Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběh vdané ženy

04. 11. 2004
8
0
2242
Autor
sammara

Dnes je 12.2. a já ležím v posteli vedle svého manžela a pozoruji ho, jak klidně spí. Jsou to dnes přesně dva roky ode dne, kdy jsme se vzali. Políbím ho na čelo a nechám ho spát. Má tři dny volna a nemusí do práce. Ale já ano, takže pomalu lezu z postele a líně a velmi rozvláčně se oblékám.

O hodinu později vycházím z domu a klidným krokem se blížím k autu. Většinou mé auto stojí na kolech, ale dnes tomu tak není. Nějaký vtipálek nahradil má kola cihlami – to mi ten den pěkně začíná… Svižným krokem jdu na metro a doufám, že stihnu dorazit do práce včas. Stanice metra je však obklíčena sanitkami a všude je mnoho lidí, což nevěstí nic dobrého.

Od jedné starší dámy se dozvídám, že nějaký dobrák chtěl svým spoluobčanům zpestřit ráno a skočil do kolejiště – k nevelkému nadšení cestujících v okamžiku, kdy souprava metra přijížděla do stanice. Báječné! Mám skutečně radost. Co se týče obuvi, nevybavena, řítím se na zastávku tramvaje. Tramvaj mi samozřejmě ujíždí a ta další, do které jsem se jen s velkými problémy „nacpala“, se pohybuje rychlostí leklé ryby.

Do práce se dostávám o dobrých padesát minut později. S ohledem na to, jak můj šéf nenávidí výmluvy, se mu ani nesnažím vysvětlit důvod svého zpoždění. Správný význam přísloví neplačte nad rozlitým mlékem, je v něm vody dost, si plně uvědomuji až v okamžiku, kdy mi kolega zvrhne šálek kávy do klávesnice. Můj nadřízený to už nervově nevydrží a raději mne posílá domů.

Cesta domů je stejně vyčerpávající jako ranní cesta do práce. Jsou ale teprve dvě hodiny, takže budu mít spoustu času navíc, abych mohla se svým manželem slavit naše výročí.

Napadá mě že láhev dobrého vína se na takovou oslavu hodí a tak dobrovolně utrácím několik stokorun za dobrý ročník.

Odemykám vchodové dveře do bytu,nepřekvapí mne že jsou odemčené. Miláček se jistě ještě válí v pelíšku nebo ve voňavé koupeli. Cestou do ložnice z které se line příjemná hudba si svlékám kabát.

V okamžiku, kdy otvírám dveře se mi naskýtá smrtící pohled – má nejlepší přítelkyně souloží v mé posteli s mým manželem. Stojím mezi dveřmi a čekám, že si mě všimnou a budu po nich moct hodit tu láhev a pořádně je seřvat. Jenže jsou tak zabráni a zapleteni! jeden do druhého, takže si ani nevšimnou jak tam stojím a rudnu vzteky.

Po chvíli ale ztrácím chuť je oba uškrtit a tak tiše odcházím z domu.

Nevím, jestli se mám vztekat nebo plakat. Nevím, co mám dělat a kam mám jít. Takže se jen tak procházím a prohlížím si zboží ve výkladních skříních. Procházím se dlouho a hlavou se mi honí spousta otázek. Převládá ale jedna. PROČ?

Když se už začínají rozsvěcet pouliční lampy a obchodníci zavírají krámy, „zakotvím“ v nedalekém baru. Alkohol nepiji a tak se několik hodin „opíjím“ černým čajem s citrónem, nemá to ale valný efekt a tak přesedlám na vodku.

Kolem půlnoci se zvedám a přesouvám se na nejbližší stanici metra…

Pomalu se blížím ke kolejišti. Čekám na poslední metro, abych v případě, že budu mít takové štěstí, jako ten dobrák dnes ráno, nenarušila ranní provoz MHD…


Markel
27. 04. 2005
Dát tip
Dobré počteníčko - T

Matylda
07. 02. 2005
Dát tip
Milé, a KRI od a2a2a taky.

Robinia
02. 01. 2005
Dát tip
Někdy se to schumelí... Tip

Pisces
02. 01. 2005
Dát tip
líbí se mi, T***

a2a2a
11. 11. 2004
Dát tip
sammaro, poněvadž se rozjíždíš, tak trochu počítáš se zaškobrtnutím. Ten motiv je vskutku ohraný, ale nemusel by být nezajímavý, kdyby byl jinak napsán. Chvílemi to vypadá dost realisticky, má to autentičnost osobního vyprávění, tedy chvílemi. Většinou projevuješ smysl pro psaní povídky. Věty většinou nejsou dlouhé, vhodně střídáš jejich rytmu, nenavěšuješ na ně zbytečný balast. U prózy je těžké ukazovat na konkrétní chyby, popněvadž ten text je delší než báseň, ale pro příklad: Nějaký vtipálek nahradil má kola cihlami – to mi ten den pěkně začíná. Tam bych místo pomlčky udělal tečku. Pomlčky v povídkách, tak jak je používáš, tomu textu berou dramaticčnost, snižují napětí. Chválím za poslední větu. Vyplývá z ní ne tuctové, skočím pod vlak, ale kdybych v důsledku neklidu byla nepozorná a stalo se mi neštěstí, nebudu na překážku. To je pěkné. Celkově dobrý pocit ze schopnosti psát prózu, je to ze 75% napsáno solidně. Působí často autenticky. Asi je dobré / já to tak dělám /, nechat povídku aspoň dva týdny ležet a často se k ní vracet a přemýšlet nad psychologií postav. A právě toto přemítání, jak by bylo, kdyby neustále navádí k novým nápadům. Tak a držím palce.

sammara
11. 11. 2004
Dát tip
Děkuji, není to nic převratného, toho jsem si vědoma:) Je to spíš úspěšný pokus o něco krátkého:) Mám problémy přestat když jednou začnu:)

JazROY37
04. 11. 2004
Dát tip
sammaro, jo... bylo to trošku průhledné a konec jsem čekal, ale jo...líbilo se mi, jak jsi ten konec pojala...nenarušit ranní provoz MHD... za všechny, co ráno cestujou do práce metrem, dávám TIP... :-) (Btw: Připomnělo mi to film Srdcová sedma. Viděla jsi ho?) :-)

StvN
04. 11. 2004
Dát tip
Tuctovka.

sammara
04. 11. 2004
Dát tip
JazROY37 : ne, to jsem neviděla, ale slyšela jsem že to je dobré, asi si to někde půjčím. Taky jezdím do práce i do školy metrem:)

fungus2
04. 11. 2004
Dát tip
Tak to bohužel chodí**

Marty73
04. 11. 2004
Dát tip
Až sammara napíše příběh s dobrým koncem, budu vědět, že se svět zásadně zmněnil k lepšímu. :-))))) tip Těším se na to.

sammara
04. 11. 2004
Dát tip
Marty73 : chystala jsem se s tim začít zrovna dnes, ale osud tomu nechtel. Ale slibuji že jednou napíšu něco s dobrým koncem, dnes to nebude, ale kdo si počká ... :)

guy
04. 11. 2004
Dát tip
fajn to zapadá do tohoto období ... a ten konec bych neviděl zas tak úplně nejhůř ... vždyť je pln ohleduplnosti ke spoluobčanům spěchajícím do práce ... :-)*

Kokeš
04. 11. 2004
Dát tip
Možná bch to přejmenoval na Špatny den:) ale jinak real života

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru