Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chodí pešek okolo

05. 11. 2004
31
39
15058
Autor
Vaud

Sami víte, že zaujmout dítě  je věc nelehká. Pokud zrovna  nemohu  lechtat, bafat, štěkat a dělat legrační obličeje, musím si vystačit s říkadly a básničkami.  Svým zpěvem porušuji domovní klid a jistě i autorský zákon, tak většinu písní zrychleně recituji. Podobně jako to dělají rapeři. Co se v dětské poezii  vlastně dozvídáme? Beru si na pomoc knížku svého dítěte, abych to zjistil.

 

Tak třeba: „Ententýky dva špalíky, čert vyletěl z elektriky.“  Slovo „ententýky“ je jedno z prvních slov, které se dítě naučí… a nikdy nepoužije. Nevím, jestli jsou zmíněnými „špalíky“ myšleny devítivoltové baterie. Pak bych chápal, že jde zřejmě o varování před následky úrazu elektrickým proudem.

 

Pec nám spadla, pec nám spadla,

kdopak nám ji postaví.

starý pecař není doma a

mladý to neumí.

 

          Viděli jste někdo starého pecaře? A mladého? Případně pecařku s pecařčaty? Možná tak starého pizzaře! Taky se vám zdá, že jsou říkanky našeho dětství málo aktuální? Tady je poselství mladým generacím jasné. Starý pecař je pracovně vytížený machr a mladej je lempl. V bytech s ústředním topením lze použít variantu „starý topenář není doma“  nebo pravděpodobnější „starý topenář nebere mobil“.

 

V  písničce „Ovčáci čtveráci“ se dítě dozvídá:

 

Nebyla to vička

Ani čočovička

 

Co je to proboha  „vička“??  Ta patří podle mého soudu do stejného pytle jako „ententýk“.  Potřebovali jste někdy slovo „vička“ (neplést s frekventovaným výrazem „slivovička“!). Vzpomínejte! A výraz ovčáci čtveráci? Mrně zvládající nějakých 200 slov má ve své slovní zásobě pecaře, ententýk, čočovičku (nebo šošovička?) a vičku.  O významu těchto slov nemají leckdy jasno ani odborníci.

 

Od básničky  Polámal se mraveneček  jsem si sliboval morální povzbuzení pro nemocné dítě. Na obrázku k říkance je malý nemocný mraveneček. U jeho postýlky stojí pan doktor a ve flanelových pyžamech tatínek – mravenec a maminka …. mno… vlastně taky mravenec. Maminka-mravenec??! Vzhledem k růžovému flanelovému pyžamu jde asi těžko o královnu – tedy mravenečkovu maminku!  Z logiky věci tedy musí jít o divně oblečeného strejdu-mravence. Hle, jaký liberální autor!

 

Šnečku, šnečku vystrč růžky

Dám ti tvaroh na parůžku

 

Předně šneček nemá růžky a vzhledem k tomu, že je hermafrodit tak si obtížně nasazuje i parůžky! A pak, koho z vás láká představa, že běhá po zahradě a drolí nízkotučný tvaroh na slimáky?? Pokud by básnička vznikla v dnešní době, byla by označena jistě za „odvážnou“ či „výstřední“.

 

A pak zde máme  sadistické - například „Šla Nanynka do zelí“.

 

Při verši:

Přišel na ni Pepíček

Rozšlapal jí košíček

 

se dítě dozvídá o vandalství a šikaně. Dejme tomu… Jen nevím proč je v záhlaví písničky uvedeno „veselá lidová“… 

 

O něco těžší kalibr je:

Chodí pešek okolo,

nekoukej se na něho

Kdo se na něj koukne

Toho pešek bouchne

 

Pokud si dobře vzpomínám pravidla této hry, tak pešek (kdy jste naposledy použili slovo pešek?) bouchne, i když se nekouknete. Vidíte v tom nějaký výchovný element? Já ne! Poslouchej příkazy a budeš náhodně potrestán. Velký bratr (s peškem) se dívá! 

 

Nejhorší jsem si nechal na konec. Co si myslíte o verši „Budulínku dej mi hrášku, povozím Tě na ocásku“? Ano!  Pedofilní lišák loudí luštěninu! Nebo snad uveze pětikilová liška patnáctikilového Budulínka? Na ocásku? Viděli jste někdy lišku vozit někoho nebo něco na ocásku? Radši svému dítěti budu číst před spaním v matematicko-fyzikálních tabulkách!   A každého kdo  mi bude  podstrkovat podobnou dětskou knížku praštím! Peškem!


39 názorů

Milly
23. 09. 2010
Dát tip
No, my jí máme na zahrádce dost. .o) Ale spíš vikve rolní, tak já si třeba ještě napřesrok vzpomenu... :-) (jestli neni lepší dostávat všechno poprvé..)

Vaud
23. 09. 2010
Dát tip
Vikev dostavam poprve

Milly
23. 09. 2010
Dát tip
:-o Vikev znám, ale že je to vička mě nikdy nenapadlo.. (a že jsem se o to taky zajímala) Krásná... :o) Vikev huňatá

Vaud
05. 02. 2010
Dát tip
:-))) ok

FAE BOMB
05. 02. 2010
Dát tip
Jsou to pěkný másla!!! Zkusim ti poslat pár áček, ač to třeba nebude všechno dobrý. Jinak mám skoro všechno. "Ententýky" bude asi zejtra, nebo prostě brzo. Všechno chce čas...

Vaud
05. 02. 2010
Dát tip
pár lidí se dotklo, že si z toho dělám legraci

FAE BOMB
05. 02. 2010
Dát tip
*Přečetl a líbí. Zdá se, že ve věci dětských říkanek jsme na stejné vlně. Většinu jsem jich už sejmul, ale i tak jich dost chybí. Napiš, který ti vaděj' a já je do pár dní vodkrágluju. V zaměřovači mám zejména mravenečky, v první řadě Ferdu. Rozhodně inspirovalo a tipuji.

Vaud
05. 06. 2009
Dát tip
zalezi na tom, komu banan patri a jestli ANANAS, ANANAS a ne ONANAS

Vaud
05. 06. 2009
Dát tip
:-))) na serveru Zdravotnich novin, kam si peseme s doktorama, se kazde sproste slovo zmeni na ANANAS. Tak je tam, ze zdravotnictvi stoji za ANANAS, a Julinek je ANANAS, zdravotni pojistovny jsou ANANAS, Rath je vyANANAS ANANAS - v podstate je to server, kde je spousta vitaminu :-)

Vaud
05. 06. 2009
Dát tip
no vidis, tahle mi unikla - tou bych to mohl jeste rozsirit :-)))) mas jeste nejaky dalsi?

Vaud
22. 03. 2009
Dát tip
teď jsem četl článek od Uzla o sexuální symbolice pohádek a bylo to dost poučný :-))

Diana
21. 03. 2009
Dát tip
Já jsem také vyrostla na "šnečku, šnečku vystrč růžky dám ti krejcar na tvarůžky". Dodnes nevím, jaký je kurs krejcar-euro. Ale děti ty horory milujou. Je legrační, podívat se na to takhle, dospělýma očima :-)******

jj, asi jo..

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
tak napiš o krtečkovi - to se vždycky chytí :-)

třeba (tímto krokem si chystám bič sám na sebe, páč do pátku musím napsat článek do školního časopisu a ještě nic nemám :-D ...máme nového zběsilého šéfredaktora :-D )

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
no - klidně - ale nevím, jestli krteček dá na celý fejeton :-)) ode dneška do příštího týdne?

no,měl jsem na mysli konkrétně téma krtečka :-) ale můžem dát libovolné podmínky - já akorát nikdy nemůžu přijít na téma toho fejetonu - pak už to nějak zpracovat jde :-)

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
:-)) klidno pidno fejeton na libovolne tema? mam napad na jednu blbustku - miniuvahu - Krtecek na hrad, jednu povidku ze zivota (jak jsem vyhral Turnaj anarchistu v deblu, kdyz jsem bydlel ve squatu v Anglii) a jeden fejeton (ale jeste tam nemam vsechny zasadni fory vymyslene) na tema Zadecky :-)) a nekam jsem zasil Chvalu piva a mam zakazku od jednoho serveru napsat neco o Jidelnich a pitnych zvycich Spanelu.

jdi do toho, rád si ho přečtu.. - to já právě nikdy nemám - ty základní nápady a zážitky co by se daly "zfejetónit"... :-) Možná to zkusím taky nějak zpracovat, ale můj fejeton si pak vedle tvého bude připadat tak trochu trapně :-D Co takhle dát stejné datum vydání (aby bylo vyloučeno plagiátorství) - dejme tomu za týden?

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
Moji kamosi Spanele se po navratu z Prahy ptali, jestli je krtecek nejaky narodni symbol mozna by byl trochu presnejsi nez Brunclikuv lev prijde mi to jako fajn namet na minifejeton :-))

tak tak... stejně jako rákosníci na třnicích kteří nám falšují krtečka :_D

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
je videt, ze neztracis krok s poslednimi trendy v detske literature :-))

tak mě napadá že ententýky dva špalíky je vlastně dost nebezpečné dílko, protože v dětech evokuje klamný dojem že po strčení dvou špalíků nebo drátů do eletriky bude hrozná švanda, protože vyletí čert bez bot a klobouku a natluče si nos. Zatímco jediný kdo bude tlučen bude dotyčné dítě... Možná by neškodilo sestavit Novou knihu říkanek... (také mě docela překvapila knížka pro malé děti co jsem viděl - o nějakých kočičkách a jmenovaly se Miong a Maong .... hm...

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
ted se ve me probudil Katalansky ex-patriot - telenovely jsou vetsinou latinoamericke a v originalnim zneni se to pozna tak, ze zajmeno ja vyslovuje jako "sho"

to jsem si taky říkal, ale proč by cvičil? neměl by lepší zůstat doma v křesle a koukat na španělské telenovely?

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
možná to byl Gusta s houserem :-)

taky jsem nad tím hloubal, ale mnohem nejasnější mi byl houser Gusta co ráno cvičil nad splavem, nebo tak něco... chodíval jsem se tam dívat, páč splav máme za barákem a nikdy jsem tam neviděl ani husu, natož housera...

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
to mě bylo vždycky nejasný, co když bude Karkulka po vysvobození už hodně rozkousaná a babička už natrávená...

Stejně tak pohádka o Červené Karkulce je horor těžkého kalibru, kde brutální vlk o velikosti dvou psů Baskervillských sežere babičku i Karkulku a zachrání je až jakýsi myslivec, který Vlka bez ohledu na to, že je patrně poslední svého druhu, zabije a brutálně vykuchá... nebudu se rozepisovat o perníkových kanibalech a podobných výtvorech. A víte že nám chce EU zakázat materiály propagující kouření? To pak bude Krakonoš vyfukovat začerněný flek s nápisem censored?

Augustus
24. 12. 2008
Dát tip
Nice:-D A znám ještě verzi, kde je "zbouchne", což poukazuje na fakt, že původně či přinejmenším v jedné verzi šlo o hru pro dospělé. Každopádně TIP! Již za ty mravence, pedofilního lišáka a šneka!:)

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
tak klidně do toho - já jsem zvědav, jak téma zpracuje někdo jiný a rád se taky pokusím nějaký téma "ukrást"

Já bych děti nepodceňoval. Ty ví i když neví. Děti běžně říkají zápalkám hořílky, výpravčímu pápník, přívěšku kývák a tak podobně. Těm nějakým průhledným peškem nebo pecařem hlavu nezamotáte. Ale koukám, že jsi mi vzal vítr z plachet. Trošku jsem se na toto téma chystal. Ale pochvala velká. I slzu jsm uronil.

Také mi přijde zbytečné učit děti básničky - dodnes si pamatuju spoustu dětských říkanek, které doposud zbytečně zabírají (už tak mizernou) kapacitu paměti. Raději děti naučím Pythagorovu větu, nebo definici limit...

Yeziiinka
22. 01. 2006
Dát tip
Vesu: k tomu Bychovi - mívala jsem kocourka, který se jmenoval Bíšek (byl takto překřtěn poté, co se zjistilo, že z morfologického hlediska nemůže být Bělinka) a ten utíkal. U nás doma se tedy to s tím Bychem tak nějak vyjasnilo samo :) A k peškovi... nic hezkého to nebude, ale všude v mém okolí je pešek rozhodně menstruační tampón... :) ***

vesuvanka
22. 01. 2006
Dát tip
Yezilinka - díky, tak to bylo jasné :-)))) , kocourky a kočičky mám moc ráda :-)))

Toxman
10. 06. 2005
Dát tip
Samozřejmě hvězdička # ;o)))

basnikalex
05. 06. 2005
Dát tip
:-)

basnikalex
03. 06. 2005
Dát tip
Zkus básničky Jiřího Žáčka TIP

Vaud
03. 06. 2005
Dát tip
basnikalex - toho mám taky moc rád! Ale mám doma skvost - limitovanou sérii od Ondřeje Tůmy - Verše, což je fakt lahůdka!

Vaud
04. 02. 2005
Dát tip
Honzo dík! Už jsem to opravil. Koukám, že jsi byl pilný a všechno jsi mi tady vočítal. To jsem moc rád!

Zbyhoň
05. 12. 2004
Dát tip
Ach jo, zas nemám co kritizovat :) Tip

Markel
02. 12. 2004
Dát tip
Moc jsi mne pobavil, i zajímavé diskuze nastartoval - T

Vaud
02. 12. 2004
Dát tip
Jsem rád, že se diskutuje! A díky za tipy! Mám z nich velkou radost!

j_i_r_i_k
18. 11. 2004
Dát tip
:))) Vše ostatní už asi bylo řečeno :)

Yossarian
15. 11. 2004
Dát tip
je to dobrý, moc jsem se bavil, třeba avi rozveselí i někoho jiného*

Kytiii
15. 11. 2004
Dát tip
neměla jsem čas číst všechny kritiky před sebou... ale slovo pešek se u nás na chatě a poslední dobou i v Praze hojně užívá při popisu nelibě páchnoucí použité dámské hygienické vložky. Takže, kdyby měla kolem mě chodit takováto věci, tak se radši opravdu koukat nebudu :o)

John_Ceder
12. 11. 2004
Dát tip
:)

sicco
09. 11. 2004
Dát tip
tož páni teroretici v oblasti jazyka mateřského by tě asi nejradši upálili ale je to skvělé, jako vždy

Jedno z tvejch vůbec nejlepších děl. Peška jsem používal, když jsme někde byli s kamarádama a jeden z nich se tak jmenoval. Ale moc výchovný to taky nebylo. "Pešku, ty debile, neser, a pojď do hospody!"... Tip Klub

Vaud
08. 11. 2004
Dát tip
Mám velkou radost, že váš téma chytlo - aspoň soudě podle bohaté diskuze. Díky za příspěvky i tipy!

vesuvanka
07. 11. 2004
Dát tip
Vaud díky moc. Mně se Tvoje fejetony moc líbí, mají správnou humornou jiskru. Ta vička mě zaujala už jako dítě a ptala jsem se na ni. Tatínek mi ji dokonce ukázal na poli. Ale horší už to bylo s tzv. "bychem" - úsloví z dávného Desatera správné péče o zuby ...." Kdo studené s horkým míchá, potom pozdě honí bycha"..Dítě to chce mít konkrétní, láme si hlavu jak takový bych vypadá a představuje si ho jako poslední vagon ujíždějícího vlaku.... .

vesuvanka
07. 11. 2004
Dát tip
zapomněla jsem avi

vesuvanka
06. 11. 2004
Dát tip
Vaud - proč jsem dostala avi?....

Vaud
06. 11. 2004
Dát tip
vesuvanka - abys nám mohla přispět do botanické diskuse..:-)

vesuvanka
06. 11. 2004
Dát tip
Vaud - díky, ráda přispěji, i když už mě předešel nebo předešla Zoee. Vička - lidový název pro vikev (Vicia), která se pěstuje, ale roste i volně. na různých místech. Je více druhů vikví - např. vikev plotní (louky, meze, světlé lesy), vikev úzkolistá (v teplých oblastech, suché louky, stráně), vikev huňatá (pícnina, která často zplaňuje) - jejich květy jsou růžové až fialové, vikev lesní (vlhké lesy, zvláště horské))kvete bíle s nádechem do modré, vikev ptačí (vlhké louky, příkopy, křoví, světlé lesy) kvete světle modře s nádechem do failova drobné bílé, nevýrazné květy má vikev srstnatá (pastviny, rumiště, pole).

Craerassy
06. 11. 2004
Dát tip
dva špalíky..já si dycinky připomenu ty špalky na cucání...ty sladký..:-))) tip

Vaud
06. 11. 2004
Dát tip
vesuvanka - sám bych to lépe nenapsal... :-))) Díky! To jsme při nácviku Ovčáků nabrali!

Dero
05. 11. 2004
Dát tip
Moc pěkné. :o))) * Ale slovo pešek je docela frekventované, alespoň v infantilní brněnské gymnazijní hantýrce :o)): 1) ve zmiňované říkance 2) pešek jako zdrobnělina od německého "pech", smůla, lehce ironizující ... "Zapomněl jsem si kartu na obědy, umřu hlady!" "Pešek..." 3) pešek jako výraz pro pěšce ve hře královské, šachu Jak říkám, běžné slovo. :o)

Vaud
05. 11. 2004
Dát tip
U nás se tomu říká v šachu "pindík". A pokud mám smůlu, je to teměř vždy pech s velkým P. Hru s peškem jsem už dlouho nehrál, ale blíží se víkend, tak na ni třeba taky dojde.

Dero
05. 11. 2004
Dát tip
Vaud: Ano, ano ... pindík, pešek, pěšec, pinc, pinďa, pěšák ... šecko známe, používáme. :o) Hezký víkend přeji. :o)

vesuvanka
05. 11. 2004
Dát tip
Skvěle jsem se pobavila a zasmála. ... TIP

idle
05. 11. 2004
Dát tip
já toho šneka znám jinak, "dám ti krejcar na tvarůžky", který dává na první pohled o něco větší smysl... ale při bližším pohledu by se dalo leccos také zpochybnit. už ten krejcar - opět zastaralá informace, která dítěti k ničemu bude, pokud tedy neplánuje již od útlého věku dráhu historika. pokud by se plánovala aktualizace, navrhla bych již rovnou text "dám ti euro na tvarůžky", aby si dítě již od raného věku zvykalo na měnu, která nás jistě nemine. nicméně je tu ještě jedna drobnost, a to stravování zmíněného šneka. nejsem biolog, ale pochybuji, že by se šnek živil ať už tvarohem, nebo pověstnými olomouckými tvarůžky. schválně se zeptejte v nejbližším obchodě - už tam někdy měli mezi zákazníky šneka pokoušejícího se zaplatit útratu z oddělení mléčných výrobků již dávno neplatnou mincí? neměli. šneci totiž růžky nemají, nevystrkují, a tudíž si ten slibovaný krejcar nevydělají.

Vaud
05. 11. 2004
Dát tip
Idle: :-))) To se to slibujou finance, když jeden nemá růžek!

Vespa
05. 11. 2004
Dát tip
Mno a to byl jen kraťounký výsek všech zrůdností co se děti učí... Co takhle: Byl jednou jeden domeček, v tom domečku stoleček, na stolečku mistička, v té mističce rybyčka, kde je ta ryba... všichni známe závěr... Kde jsou ty páni? Na hřbitově zakopáni... :o) Jak optimistické... tip

Vespa
05. 11. 2004
Dát tip
A to jsem se nezmínila o tom lesním požáru...

Vaud
05. 11. 2004
Dát tip
Pohádky příjdou taky na řadu.. Třeba Jeníček a Mařenka - otec se jich chtěl zbavit v lese, pak kradli perník, Ježibaba je chtěla zabít. Ale skončilo to vesele - upekli si Jěžibabu.. Dál to radši ani nedomýšlím. Sežrali zbytek chaloupky?

Stevenson
05. 11. 2004
Dát tip
-)))) tak sem asi ten rozbor prislovi nakonec dam take, pokud uz nebyl.-))**

Vespa
05. 11. 2004
Dát tip
No jasně, že sežrali, jako přílohu k ježibabě...

V_I_Lennon
05. 11. 2004
Dát tip
nad timhle naprosto identicky přemýšlí věčina z nás,ale ešče sem to neviděla tak kvalitně zpracované písemně.tip

a2a2a
05. 11. 2004
Dát tip
tip - vtipné a pro mne i zajímavé, protože mne vůbec nenapadlo zamyslet se nad posunem doby a ztrátě významu některých pojmů

Zoee
05. 11. 2004
Dát tip
:-)))) myslím, že vičkou je myšlena vikev

Vaud
05. 11. 2004
Dát tip
Vím co je tykev, ale nemám páru co je vikev? Nějaká zelenina?Pouč mne prosím!

Zoee
05. 11. 2004
Dát tip
když prosíš :-) vikev je bylina z čeledi bobovitých a pěstuje se jako pícnina

Vaud
05. 11. 2004
Dát tip
Mno! Skvělé! Z toho bych zkoušel učitelky v mateřský školce! Milé děti, vysvětlivky k právě nastudované písničce Ovčáci čtveráci dostanete písemně při odchodu domů ze školky.. Nejseš učitelka?

Zoee
05. 11. 2004
Dát tip
vypadám na to? třeba učitelka tance? ne, to nejsem :-)))

Lunka
05. 11. 2004
Dát tip
...zajímavé úvahy...*T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru