Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztracení

09. 10. 2004
0
4
2015
Autor
Induan

Ztracení

 

Na tomhle kulatém kameni,

štěstí se někdy promění,

v něco tak strašlivě vzdálené,

že pálí to jako žár plamene.

 

A ti, kteří štěstí nemají,

z oblohy častěji padají,

diví se, proč ptáci zpívají.

tvrdí, že neradi létají.

 

Když motýl křídly nemává...

a vítěz raději prohrává...

když krása pláče potají...

živí pak do hrobů spěchají.

 

Jsou však i jiné možnosti...

Šťastnější lidské bytosti...

Ti, kteří naději neztrácí,

na nebe vždycky se navrací.


4 názory

Induan
13. 05. 2009
Dát tip
No tak tomu říkám dyslexie jako řemen - všimni si, jak se to hned podvědomě potvrdilo. Já v té odpovědi napsal dokonce slovní spojení "tvrdé i po ř". Lepší důkaz snad ani nepotřebuješ :D Zajimavé je, že třeba v angličtině ale tyhle chyby nedělám, protože tu můj mozek zpracovává úplně jinou cestou - asi proto, že tam má naučená celá slova a až v pozdějším věku. Je to zajímavý fenomén a pro písmáka bohužel dyskriminace, to je jasné.

Induan
13. 05. 2009
Dát tip
Nebo jinak - pro mě osobně to důležité je, ale bohužel pro můj mozek jaksi ne. Já vím - křídly podle vzoru městy. Jenže přestože jsem toho za život hodně napsal a ještě mnohem víc přečetl, můj mozek nedokáže aplikovat správná pravidla podvědomě. Pokud po sobě nekontroluju pečlivě každé slovo, ty chyby prostě nevidím, protože jak jsi vlastně správně řekl, pro mě (respektive korekci chyb v pravopisu v mém mozku) to z nějakého důvodu není důležité. A to se právě nazývá dyslexie. Jako správný dyslektik dokážu podvědomě napsat i tvrdé i po ř a pak na to s úžasem koukat, jak jsem něco takového mohl napsat. Já za den napíšu tolik textu, že by jsi tomu nevěřil a to v několika jazycích a všema deseti, ale tohle nejde nijak ovlivnit vůli - jedině právě tak, že bych vůlí psal, ale to bych samozřejmě psal všechno mnohem déle a nedokázal se zároveň soustředit na obsah. Jediná pomoc je dodatečně po sobě kontrolovat slovo po slovu, protože já když na to jen tak kouknu, žádný chyby nevidím, protože můj mozek považuje za správné všechno, co mu sedí zvukově. Ale je to hrozně těžké pořád vysvětlovat, že nejsem hloupej, jen můj mozek vnímá prostě písmo jinak :D Mám s tím samozřejmě problém už od základky a nic s tím prostě nenadělám. A to je přitom mým koníčkem lingvistika a dokážu psát třeba japonským písmem. Jo, je to prokletí. Sorry

Induan
13. 05. 2009
Dát tip
Ale je. Je to pro mě velmi důležité, ale jsem dyslektik :) Dík

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru