Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha - Rodinný kruh se nedělá kružítkem

24. 10. 2004
0
0
4220
Autor
Honza_Strnad

 

Rodinný kruh se nedělá kružítkem

zamyšlení nad současnou rodinou (problémy)

(úvaha)


Každý z nás je součástí nějaké rodiny, někdo má třeba pět sourozenců a někdo je zase jedináčkem. Rodina je to, co od začátku života formuje naši osobnost a náš vývoj a proto je velmi důležité jak rodina funguje. Myslým že se nedá popsat ideální rodina, protože pro každého z nás znamená slovo rodina něco jiného. Proto se také žádný rodinný kruh nedá opsat kružítkem, nikdo z nás by nemohl vytvořit ideální kružnici, spíše by to vždy byla elipsa nebo podobný útvar. Tvar této elipsy by potom mohlo určovat to, kdo má v rodině více dominantní postavení a kdo méně. Hlavou rodiny většinou bývá otec, hlavně protože vydělává hlavní část rodinných přijmů. Myslým že nejlepší je, když mají rodiče jasně rozdělené funkce a povinnosti. Například otec pracuje a vydělává, dělá náročné domácí práce a stará se třeba o auto. Matka vaří, uklízí a stará se o děti, což by ji ale na druhou stranu nemělo nikdy zabraňovat také pracovat a být finančně nezávislá. Uvnitř každé rodiny existují složité vztahy mezi členy rodiny, které se mohou dosti často zamotat. Řešením takové situace pak často bývá hádka. Zdá se mi, alespoň podle mých zkušeností, že k nejrůznějším hádkám dochází zbytečně často. Podle mě je to způsobeno tím, že v rodině se navzájem všichni velmi dobře známe a jsme spolu hodně času a hlavně je pro nás vždycky jednodušší začít křičeta a hádat se, než se posadit a v klidu to probrat a nakonec třeba i uznat, že ten druhý má opravdu pravdu.

Každá rodina je specifická a každá rodina má svoje specifické problémy. Jsou však některé obecné problémy, které bývají ve většině rodin, a které tedy bude muset jednou každý z nás, kdo plánují založit rodinu, řešit. Nejdříve si však musíme položit otázku, co to přesně je rodina? Já bych tento pojem definoval jako společenství dvou lidí, kteří mají aspoň jedno dítě. A většinou právě narozením tohoto prvního dítěte nastává nejvíce problémů. Do společensví doposud dvou lidí, přichází někdo třetí, který vyžaduje pěčí a starost a rodiče už nemají tolik času na sebe navzájem. Je potřeba více peněz, aby se uživili tří lidé místo dvou. To je také hlavním důvodem, proč se u nás rodí čím dál méně dětí. Každé další dítě stojí peníze a čas a je tedy jednodušší mít jen jedno dítě, než děti tři. Čím jsou potomci starší a čím mají více rozumu, snaží se dění kolem sebe ovlivňovat a tím může často docházet ke konfliktům. Myslým že rodiče by si měli umět, alespon mezi sebou umět konflikty vyřešit, protože tím budou dávat dobrý příklad svým dětem, které pak nebudou mít tak velkou tendenci řešit spory hádkou. K rozporům mezi dětmi a dospělímy vždy docházelo a vždy docházet bude, je to dáno tím že čím jsme starší, tím víc se snažíme uplatňovat svůj pohled na svět. Nejdůležitější je, aby se uvnitř rodiny vždy o všem dostatečně mluvilo.

Málá komunikace ohledně toho, co koho trápí, je myslým ve většině rodin tím největším problémem. Přece jen dříve, kdy nebyla televize, počítače a další věci, které nám denně „žerou“ spoustu času, byly rodiny úplně jiné než dnes. Členové rodiny si navzájem velmi dobře rozuměli, protože ve volném čase, si spolu povídali, nebo dělali nějaké společné činnosti, které je ještě více sblížili. V dnešní době má skoro každý člen rodiny svého koníčka, kterému se věnuje se svými kamarády a nebo se věnuje jiným činnostem, které mu zaberou jeho volný čas, takže na společné rodinné činnosti už mnoho času nezbývá a tim se rodina odcizuje.

Problémy v každé rodině jsou, byli a budou. Rodina je však od toho, aby je překonala, a hlavně aby připravila nové mladé lidi do života a ti aby si založili svou rodinu a tak pořád dokola.


Tak díky vám všem za kritiky, doufám že se z toho poučím a příští slohovka už bude méně obecnější a hlavně si vícekrát zkontroluji pravopisné chyby :-)

Miroslawek
27. 10. 2004
Dát tip
šupleru, chce to šupleru

jo sory, je tam spousta chyb, je to moje první dílo tady, tak jsem ještě nevěděl jak těm korektorům napsat a navíc se mi ani nechtělo :-) takže jsem asi fakt lempl

Karabekian
25. 10. 2004
Dát tip
Karabekian: nejsi :-)

Karabekian/Strnad: To se to zrovna nepovidlo... :)

Karabekian
24. 10. 2004
Dát tip
Když pominu některé pravopisné chyby (bez urážky) a poněkud chaotickou kompozici, tak je to vcelku dobré - je to totiž čtivé. Jde cítit, že máš fakt trochu problémy s vyjadřováním - protože Tě znám, tak vím, že na spoustu věcí máš názor, akorát jej neumíš kompetentě vyjádřit. Což ale neznamená, že nemáš snahu - a to se cení!

Karabekian
24. 10. 2004
Dát tip
sleeping_beauty: bylo bylo ¨můžete srovnávat :-)

Cavalera
24. 10. 2004
Dát tip
Je chvályhodné, že se zabýváš problémem rodiny. Na druhou stranu je to úvaha až příliš plující po povrchu a založená na řadě s oblibou používaných "sloganů", které se bohužel ne vždy zakladají na pravdě, alespoň ne tak jednoduché, přímočaré a všeřešící, jak prezentuješ a bývá prezentováno. Spíše bych je nazval polopravdami a někdy snad i nesmysly, které sebou valí moderní doba a zveřejňované názory např. pseudopsychologů. Věc je složitější, je jiná.

Think
24. 10. 2004
Dát tip
Souhlasím s předchozími. Máš docela problémy s vyjadřováním, pravopisem a slohem celkově. A taky jde vidět, že je to typicky školní slohovka :) Doporučuji přečíst si po sobě a opravit hrubky! (i stylistické chyby - což třeba opravdu pravdu???) Řešením takové situace pak často bývá hádka. -- hádka není řešení, jen vyústění, často spíše nesmyslná (což nemůže být řešením) a spousta dalších "polopravd a nesmyslů" je daleko více věcí, které se dají o rodině zkoumat a ne jen takový široký "nicneříkající" záběr spíše i pohled naivní, neznalý

Já se bohužel u hodnocení textu zaseknu u, kupř. "Problémy byli" - a dál už se mi nechce. Dobrovolných korektorů je tu dost, sotvakdo by ti odmítl poradit, takže mě to spíš vede k doměnce, že jsi prostě lempl. Dále se ťýmto nemohu zabývat. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru