Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zastupitelův víkend

30. 10. 2004
27
17
6108
Autor
Vaud

Na jedné z čelných příček hitparády největších trapasů mého života.

Pepa prý není fotogenický. On sám tvrdí, že je spíš fotogenitální. Snad stín sloupu v obličeji nebo zkreslení čočky mého fotoaparátu zdárně obelstily přírodu. Teď jsme seděli v kafáči na náměstí a směňovali fota za depresso.

„Tu si dám na volební plakát!“, prohlížel si zálibně svou vlastní nepodobiznu.  Pepa se totiž rozhodl, že bude kandidovat za jednu malou lokální stranu do městského zastupitelstva.

„Není hezké lhát voličům hned od začátku“, káral jsem ho. 

 „Pojď taky! Máme  někde na konci kandidátky jedno volné místo.“  

„Já??“  Dosud jsem se nikde příliš neangažoval. Jen v oddílu karate jsem to dotáhl po stranické linii až na nástěnkáře.

 

         Ale kandidovat na zastupitele krajského města. Panečku! Chvíli jsem si s myšlenkou pohrával. Z posledního místa - to mně určitě nezvolí. Stejně na to nemám čas.

„Seznámíš se s primátorem a taky je tam jeden profesor od vás,“  kul železo Pepa. „V podstatě je to formalita.“ „Nemáš šanci na zvolení.“ „A nebudeš člen strany, jen za nás budeš kandidovat.“  „Vo co de?“ 

„Tak jo!“, plácli jsme si. Už za týden jsem byl pozván na focení na volební kandidátku a pak jsem jen koukal, jak koukám z každého sloupu ve městě. Volala babička a tety. Nadšené ze slavného příbuzného. Známí přáli hodně štěstí. Co kdyby mě náhodou zvolili. Všem jsem trpělivě vysvětloval, že jsem na NEVOLITELNÉM místě. Až jsem narazil na jednoho kolegu. „Tak ty kandiduješ?“

"Jo, ale z nevolitelnýho."

"Tak na to bacha,  kamaráde! Já jsem minule taky kandidoval z nevolitelnýho…prý jsem tam do počtu.. a pak mi dali preferenční hlasy a už sedím kolikátej rok v komisích na stavbu pískovišť. Vono se to nezdá, ale lidi maj doktory rádi. A to jsem patolog. O nějaké vděčnosti ze strany pacientů nemůže být ani řeč. Co teprve ty!" Měl bych snad přijít o zbytek volného času?  

 

         Plynuly dny. Občas jsem  byl pozván na předvolební veselici nebo jsem  konverzoval s primátorem a potenciálními zastupiteli o politice. Bylo to fajn. 

 „Co chystáte za program?“, zastavil mne v nemocnici jeden docent.

„No, jak měla ČSSD akci „Čisté ruce“,  tak my budeme mít akci „Čisté nohy“, zažertoval jsem. Docent žert nepochopil a chtěl podrobný výklad.  Zřejmě neměl čisté svědomí. A možná ani nohy.

 

         Pak byly volby. Splnil jsem občanskou povinnost a  šel se zvolit. Zvláštní pocit.  A po volbách nic. Až jednou v pátek odpoledne… Jeli jsme ke tchýňákům na chatu a ještě jsem se šel podívat do schránky. Dopis z magistrátu. „Zase budou chtít nějakej doplatek za popelnici, vydřiduši hamižný!“ „GRATULUJEME, BYL JSTE ZVOLEN DO ZASTUPITELSTVA NAŠEHO MĚSTA.“ No to je fór! Volat primátorovi nemělo cenu. Byl pátek odpolko. Tak to na horách roztočíme!  „Jsem zastupiteeeel!“

 

A taky jsme to pořádně zapili. V místní hospůdce zrovna seděl starosta vesnice.  „Hele, ty seš starosta, viď“, opřel jsem se mu vahou svého těla přátelsky o rameno. „Jo!" 

„Takže ty seš zastupitel, já jsem taky zastupitel. Víš co, budeme si tykat!“, nedal jsem mu příliš na vybranou.  „Ligueeereee!“ „Tak já jsem Jarda“, podával mi ruku. „A ty?“

„Já jsem zastupiteeeel!“   Napadlo mne, že starosta dodnes netuší, jak se vlastně jmenuju.   

 

         Všem známým jsem napsal esemesky! "Ano přátelé, byl jsem zvolen!" A v pondělí v práci jsem připravil občerstvení pro naše oddělení – chlebíčky a nějaký to šampíčko.  Musíme to oslavit! Dopoledne jsem přijímal gratulace a cestou na oběd jsem brnknul primátorovi.

„Tak se hlásím do služeb města!“ Na druhé straně bezdrátu bylo chvíli ticho.  

„Víte, pane doktore, stala se velká chyba“, začal opatrně primátor. "Politováníhodná chyba..." „Vy jste skončil těsně, ale opravdu těsně, za volitelnými místy a sekretářka vám omylem poslala špatnou obálku.“ „Měl jste dostat poděkování za účast ve volbách.“  Bože! Během víkendu jsem to stihl říct asi stopadesáti lidem (nepamatuji si kterým) a teď jim budu muset vysvětlit, že zastupitel nejsem!

„Mám u vás několik šampaňských a asi 30 chlebíčků“, stačil jsem zdrceně oznámit primátorovi.

„Osobně vám je donesu, pane doktore“, dušoval se primátor.

 

         "Milý ex-primátore Martine D:   slyšíte mne v Kosovu nebo kde zrovna jste?" "Hovoří k Vám efemérní ex-zastupitel." "Kde jsou ta šámpáňa a  chlebíčky!??" "A co ta útrata v hospodě na horách?" "Sliby se maj´ plnit nejen voličům, ale i zastupitelům!" "Přijďte srovnat účet!"  Pěkně na  EX!         


17 názorů

Augustus
15. 05. 2009
Dát tip
Zase tak trapné to nebylo. Spíš kouzelné ze života a hezky to ukazuje, jak se vlastně může nevinný člověk dostat do spárů politiky. Ode mne TIP jak hřib ještě za depresso a patologa!:)

Vaud
28. 03. 2009
Dát tip
a to se mi stalo ještě něco horšího - trapnějšího hned měsíc potom ... to jsem ale nerozdejchal doteď...

Diana
28. 03. 2009
Dát tip
Ta upřímnost je moc sympatická. Málokdo by to takhle syrově převyprávěl. T*****

Vaud
20. 03. 2009
Dát tip
prvni knizka, co jsem v zivote precetl se jmenovala - Mne se musi vzdycky neco stat :-))

Vaud
23. 12. 2008
Dát tip
odtud pramení má sympatie k Tvému kolegovi z pražské radnice :-))

Dodatečně gratuluji.

Vaud
19. 11. 2008
Dát tip
zase par roku pockam, nez se nekam dobrovolne prihlasim :-))

svobodné dolby...

povídej.... ;-) :-D

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
mám jednu takovou historku z Malty, která mi příjde hrozně funny, ale většina posluchačů v prostřed vyprávění usne, tak jí málokdo slyšel do konce :-)

Mám taky pár zajímavých... ale vedle těch tvých se stavím spíše průměrnými a mám je asi tři.... a některé lidi trošku unavuju, když je vyprávím už po třicáté a stále vyžaduju hlasitý aplaus a bodrý smích :-D

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
některé zážitky, co jsem zažil byly tak absurdní, že jsem to dodnes literárně nezpracoval :-)

to víš.... exotická ČR... :-D

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
někdy buď rád, že to nezažíváš teď žiju celkem klidný život v Barceloně a v New Yorku - a nic takového se mi nestává :-)

sakryš... já chci takyyy... zažít aspoň polovinu toho co ty.. :-)

Yeziiinka
22. 01. 2006
Dát tip
To je nářez!!! Pacientky to asi oplakaly, viď...? :)****

Toxman
09. 06. 2005
Dát tip
Když už tam bylo Ligueeereee, skoro jsem čekal, že se stala politovánihodná chyba, která se stává maximálně 4x za 10 let ;o))*

RuDa
03. 11. 2004
Dát tip
Pobavilo, takže *, a tu daleko šílenější věc tady samozřejmě chceme! :-)

Marty73
02. 11. 2004
Dát tip
típ

Kytiii
02. 11. 2004
Dát tip
jak to děláš, že píšeš tak dobře?... nezbývá než tipovat

Craerassy
01. 11. 2004
Dát tip
jsi nezničitelnej:-)))) tip

adraj
31. 10. 2004
Dát tip
Senza trapas

sicco
31. 10. 2004
Dát tip
sakra, to se píše, když má člověk takový zážitky, dobrá story

Matylda
31. 10. 2004
Dát tip
Pobavilo, také teď kandiduji a bojím se, že mě zvolí. Mám volitelné místo ale v mrňavé straně. Ale ty pocity mám podobné. Zasmála jsem se.

andromeda
30. 10. 2004
Dát tip
A to je skutecný príbeh?? Teda, ty nemás nudný zivot - TIP

vesuvanka
30. 10. 2004
Dát tip
Jestli se Ti to opravdu přihodilo, muselo to být hodně nepříjemné, ale Ty to dokážeš podat tak pěkně humorně.... TIP

fungus2
30. 10. 2004
Dát tip
Mě to pobaviloTIP

a2a2a
30. 10. 2004
Dát tip
Pokud je tento příběh skutečný, oceňuji nadhled, s jakým je popsán, pokud je vymyšlený, pak navíc ještě nápad. Napsán je stylově způsobem, který přesně odpovídá. Zatímco například u Varlete nebo Prdele ( předešlé povídky ) je zřetelná větší bujarost, zde to zase lépe koresponduje s pocity téměř samozvaného zastupitele. - Tip

Vaud
30. 10. 2004
Dát tip
Díky za názory. Bohužel se to opravdu stalo.. :-)) Ten měsíc se mi přihodila ještě daleko šílenější věc, ale s tím jsem se ani po letech nevypořádal... Snad se někdy dočkáte.

Alojs
30. 10. 2004
Dát tip
Pobavilo, netrhal jsem se u toho smíchy, ale o to tady snad ani nešlo. Po celou dobu čtení jsem se lehce usmíval. Takže tip

Zbyhoň
30. 10. 2004
Dát tip
Ale slušné, já si tipnu :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru