Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Orwell:1984

03. 11. 2004
2
0
3262
Autor
tschiko

George Orwell (1903-1950): 1984

 

Tato kniha, která vyšla v r. 1949, byla toho času pokládána za obžalobu stalinismu, jelikož utopicky popisuje do nejmenších detailů totalitární společnost, jaká tu ještě nebyla. Svět je rozdělen na tři velmoci – Oceánii, Eurasii a Eastasii, které mezi sebou neustále vedou války. Děj se odehrává v Oceánii, kde strana Angsoc získala neomezenou moc a pod vedením Velkého bratra manipuluje se životy lidí jak se jí zachce. Společnost je rozdělena do tří „tříd“: Vnitřní strana, kterou tvoří jen hrstka nejvěrnějších jedinců, kteří požívají všechna privilegia strany; Vnější strana, do které patří stranicky uvědomělá veřejnost a tzv. proléti, což není nic jiného než masy. Na pořádek dohlíží několik ministerstev, které mají za úkol řídit stranický aparát, lidé jsou neustále pod kontrolou „Ideopolicie“, která sebemenší přečin proti straně trestá krutou smrtí – vaporizací, vymazáním z dějin, kterému předchází mučení v budově Ministrstva lásky. Hlavním úředním jazykem, který začíná vytlačovat angličtinu, je tzv. Newspeak, kterým ovšem hovoří jen hrstka straníků, je používán hlavně v novinách. Liší se od jiných jazyků tím, že jeho tendencí je zužovat slovní zásobu na minimum nutné k základnímu dorozumívání, protože jak strana věří, je jazyk nástrojem myšlení, a to je samozřejmě nežádoucí – lidé mají žít v nevědomosti a bezmyšlenkovitě plnit nařízení strany, která se ani netají tím, že usiluje o neomezenou moc ne jako prostředek revoluce, ale moc pro moc. Potraviny jsou jen na příděl, veškeré rozkoše včetně sexu jsou zakázané pod trestem smrti, rodiny jako základní jednotky společnosti emocionálně nefungují, existují jen pro udržení rodu. Lidé jsou ve svých domácnostech, v práci, na ulici i veřejných prostranstvích neustále sledováni obrazovkami, které slouží zároveň jako televize a zároveň jako kamera pro kontrolu strany. To ovšem neplatí pro proléty, se kterými je zacházeno jen jako s pracovní silou, která nemá žádná práva, ale ani žádné povinnosti vůči straně.

            Hlavním hrdinou je Winston Smith, příslušník Vnější strany, který pracuje v Londýně na Ministerstvu pravdy, kde má v popisu práce přepisovat dějiny – to znamená měnit minulost – pro stranu je totiž minulost přítomností, kterou nestačí vymazat jen z novinových článků a jiných dokumentů, ale automaticky i z paměti lidí. Přesto, že Oceánie ještě před několika lety válčila s Eastasií, dnes, když válčí s Eurasií, musí všichni lidé věřit, že to nikdy nebylo jinak. Problém ovšem je, když mají v paměti uchováno něco jiného. Pak musí použít „doublethinku“, podvojného myšlení – akceptovat to, co tvrdí strana, ale i to, co si sami pamatují, a věřit obojímu. Winstonovým problémem je ale právě to, že věří jen své paměti a pochybuje o myšlenkách strany. Pracně se snaží své myšlenky a gesta zamaskovat před všudypřítomnými obrazovkami, kterými je neustále sledován. Nesmí projevit sebemenší pochybnost ani cit, který by totiž mohl být předzvěstí pochybovačného myšlení. Tuto zásadu strany ale poruší, když se zamiluje do Julie, dívky, která sice navenek vytváří dojem oddané straničky ale v hloubi duše stranu nenávidí.

            Milenci se tajně schází v bytě nad starožitnictvím, oblíbenou Winstonovou slabostí, v prolétské čtvrti, který si Winston pronajal od starožitníka, protože hledal zálibu v předmětech ze staré doby ještě před revolucí, na kterou si matně snažil vzpomenout. Další důležitou osobou v jeho životě vedle Julie byl O´Brian, člen vnitřní strany, který byl Winstonovi sympatický a viděl v něm spiklence proti straně, ačkoliv neměl jak to poznat. Jednoho dne se ale s Julií rozhodli navštívit ho, protože věřili že je podpoří v jejich vzpouře. O´Brian jim řekl, že je člen Bratrstva – hnutí odporu proti Angsocu, které vedl Goldstein, zapuzený někdejší člen strany, který se ale obrátil proti ní. Věnoval Julii a Winstonovi knihu, která shrnovala zásady bratrstva. Winston vždy věřil, že naděje na svržení strany je v prolétech.

            Jednoho večera, kdy si ve svém pronajatém pokoji nad starožitnictvím pročítali Winston s Julií knihu, zatkla je Ideopolicie. Ukázalo se totiž, že byli sledováni celou dobu starožitníkem, agentem strany, který je udal. Oddělili je od sebe a uvrhli je do vězení s ironickým jménem Ministerstvo lásky. Zatkli i mnoho Winstonových spolupracovníků a známých, všichni byli obviněni z ideozločinů. Winston zjistil, že O´Brian je ve skutečnosti zapáleným straníkem a ne členem hnutí odporu, jak jim řekl. Sám O´Brian ho podroboval krutému mučení, při kterém se Winston přiznal i k tomu, co neudělal. O´Brian ale dokázal číst Winstonovi myšlenky a požadoval od něj naprosté přeučení. Vymyl mu mozek a vštípil do něj ideologii strany, které potom Winston opravdu věřil. Jeho cílem bylo přetrhat pouta lásky mezi Winstonem a Julií, což se mu také podařilo. Winston zapomněl na minulost, věřil jen v přítomnost, neměl žádné pochybnosti vůči straně, proto byl propuštěn z vězení na pár let. Smrt ho ale stejně neminula – každý, kdo se jednou ocitl ve spárech ideopolicie, musel v každém okamžiku počítat s nenadálou smrtí. Ta Winstonova přišla v okamžiku, když začal milovat Velkého bratra…

 


Pet.com
30. 08. 2006
Dát tip
ano. opravdu dobrá kniha..

Jacques
19. 08. 2006
Dát tip
KUREVSKy dobrá kniha... film se taky dal, ale kniha - masakr.

Jacques
19. 08. 2006
Dát tip
KUREVSKy dobrá kniha... film se taky dal, ale kniha - masakr.

Jacques
19. 08. 2006
Dát tip
KUREVSKy dobrá kniha... film se taky dal, ale kniha - masakr.

Paranoicus
04. 11. 2004
Dát tip
Richard Burton jako O'Brien je nepřekonatelný (umřel taky v roce 1984). A Julia byla na Wilsona nasazena Ministerstvem Pravdy. Musela se chudinka obětovat za Velkého Bratra, a nejspíš ji pak - za odměnu - taky vaporizovali.

Srovnávat "Nineteen Eighty-Four" s nějakou zvířecí farmou, pro to nemám slov ...

sicco
04. 11. 2004
Dát tip
a kdo tady srovnává, vždyť já jsem ani 1984 nečetl a přiznal jsem se k tomu takže mi tvá poznámka připadá nějak zcestná

Tak tohle tedy není...... Aha :) Teď jsem si všimnul upřesnění kategorie... :) No nic. Miluju tuhle knihu - celou dobu je to špatný, a skončí to ještě hůř. Už se těším, až si smlsnu ten film, co byl podle ní natočen (1984,GB,r.Michael Radford).

tschiko
03. 11. 2004
Dát tip
film?ani nevim, že je, něco novýho?

sicco
03. 11. 2004
Dát tip
dvanáct rozličných hlasů na sebe křičelo a všechny si byly podobné. Zvířata se dívala z prasete na člověka a z člověka zpátky na prase. Ale nebylo už poznat, kdo je člověkem a kdo prasetem. Na tyhle věty nezapomenu dokonce života, Jinak 1984 neznám. Mám ji doma v polici a vím o ní jen, že má hrozně nepoutavě napsaný začátek. No snad se někdy překonám.

tschiko
03. 11. 2004
Dát tip
jen se překonej, Farma zvířat je super, ale 1984 je mnohem mnohem promyšlenější, vem si, že to bylo napsaný v r.1948 jako futuristická vize, co je ale zajímavý, dneska to lidi chápou jako předzvěst stalinismu, ale děj se odehrává přece v Londýně, tj. na Západě, má to všechny znaky totalitarismu, které se r.1948 mohly pouze matně rýsovat, ale předpovědět se nedaly, no prostě dokonalý, navíc provázaný milostným příběhem.

čikouš, když mi nepošleš avízo, nedozvím se, že něco chceš... Film není novinka, je, shodou okolností, natočen v roce 1984...

tschiko
03. 11. 2004
Dát tip
jaktože nepošlu?vždyť jsi napsanej v seznamu...jo tak dík, to si musim někde sehnat

kubjin
03. 11. 2004
Dát tip
1984 je lepší jako knížka. Farma zvířat se mi víc líbila zfilmovaná (dalo se tam vkomponovat více humoru, jemných náznaků atd., což se ve filmu 1984 jaksi nepovedlo - tam vše bylo příliš naturalistické {asi mělo a muselo být}). A za přečtení stojí i další orwelovy knížky, ačkoli tyto jsou asi nejlepší.

tschiko
03. 11. 2004
Dát tip
souhlasim, film Farma zvířat se mi taky líbil, bylo to podaný tak, že to v tom musel vidět prostě úplně každý a to byl určitě i hlavní záměr knihy

B3
03. 11. 2004
Dát tip
Tchiko, tchiko.. ja ten film mam chceš?

tschiko
03. 11. 2004
Dát tip
no jasný :)

B3
03. 11. 2004
Dát tip
Jinak k tomu tvému shrnutí.. já to v tom tak júplně nečetl, že Julie v hloubi duše nenávidí stranu, stejně tak, že O Brian je zapáleným straníkem ... To shrnutí se mi zdá oproti té knize příliš jednoznačné.

tschiko
03. 11. 2004
Dát tip
jo,no taky je to jenom shrnutí, ale já to v tom vážně vyčetla, právě že se oba přetvařujou a jsou to vpodstatě takový dva opaky (no každej má jinej důvod, jeden je kočka, druhej myš:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru