Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BUNGEE JUMPING

12. 11. 2004
1
0
767
Autor
Conti

Legenda praví, že domorodá žena na souostroví Vanuatu v jižním Pacifiku prchala před svým rozzuřeným mužem a chtěla se před ním skrýt v koruně vysokého stromu. Povedený manžílek ji však pronásledoval i tam, a tak ženě nezbylo, než se spasit skokem dolů. Aby se ale nezabila, přivázala si k noze liánu, která ji nad zemí zadržela. Milující choť ve svém vzteku tento drobný detail přehlédl, což se mu pochopitelně stalo osudným.

      Áda, taková celkem normální, i když těžko přehlédnutelná, holka. Sympatická modrooká blondýna, zapálená pro všechny šílenosti. Od malička milovala sport i napětí. Vyzkoušela toho už hodně, ale bungee jumping ještě ne. Takže když jí Míša, její nejlepší kamarádka, nabídla, že by to o víkendu spolu mohli jít zkosit, neváhala s odpovědí ani na okamžik. Vyhrkla ze sebe „Jasně, to bude něco! Kde se skáče?“ „Jen pár kilometrů odsud, vlakem jsme tam za necelou půlhodinu. A nebude to drahý, jen asi šest nebo sedm set za jeden skok“, odpověděla Míša. 

 

V neděli se počasí opravdu vydařilo, letní den jako malovaný. Ve vlaku bylo příjemně, ráno nebylo ve vagónech ještě dusno, to bude až při zpáteční cestě. Když holky dorazily na místo, zaplatily a zařadily se k ostatním čekajícím odvážlivcům. Těšily se, až je jeřáb vyzdvihne do výšky a ony se vrhnou směrem dolů. Nečekaly dlouho, brzy na ně přišla řada. První šla skákat Míša. Áda sledovala, jak její kamarádka nastupuje do kabiny a vzápětí stoupá vzhůru. Potom se kabina zastavila a za chvíli se už Míša odrazila a skočila dolů. Rychle se přibližovala k zemi, ale včas byla pružnými lany vymrštěna zpět do výše a ještě několikrát se zhoupla. Pak už ji pomalu spouštěli na zem, odepnuli ji lano a na řadu přišla Áda.

Nastoupila se dvěma průvodci do kabiny zavěšené pod ramenem vysokozdvižného jeřábu. Honza a Pepa jí uvázali jakýsi postroj a nad kotníky jí připevnili silné manžety spojené s lany. Když kabina stoupala vzhůru, čekala podrobnou instruktáž, co má při skoku dělat, ale pokyny byly velmi stručné: "Prostě skočíš. Dole se o tebe postaráme.“ Kabina se zastavila zhruba ve výšce 50 metrů nad zemí. Teď už opravdu nezbývalo nic jiného, než skočit vstříc hlubině pod sebou. Tam, kam se před chvílí vrhla Míša. A před ní přinejmenším deset dalších odvážlivců. „Budu počítat do tří a pak řeknu skoč. Jestli budeš váhat a neuděláš to napoprvé, tak podruhé je to už těžší. A jestli se bojíš dívat dolů, tak se dívej na obzor“, vychrlil ze sebe automaticky Honza, jako před každým jiným skokem. Áda se ale nebála, měla nebezpečí ráda. A jaképak je tohle nebezpečí, doteď všechno probíhalo bez problémů, tak z čeho by měla mít strach.

Uvolnila se, zavřela oči a udělala kontrolovaný pohyb pažemi, kterým se vychýlila z rovnováhy, a lehounce se odrazila nohama. „A je to tady, teď už to nejde vzít zpět“, pomyslela si. Mísily se v ní pocity zvyšujícího se napětí a euforie, v žilách jí pomalu tuhla krev, hladina adrenalinu stoupala. Na následujících několik okamžiků, kdy bude padat volným pádem, se moc těšila. Pomalu přestávala vnímat realitu. Ale ještě stihla zaslechnout něco, co její pocity změnilo. „Teď to musíme zvednout o 3 metry výš. Následuje těžší váha, ten chlapík má o 30 kilo víc než tahle kost", hlásil Honza. Pepa s úšklebkem dodal „Takže to bude 75 kilo, jestli správně počítám.“ „Jo, ještě jsi počty úplně nezapomněl, jak se zdá“, zavtipkoval Honza. Jenže Ádě to vtipné vůbec nepřipadalo. Počítat ještě taky nezapomněla, i když v tuhle chvíli by to nejspíš radši neuměla. Uvažovala: „Moje váha je přece 54 kilo a 75 bez 30 je jen 45. To tedy může znamenat jediné, vážím tedy o 9 kilo víc, než na jakou zátěž byla délka lana propočítána! Taková banální chyba, záměna číslic, a já na ní teď mám doplatit? Proč zrovna já?“ V uších jí neustále zní věta, kterou slyšela před chvílí: „Dole se o tebe postaráme. Dole se o tebe postaráme. Dole...“ Čas běží, země se rychle přibližuje. Ádě se v tu chvíli promítnul před očima celý její dosavadní život. A ona nechce, aby teď skončil, chce, aby ještě dlouho pokračoval. Jenže stále letí střemhlav dolů, země se blíží závratnou rychlostí. Příliš rychle na to, aby bylo možné vyhnout se střetu s ní…

 

            Najednou z dálky uslyšela zvonění. Natáhla levou ruku směrem k místu, odkud vycházelo. Mezitím, než nahmatala mobil, pravou rukou si sáhla na čelo. Bylo orosené mnoha kapkami studeného potu. Otevřela oči a pocítila povznášející pocit úlevy: „Byl to jen zlý sen, jenom sen!“ Bledé tváře jí začaly červenat, srdce přestávalo bušit na poplach. Telefon, který ji z toho zlého snu probudil, však zvonil dál. Podívala se na display. „Co mně může Míša v tuhle dobu chtít“, pomyslela si. „Ahojky, co se děje, že voláš tak brzo po ránu?“ „Čauky, jen jsem Ti chtěla připomenout, že v jedenáct jedeme na ten bungee jumping, tak buď připravená.“ Adéle ztuhl úsměv na rtech, poprvé v životě se začala bát …
ondrech
13. 11. 2004
Dát tip
achjo. až na ten konec je to celkem dobré. Ale proč se sakra vymlouvat na sen???

Conti
13. 11. 2004
Dát tip
Díky i za další názory. A proč sen? Nebral jsem to jako výmluvu, prostě mě to tak napadlo, zlý sen, ne realita. Černá kronika je všude kolem, tak proč ji tahat i sem.

StvN
12. 11. 2004
Dát tip
Velmi laciné. Popis technický krokový jako když popisuješ obraz zleva doprava pouhým výčtem předmětů. Nazaujme a my můžem být jen rádi, že dílo není delší.

Vespa
12. 11. 2004
Dát tip
Vlastně souhlasim se StvNem. Nevěděla jsem pořádně co na to napsat, protože mě to nezaujalo a nevyvolalo to ve mně žádné pocity snad kromě apatie.

Conti
12. 11. 2004
Dát tip
Díky za názor, jsem zvědavý na další.

Empty
12. 11. 2004
Dát tip
Bohužel musím souhlasit. Velmi slabý příběh

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru