obecně. Není o ni vůbec nouze i v té respektované, není to až zase takový hřích a autor v téhle básni není jen popisný. Tím samozřejmě nezpochyňuji, že vlastní myšlenkový přínos dává básním nový, kvalitnější rozměr ani to, což jsem už připustil výše, že báseň má rezervy.

Delahaye
24. 10. 2004
Dát tip
Cavalera : to je hezkýýýýý !!! :-)) Tak mi tu probíráme moji tvorbu ?? Učiň tak na místě k tomu určeném, kolego... A oponovat Ti rozhodně nebudu, neb já nejsem dobrý básník...přečti si diskuze pod mými dílky, nikdy jsem se nebránil ani v nejmenším smysluplným výtkám ... A další věc - to o centrování já píšu u téměř všech děl, která jsou takto zprzněna a já k nim píšu názor. A VŠUDE neopomenu zdůraznit, že se jedná jen a jen o můj osobní názorrrrrr .... :-) Ale co rád vidím, že se někdo bije i za cizí báseň. Já to taky dělávám - a jsem rád , že nejsem osamocen :-) (pokud se tedy nejedná o Tvé alias, to by pak naopak byla velmi nechutná záležitost ... .-) ) Měj se hezky

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
Tak jsem básničku trochu přepracoval, to jsem zvědav, jestli k horšímu nebo k lepšímu! :) PS: Omlouvám se za další hrubku v diskuzi, místo těší jsem napsal těžší :) Kdo není dyslektik, těžko si to umí představit, co to znamená kontrolovat po sobě každý písmenko :)

a2a2a
24. 10. 2004
Dát tip
Po dlouhé úvaze jsem poprvé zde stáhl svůj výběr a ponechal jsem jen tip. Báseň se mi nadále líbí obsahem a to velmi, musím však sportovně přiznat, že pro formální nedostatky si výběr nezaslouží. Omlouvám se autorovi, a byl bych rád, kdyby mi nadále věřil, žese s jeho postojem v básni velmi ztotožňuji.

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
Ok, hurá!

Nimis
24. 10. 2004
Dát tip
Až na: a skoro všechny dluhy zaplatíš a snídani zas vyzvrátíš, se mi líbí hodně!:)*

a2a2a
24. 10. 2004
Dát tip
Jsem si toho vědom, ale musel jsem uznat to, co jsem napsal. Myslím, že to má také cenu.

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
Konečně se alespoň nebudete hádat. Takže teď je to horší než to bylo? Hmm. Tak pak nevím. To je jedno. Možná se k básničce ještě časem vrátím. Teď jdu dávat do hromady svoji sbírku Bláznova kolébka, už ji tady mám dva roky a ještě jsem ji nebyl schopnej rozdělit na jednotlivý básničky. Do té se můžete opřít, protože ji chci na vlastní náklady vydat, tak jsem zvědav, jestli to má smysl :) Je to něco kolem 50-ti básníček, tak když se vám bude chtít některou zkritizovat, budu rád :) Ale musím všechny varovat, je to čtení velmi naivní, obsahující i počátky mojí tvorby :) Přeju všem hezkou neděli.

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
Jinak vám všem děkuju.

Cavalera
24. 10. 2004
Dát tip
Delahaye: ... no, pokud považuješ, zajisté dobře míněnou, osobní radu, jako "probírání Tvé tvorby", tak se není o čem bavit. Neboj, až mne Tvá tvorba, ať již pozitivně či negativně, osloví, jistě se vyjádřím u konkrétního literárního počinu Tvého uměleckého ducha. Otázkou je, do jaké míry je možné zaměňovat osobní názor za předsudky. Nevím jestli věta "A centrování mě vysloveně odrazuje od čtení." je více osobním názorem či předsudkem. Ano, můžeš mi teď napsat, že nechápu, překrucuju a předsudek a názor jsou v podstatě rovnocené. Možná. Na druhou stranu je od Tebe úctyhodné, že u věci, která Tě přímo odrazuje, dokážeš překonat svůj odpor, začíst se a napsat tolik konstruktivna. Smekám.

Delahaye
24. 10. 2004
Dát tip
Cavalera : Tobě dneska někdo něco udělal ? Proč myslíš, že mám na tu tvou snůšku jízlivostí něco rozumného odpovídat ? Nu což, hrdinně přemůžu nechuť, kterou ve mně vzbudil tvůj "konstruktivní" příspěvek a zkusím reagovat. :-) Napadáš mě úplně bezdůvodně, ale to patří k místnímu koloritu. Co je tak nepochopitelného na tom, že se mi prostě centrování nelíbí ? Tady je strašně v kursu různě centrovat, rightovat, barvit, kurzívovat, znevidtelňovat a podobné kraviny. Kolik tištěných sbírek básní, které jsi viděl, tímto oplývaly ??? Nezdá se ti, že báseň by měla mluvit především obsahem ? A nenutit nikoho, aby si vykloubil oči, když se snaží číst a vnímat ? Prostě : centrování nelíbí. Mně nelíbí. A pořád nechápu, co tě na tom tak popudilo. A že Tě má tvorba neoslovuje a neopomeneš zdůraznit, jak nicotnou se ti jeví proti (a teď budu i já jízlivý, i když tvé úrovni se jistě ani nepřiblížím) Tvé Veliké Poezii .... to se mám chytit za nos a zalézt do křoví ? Ale no tak ... :-) A schovat se za to, že to byla "dobře míněná rada"...to Tě snad ani není hodno ... A meritum věci : napadl jsi můj názor (všimni si, že nepíšu "kritiku" ) ve smyslu, že jen opisuji a přidám plácnutí. Víš, kdyby za tím celým nebyla jen tvá nelibost nad tím, že jsem se ztotožnil s názorem někoho, s kým jsi momentálně (dříve, trvale ...co já vím) ve při, tak bych se nad tím i zamyslel ... Takže only for you - vlastními slovy : nelíbí se mi provedení, ač ve stejném věku, s autorovými východisky se neztotožňuji, dále mi nesedí použití konkrétních slov, konkrétních spojení. Mám pocit , jako by mě text někam tlačil ... Je to můj názor. Máš jiný, OK. Je to důvod k napadnutí ? Pro mě ne. Maj sa.

Cavalera
24. 10. 2004
Dát tip
:-)) No vidíš, takže to nakonec šlo napsat formou osobního názoru:-)) ... bla bla bla není hodno .... u mne to byla self ironie. Trochu nadhledu, vždyť si jen hrajem:-) Nevím odkud čerpáš pocit, že mne Tvá tvorba neoslovuje či jak hodně ji považuji za nicotnou. Nečetl jsem od Tebe, alespoň pokud sám sebe neklamu, žádnou Tvou poezii (a pokud máš namysli to, že jsem včera vstoupil do +- tří Tvých básní, tak to nebylo z důvodu čtení těchto básní, nemám totiž ve zvyku a minimálně jeden na této stránce to má a věř, že Tebe nemám na mysli, jít po určitém "konfliktu" na něčí tvorbu, abych se přesvědčil může-li se dotyčný se mnou rovnat a popř. mu tam utrousil něco ze svých slin). No a teď k meritu věci, jak říkáš. Malá rekapitulace: 1. A centrování mě vysloveně odrazuje od čtení. 2. Napadáš mě úplně bezdůvodně, ale to patří k místnímu koloritu. Co je tak nepochopitelného na tom, že se mi prostě centrování nelíbí ? Tady je strašně v kursu různě centrovat, rightovat, barvit, kurzívovat, znevidtelňovat a podobné kraviny. 3. Kolik tištěných sbírek básní, které jsi viděl, tímto oplývaly ??? 4. Nezdá se ti, že báseň by měla mluvit především obsahem ? Takže pokud si mám udělat nějaký ucelený obrázek o Tvém pohledu na básně a kritický pohled k jejich hodnotě, musím pravděpodobně dojít k závěru, že u básně Ti jde především o její obsah. Rozumím-li tomuto výrazu tak, že Ti jde v básni o myšlenku, pocit, náladu, výpověď apod., pak opravdu nechápu, proč tak vehementně zdůrazňuješ svůj postoj k centrování. Neboť, a jeví se mi to tak logické, by centrování mělo být něčím nepodstatným, vždyť nám jde přece o obsah. Právě proto pak nerozumím myšlenkové konstrukci, kterou jsi uvedl a která zcela popravdě promlouvá o tom, že báseň by měla mluvit svým obsahem, která však ku podivu pokračuje a to cituji: "A nenutit nikoho, aby si vykloubil oči, když se snaží číst a vnímat ?" No, abych to řekl stručně a snad i jasněji. Pokud s tak hlubokým přesvědčení zastáváš názor, kdy báseň je především obsahem, pak nechápu, proč tolik zdůrazňuješ svou nelibost nad centrováním. Mám totiž zato, že pokud mi jde tak niterně o obsah básně, pak něco jako levé, pravé či středové zarovnání je naprosto nepodstatnou věcí. Možná jde jen o nesoulad mezi vnímání pojmů a jejich šíře mezi námi. A zde narovinu říkám, že centrování neřadím do skupiny, kterou mi znázorňuje pojem "obsah". Nad zbytkem Tvého příspěvku není třeba polemizovat. Samozřejmě je to jen Tvá osobní věc, zda-li se Ti líbí či nelíbí konkrétní spojení atd.

Delahaye
24. 10. 2004
Dát tip
ANO ! Tohle již je polemika, na kterou já slyším ! :-) No, v jednom máš pravdu, někdy by mi víc nadhledu slušelo. Možná drobně paranoidním a někdy hledám osobní útok i tam, kde není.... Nicméně, pokud znáš místní diskuze, tak Tě to třeba ani nepřekvapí... Jinak s tím čtením-nečtením oponentových básní... To já jsem na Tvou autorskou stránku zabrousil :-) I když jsi mi nickem povědomý a něco jsem jistě četl již dříve, chtěl jsem si oživit jak a co píšeš. Nikolivěk ovšem kvůlivá nějakým slinám či jinému druhu vyměšování... :-) Jen jsem si ověřil, že píšeš zajímavě, ale můj šálek kávy to není. (to jest první nástřel - skouknul jsem cca 6 nejvíc otipovaných dílek.....a teď mě můžeš kamenovat za můj nehezký parametr výběru .. :-) ) Já jsem (proč to nepřiznat) na jednodušší poezii. (teď můžeš vzkřiknout : "Jednodušeji už psát nemohu !" ve smyslu - Si blbej, né ? -- ale k čemu by to bylo, né ? :-))) ) BTW - co jsem zatím viděl, nikde text necentruješ .... a dále - ""A zde narovinu říkám, že centrování neřadím do skupiny, kterou mi znázorňuje pojem "obsah"."" Ale já také ne ! Já už to jednodušeji říct nemohu - mě prostě to odskakování ruší. A to tak, že má vliv na mé přijetí básně jako celku. Mea culpa. :-( (a jak už jsem psal, mně vcelku vadí i ostatní "prostředky" - nadměrné užití tabelátoru, barvičky, kurzívy atp. .. Samozřejmě, že se takové dílko snažím taky přečíst a pochopit. Jenže .... viz výše .. P.S (ale něco by sis ode mě přečíst teda moh´ , to jo .... .-))) )

Cavalera
24. 10. 2004
Dát tip
:-) ok. Jen noticka k té složitosti versus složitosti. Myslím, že oba víme, že složitá forma příliš nevypovídá o hloubce, kvalitě, natož pak o inteligenci autora:-)) Ikdyž tomu tak ve zcela ojedinělých případech může být:-))) Osobně si myslím, že napsat kvalitní báseň bez vzletných a neurčitých metafor, kdy stejně nikdo neví o čem je řeč je daleko těžší, alespoň budeme-li se bavit na nějaké obecné úrovni, neb pravidla neplatí ani v poezii:-) Dost bolo sebekritiky:-)) Měj se C.

Flammea
24. 10. 2004
Dát tip
Teda,strhla se tady bouřlivá debata:).Jinak já souhlasím s Nimis,ta část,kterou vyjmula,mě taky praštila do očí,ale celkově je to fajn věc.Nevím jestli je dokonale napsaná,ale obsahově je...mrazivá.A to je dobrý,když vyvolává nějaký pocity,aspoň myslím:).Takže TIP

Miroslawek
24. 10. 2004
Dát tip
a2a2a: byť bych s Tebou mohl dále v maličkostech polemizovat, Tvůj krok a sebezpyt mne i překvapil a to příjemně, děkuji... ještě k té popisnosti - to je složitější než se zdá a k seriózní polemice tady zdá se není prostor a na mé straně ani chuť, máš-li zájem doporučím Ti studijní materiál... induan: jsi-li dyslektik (a zřejmě ano, s opravou jedné chyby vytvoříš dvě další) je potřeba vyjádřit Ti uznání za odvahu i snahu neboť laťka k překonání byla pro Tebe zvýšena... na stranu druhou a přes veškeré sympatie ten hendikep omouvá jen Tebe, nikoli Tvé dílo a při "objektivním" posuzování (kterého se tu ovšem nedočkáš ;o))) na to nelze brát zřetel... ale fandím Ti... Ohledně gramatických chyb - možná by stálo za to nechat si to někým před publikací kontrolovat, je tu k tomu i písmácký institut - nebo se v nejhorším obrať na mne...

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
Ok, provedl jsem pár posledních úprav. Centrování je už možná nemoderní, ok, zarovnáme vlevo. Zvracení vynecháme, to zní opravdu hnusně a navíc asi většine lidí po ránu špatně není (Nebo jo? Těžko říct. Je fakt, že nezvracím, ale nejlíp mi není když jsem nervózní a vstávám s představou přecpanýho metra). Ok, takže všechny věcný připomínky upraveny. Doufám, že takhle je to už snesitelný pro valnou většinu. Ale jak říkám, udivuje mě, jak moc záleží na některejch drobnostech :) Asi ten verš: "Až poznáš, že zdaleka ne všechno jedno je ti..." bych měl nahradit: "Není ti jedno už vůbec nic" ! ;)

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
Miroslawek: Ok, dík, pokusím se. Jinak, za dílko se neomlouvám, omlouvám se jen za gramatiku :) A to si ještě vem, že jsem taky dysgrafik a dělám přitom i počítačovou grafiku ;) Ale tu Ti radši neukážu, nedalo by mi to a musel bych jí pak předělat :)

Miroslawek
24. 10. 2004
Dát tip
Nejde o to, aby ses omlouval Ty, ale co Ti omluví případný kritik... btw. vizuální stránku bych sice nepodceňoval, ale v centrování to není

Induan
24. 10. 2004
Dát tip
Miroslawek: Jo jo a o tom to je. Ale samozřejmě víc mě zajímá to hodnocení obsahové. Že dělám jednu hrubku za druhou to vím od první třídy. Kdyby někdy došlo na lámání chleba a mělo se to třeba vydat (i když tohle je svým způsobem taky vydání), samozřejmě by to muselo projít mnohem tvrdší korektůrou. Né, že bych po sobě nekontroloval, ale většinou to musím pročíst opravdu několikrát, jinak některý chyby prostě nevidím.

Cavalera
23. 10. 2004
Dát tip
----------- **!!

a2a2a
23. 10. 2004
Dát tip
sb děkuji za avi, to je báseň, která jasně dokazuje, jak obsah, když se opírá o skutečnost, nemusí dále hledat- t+v

a2a2a
23. 10. 2004
Dát tip
a snad ještě chci poděkovat, poněvadž patřím k těm, co zblízka vnímají, o čem je řeč

Katariina
23. 10. 2004
Dát tip
Kruci. Veliký tip.

Katariina
23. 10. 2004
Dát tip
swan: taky jsi ještě mladé ucho :-)))

Katariina
23. 10. 2004
Dát tip
swan: ok :-)))

Induan
23. 10. 2004
Dát tip
Asi to je docela funny :)

Katariina
23. 10. 2004
Dát tip
swan: jejda! Kdo ti šlápl na kuří oko???

Miroslawek
23. 10. 2004
Dát tip
Mě to přijde docela nezvládnuté a výběrům bych se divil, kdybych se dávno nedivil... ;o) swandrow: mi to připomnělo mravoličné hlášky porouchaného Robocopa (promiň induane, za své asociace nemohu, nemyslím to zle)... Katarina: Swandrow je možná mladé ucho, ale já už bohužel ne tak docela...

Katariina
23. 10. 2004
Dát tip
swan: pusť to z hlavy..

Katariina
23. 10. 2004
Dát tip
Miroslawek: v pořádku. Máš to holt lépe zvládnuté. Mě to, žel, docela ťalo.

Miroslawek
23. 10. 2004
Dát tip
Katariina: otázka je, co mám lépe zvládnuté. To z čeho pramení autorův vývěr jistě ne, to se mne (do)týká také, ovšem tohle je na můj vkus jen banální popis... a ať už je banální nebo bakchanální, poezie není popis... nemluvě o řemeslné stránce tohoto vázaného verše...

a2a2a
23. 10. 2004
Dát tip
Podle mého selského rozumu je mi cenější obsah, zvláště pak, má-li co říci, než vlastní zpracování, kde jsou samozřejmě rezervy. Nedávám výběry jen za brilantní obraznost, atd., ale také za postoje. Já se nedivím, když se zde výběry dávají často obtížně srozumitelným básním v naději, že si v ní čtenář něco najde. Myslím, že je to v pořádku, stejně jako je v pořádku ocenit upřímnost, spontánnost, třebaže v nedokonalých šatech

Miroslawek
23. 10. 2004
Dát tip
sleepink: to mně taky... stane se... a? S unseenem bych nesrovnával ani na chvíli nebo to udělám a autorovi bude tak úzko, až bych radši nechtěl... vivisekce jsou mi proti mysli.

Katariina
23. 10. 2004
Dát tip
Miroslawek: Mám za to, že se tady najde víc poezie, která je popisem, než té, co není. Jen jej možná dovedou autoři zabalit do zajímavých metafor. Nicméně.. částečně s tebou souhlasím, tohle dílko se tváří trochu jako výčet. Ale mě zaujal obsah, formu si hodnotit netroufám.

Miroslawek
23. 10. 2004
Dát tip
Katariina: a je to pak poezie? Neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde ;o))))))) Nepolemizuju s tebou o tom, zda tě obsah má nebo nemá zaujmout, jenže ony skutečnosti existují bez autorova přispění, řečené postoje byly již podobně mnohokrát formulovány... tak kde je autorova zásluha, příspěvek? Ten zůstává ve způsobu "jak" to řekl... a tam se dle mého zase tak nevyznamenal... A ještě obecná poznámka, když někdo píše o lásce nebo o smrti, životní deziluzi či bilanci, asi se to dotkne mého nitra bez ohledu na to, "jak" je to napsáno... ale přece za to nemůžu dát tip, nelze hodnotit, jaký je kdo člověk, jak "kvalitní" má (po)cit, ale jen způsob jakým to "umělecky ztvární", mám-li si taky přihodit jedno klišé... to, že se tu často děje to prvé místo druhého, pokládám za zvrhlost a sebestředně zhlouplou pýchu, která je pak naopak mně oplátkou vyčítána, ale to nic... to už brečím na nesprávném rameni... ;-) a2a2a: Standa Grossů to taky myslí upřímně, dej mu hlas ;o) Upřímnost a spontánnost... můžeš jistě ocenit, kdo ti dal k tomu právo vážit lidská srdce? A víš kde je pravda? Pak jsi Bůh?

Cavalera
23. 10. 2004
Dát tip
Vzhledem k tomu, že velký vůdce tohoto serveru kdysi tvrdil, že i písmeno je poezie (rád bych si vzpomenul, jaký tehdy nos nad tímto výrokem měl vezdejší nemilovník "popisů"), pak tento "banální popis" můžeme s klidným svědomím za poezii považovat.

Katariina
23. 10. 2004
Dát tip
Miroslawek: pro mě je onen tip něčím, čím dávám ostatním najevo, že dílko - dle mého názoru - stojí za přečtení. Asi byl tenhle nástroj myšlen výlučně jako známka za kvalitu, jenomže to by musel být dán k dispozici jen těm, kteří poezii prokazatelně rozumí. Ale díky za smysluplný výklad. Je fakt, že se nechám často unést jen obsahem, aniž bych se hlouběji zamyslela nad tím, jak byl podán.

Miroslawek
23. 10. 2004
Dát tip
Cavalera: už lituju, že jsem ti poslal avízo... nevěděl jsem, co činím, spokojen? ;o)))

Cavalera
23. 10. 2004
Dát tip
(U)spokojují mne jiné. Bylo mi ctí *-)

Miroslawek
23. 10. 2004
Dát tip
Cavalera: Asi jsi mou poslední poznámku nepochopil, ale v každém případě dobře ti tak :-D

Cavalera
23. 10. 2004
Dát tip
Kdo ví, kdo koho pochopil či ne. Myslím, že tuto, do nesmyslna se rozbíhající, výměnu mohu uzavřít domněnkou, že naše vzájemné pochopení se míjelo, míjí a zřejmě i míjet bude. I tak jsem poctěn, že z výšin sestoupil jsi a věnoval mi dvě "zprávičky", byť docela kraťoučké. Můj památníček děkuje a mohl-li by, jistě by i slzu dojetí uronil. Ach, až tak je dojat.

a2a2a
23. 10. 2004
Dát tip
Miroslawek : Nejsem Bůh a vážím vlastní srdce a kde je pravda ? Ty to snad víš lépe než já ? Já to nevím. Ale rozhodnout se musím a rozhoduji se podle toho, co vím, nebo si myslím, že vím. A není nutné znevažovat jiný názor duchaplnými poznámkami o Standu Grosovi, ani mi podsouvat snahu o vážení cizích srdcí. Na rozdíl od tebe to nečiním.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru