Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věřte.

05. 11. 2004
2
0
1989
Autor
cempe

V místnosti se stohy papíru šlo jen o klávesnici.

Zář trubice nade mnou se jen těžko vyrovná svitu slunce, který teď v zimě jen stěží zahlédnu za zamlženým oknem. Vyhlížím sice jak kočka v trávě, ale ne a ne rozeznat nějakou postavu, až tak mám zamlženo na skleněné tabuli okna. Včera se mi zdálo, že zítřek bude zas chmurný, tak jak to bývá v „období dešťů“ na podzim.
Ráno, s úsměvem na tváři, jsem bojoval jako litý rek. Ráno je to těžké sehnat nějakého spoluhráče, vždyť všichni ještě spí. Koutky, nespolupracují, a ústa?, ta také ne. Tvář získává znovu svou deformaci. Kouty vlastně se ani nepohnuli, tudíž se tvářím stejně „kysele“ jako kdy jindy. Co nazbyt musím se hnout. Po tradičním stereotypu, který už dokážu stihnout v jakémkoli čase, ranních probuzení se již nacházím znovu v přítomnosti času mých ručičkových hodinek. Jsem jak bezmocný, ale přece mám v rukou moc. Sám nic si nedovolím. S myšlenkami různými hledím na stěnu, jejž je oseta spisovými deskami s popiskami čísel popisných a snad i přicházím na nápad, který by zhatil posloupnost děje, který může teprve nastat.
Papír, papír. Kolik jich už zmizelo v útrobách chemické reakce ohně, jímž prošlo už tolik věcí. Nyní jsme civilizovaní, umíme recyklovat, šetřit a vůbec umíme věci. Jsme sami sobě bohy, a říkáme: „Co je psáno, to je dáno.“ Kdo si povšimne syčení hmoty v plamenech, nikdo? Ale vždyť co je psáno, to je dáno. „Proč mi nevěříš?, bylo to tam napsaný.“
Nevěřím, to může říct každý i já.

B3
05. 11. 2004
Dát tip
No použiju tvého termínu: schémat slov.. Jinak jsem chtěl říct, že mě se to špatně nečte .. Co je psáno, to je dáno.“ Kdo si povšimne syčení hmoty v plamenech, nikdo? Ale vždyť co je psáno, to je dáno. „Proč mi nevěříš?, bylo to tam napsaný.“ Nevěřím, to může říct každý i já. -- to je moc pěkný vyústění. ---- jinak celkově to na mě působí, abych tak řekl jako KHK (hehe) standardní cmp

Hele, když jsi bojoval jako "litý rek", měl bych doplňující otázku. Byls litý z bronzu, nebo z olova? Či jen cvičný, sádrový?

cempe
05. 11. 2004
Dát tip
Redaktoři bláznivý děkuju za úsměv jenž jste vykouzlili na mé tváři. Těžkokověnec z bronzu a uranu,))

No, tak já ti od toho úsměvu zase odpomůžu, jo? Není to úvaha, jen tak mezi řečí... :)))))

sammara
05. 11. 2004
Dát tip
vážne se to těžko čte, ale možná to byl úmysl...

Čiko, to myslíš vážně - reportáž? No, je pravda, že ke kategorii "zamyšlení" se blíží jen ten poslední odstavec... - Cempi, nápad k zamyšlení dobrej, zajímavej, ovšem zpracování působí trochu krkolomně, slovosled měl být snad záměr, ale špatně se to čte, navíc ruší drobné gram.chybky - člověk pak chvílema neví, o čem to je. Až při druhém přečtení. No, mám s tím problémy taky, tak holt nezbývá než na sobě pracovat, kdyby to nemělo u Tebe smysl, neříkala bych to. Tak hezkej den - a zas tak vážně to neber :)

tschiko
03. 11. 2004
Dát tip
no až do tý fáze "papír papír..." to je podle mě normální umělecká reportáž, ale nejsem žádnej expert,t ohle je jen můj názor

cempe
03. 11. 2004
Dát tip
Děkuji, ale většinou autor ví jak to číst. Chyby byly vždycinky moje, nejsem schopen se tu gramatiku naučit byť si ji jen přečíst. A když jsem to četl ostatním nestalo se by, že někdo nerozumněl. Většinou si moje věci nechávají moji posluchači číst, je to pro ně jednoduší. Četl se Ti dobře Arbes?

tschiko
29. 10. 2004
Dát tip
je to spíš reportáž než úvaha

cempe
29. 10. 2004
Dát tip
Aha tak dík.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru