Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Beskydy

31. 10. 2004
0
0
464
Autor
Pezet

Při pohledu zdola vypadala, že se ztrácí za poslední z trojice chalup. Za mostem se nakrátko rozběhla po rovince, aby vzápětí prudce stoupala k lesu. Díval se na ní, jak se prodírá mezi ohradami, jak kličkuje mezi nízkými domky, ale jeho zrak zůstal hluchý. Neviděl ani hřebeny nad údolím, které někdo polil barvami. Žlutou, hnědou a oranžovou smíchal s krásou a rozhodil všude kolem. Temně rudé buky mezi vždy zelené smrky. A nad ně modrou oblohu. Když minul poslední plot, asfalt zmizel docela a cestu pohltil les.

 

„Chci být teď sama,“ řekla lehce.

Nepříjemně lehce, jako by mimochodem a usmála se. Úsměvem, který vždy miloval, nyní s nádechem bolestné lhostejnosti.

„Petro, já ...,“ a dál už nic.

Každá další vteřina ticha je stokrát těžší než ta předešlá. Měl by, musí ji povědět, čím pro něho je. Dokázat tak zachytit všechnu lásku, kterou cítí, do několika krásných, přesvědčujících vět.

Leká se vlastního hlasu, když zase začne. Zní cize. Chce ze sebe dostat vše najednou, ale slova se mu zlomyslně pletou. Nepřesvědčivý i k sobě. Umlká náhle, v půli věty.

„Asi bych na to měla něco říct.“ říká a mlčí.

Rukou vrací neposlušný pramínek vlasů, černé oči doširoka otevřeny, rtíky u sebe. V plameni svíčky působí tajemně. Krásnější než kdykoliv předtím.

 

Les je světem sám pro sebe. Listí tlumí kroky, voda teče mezi stromy, úzkým korytem pořád dolů a směje se. A to ticho, nebolí, hladí.


Pezet
02. 11. 2004
Dát tip
S kritikou souhlasím a kaji se. Někde se stala chyba... .

Marty73
02. 11. 2004
Dát tip
Myslím že povídka je v pohodě. Nesedí mi ten název. Je to o okamžiku o dojmu z přírody a ze vztahu a všechno dohromady. To že jsou to Beskydy není to podstatný. Pak člověk čeká nějakou glorifikaci Beskyd, zvlášť po prvním odstavci a ono to tak není. Jinak si nemyslím, že to je nekonzistentní. Ke kritikám: A zase ten hlad po pointě. Povídka nerovná se pointa.

na me ta povidka pusobi dost zmatene a spis bych to aspon nenazvala povidkou..to vpodstate nema dej a neni tam nic co by melo nezucastneneho ctenare zaujmout..skoda urcite by se to dalo udelat lip a zajimaveji..

vesuvanka
31. 10. 2004
Dát tip
Zaujal mě popis přírody v Beskydech, barevný jako obrázek, za který bych dala tip, ale moc mi k tomu nesedne odstavec o Petře. Působí jako samostatné a nesouvisející dílko, zdá se mi i nedokončený. Aby působilo celé dílo uceleně, bylo by dobré prostřední odstavec více propracovat a propojit s Beskydami - námět se mi líbí..

a2a2a
31. 10. 2004
Dát tip
chvílemi to slibuje, že půjde o hezky napsaný minipříběh se zřetelnou myšlenkou, ale pak si uvědomí, že vedle několika hezkých vět se tu nabaluje zbytčný balast popisu a na první pohled první odstavec je o něčem jiném.

Alojs
31. 10. 2004
Dát tip
Je to napsané opravdu parádně, ale asi mi unikla myšlenka, takže mě to nechalo na tuty chladným. S pointou bych to tipoval (je-li tam nějaká, pak se omlouvám a kaju se za svou hloupost :-)))

Alojs
31. 10. 2004
Dát tip
Je to napsané opravdu parádně, ale asi mi unikla myšlenka, takže mě to nechalo na tuty chladným. S pointou bych to tipoval (je-li tam nějaká, pak se omlouvám a kaju se za svou hloupost :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru