Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Testament

12. 11. 2004
1
0
1429
Autor
Noir

...

Tanec dvou
mezi kapkami deště
šlápot v bahně
tlukot kapek
ach ta bolest
na temeno chladné

Tanec ctyř
mezi kapkami vzpomínek
šlápot v bahně
expanze milionu
utikam před nima
těžkých vzpomínek

Tanec šesti
mezi blesky
odpovědnosti
šlápot v bahně
útěk před ní
budoucností
bojim se jí
nevěstou v bílem

Tanec sedmi
mezi krupkami výčitek
šlápot v bahně
slzy beznaděje
drtí mě pohledem
padají do deště

Macocha
jak bezradnost
propast bezedná
konec mé cesty
a v ní osmá někde
uprostred jezirko
spolu s autorem
s lekninem


alina
19. 11. 2004
Dát tip
no... koukám, že jsem asi tu fázi vývoje prošvihla... takže už vidím jen ten vybroušený kousek ;) Nebudu vám fušovat do řemesla a rozpitvávání ;))) ... Takže jen ... jako obrázek, nebo spíš "filmeček" .. se mi hodně líbí! A nejsem redaktor.. takže si můžu dovolit nerozpitvávat proč se mi líbí ;)))))) - héééééč!

Zbora
13. 11. 2004
Dát tip
Výborně. :o) V něčem s tebou souhlasím, v něčem ne. Provokoval jsem. Je vidět, že jsi dobře připravený, a to se mi líbí. Rytmiku bych zde příliš neřešil, jsou to volné verše, tzn kategorie ve které zas tak velký důraz na rytmus kladen není. Moc slov bez nápadu a málo zajímavých obratů - svým způsobem pravda, nicméně není to beznadějné. Bez atmosféry - mmm jo, jde spíše o samovolné pocity. Jenže "líbí se mi" je něco jiného, než "nelíbí". Pokud napíšeš jen líbí, znamená to, že Ti příjde vše vpořádku, a autorovi dáváš najevo, aby pokračoval daným směrem. Jenže, když napíšeš nelíbí, měl by autor vědět, kde se podle Tebe dopustil chyby a čeho by se měl příště vyvarovat. Alespoň tak to vidím já. :o) Díky, že jsi přístupný diskuzi.

nnnn
13. 11. 2004
Dát tip
i volnej verš může mít hodně zajímavej rytmus a nikde nedrhnout - což tady neni, a podle mýho je to chyba, protože tim, jak je to rozkouskovaný, nutí mě to číst nějak rychle... (první dva "úseky" si jsou v tomhle ohledu docela podobný, ale pak přicházej podle mýho nešťastný kapky deště ještě víc "znetvořený" láskou děvčete - což by možná nebylo tak hrozný, kdyby láska neměla dlouhou slabiku... takhle to ale bije do očí.)... a od krásný nevědomosti je to už celkově rozbitý. no a ta atmosféra... jde o testament, proto si myslim, že by měla bejt smutná, rytmus pomalej, čemuž by mohly pomoct dlouhý slabiky. ale tady je to jako kulomet, kterej ještě víc podbarvujou ty pomlky... a s líbí nelíbí máš asi pravdu...

Zbora
13. 11. 2004
Dát tip
Může...a nemusí. Ano, tady je to na škodu. To "rozkouskování" je skutečně nešťastné, odvádí pozornost. Cítíš to dobře. Nepochybuji.

Noir
13. 11. 2004
Dát tip
nnnn: skus to cist velmi pomalu...skus se ubranit tomu k cemu ten sled slov nabada...skus to velmi velmi pomalu cist nerikam ze ta basen je dokonala...ale me se zda velmi efektivni kdyz se clovek pri cteni brani slovum...ten kontrast rychleho tempa s pomalym ctenim..ale mozna sem taky jediny komu se to libi : D

nnnn
13. 11. 2004
Dát tip
snažim se to číst hodně pomalu, ale pořád jsou tam hrozně rušivý poskoky. možná by pomohlo i jiný členění.

Elyn
13. 11. 2004
Dát tip
některé věci jsou tam fajn, ale báseň zabíjí forma.. ty pomlčky jsou rušivé.. a nevidím v nich větší význam, pardon autorovi, ale nevidím.. čtu pomalu, jasně a zřetelně.. nechceš to zkusit předělat?.. jak by to vypadalo bez nich a jinak členěné? Odvádíš zbytečně pozornost.

Noir
13. 11. 2004
Dát tip
hmm...asi mate pravdu : /

Noir
13. 11. 2004
Dát tip
tak sem to predelal...je to lepsi?

nnnn
13. 11. 2004
Dát tip
a teď mi tam třeba vadí ten leknín a ach ta bolest... a taky ty zdrobněliny... proč by nemohli tancovat v kroupách?:o)

Noir
13. 11. 2004
Dát tip
ty zrovna malo narocny nejsi ze ? :D...no ja tam puvodne mel kroupy...ale pak se mi tam zdaly lepsi ty krupky...nevim no..asi to jeste upravim teda: D

nnnn
13. 11. 2004
Dát tip
jako redaktor jsem tygr bengálskej - koho nesežeru, toho roztrhám. pak bych to ještě zkusil probrat. něco bych vymazal, nepřidával bych:o)))) ale tohle už nech. napiš něco dalšího. a čti.

nnnn
12. 11. 2004
Dát tip
neni to dobrý.

Zbora
12. 11. 2004
Dát tip
nnnn: proč to neni dobrý, mně se to třeba líbí. Má to myšlenku, má to nápad, jsou tam zajímavé obraty, cítím z toho atmosféru a něco mi to asociuje. Mám za to, že pokud chceš být redaktorem, měl bys umět vysvětlit, proč to neni dobrý.

Hmmm nic moc.....nech to plavat....

nnnn
12. 11. 2004
Dát tip
jo, přesně s timhle jsem počítal:o))) a) silný rytmický nedostatky b) moc slov bez nápadu c) na tolik slov málo zajímavejch obratů a za d) pro mě uplně bez atmosféry. čili v tom nevidim to, co ty, což ale nic neřeší. ps: když redaktor napíše jen "líbí se mi", nikdo vysvětlení nechce, ale když napíše "nelíbí" hned musí vysvětlovat. tak když už máš takovejhle názor, vyžaduj ho obousměrně, prosím:o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru