Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Voják

01. 11. 2004
1
0
1359
Autor
Pavel_Vot

Seděl opřený o strom, vdechoval vůni rozkvetlých stromů a čekal. Ani nevěděl, jestli se těší nebo ne, ale věděl, že jednou nastane ta chvíle a on se setká tváří v tvář s nepřítelem. Nyní pouze seděl a čekal. Nervózně utrhnul stéblo trávy a vložil si jej mezi rty. Rukou přejel po automatické pušce, kterou měl položenou přes nohy. Nebýt oné dokonalé smrtící zbraně a jeho uniformy, člověk by si řekl, že ten mladý muž zde čeká na svou dívku.
Voják si netrpělivě poposedl. Zdálo se mu, že zaslechl v křoví nějaký šramot. Bleskurychle zvedl pušku a zamířil směrem, odkud čekal příchod nepřítele. Chvíli setrval s puškou u líce a pak ji opět spustil k nohám. V lese vládl obvyklý klid, rušený pouze křikem ptáků.
Přemýšlel o válce, která pustošila jeho zem. Přemýšlel o mrtvých, které viděl ležet kolem cest. Vzpomínal na kamarády ze školy, kteří dnes bojovali v řadách nepřátel jenom proto, že neuznali velkého vůdce a jeho pravdu.
Ach. Vůdce. Zachvěl se při pomyšlení na onoho energického velkého muže. Jednou by chtěl dosáhnout stejné moudrosti jako on. Chtěl by dosáhnout stejného uznání a pocty. Miloval jeho projevy o nepřátelích. O potřebě jejich zničení a vyhubení.
Nepochyboval o tom, že nepřátele je potřeba zašlápnout jako hmyz. Rozdrtit jednou provždy. Litoval, že nemůže být na frontě a zabít alespoň několik těch méněcenných. On však musel trčet zde, na kraji lesa, obklopen tmavým křovím a čekat na nějakého zbloudilce.
V duchu si představoval ten okamžik, až pohlédne nepříteli do očí. Pěkně zpříma a dlouze. Pak zmáčkne spoušť své pušky. Ještě nikoho nezabil a trochu se obával, aby měl dostatek síly. Ale jak vůdce říkal: „Pouze silní mohou být v našich řadách.“ Chlapec cítil, že silný je.
V křoví opět něco zašustilo. Voják zatajil dech. Prstem pravé ruky odjistil zbraň. Nebyl si jistý, jestli se zvuk ozval zprava nebo zleva, a tak nechal zatím pušku ležet a bez dechu naslouchal. Křik ptáků ztichl. Vzduch jakoby zhoustl a voják cítil, že se někdo blíží. Zprava zaslechl rychlé kroky. Zcela zřetelně se blížily. Věděl, že pokud někdo půjde přes les, musí projít okolo něj, protože les byl plný křoví a jediná cesta vedla právě tudy.
Přiložil pušku k tváři a pevně ji stisknul. Prstem přepnul ovládání zbraně na jednotlivé rány. Musel šetřit municí. Nevěděl, kolik osob se blíží a nechtěl proto vše vystřílet hned ze začátku.
Křoví před ním se rozhrnulo a on spatřil sotva dvacetiletou dívku, která držela v náručí asi dvouletého chlapce. Dívka se prudce zastavila a rozšířenýma očima si prohlížela vojáka. Tiskla si při tom dítě na prsa tak silně, že sotva mohlo dýchat. Stála, hruď se jí prudce zdvihala a statečně hleděla do hlavně zbraně.
Voják se zhluboka nadechl, zahleděl se jí do medových očí a pak dvakrát po sobě rychle stiskl spoušť.

No já bych řekla, že jsem to celkem pochopila :-) Docela dobrý , možná by to chtělo ještě něco, co by tomu dalo šťávu ale jinak se mi to celkem líbilo.

Marty73
02. 11. 2004
Dát tip
Nevím, asi jsem nepochopil. Proč je zastřelil. Jestli byl zrůda, tak proč jí před tím neznásilnil? :-) Možná je zastřelil protože byl impotentní a nenáviděl celý svět. Možná jde o válku pohlaví, která nás co nevidět čeká. :-)

fungus2
01. 11. 2004
Dát tip
No tedy. Zajímavé*

Není to špatně napsaný, ale nijak zvlášť mě to neoslovilo. Čekala bych alespoň zajímavější závěr.

StvN
01. 11. 2004
Dát tip
Máš rezervy v budování atmosféry, která je tady asi dost důležitá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru